Menu
mindful leven

Alleen overnachten in de duinen (en daarna het gezin)

Updated 18/07/2022
weekendje alleen weg in de duinen bij zee

Voor de perfecte combinatie van een weekendje alleen weg in de duinen én gezinsplezier sliep ik achter de duinen. Mijn huis voor dit solo weekendje lag letterlijk achter de duinen, want mijn accommodatie droeg dezelfde naam. In alle opzichten voldeed dit lieflijk gelegen onderkomen aan mijn idee over een ontspannen huisje dichtbij zee. Ik verbleef er twee jaar geleden op uitnodiging van reisplatform Bijzonder Plekje en eigenares Marre Smit.

Nog steeds ga ik regelmatig op vakantie in de omgeving van dit duinhuis in Dishoek.

Alleen of met gezin. De ene keer een lang weekend, de andere keer een dagje op-en-neer om mijn hoofd leeg te maken. Bij ieder bezoek denk ik terug aan die fijne dagen voor mezelf en daarna ons gezin. Gun jezelf ook zo’n combinatie weekend.

alleen weg aan zee
relaxen in huis aan zee
Ontspanning in de woonkamer (foto: Didie)

Hoe combineer je een solo weekendje aan zee én tijd voor je gezin?

Ontspannen en genieten op jouw manier terwijl het hele gezin mee op vakantie gaat. Dat valt niet mee.  En toch is het mogelijk, als je het maar slim regelt. Wil je met z’n allen op adem komen tijdens een verblijf in Nederland? Dan heb ik voor jou het ideale weekend samengesteld. Want het is mogelijk: tijd voor jezelf én je gezin. Ik ging alleen weg en nodigde daarna mijn man en zoontje uit.

duinhuis om solo te ontspannen
Mooie details aan de muur van het duinhuis (foto: Didie)

Ik zocht een middenweg om solo te ontspannen en samen te zijn.

Als moeder in een samengesteld gezin met mijn 6-jarige zoon en twee bonuskinderen van 11 en 14 jaar is een weekend sowieso een uitdaging. Sport, hobby, spelen bij vriendjes en fatsoenlijk eten. Probeer dan nog maar eens je eigen sociale agenda voor elkaar te krijgen. En dat is tijdens een vakantie vaak niet anders. Daarom zocht ik naar een ideale middenweg. Allemaal een beetje happy, en vooral meer blij dan niet-blij. 

Tijd voor jezelf in de duinen?

Gelukkig weet ik inmiddels heel goed wat ik nodig heb om te ontspannen. Als schrijver en mindful ondernemer doe ik al zo’n tien jaar onderzoek naar eenvoudig gelukkig zijn. En dat betekent heel veel stilstaan. Letterlijk en figuurlijk. Voelen wat er met je gebeurt als je boos wordt of juist gelukkig bent. En er alles aan doen om je mentale gebabbel te stoppen en te luisteren naar wat je echt voelt. Op die manier lukt het me steeds beter om eenvoudig gelukkig te zijn. Ook als ik een weekend vrij heb gepland om te ontspannen én te genieten van mijn gezin.

Voor de perfecte mix van persoonlijke rust en gezinsplezier ging ik naar zee.

Mijn vakantiehuis was een grote verrassing. Ik heb namelijk al heel wat huisjes gezien omdat ik droom van mijn eigen huisje in de duinen. Dus doe ik regelmatig onderzoek, zowel op internet als in het echt, naar het ideale huis. Tijdens deze zoektocht ben ik al heel wat waardeloze plekken tegengekomen. Oubollig, vervallen, slecht gelegen en donker. Of net zo erg: veel te sjiek, zielloos en voorzien van overbodige luxe. Probeer daar maar eens te genieten van je weekend.

In de duinen vond ik mijn ideale weekendje alleen weg

Het boshuis Slapen Achter De Duinen begreep precies wat ik zocht voor mijn solo weekendje. En voldeed ook aan alles wat mijn gezin nodig heeft. Te beginnen bij mijn ideale wereld: eenvoud, comfort, sfeer, stilte, gezelligheid op loopafstand en overweldigend veel natuur om ’s ochtends of ’s avonds doorheen te wandelen en joggen. En natuurlijk een supermarkt op een paar minuten lopen of rijden om genoeg voorraad in te slaan zodat ik ongestoord kan smullen.

weekendje weg alleen
Slapen achter de duinen in Zeeland (foto: Didie)
duinhuis om solo te ontspannen aan zee
Eenvoud en comfort, precies wat ik fijn vind (foto: Didie)
huisje aan zee
De ideale keuken voor een weekendje weg (foto: Didie)

In dit duinhuis kwam ik tot rust.

Het weekendhuis lag fraai verscholen in het Vebenabos van Koudekerke, een paar minuten bij Vlissingen vandaan. Precies genoeg bomen om de zomerzon te verzachten en in de herfst en winter een gevoel van geborgenheid te geven. En dankzij al het groen was ik verzekerd van een vrolijke wekker: opgewekt gezang van vogeltjes. Met de witgeverfde muren, donkergroene kozijnen en sfeervolle luiken had dit bos-en-duin huis niet misstaan in een sprookje. Des te groter de verrassing toen ik binnenstapte. Een eigentijds, fris en sfeervol interieur met aandacht voor natuurlijk licht en comfort. Alle kamers waren met zorg verbouwd, gemoderniseerd en modern ingericht.

Daardoor kon ik de dagelijkse drukte makkelijk vergeten.

Maar niet alleen ikzelf, ook mijn man en zoontje werden ontzettend enthousiast toen ze eenmaal gearriveerd waren. Ik had het namelijk zo geregeld, dat ik eerst een dag en nacht voor mezelf zou hebben. Dat zou mij precies genoeg tijd geven om te landen, tot mezelf te komen, te schrijven, sportief te joggen door de bossen en 24 uur lang al het lekkers te eten dat de schijf van vijf niet verdragen kan. En juist vanwege die dag voor mezelf, die geen planning kende, had ik ook weer behoefte om mijn gezin de volgende dag te zien.

zeeland magazine eej
Zeeuws leesvoer in het duinhuis (foto: Didie)

Alleen én samen gelukkig in het vakantiehuis

Ook mijn man en zoon hadden een geweldige tijd. Een bad, zeeën van ruimte, speelgoed, houtkachel mét hout en een tuin met genoeg gras en struiken om te luieren en verstoppertje te spelen. Mijn zoontje kroop gelijk in de hoekjes van het stapelbed om daarna het monopolie spel te spelen, samen met mijn man.

duinhuis aan zee voor gezin
Mijn man en onze zoon spelen in het vakantiehuis (foto: Didie)
vakantie met gezin aan zee
Samen op ontdekking in de keuken (foto: Didie)

Terwijl ze hun vakantieplek hadden gevonden, dook ik onder de gigantische regendouche en maakte wat makkelijks klaar in de overzichtelijke keuken. Ik keek met een glimlach om me heen: zo zou ieder vakantiehuis eruit mogen zien.

Weekendje weg zonder einde

Het weer was te mooi om binnen te blijven en dus trokken we erop uit. Een stevige wandeling door de duinen en relaxen bij een strandtent was tenslotte ook niet verkeerd. Bovendien was de sfeer in Dishoek en Koudekerke gemoedelijk. De mensen staan voor je klaar, maar vermoeien je niet met onnodige prietpraat. En dat beviel mij wel. In de avond kun je er trouwens ook heerlijk eten, in restaurantjes, strandpaviljoens of gewoon een makkelijke friettent. En er is nog zoveel meer. Zoutelande, Domburg, Vlissingen, je kunt echt dágen plezier hebben in Zeeland. Helemaal wanneer je, net als ik, bewust tijd vrij maakt voor jezelf. Om daarna te genieten van je gezin. Dan mag een weekend in Zeeland eigenlijk nooit meer ophouden.

weekendje alleen weg
Fris en vrolijk aan zee (foto: Didie)
strandtent om alleen te relaxen
Strandtent in Zeeland (foto: Didie)
weekendje alleen weg aan zee voor je rust
Relaxen bij vergezichten (foto: Didie)
met gezin slapen aan zee bij de duinen
Plezier met mijn zoontje (foto: Didie)
met gezin slapen aan zee
Een weekendje weg alleen én met mijn gezin (foto: Didie)

ps, eigenares Marre Smit is een ontzettend creatieve duizendpoot. Niet alleen heeft zij met haar familie de styling van het duinhuis verzorgd, ze is ook een energieke, vlotte online ondernemer. Leuk om te zien wat ze doet op haar creatieve website en social media.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?