Menu
mindful leven

Werkplek waar je rust vindt

Updated 02/02/2022
boek over werkplekken

Mijn werkplek. Omgeven door inspiratie en concentratie. Dan komt de rest vanzelf. ‘Lucky me’, want ik heb er zelfs twee: mijn flexplek bij Philips in Eindhoven en de ‘Didie workspace’ in ons Bredase huis. Compleet verschillend en juist daardoor perfect in balans. Want ik heb inmiddels geleerd dat niemand in één en hetzelfde hokje past. Letterlijk en figuurlijk.

Tuurlijk, we hebben rust en concentratie nodig, maar op z’n tijd net zoveel behoefte aan zuurstof, daglicht, beweging en uitbundigheid. Inderdaad, alleen maar ‘typmiepen’ achter een computer is voor niemand gezond. Maar het andere uiterste biedt ook geen uitkomst: met wasgoed en kind door het huis lopen om tussendoor nog even de vaatwas en boodschappen te doen. Geen zwart of wit. Maar balans. En dus: yin-yang it is. En zo ook mijn twee compleet verschillende werkplekken.

Flexibele werkplekken

In ‘corporate life’ wiebel ik op mijn ergonomische bureaustoel voor een kleurloos bureaublad een sta ik opgesteld in rijen van 3, afgescheiden door grijze schotten, waardoor mijn gezichtsveld beperkt blijft tot enkele haarsprieten aan de overkant. En thuis zit ik juist ingeklemd tussen een te lage bank en te hoge tafel met uitzicht op een looprek, kinderspeelhoek, trappenhuis en rondweg. Gevalletje contrast.

Maar dat zorgt er ook voor, dat het gras bij de buren eigenlijk nooit groener is. Want als ik de corporate werkplek even beu ben, switch ik zonder problemen naar mijn freestyle werkstation aan huis totdat mijn rug het begeeft en ik weer behoefte krijg aan vergaderingen en koffieautomaten.

Maar één grote kanttekening. De thuisplek heeft een grondige renovatie nodig.

De set-up was namelijk nooit bedoeld als thuiskantoor. De stoere handmade steigerhouten bank heeft zich nooit thuis gevoeld onder de serene witte tafel van Jan de Bouvrie. En de Ikea lamp en Kwantum spotjes verlichten van alles, behalve mijn werkplek. En dus alles eruit (inclusief mijn dierbare Vaio laptop) om ruimte te maken voor een ‘place to be’ vol inspiratie en concentratie.

Aan ideeën voor mijn werkplek geen gebrek, maar de realisatie ervan is een tweede.

Ik weet precies wat ik wil, maar om die Phill tafel van 4.000 euro nu echt te kopen. Dat gaat zelfs mijn stijlvolle vriend te ver. Ga dan maar eens op zoek naar de perfecte lookalike. Dat is net zoiets als zoeken naar een nieuwe partner als de liefde van je leven je vijf minuten geleden vaarwel heeft gezegd.

Om het liefdesverdriet te verwerken en me niet blind te staren op één item, vergaap ik me nu aan complete werkplekken van crea-bea’s over de hele wereld.

En blijkbaar ben ik niet de enige die daar helemaal verzot op is. Emily Quinton, een fotografe die mij onlangs les heeft gegeven – en die ik bewonder vanwege haar professionaliteit, originaliteit en vastberadenheid – heeft er zelfs een vermakelijk boek over geschreven: Maker Spaces (verschijnt in april). Ook geweldig: de sfeerverhalen van interieur blogger Holly Becker die haar eigen home office ook regelmatig onder handen neemt.

Werken in balans

Overladen met inspiratie probeer ik nu de ideale thuis werkplek te realiseren. Ik geef mezelf nu eens de tijd – normaal gesproken wil ik alles binnen 24 uur op orde hebben – en knutsel net zo lang totdat alles in balans is. Voorlopig bestaat mijn kantoor-aan-huis uit een eenzame stoel + zielige tuintafel, middenin de woonkamer. Afzien! Maar er gloort hoop aan de horizon. Onze creatieve buurman Dennis van Londen heeft me al verzekerd van een interieur-op-maat zodat ik weer (sfeer)licht aan het einde van de tunnel zie.

Zelf ook op zoek naar nieuwe ideeën? Check enkele van mijn favoriete blogs/sites:

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?