Menu
voeding

Wil je jouw roeping vinden? Leer van deze vrouw.

Updated 28/11/2022
je roeping vinden in je werk

Ook vandaag begin ik de dag met een kop thee. Groene thee met verse jasmijn, mijn zen moment aan de drukke ontbijttafel. We zijn allemaal bezig met de dag die komen gaat. Onze zoon van acht praat honderduit over het jaarfeest waar hij smoothies gaat verkopen. Mijn man bereidt zijn werkafspraken voor en zijn kinderen (zoon 13 en dochter 15 uit vorig huwelijk) vertellen over hun sport en bijbaantje. Ik neem nog een slokje thee en probeer mindful te eten en drinken. Toch kan ik niet voorkomen dat mijn gedachten afdwalen naar de agenda van de dag. Er staat genoeg op mijn lijst: retraites voorbereiden, artikelen bestuderen, fotografie van producten, overleg partners…. Het past nauwelijks in de dag en toch geeft het me geen stress.

Omdat ik weet waar ik het voor doe, mijn persoonlijke roeping.

Niet voor een dikke portemonnee of een grote auto. Mijn tweedehands MINI past me perfect (vooral vanwege de deuk haha) en ik heb het financieel prima. Gek genoeg heb ik altijd genoeg geld ondanks een inkomstendaling van vijftig procent enkele jaren geleden. Door mijn eenvoudige bestedingspatroon en een eerlijke lifestyle zijn geluk en vrijheid dagelijks binnen handbereik. Daar kan geen euro tegenop. Want het is heerlijk: goed doen omdat het kan. Ik leef vanuit mijn hart en voel dat ik het juiste doe.

Leef vanuit je hart en je kunt anderen in hun hart raken.

Betekenis willen geven aan elke dag door te doen wat goed voelt én nodig is in de samenleving. Daar vraagt de planeet om. En dat begrijpen we inmiddels. Elke dag kom ik mensen tegen die vanuit zingeving ondernemen en leven.

Zij handelen vanuit hun roeping en zijn tevreden, een waardevolle levenshouding.

Ik denk aan de workshop ‘volg je hart’ die ik vorig jaar aan een groep mensen gaf. Ze wilden allemaal van betekenis zijn in het leven. Vanuit hun hart zinvol bezig zijn, eindelijk die stap zetten. Om naast hun werk of als nieuwe stap te ondernemen vanuit compassie en creativiteit. En ze deden het! De een sneller dan de ander, maar de zaadjes werden die dag geplant.

Geluk als inkomen, weten dat je iets doet waar de samenleving baat bij heeft.

Begrijpen dat je bent geboren met een talent, ook als je jouw roeping nog niet helemaal helder hebt. In elk geval de verantwoordelijkheid nemen om jouw beste leven te leiden met kleine of grote stappen die voor jou uniek zijn. Zo maak je het verschil voor deze planeet. Door je kracht als mens actief in te zetten voor een fijne samenleving.

Met mijn retraites, schrijven en studie probeer ik je te inspireren een pad te volgen dat je bevrijdt van mentale ballast.

Zo ontstaat de ruimte om te doen wat goed voelt. Ook ik laat me regelmatig inspireren door mensen die vanuit eenzelfde filosofie ondernemen. Omdat ze me raken vanuit eerlijke intenties.

Daarom deel ik hier het verhaal van een vrouw die haar roeping heeft gevonden.

vind je roeping in je leven
Valerie inspireert om vanuit zingeving te ondernemen en goed te doen in deze wereld.

Valerie Hirschhäuser is een doorzetter en betekenisvolle ondernemer die verantwoordelijk is voor de prachtige zen thee die ik deze ochtend drink. Dankzij Valerie voel ik me niet alleen goed door wat ik doe, maar ook door wat ik consumeer. Valerie startte in 2016 met Frank About Tea, een onderneming voor eerlijke thee. Als avontuurlijke student had ze kennis gemaakt met verschillende culturen in Afrika. Ook had zij de cacao- en koffiesector leren kennen als ondernemende vrouw in Ghana. Ze kwam erachter hoe weinig de hardwerkende boeren verdienden aan de verbouw van producten die wij als vanzelfsprekend beschouwen. Maar nog waardevoller waren de ontmoetingen met de mensen ter plekke. Ver weg van de bewoonde wereld werd ze altijd vriendelijk ontvangen. Overal waar ze kwam werd er tijd voor haar gemaakt en was er interesse in haar als persoon; bij de hardwerkende boeren en jonge mensen in Afrika voelde zij zich thuis. Terug in Nederland kon ze deze ervaring niet loslaten, het had diepe impact op haar gemaakt. Vrouwen zoals zijzelf verdienden nauwelijks aan hun zware arbeid. De handelaren en supermarkten des te meer.

Waar was de mens achter deze handel gebleven?

Ze verdiepte zich in de wereld van eerlijke en vooral oneerlijke handel. Er was veel aandacht voor koffie en cacao, maar hoe eerlijk stond het ervoor met het meest populaire drankje in de wereld: thee! Ook die sector had te maken met ernstige onderbetaling. En de kwaliteit van de thee bleek ook veel te wensen over te laten. Voor Valerie het moment waarop haar missie vorm kreeg: een leefbaar loon voor alle theeboeren! Ze vertrok opnieuw naar Afrika en Azië en bestudeerde alles wat er te leren was over het verbouwen van thee. Dat was het begin van Frank About Tea, een hoogwaardig product met een eerlijke waardeverdeling in de thee-industrie.

volg je roeping en leef vanuit je hart
Een theemerk met eerlijke prijzen om vanuit betekenis te ondernemen in deze wereld.
volg je hart en geef betekenis aan je leven
Het verhaal achter Frank About Tea inspireert mij om vanuit mijn hart te ondernemen en het goede te blijven doen.

Inmiddels is ze zes jaar verder en vol vertrouwen in haar eerlijke missie.

Samen met haar compagnon David Kellerman heeft ze een prachtig merk neergezet met impact! Ze heeft de handelsketen vereenvoudigd door onnodige schakels ertussenuit te snijden. Daardoor krijgen de theeboeren van Frank About Tea gegarandeerd een betere prijs voor hun oogst. Verder investeert ze twee procent van alle omzet aan de scholing van deze boeren en hebben er zo’n driehonderd al een diploma behaald. En dankzij de rechtstreekse online verkoop heeft theemerk duizenden theefans die dagelijks genieten van hun eerlijke kopje thee. Ondertussen probeert Valerie grote organisaties en bedrijven wakker te schudden als social enterprise zodat de eerlijke thee ook gedronken kan worden in kantines, op scholen, in ziekenhuizen en hotels.

De missie is stevig, maar voor Valerie het meest natuurlijke wat zij kan doen.

Ze geeft zichzelf aan wat ze doet en heeft daar vertrouwen in. Soms gaat ze te hard, dat herken ik ook als bevlogen ondernemer, maar dan roept ze zichzelf terug. Door yoga te doen, te sporten, wandelen en vrije tijd in te bouwen blijft ze op koers. Dat geeft haar de ruimte om te beseffen dat wat ze doet, genoeg is. Vanuit dat bewustzijn kan ze Frank About Tea de aandacht geven die het nodig heeft.

Als je eenmaal leeft vanuit compassie – en ook onderneemt – wil je niet meer stoppen.

Die energie is mij niet vreemd. Maar niemand is gebaat bij een uitgeputte bron. Daarom is het ook voor Valerie (en mijzelf) belangrijk te blijven voelen waar ze goed aan doet. Op die manier blijft de missie van het theemerk springlevend: een eerlijk leven voor iedereen op deze planeet.

onderneemster volgt haar hart en roeping
Onderneemster Valerie tijdens een van de evenementen waarbij zij het verhaal van eerlijke thee vertelt.
goed doen vanuit je roeping
Theeboerinnen die dankzij het theemerk een opleiding kunnen volgen.

Kies vandaag voor de theevrouwen en maak het verschil met jouw kop thee.

Steun Valerie in haar missie en help de hardwerkende vrouwen in Sri Lanka rond te komen. Geef je gevoel en gedachten de vrijheid om eerlijk te handelen. Besteed je euro’s deze week aan een persoonlijk cadeau. Gun jezelf thee die je eraan herinnert te leven vanuit je hart.

ga ondernemen vanuit je roeping en geniet
Mijn favoriete thee van Frank About Tea: Jasmine Zen.
ondernemen met een missie
Een mooi cadeau voor jezelf en de theevrouwen

Wil je ook met compassie ondernemen?

Of een stap zetten naast je eigen baan? Vorig jaar gaf ik een workshop over dit thema. Als er behoefte is aan een tweede editie, geef ik deze graag. Stuur me een email, vertel kort waarom je aan de slag wil met jouw droom en je hoort van me.

Vind je het moeilijk te voelen wat jouw roeping is? Dan heb ik een gouden tip voor je.

Je roeping is niet het begin van je avontuur, het is alles wat daarna komt.

Je roeping wordt helder door vol te houden als anderen afhaken;

door meer te doen dan iemand van je verwacht;

door focus te houden als iedereen je afleidt.

Je hebt je roeping gevonden als je de tijd en jezelf vergeet;

als je voelt dat je mind vrij is en je hart open.

Ik zal het uitleggen:

Als Van Gogh had gewacht op zijn roeping, had hij nooit zo’n geweldige schilder geweest. Hij tekende graag, maar was evengoed kunsthandelaar, leraar op een kostschool en geruime tijd predikant. Dat was zijn grootste wens, predikant worden, deels ingegeven door zijn vader, ook predikant. Helaas ontving hij niet de waardering waarop hij had gehoopt en hij gaf zijn droom op. Hij dook in de literatuur en ging daarnaast aan de slag met wat potloden. Gaandeweg genoot hij steeds meer van het schilderen en koos hij uiteindelijk voor een (moeizaam) bestaan als kunstenaar. Door te volharden en niets anders te doen dan schilderen, vond hij zijn roeping.   

‘Mijns inziens ben ik dikwijls schatrijk, niet in geld, doch (ofschoon nu niet juist alle dagen) rijk daarom omdat ik mijn werk gevonden heb, iets heb waar ik met hart en ziel voor leef en dat bezieling en betekenis aan het leven geeft.’ (Vincent van Gogh, maart 1883)

Vind je het moeilijk te voelen wat jouw pad is?

Geef je gedachten rust en ga voelen. Mij helpt een dag retraite nog steeds. Soms raak ik verstrikt in mijn gedachten en dan is het fijn rust te vinden in mijn hoofd. Zo’n dag brengt kalmte in mijn lichaam. Door een stapje terug te doen kan ik daarna weer vooruit. Ik heb een paar fijne retraites voor je om te beginnen met deze eerste stap.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?