Warme noedels heb ik vaak gegeten, maar koud verwerkt in de salade of als bijgerecht nagenoeg nooit. Daar kwam verandering in toen ik mijn man leerde kennen. In een handomdraai maakte hij de lekkerste salades met noedels, sojasaus en groenten. En niet te vergeten zijn ‘signatuur’ pindasaus. Sinds ik hem leerde kennen heb ik meer pindasaus en knoflook op dan in de dertig jaar ervoor. Daarom was ik zo blij met dit recept. Geen pindasaus, maar sesampasta voor de verandering! Wat een verademing. En high score voor het hele gezin. De schaal met de noedels in sesamsaus ging als een dolle over tafel. Bedankt kloosterfamilie, eindelijk een variant in huis naast alle liters satésaus.
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze koude klooster schotel?
Voor 4 personen
- 100 gram noedels (tarwe / boekweit / rijst)
- 2 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels sesampasta (tahini)
- 2 eetlepels sesamolie
- 1 eetlepel rijstazijn
- teentje knoflook
- krop paksoi
- 2 stronken bosui
- Halve komkommer
- Eetlepel sesamzaadjes
Hoe ga je dit recept maken?
- Kook de noedels volgens de instructies op de verpakking en leg ze daarna in koud water.
- Laat de afgekoelde noedels uitlekken in een vergiet.
- Snijd de knoflook fijn en meng deze met de overige vloeibare ingrediënten.
- Doe dit mengsel bij de noedels in een kom en meng alles goed door elkaar.
- Maak de paksoi schoon en haal er per persoon een stronk vanaf. Leg deze op een bord en schep daar de smaakvolle noedels op.
- Hak de bosui fijn, snijd de komkommer in dunne plakjes (kaasschaaf) en strooi deze samen met de sesamzaadjes over de noedels.

- Wil je ook warme gerechten proberen of iets zoets? Bekijk de verzameling klooster recepten die ik beschreven heb. Hier vind je ook andere recepten, bijvoorbeeld gemaakt met eerlijke chocolade.
- De keuze om de recepten te verzamelen is ontstaan na mijn verblijf in Plum Village, een mindfulness klooster. Het heeft me geïnspireerd om zelf anders te koken, mindful vooral.