Menu
mindful leven

Zen wonen brengt eenvoud in je huis

Updated 21/02/2023
zen-wonen-thuis

Vind je het ook zo fijn om thuis compleet tot rust te komen? Zen in je huis. Niet gehinderd door rommel waar je over struikelt, afgeleid door planken vol spullen die je nooit gebruikt of gestoord door rondslingerende opladers en apparaten? Weg ermee. Het is tijd voor een zen interieur: haal de eenvoud in huis en geef vorm aan jouw gevoel van zen. Zachte tinten die je ogen rust geven, meubels die ertoe doen en planten die je verbinden met de natuur.

Zen wonen betekent ook een bewuste focus op minder spullen.

Geen kasten vol kleding op speelgoed die niemand meer vinden kan. Minimaliseer je garderobe en houd het eenvoudig in huis. Geniet van ervaringen, samenzijn en kwaliteit. Spullen kunnen mooie herinneringen geven, maar te veel is nooit fijn, Dat geeft ballast en bovendien moet je het ook nog allemaal schoon houden en wassen. Voel waar je gelukkig van wordt en neem dat mee in de keuze voor een zen lifestyle.

Vind rust in je eenvoudige interieur

Soms lijkt het wel of huizen alleen maar groter moeten worden, aanbouw-uitbouw-dakkapel-opbouw, maar waar blijft de eenvoud? Wie heeft bedacht dat we ieder hoekje van het huis met spullen en meubels moeten vullen? Daar hebben we speciale kasten en kamertjes voor. Maar in de woonkamer waar jouw huis een thuis is? Daar kom je tot rust.

Wat heb je nodig in een zen huis?

Mijn man en ik doen er thuis ook alles aan. Zo hebben wij onze eigen visie op zen: we plaatsen alleen de hoognodige objecten in huis en wat er staat, moet geweldig zijn! De beste plofbank voor een vijfkoppig gezin, een stoere en stijlvolle buffetkast, een riante acacia houten eettafel met pastelgroene stoelen, en… planten en kussens in elke hoek van het huis. Zo bouwen wij aan ons zen interieur en dat voelt goed. Want minimalisme kan ook gezellig en sfeervol zijn.

Het is wel een uitdaging met drie kinderen, maar we zetten door.

Zo willen we deze eenvoud doorvoeren in de rest van het huis: de keuken. Alle muurkastjes hebben we er al afgeschroefd en het reserve servies is opgeruimd. We stelden onszelf de vraag: Wat hebben we écht nodig? Ons idee: een goed fornuis! En daarmee is de volgende zoektocht ingezet.

Simpel leven thuis voor de zen ervaring

Dat wij niet de enige zijn die verlangen naar een simpel leven thuis, blijkt wel aan het minimalistische design dat ik steeds vaker tegenkom. En het is geen wonder dat de Japanse opruim goeroe Marie Kondo met haar boeken scoorde:We hebben behoefte aan een opgeruimd leven. Jij ook?

Mijn 10 tips om te starten met jouw zen interieur:

  1. Houd een maand bij wat je niet gebruikt in de woonkamer en bekijk of je deze spullen in een andere ruimte op kunt bergen (zolder, kelder, schuur).
  2. Gebruik je de spullen op zolder sowieso niet meer, breng ze dan naar de kringloop.
  3. Oud speelgoed is ontzettend welkom bij de kinderopvang of basisschool.
  4. Deel je meubels, vooral de kasten, praktisch in. Gebruik dozen, bakjes, kisten voor je spullen, net als in de keuken.
  5. Kies voor 2 hoofdkleuren en 2 bijpassende accenten. Een palet van natuurlijke tinten.
  6. Laat het daglicht overal binnen.
  7. Geef planten de hoofdrol, klein en groot. Zorg ervoor dat je buiten met binnen verbindt.
  8. Kunstlicht dient sfeer te verhogen, dus ‘soft tones’ en geen fel licht.
  9. Kies natuurlijke materialen zoals linnen, katoen en wol. Verwen jezelf met deze ‘pure’ accessoires.
  10. En ja, de televisie. Houd het klein en niet centraal in huis.

ps: dat laatste punt is mij helaas niet gelukt. Toen de grote flatscreen eenmaal midden voor de bank hing, was het te laat. Veel te groot en hinderlijk centraal. Misschien hangen we er een soort ‘wegneembaar’ schilderij voor. Een frame dat je erop klikt en eraf haalt wanneer de televisie aangaat.

Bekijk de zen interieurs die inspireren:

wonen-zen
minimalisme-in-huis
wonen-zen
wonen-zen
wonen-zen
zen-interieur-thuis
zen-interieur-thuis
eenvoud-in-huis-zen
minimalisme-in-huis
minimalisme-in-huis
eenvoud-in-huis
zen-interieur-thuis
zen-wonen-thuis

Deze zen interieurs illustreren mindful wonen zoals ik het bedoel.

Datzelfde gevoel van herkenning ontstaat bij het zien van Glenn Murcutt’s documentaire, de Australische architect die eenvoudig wonen elegant maakt. Hij gebruikt het woord zen niet, maar zijn keuze voor natuurlijk licht, harmonie en verbinding met de natuur geven mij een mindful gevoel.

Minimalisme in huis volgens de architect Glenn Murcutt

De interieurs die ik voor dit artikel selecteerde, zijn te vinden op de volgende websites:

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?