Menu
mindful leven

Zoektocht naar geluk: vrouwen in China

Updated 20/02/2023
vrouwen-in-china-zoeken-naar-geluk

Fallen Flowers Thick Leaves vertelt over de zoektocht van Chinese vrouwen naar geluk; een eigentijds sprookje over liefde en zingeving. Dankzij de intieme filmische blik van regisseur Laetitia Schoofs zoek je wanhopig mee naar dit fragiele geluk. Zo kwetsbaar, omdat alles lijkt af te hangen van de empathische man, in China niet zomaar beschikbaar.

Mijn Chinese familie

Chinese vrouwen intrigeren mij al geruime tijd en dat heeft alles te maken met mijn familie. Zo was mijn broer getrouwd met een vrouw van wie de grootouders uit China emigreerden, en heeft hij nu een relatie met een Chinese (in Nederland woonachtige) vrouw. In beide relaties had hij het geluk vader te worden en ben ik inmiddels tante van twee vrolijke meisjes met gitzwart haar. En of deze vrouwen nu een Nederlands paspoort hebben of niet, de relatie met hun partner en ouders verwondert mij telkens weer. Omdat het zo ver lijkt af te staan van de westerse gewoonten.

Daarom is Fallen Flowers Thick Leaves zo’n zeldzame documentaire.

Omdat je in het hart van deze vrouwen kijkt. En ik me daardoor steeds bewuster word van mijn vooroordeel. Want het tonen van emoties die mij vreemd lijken of het uitblijven ervan, wil niet zeggen dat een Chinese vrouw minder voelt of minder waarde hecht aan ultiem geluk dan vrouwen in een ander land.

Waar vindt de Chinese vrouw geluk?

De documentaire toont het ware verlangen: een partner om vredig te leven, niet voor het geld. Dát is wat een groepje Chinese vriendinnen wil en begrijpelijk ook, want de Chinese vrouwen in deze film hebben het nodige meegemaakt. Li Hua in het bijzonder, de 49-jarige vrouw die er alleen voor staat. Zoals meer vrouwen in het verhaal is zij alleenstaande moeder met een opgroeiende zoon.

Ze maakt zich zorgen over zijn huwelijk, maar ontroert vooral door haar persoonlijke verhaal: een verleden vol verdriet en wanhopige begeerte. Net als de zoektocht van Hong Tao, die na een scheiding stap voor stap haar kalmte hervindt. Zij heeft een boeddhistische weg gevonden, vervuld van karma en innerlijke rust. Want, zo heeft zij geleerd:

Geluk is nergens te vinden, het leeft in haar ‘zelf’.

Chinees feminisme in de film

En dan zijn er de twintigers in de film die openhartig spreken over hun leven. Van een vrijgevochten feminist tot aan de reislustige onafhankelijke vrouw. Het is vooral de generatiekloof met hun ouders die hen beperkt. In al het andere leven zij naar hun zelfgekozen seksuele vrijheid. De arts van het ‘vrouw-en-kind’ ziekenhuis bevestigt hun verhaal: voor genot heb je – zoals bij een maaltijd – geen man nodig.

Het sprookje van Fallen Flowers

Fallen Flowers Thick Leaves brengt de zuivere emoties verstild in beeld. Als een naakt landschap in de vroege lente dat om betovering vraagt. Nog nooit voelde ik mij zo verwant met Chinese vrouwen, die net als ieder ander verlangen naar zingeving en eenvoudig geluk. Ik besef me dat hun emoties veel meer vertellen dan ik op het eerste gezicht kan zien. En misschien is dat wel de spiegel van mijn Nederlandse ziel.

Aanvullend over deze film:

  • Neem de tijd om de film helemaal te kijken. De emoties worden steeds duidelijker en intenser naarmate de film vordert. Geef jezelf de tijd (en rust) om de vrouwen te leren kennen.
  • Lees ook het interview over de Veerkracht van de Vrouw met regisseur Laetitia Schoofs.

Bekijk de trailer van Fallen Flowers Thick Leaves van Muyi Film.

Film over Chinese vrouwen in een mannenwereld.
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?