Menu
inspiring people

De zoete geur van de zomer

kamperfoelie kleur

Vooral ’s avonds in de tuin of langs de weg. Heerlijk! Het is zo lekker, dat je er het liefste bij weg droomt en zachtjes landt in een bed van bloemen omgeven door vlinders, zuurstokken en cupcakes. Deze zomerse geur matcht met een even zoete kleur: roodachtig roze.

Als de avondvlinder en de kolibrie één stukje aarde zouden moeten claimen, dan kozen zij voor een veld vol honeysuckles.

Elke zomer drinken ze de zoete nectar van deze onweerstaanbare bloem. Zie het als de prosecco van de flora en fauna. Nog nooit van gehoord? Jawel, honeysuckle staat bij ons bekend als de kamperfoelie. Niet alleen de geur van deze bloem verleidt vlinders en vogels. Het is de diepe roodroze kleur die niet alleen bij dieren, maar ook bij mensen voor een energieke extase zorgt.

De honeysuckle kleur is een tijdloze eyecatcher.

Deze roodroze tint laat onze adrenaline stromen en brengt ons passie, energie en kracht. Niet zo raar, want het is familie van het vurige rood, de meest levendige kleur in ons totale kleurpalet. Daarom mag honeysuckle niet ontbreken in het leven van een energieke vrouw. Check je garderobe of interieur! Geen leven zonder de zoete looks van de kamperfoelie.

Dat ik niet alleen sta in deze hulde, blijkt uit het feit dat de honeysuckle is uitgeroepen tot dé kleur van 2011.

Hiep hiep, hoera. Wie dat nu ineens heeft bedacht? Nou, niet de minste: Pantone. Eh, wie….? Pantone is het bedrijf achter alle kleuren die ontwerpers, kunstenaars, architecten en andere professionals gebruiken voor hun werk. Dit bedrijf, in 1963 opgericht door Lawrence Herbert, heeft inmiddels duizenden kleuren geïdentificeerd en vastgelegd waardoor bedrijven over de hele wereld kunnen communiceren over kleur.

pantone kamperfoelie
HoneySuckle 2011

Als jij vanuit Nederland een roodroze jas wil laten produceren bij een fabriek in China, is het wel zo handig als je per e-mail de exacte kleurcode kunt aangeven. Want jouw roodroze hoeft niet het roodroze van een Chinees te zijn. Het mailen van een pantone kleurcode is goedkoper en sneller dan het afreizen naar het verre oosten met je kleurstaal in de hoop dat ze die kleur kunnen nabootsen.

Pantone kun je dus beschouwen als de taal van de kleur.

Dit jaar heeft Pantone ‘onze’ roodroze dus uitgeroepen tot dé eyecatcher van 2011. De officiële codenaam? Pantone 18-2120 Honeysuckle. En het bedrijf heeft er gelijk een paar productvarianten aan toegevoegd: honeysuckle als kleurthema voor een bruiloft, als eco-vriendelijke verf, als sleutelhanger én als je eigen zoete visacard. Bovendien hebben de lifestyle experts van Pantone ook wat kleuradviezen voor je outfit op een rij gezet. Combineer roodroze met zwart, navy of grijstinten en je hebt een indrukwekkende look compleet. En wil je wat extra energie uitstralen met geraffineerde details? Combineer honeysuckle dan met donkergroen of zalmbruin. Sweet en sensational. 

De kolibrie en de nachtvlinder zal het een zorg zijn.

Kleur van het jaar of niet, geen zomerdag zonder honeysuckle. Ik zal ook tot ver in de toekomst van zoet roodroze blijven houden voor uiteenlopende creatieve uitspattingen. Wel erg fijn dat er nu een pure pantone verf is met exact dezelfde kleur. Ideaal voor een vitaal muurtje tijdens een somber najaar. Ook zeer geslaagd als visacard bij de uitverkoop. Wat mij betreft dé kleur van deze eeuw.