Menu
mindful leven

13 levenslessen uit het mindfulness klooster

Updated 27/12/2022
lessen uit een boeddhistische klooster

Wat leer je van een jarenlang verblijf in een mindfulness klooster in Frankrijk? Wil je weten wat de belangrijkste levenslessen zijn van een Nederlandse vrouw die vier jaar in een boeddhistisch klooster woonde? Haal inspiratie uit de levensreis van Sandra Alderden, een vrouw op zoek naar zichzelf. Rond haar dertigste ging ze op een tiendaagse mindfulness retraite in Plum Village om er vervolgens vier jaar te blijven. Inmiddels woont ze samen met haar Santi op een prachtige permacultuur boerderij dichtbij het klooster. Hier organiseert Didie Retreats elk jaar de zesdaagse Franse mindfulness retraite.

mindfulness retraite in Frankrijk
Ontspanning en mindfulness op de Franse permacultuur farm van Sandra

De levensvragen van voormalig kloostervrouw Sandra

Waarom zijn mensen zo onaardig tegen elkaar? Hoe komt het dat we zo slecht omgaan met de natuur? Kan ik mijn leven leiden zoals ik dat wil zonder toe te moeten geven aan de druk van de maatschappij? Wat is nu de zin van dit leven? Als kind stelde Sandra Alderden zichzelf deze vragen. Ze vond geen antwoorden en besloot op zoek te gaan. Over de hele wereld: van India en Nepal tot aan China en Nieuw-Zeeland om uiteindelijk na een verwarrende periode in het bedrijfsleven als dertigjarige vrouw te landen in een Frans mindfulness klooster. Ze had nooit het idee om er lang te blijven, en zeker niet om non te worden.

Haar kloosterretraite zou tien dagen duren, maar de kennismaking met mindfulness raakte haar dieper dan verwacht.

Ze vond de stilte heerlijk. Elke avond trokken de kloosterbewoners zich terug om te schrijven en te mediteren voor het slapen gaan. Een verademing voor de ondernemende jonge vrouw die gewend was te kletsen om zichzelf een houding te geven. Dat hoefde nu niet meer, er ontstond ruimte vanbinnen.

Ik mocht in stilte wakker worden zonder mijn hoofd te vullen met allerlei gedachten en verplichtingen.

Sandra Alderden over Het leven in het klooster
loopmeditatie in stilte
Loopmeditatie in stilte bij Plum Village

De mindfulness retraite duurde langer en langer en Sandra leerde steeds meer levenslessen.

Sandra werd zo sterk geraakt door de dagelijkse mindfulness oefening dat ze ervoor koos te blijven wonen in de mindfulness gemeenschap van zenmeester Thich Nhat Hanh. De Nederlandse Sandra werd een boeddhistische non in Plum Village. Een keuze die tot op de dag van vandaag veel invloed heeft gehad op haar leven al is er nu wel veel veranderd.

Het leven dat ze nu leidt is niet meer te vergelijken met het celibataire leven als boeddhistische non.

Ze woont niet meer in het klooster, maar runt Simply Canvas, de boerderijcamping in Frankrijk gelegen dichtbij het mindfulness klooster. Ze is al lang geen vrijgezelle non meer, maar leeft al jaren samen met haar Santi, een voormalige monnik uit hetzelfde klooster. Haar dag- en nachtritme wordt niet langer bepaald door het klooster programma, maar is afgestemd op het hoog- en laagseizoen van de vakantieperiodes. En bezittingen zijn ook weer de normaalste zaak van de wereld. Samen met Santi heeft ze een boerderij, gites, safaritenten, dieren en een auto. Enige luxe kan zij zichzelf tegenwoordig ook permitteren met een zwembad op eigen terrein. Bovendien kan ze nu zoveel chocolade eten als ze wil zonder het te moeten verstoppen onder haar kloosterbed.

retraite in Frankrijk
Genieten van de natuur op Simply Canvas
Samen met Sandra op bezoek bij haar voormalige klooster in Frankrijk

Naast grote verschillen zijn er ook mooie overeenkomsten tussen het kloosterleven en het huidige ondernemerschap.

De manier waarop Sandra in het leven staat en haar respect voor natuur en mensen is gedeeltelijk geïnspireerd op de mindfulle kloosterbeoefening. Haar ondernemerschap wordt gekenmerkt door compassie, een levenshouding die Sandra te danken heeft aan de wereld van mindfulness zoals zij die leerde kennen dankzij Thich Nhat Hanh. Deze Vietnamese monnik werd verbannen uit zijn land en vond een veilige plek in Frankrijk om zijn boodschap van vrede en geluk te delen. In zijn Plum Village wist hij tientallen en later honderden mensen samen te brengen om mindfulness te beoefenen. Inmiddels heeft Thay, zoals zijn volgelingen hem noemen, honderdduizenden mensen over de hele wereld geïnspireerd mindful te leven.

documentaire over boeddhisme
Zenleraar Thich Nhat Hanh (foto: documentaire Walk With Me)

Levenslessen uit het klooster: met aandacht leven in het moment zonder oordeel over jezelf en anderen, vanuit liefde en blijdschap.

Die inspiratie zie je bij Sandra terug in alles wat zij doet en hoe ze het doet. Zoals de liefdevolle manier waarop ze met haar partner communiceert, de tijd die ze neemt om te mediteren in het laagseizoen, het respect voor de natuurlijke voedselbronnen en het delen van inzichten met mensen die de boerderijcamping bezoeken. Dat heb ik mogen ervaren toen ik een aantal jaren geleden bij haar permacultuur camping verbleef, een heerlijke plek waar mindfulness, tuinieren en ontspanning het dagelijkse ritme bepalen. En ook het gezamenlijke bezoek aan het mindfulness klooster en gesprekjes met nonnen lieten mij zien hoe bijzonder de ervaringen van Sandra zijn geweest. Het inspireerde mij om mindfulness retraites te organiseren, in Nederland én op de boerderij van Sandra in Frankrijk, om te delen hoe waardevol het leven is.

rust vinden op retraite
Rust vinden op mindfulness retraite met Didie

Tijdens haar vierjarige verblijf in het klooster heeft de voormalige non inspirerende levenslessen opgedaan.

De 13 levenslessen uit het mindfulness klooster heb ik op een rij gezet.

Deze kunnen je helpen rust te vinden in je dagelijks leven. We hebben niet allemaal de mogelijkheid om jaren in een Frans klooster te wonen en ons tot non te laten wijden. Maar we kunnen wel leren van de levenslessen die Sandra heeft opgedaan. Want haar zoektocht naar antwoorden is niemand vreemd. Ze beschreef haar persoonlijke tocht in het boek Levensreis naar Frankrijk. Na mijn bezoek aan Plum Village en de permacultuur camping van Sandra enkele jaren geleden, las ik het boek in een ruk uit. Ik vond er zoveel herkenning in. Want ook ik vraag me af waarom mensen onaardig zijn, we zo onverdraagzaam kunnen zijn en het ego belangrijker vinden dan de onderlinge vrede. Door haar diepe beoefening van mindfulness heeft Sandra inzichten opgedaan die ik heel graag met je deel. Zo kun je een richting vinden voor jouw mentale uitdagingen.

1. Een les voor jouw leven: je mag gewoon zijn

Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent of je aan te passen aan andere mensen en situaties. Er is geen oordeel over wie je bent, niet over je goede kanten en ook niet over je slechte. Op die manier is het mogelijk veel meer van jezelf te houden dan je gewend bent.

2. Leer ook aandachtig luisteren zonder reactie

Het is een fijn gevoel om te luisteren zonder vragen te hoeven stellen en te spreken zonder discussie. Als iemand iets wil delen hoef je alleen te luisteren. En nadat iemand klaar is met zijn verhaal, bedank je voor het delen ervan. Het is een kunst werkelijk naar iemand te luisteren zonder geratel in je hoofd. Als je dit regelmatig oefent, geeft het heel veel rust.

3. Ga verveling niet uit de weg, herhaling geeft inzicht

Langdurige herhaling van een activiteit geeft verdieping en focus. Als je herhaaldelijk iets doet, ontstaat de mogelijkheid om je te verdiepen in de beoefening ervan. Bijvoorbeeld door regelmatig te mediteren of ontspanningsoefeninen te doen. Hoewel je in eerste instantie denkt alles te snappen en verveling de kop op steekt, ontstaan belangrijke en nieuwe inzichten juist door herhaling van hetzelfde.

4. Omarm álle gevoelens in dit leven

Vervelende gevoelens moet je niet ontkennen, maar recht in de ogen kijken. Door ze op te merken, train je jezelf om niet langer te reageren vanuit primaire emoties. Onderzoek je emotie eerst, waar deze vandaan komt, of het iets van vroeger is en misschien helemaal niet passend is bij het nu. Naarmate je bekender wordt met de achtergrond van je emoties, heb je de keuze om vanuit kalmte te reageren. Dan wordt de emotie vanzelf zachter.

5. Een belangrijke klooster les: dit is wat het is

De wereld is de wereld, nu en altijd. Er is geen leven zonder dood, geen rechts zonder links. Je kunt er niet voor weg lopen, er is geen paradijs verstopt achter de bergen. Waar je ook bent, dit is het leven met alles erop en eraan.

6. Het gras is overal groen of niet

Je hoeft niemand op een voetstuk te plaatsen omdat hij iets heeft dat jij niet hebt. Zodra je zelf op dat voetstuk staat – zoals Sandra die non werd, iets waar veel mensen tegenop keken – merk je dat het groene gras een illusie is. Dan zie je het hele stuk gras met alle verdorde sprietjes, het onkruid en het onderhoud dat er voor nodig is om het gras te laten groeien. Dan kom je erachter dat je eigen leven misschien wel net zo groen is als het leven van iemand anders tegen wie je opkijkt.

7. Levensles uit het klooster: in stilte zijn zonder doel

Door regelmatig in stilte te wandelen word je aandachtiger. Je hoeft alleen maar te wandelen, nergens naartoe. Je volgt je ademhaling, voelt hoe je voeten de grond raken en observeert je gevoel. Door te vertragen in je wandeling vergroot je je bewustzijn. In deze stilte is er ruimte je mind te kalmeren.

8. Niks is waar in je leven

Als je iets lang genoeg herhaalt, ga je er zelf in geloven. Maar dat hoeft niet te betekenen dat het waar is. Het is niet makkelijk om eerlijk te zijn naar jezelf, maar het is de moeite van het onderzoek meer dan waard. Eerlijkheid en oprechtheid vormen een mooie intentie voor een vrije mind.

9. Probeer respectvol oneens te zijn

Respect maakt dat je met verschillende groepen mensen kunt omgaan, zonder dat je het eens hoeft te zijn. De neiging om je eigen waarheid boven die van iemand anders te stellen is niet heilzaam.

Je hoeft een ander niet te overtuigen van je mening. Andersom ook niet. Heb respect voor elkaar ongeacht de groep waartoe iemand behoort. Geen oordeel, wel respect.

Mindfulness onderneemster Sandra over respect

10. Zelf onderzoeken is voor iedereen waardevol

Je kunt een leraar zoeken om je te helpen bij je levensvragen, maar je hebt ook altijd een eigen verantwoordelijkheid. Wie je ook volgt en welke stroming je ook aanhangt, je bent een eigen persoon die zelf de waarheid moet zoeken in het leven dat je leidt.

11. Doorbreek patronen en maak je mind leeg

Denken dat je de waarheid in pacht hebt, is een belemmering voor je eigen vrije denken. Zoek niet naar de waarheid, maar richt je op wat jij kan ontdekken. Zelfonderzoek geeft inzicht in je gevoelens, gedachten en patronen van reageren en handelen. Het vrijmaken van jezelf maakt leeg waardoor de vragen niet meer nodig zijn.

12. Leer opnieuw te beginnen

Opnieuw beginnen geeft je de mogelijkheid een onderling conflict op te lossen. Als je boos bent, blijf je vaak hangen in de gedachte over een persoon. Maar iemand is zoveel meer dan die ene gebeurtenis. Als je samen opnieuw naar een situatie kijkt en deze van andere kanten belicht, ontstaat er ruimte voor een nieuw begin. Vertel elkaar waar de pijn zit, waar dat vandaan komt en toon begrip voor elkaar. Bespreek ook hoe je hier een volgende keer mee om kunt gaan en probeer zo opnieuw te beginnen.

13. Onjuiste keuzes bestaan niet

Door zelfonderzoek en werkelijk actie te ondernemen bouw je steeds meer positieve energie op. Leven vanuit je hart en in aandacht geeft voldoening en innerlijke rust. Dat is tevens vruchtbaar voor je creativiteit en inspiratie. Als je moeite hebt een weg te vinden, ga dan op ontdekking om te elimineren wat je in elk geval niet wil. Zo kom je steeds een stapje dichterbij het leven dat je wel wil. Het is niet erg als je een lastige keuze maakt. Het gaat erom dat je kiest. Laat je niet weerhouden door gedachten wat andere mensen ervan vinden.

Je hoeft niemand te overtuigen, alleen het avontuurlijke in jezelf.

Vormalig non Sandra over jezelf zijn

Laat je inspireren door deze levenslessen uit het klooster door ze te gebruiken in je dagelijkse leven.

Niet alleen in het mindfulness klooster, maar ook in de jaren daarna heeft de ondernemende Sandra veel geleerd over menszijn. Bijvoorbeeld over onze relatie met de natuur, de manier waarop we met voedsel omgaan en ondernemen vanuit compassie.

Sandra werkt in de tuin
Sandra in haar wereld van permacultuur en mindfulness

Ben je benieuwd naar deze lessen of wil je weten hoe Sandra en Santi samen werken, eten en wonen op de boerderijcamping? Ze heeft ook een vermakelijk boek geschreven over de boerderij in Frankrijk met anekdotes en recepten voor biologisch eten en mindfulness: Opscheppen. En gun jezelf een complete mindfulness ervaring tijdens een verblijf op haar boerderij in combinatie met de zesdaagse mindfulness retraite.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?