Menu
voeding

Bewust en biologisch eten uit een doos

Updated 22/06/2022
verse groenten in maaltijdbox

Eten met aandacht. Ik probeer het iedere dag opnieuw, maar het valt niet mee. Wel eens geprobeerd al je zintuigen gehoor te geven als je met drie kinderen aan tafel zit? De smaak verliest het altijd van je ogen en oren. Dan maar volop genieten in de spaarzame dertig minuten vóórdat iedereen aanschuift (okay, een kwartier is al luxe…).

Alle kinderen voor een filmpje en jij alleen koken in de keuken.

Zen in de keuken. Totdat… “Mama, ik wil helpen.” Ik ga overstag. Tenslotte: ons vierjarige zoontje snijdt inmiddels sneller dan de beste keukenmachine en voelt haarfijn aan wanneer de dressing iets extra’s nodig heeft. Koken met aandacht dus, saampjes voor het fornuis. Het kan niet lang genoeg duren. Als ik tenminste weet wat me te doen staat: zomaar koken om het koken heeft me nog nooit gelukkig gemaakt. Een recept is wat ik nodig heb. Of een maaltijdbox? Het in huis hebben van alle ingrediënten is namelijk geen overbodige luxe. Zo leer ik eindelijk hoe mindful koken en eten kan zijn.

Koken uit een maaltijddoos

Ik was ontzettend benieuwd naar de populaire ‘dozen met eten’ van de laatste tijd. Onlangs door mijn broer geïntroduceerd in ons huis. Hij had namelijk een abonnement en wilde ons ook eens verrassen. De dozen werden bezorgd en de receptuur legde ik ernaast. Het was alsof ik moest leren fietsen, in een dag graag. Ik kan uren wijden aan mijn maaltijdbox avontuur, want behalve een keuken die ontploft leek te zijn, rende ik ook rond als een kip zonder kop. Gelukkig wist ik wél hoe ik die klaar moest maken. Afgezien van alle nieuwe ingrediënten, recepten en kooktechnieken viel één ding me vooral op. Pakjes en zakjes. De prullenbak maakte overuren. Wat vond ik dat teleurstellend, want mindful eten en koken gaat voor mij gepaard met duurzaam materiaal. En nee, misschien lukt het niet altijd om bewust te eten, maar duurzaam afval en de inhoud van de prullenbak heb ik zelf in de hand.

Duurzame doos met eten

Daarom kwam Hans Kisteman op het juiste moment op mijn pad, een ondernemer in foodland die graag schrijft over de box-trend. Bovendien kent hij alle dozen en vergelijkt hij ze desgevraagd. Ik vroeg hem of hij me wijzer kon maken: mocht ik ooit nog koken uit een doos, dan wil ik weten of het duurzaam kan zijn. Hans zette het voor mij op een rijtje. “De maaltijdbox is populairder dan ooit. Steeds meer Nederlanders ontdekken het gemak van zo’n pakket bomvol verse ingrediënten”, aldus de box-expert. “Veel van deze foodboxen claimen duurzaam te zijn zoals HelloFresh, Marley Spoon en de Allerhande Box van Albert Heijn. Je ontvangt immers precies de juiste hoeveelheid van alle ingrediënten en je hoeft niets weg te gooien.”

Hergebruik maaltijdbox

En toch zitten deze dozen vol met pakjes, zakjes en bakjes. Dus hoe duurzaam zijn maaltijdboxen nu echt? Hans vertelt: “Gelukkig is er ook een aantal boxen dat zich honderd procent inzet voor een betere wereld. Denk aan Beebox, De Krat en Ekomenu. Zo is Beebox, onderdeel van de biologische supermarkt Willem & Drees, een volledig biologische maaltijdbox waar alles draait om de inhoud van de doos. Dus verse en eerlijke producten die rechtstreeks afkomstig zijn van boeren. De ingrediënten worden aan het begin van de week geoogst en zo snel mogelijk verstuurd. Wat ook handig is: Beebox is een oranje krat die wordt hergebruikt. Zodra je jouw nieuwe box thuis ontvangt, neemt de bezorger jouw vorige krat weer mee. Verder zijn er weinig pakjes en zakjes. Veel groenten worden er zelfs zonder verpakking ingestopt omdat ze zo vers zijn.”

Biologisch koken met een krat

Over De Krat is Hans ook enthousiast: “De Krat is de allereerste maaltijdbox van Nederland. Al sinds 2010 bezorgt dit Amsterdamse bedrijf ‘kratten’ met daarin alle benodigdheden voor drie of meer maaltijden inclusief bijbehorende recepten. Het doel van De Krat is helder: alle mooie seizoensproducten toegankelijk maken voor iedereen. En dat doen ze door alles rechtstreeks in te kopen bij lokale boeren en producenten.” Net als Beebox is De Krat geen kartonnen box, maar een houten kratje, ideaal voor hergebruik. En de tassen waarin alles verpakt wordt zijn volledig biologisch en recyclebaar. Je krijgt ‘eerlijk eten’ thuisgebracht. “Verder vind je geen onnodige pakjes of zakjes in deze box.”

Maaltijd in een zak

Als laatste noemt Hans Ekomenu, eveneens een honderd procent biologische foodbox met uitsluitend seizoensproducten van eigen boeren. Deze maaltijdbox heeft gezond eten makkelijk gemaakt. “Ekomenu is eigenlijk helemaal geen ‘box’. De organisatie streeft er namelijk naar om zo weinig mogelijk verpakkingsmaterialen te gebruiken. Zo worden de verschillende menu’s in aparte, recyclebare zakken verpakt. Deze kun je gewoon bij het oude papier doen.”

Hans heeft me toch aan het denken gezet, benieuwd naar de recepten van deze ‘duurzame eetdozen’. Misschien moet ik mijn zoontje de boel eens laten testen. Om te zien of een bewuste-maaltijd-uit-een-box ook kindvriendelijk kan zijn. Dan is zowel de prullenbak als de kroost blij.

Ps. Als je zelf criteria hebt die je belangrijk vindt voor een maaltijdbox, dan kun je de site van Hans bekijken voor alle maaltijd-boxen in Nederland. Hij heeft er veel tijd aan besteed en hoopt ons zo een handje te helpen.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?