Menu

Mindful eten met recepten, mijn persoonlijke gids

Een persoonlijke zoektocht van tientallen jaren heeft mij inzicht gegeven in de cruciale waarde van mindful eten voor mijn innerlijke rust. Met mijn onderzoeken, artikelen en recepten wil ik je laten ervaren dat eten bepalend is voor de rust in je leven. Hoe je eet en wat je eet heeft invloed op je gedachten, je gedrag en keuzes in het leven.

Laat jouw voeding het vertrekpunt zijn voor een mind en lichaam in balans.

didie schackman, oprichter didie retreats

Door mindful te eten krijgt voeding de juiste plek in je leven, zoals het ooit bedoeld is. Eten om je duurzame energie te geven en de dag door te komen. Door bewust te koken en eten word je opmerkzaam van je lichaam en gedachten. Voeding wordt onderdeel van een mindful leven in aandacht. Je leert te genieten van gerechten zonder calorieën te tellen. En als je last hebt van overgewicht, is mindful eten een fijne manier om weer in balans te komen. Als je mindful eet, wordt het makkelijker om alle overdaad te schrappen uit je dagelijkse voeding.

Als je mindful eet en drinkt, heb je minder behoefte aan grote hoeveelheden of snelle tussendoortjes.

Bij al mijn recepten, artikelen en onderzoeken naar mindful eten laat ik me inspireren door oosterse wijsheidstradities. Ook bij de retraites die ik organiseer met Didie Retreats bestaat het voedingsaanbod altijd uit gezond, vegetarisch en mindful eten. Vooral het zen boeddhisme en de mindfulness tradities van Thich Nhat Hanh zijn van grote invloed geweest op mijn huidige leefwijze en dagelijks dieet. En dat is geen dieet om af te vallen. Met het woord dieet verwijs ik naar je dagelijks structuur van eten en drinken. Jammer genoeg wordt het woord dieet vaak geassocieerd met afvallen, beperkingen, strenge regels. Dat is juist niet de bedoeling.

Gelijk aan de slag met boeddhistische recepten?

bloemkool steak
boeddha soep
sesam cake

Het woord dieet komt oorspronkelijk uit het Grieks en betekent leefgewoonte of levensonderhoud. Dat is ook mijn idee achter een mindful dieet. Door bewust te eten ontwikkel je gezonde leefgewoonten die bijdragen aan jouw mentale balans. En vanuit deze balans draag je letterlijk en figuurlijk minder ballast met je mee. In meerdere opzichten geeft je dat veel meer energie dan een snelle hap. Je krijgt ruimte in je hoofd en de energie om te doen waar je je goed bij voelt. Daarom deel ik mijn boeddhistische recepten, ervaringen uit de zen keukens en achtergronden over eerlijk en duurzaam eten.

7 populaire artikelen over mindful eten:

mindful eten met loempia
Een recept voor mindful eten met verse loempia’s
mindful eten en drinken

Tegenwoordig heb ik een gezonde relatie met eten, maar dat is lange tijd anders geweest.

Voeding is geruime tijd bepalend geweest voor mijn uiterlijke wereld. Als puber wilde ik graag op avontuur en zocht ik uitdagingen die ervoor zouden zorgen dat ik de wereld kon zien. Ik wilde in films spelen, au pair zijn, maar een high school in Amerika of op de catwalk staan. Ik deed mee aan verschillende modellenwedstrijden en uiteindelijk – nadat mijn vader mij had opgegeven voor de Miss Nederland verkiezing – werd ik Miss Nederland 1995. In die tijd was dat een eervolle titel die je won na de grote landelijke shows met Ron Brandsteder en een jury uit alle provincies die werd gebeld voor de scores. Na Miss Nederland ging ik naar de Miss World verkiezing in Zuid-Afrika waar ik onder anderen Nelson Mandela mocht ontmoeten.

Innerlijk was belangrijk, maar alles draaide om het uiterlijk.

Ik moest op mijn voeding letten en ik had twee jaar eerder bij een modellenbureau al gehoord dat ik te dik was. Voor een jonge vrouw had ik een normaal postuur, maar voor modellenwerk was ik niet dun genoeg. Ik probeerde van alles waaronder heel veel rauwkost eten, extreem sporten of weinig eten. Mijn innerlijk werd leger en mijn uiterlijk bepalend voor hoe ik me voelde. Een goed uiterlijk betekende kans op succes en dus eindelijk het avontuur waar ik zo op hoopte. Uiteindelijk voelde ik me niet thuis in de wereld van glitter en glamour. Mijn nuchtere levenshouding en leergierigheid maakten dat ik inhoud belangrijker vond dan oppervlakkig scoren in de mediawereld.

Steeds vaker trok ik me terug om in stilte te studeren.

Ik leerde graag en versnelde mijn universitaire studie. Vervolgens studeerde ik cum laude af. Ondertussen ging ik freelance werken als schrijver en aerobics instructrice en waren mijn dagen druk gevuld. Eten speelde nog steeds een rol, maar niet bepalend. Mijn innerlijke wereld was mijn veilige thuishaven geworden. Ik bleef wel veel sporten om me mentaal goed te voelen. Ik had relaties met vriendjes die uiterlijk wel belangrijk vonden en ik zette mijn masker op om aan dat beeld te voldoen. Van binnen was ik nog steeds onrustig en ongelukkig. Beetje bij beetje vond ik steun in oosterse wijsheden en mindfulness waaruit bleek dat ik goed was zoals ik was. En dat ik oordelen van andere mensen bij hen mocht laten. Het had niks te maken met mij, maar met hun eigen leefwereld en verleden. Ook het onrustige gedrag van mijn ouders vroeger – veel ruzie en mentale strijd – kon ik beter een plek geven.

Ik maakte reizen naar kloosters in Tibet en Frankrijk en vond mijn rust in mindfulness.

Parallel ging ik me steeds meer verdiepen in mindful eten, in de manier waarop we eten en wat voeding voor je mind kan doen. Ik kwam erachter dat eten bepalend kan zijn voor hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. Zo kan veel suiker een flinke energieboost geven, maar je daarna hartstikke moe maken. Daarom at ik geen taartjes meer bij koffiepauzes in de vroege ochtend. Ook de vette lunch snacks bleken je energie van de dag te verpesten en daarom stopte ik daar ook mee. Ik ontdekte dat bepaalde voeding je rust kan geven en bijdraagt aan je positieve houding gedurende de dag. Door te praten met schrijvers, leraren en de boeddhistische chef Jeong Kwan werd ik steeds een beetje wijzer en kalmer.

betrouwbare voeding voor je energie
De boeddhistische chef Jeong Kwan deelt met haar tempel keuken de liefde voor het leven.

Door het juiste eten komen we in beweging, als een rivier. Het geeft ons de energie om te veranderen.

Boeddhistische chef Jeong Kwan

Jaren later, toen ik moeder werd, kreeg bewuste voeding nog meer betekenis.

Ik wilde mijn zoon een goed voorbeeld geven over hoe je rustig kunt eten en hoe je kunt voorkomen dat je instort na een hevige lunch. Ik zag kinderen om me heen die de hele dag suiker kregen en verslaafd raakten aan die pieken. En daardoor ook erg onrustig in de klas waren, zelfs hun identiteit werd erdoor bepaald. Geen concentratie, adhd, onhandelbaar, ongezond, vaak ziek, het maakte me verdrietig: kinderen die onbevangen mogen zijn en nu al een negatief zelfbeeld ontwikkelen door verkeerd gebruik van eten. Ouders en grootouders die geen aandacht geven, maar snelle voeding. Zonder dat de bedoelingen verkeerd zijn. In veel gevallen zijn we ons niet eens meer bewust van de impact die voeding heeft op ons zelfbeeld of het voorbeeldgedrag dat kinderen kopiëren.

Met mijn persoonlijke artikelen over aandachtig eten hoop ik nu bij te dragen aan bewustwording in onze samenleving.

Ik deel mijn zoektocht naar de oorsprong van eten dat ons rust geeft. Hier vind je mijn inspiratie van de zenkok Jeong Kwan uit Korea via de permacultuurwereld van Simply Canvas in Frankrijk waar ik zelf retraites organiseer. Ook ontdek je de wereld van de boeddhistische keuken van het Maitreya instituut in Nederland waar ik graag kom. Hier wordt tevens vegetarisch gekookt vanuit de boeddhistische filosofie. Hier ontdekte ik ook mijn favoriete kookboek over mindful eten dat ik samen met het instituut regelmatig onder de aandacht breng.

recepten mindfulness
Bekijk alles

Beginnen met mindful eten? De 8 onderdelen van bewust eten:

Om te beginnen is aandachtig eten een manier van zijn; voor, tijdens en ná het eten. De basishouding is pure aandacht voor wat we aan het doen zijn, wat we proeven en hoe we eten. Het bestaat uit verschillende onderdelen:

 1. concentratie bij alles wat we doen tijdens het bereiden van de maaltijd
 2. aandacht voor de mensen met wie we aan tafel zitten
 3. bewustwording van iedere hap die we nemen
 4. gebruiken van alle zintuigen tijdens het eten (geur, structuur, smaak)
 5. bewustzijn van alle mensen bijdragen aan ons menu (van boer en fabriek tot aan transporteur en caissière)
 6. de wereld in ons eten zien (besef dat alle voeding er niet zou zijn zonder zon, regen, aarde)
 7. aandacht voor elkaar ná het eten (samen opruimen)
 8. ontspannen in het moment (door met aandacht af te wassen)
mijn verhaal over bewuste voeding
Met aandacht het eten bereiden geeft mij rust en mentale balans

Vul leegte niet met eten, maar met tevredenheid over het leven dat je hebt. Zie wat er allemaal mogelijk is, niet de onmogelijkheden, en vul je gevoel met liefde voor je leven.

didie schackman
Artikelen over mindful eten
bekijk alles

11 Tips voor een mindfulle maaltijd bij jouw thuis

Ik geef je ook nog wat tips uit het zenboeddhisme hoe je gezond en mindful omgaat met voeding:

 1. Een flinke variatie groenten is belangrijk voor ieder menu. In het klooster starten de bewoners altijd met een bord vol kleurrijke groentesalade en gekookte groenten.
 2. Kies voedsel dat veel vocht bevat om je lichaam energiek te houden. Voorbeelden hiervan zijn tomaten, komkommers, grapefruit en sinaasappels.
 3. Zorg voor een eenvoudige, maar zorgvuldig gedekte tafel. Eten doe je met al je zintuigen en dat geldt ook voor de tafel en de manier waarop deze is klaargezet.
 4. Kijk eerst goed naar het eten voordat je begint. Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, maar al deze mooie ingrediënten komen niet zomaar op je bord terecht. Daar is veel werk voor nodig, van de boeren tot aan de mensen die het in de winkel klaar leggen.
 5. Kies een verrassend ingrediënt uit de boeddhistische keuken zoals de lotus wortel en experimenteer ermee.
 6. De nonnen en monniken in Plum Village horen meestal een bel voordat ze aan de maaltijd beginnen. Kies ook een vast ritueel om je maaltijd te beginnen. Dit herinnert iedereen eraan om alle aandacht op de maaltijd te richten.
 7. Geen tech-apparaten aan tafel. Geef je lichaam complete rust en heb aandacht voor elkaar.
 8. Proef je eten! Het lijkt logisch, maar hoe vaak komt het niet voor dat je een gegeten hebt, maar niet geproefd. Wat is de structuur van je voedsel, hoe ruikt het en hoe klinkt het in je mond? Kauw langzaam en grondig totdat je het voelt smelten in je mond.
 9. Eet net genoeg in plaats van net te veel
 10. Ga na het eten niet gelijk iets anders doen. Probeer met elkaar te voelen dat je lichaam verwend is door het voedsel en bedank de kok voor de goede maaltijd.
 11. Vraag elkaar wat je lekker vond en waarom. Leer van elkaar wat je echt lekker vind. Probeer samen nieuwe smaken uit of proef de eerste keer met de ogen dicht. Ontdek wat smaak met je gedachten doet.
boeddhistisch recept met roerbak tofu
Mindful eten met roerbak tofu (foto Didie)

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?