Menu
voeding

De mooiste gerechten van Jeong Kwan

Jeong Kwan maakt boeddhistische gerechten in het klooster

Voeding is prachtig in al haar eenvoud. De boeddhistische chef Jeong Kwan weet precies hoe je die magie zichtbaar maakt. Daarom volg ik haar al jaren en sprak ik de boeddhistische chef over onze voeding. Ze tovert schitterende, vegetarische gerechten tevoorschijn uit haar boeddhistische keuken. En vanuit haar klooster in Korea inspireert zij de culinaire wereld om mindful te koken en eten.

Laat je inspireren door Jeong Kwan

Tijdens een exclusief, gastronomisch experiment in Nederland kookte zij dit najaar magnifieke creaties. In samenwerking met Steinbesser, de organisatie die deze food experiences realiseerde, presenteerde Jeong Kwan een schilderachtig menu. Ook het bestek en servies, speciaal gemaakt door ontwerpers uit de hele wereld, was ongekend. Met grote waardering voor het werk van Jeong Kwan en de mannen achter Steinbesser, deel ik het beeldverslag van de boeddhistische food experience die in Amsterdam plaats vond.

De Koreaanse boeddhistische non Jeong Kwan gaat vaker op reis om mensen te inspireren met haar zen keuken.

Inmiddels is de culinaire wereld overtuigd van haar talent en ontving ze onlangs de Asia’s 50 Best Icon Award 2022. Iedereen is lovend over haar veelgeprezen Koreaanse tempelkeuken. Maar het grootste deel van het jaar kun je de non vinden in haar moestuin en keuken van de Chunjinam Hermitage in de Baekyangsa Tempel. In deze serene omgeving aan de rand van Naejangsan National Park, houdt zij zich al tientallen jaren bezig met de unieke tempelkeuken.

Haar tempelvoedsel kent geen willekeur.

Al het eten wat Jeong Kwan bereidt vormt een belangrijke schakel die de mentale en fysieke energie van kloosterbewoners verbindt tijdens het mediteren. De non vertelt hierover aan het fonds voor agrarische ontwikkeling (IFAD): ‘Gedurende de vier seizoenen vertrouwen we op de natuur om seizoensgebonden ingrediënten te verkrijgen. Dan fermenteren we de restjes om in het volgende seizoen te eten. Het is een duurzame techniek die het mogelijk maakt te delen in het volledige leven van een plant gedurende de vier seizoenen.’

Eet geen oneerlijk, bewerkt voedsel. Eet alleen dingen die op natuurlijke wijze zijn gestorven.

Jeong Kwan, boeddhistische kok uit het klooster

Jeong Kwan is zich als geen ander bewust van alles wat de aarde momenteel te verduren heeft. Daarom kookt zij eerlijk, biologisch en met de seizoenen. Bovendien maakt zij mensen bewust van de overmatige consumptie van vlees: ‘Om de koolstofuitstoot te verminderen moeten we het buitensporig en onethisch houden van vee voor menselijk gemak tot een minimum beperken.’ De non spoort ook aan om het gebruik van chemische meststoffen te beperken. Ze doet er alles aan om te voorkomen dat we onze waterwegen vervuilen en de gezondheid van de bodem aantasten. Mocht je de tijd hebben om te reizen naar Korea, dan zal Jeong Kwan je met open armen ontvangen.

Bekijk het beeldverslag van Jeong Kwan tijdens de food experience:

boeddhistische chef kookt volgens klooster tradities
Kloosterkok Jeong Kwan bereidt de mooiste boeddhistische gerechten
vegetarisch eten volgens de boeddhistische keuken
eten met zen geheimen
vegetarische boeddhistische gerechten van een non
een bijzondere ervaring met het eten van Jeong Kwan
Een gastronomische food experience met kunstenaars servies
bijzonder eten volgens boeddhisme
recepten uit het klooster
uniek servies voor het zen diner
Uniek servies van ontwerpers voor dit zen diner
Jeong Kwan kookt eten volgens de boeddhistische keuken
De Koreaanse kok biedt een mindfulle ervaring tijdens het exclusieve boeddhistische diner in Nederland
recepten van de boeddhistische non uit Korea
recepten van een boeddhistische non
koken volgens boeddhisme
mindful eten volgens het zen menu
De eenvoud van eerlijk eten

De foto’s zijn gemaakt door Kathrin Koschitzki en Veronique Hoegger.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?