Menu
voeding

Boodschappen doen voor een eerlijke wereld

Updated 22/06/2022
didie als fairtrade ambassadeur

Boodschappen doen is niet mijn favoriete bezigheid, behalve tijdens de Fairtrade Week. Twee keer per jaar, tijdens de voorjaars- en najaarseditie loop ik met een grote glimlach door de supermarkt. Als Fairtrade ambassadeur (ik heb voor de stichting gewerkt) wil ik niks liever dan eerlijke handel voor iedereen. En dat winkelen vanuit een gezamenlijk belang de norm wordt en niet de uitzondering.

Eerlijke producten zijn tegenwoordig goed betaalbaar en in elke supermarkt te vinden.

Tijdens de Fairtrade campagne weken doen de producenten en verkopers van Fairtrade artikelen er alles aan om de eerlijke producten te promoten. En terecht, want het is nog steeds nodig dat we met z’n allen kritisch kijken naar de boodschappen die we doen. Bij artikelen met het Fairtrade keurmerk weet je zeker dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun oogst en inzet. De stichting maakt zich namelijk al meer dan dertig jaar hard voor een fatsoenlijke betaling aan boerengezinnen die keihard werken voor hun oogst.

In de reguliere markt krijgen zij een summier deel van de opbrengsten, terwijl Fairtrade er naar streeft dat de gezinnen een leefbaar inkomen hebben. Met zo’n inkomen kunnen de kinderen naar school, hebben ze voldoende te eten, is er medische zorg en hebben ze een veilig dak boven hun hoofd. Nog steeds geen vetpot, maar in elk geval menswaardig. En daar maak ik me graag hard voor.

Om je te inspireren tijdens de voorjaarseditie van de Fairtrade Week 2021 heb ik drie recepten gemaakt.

Samen met mijn zoon heb ik alle boodschappen gedaan voor deze recepten (Lidl en Albert Heijn). Dat was op zichzelf al een geweldig avontuur: samen met de kar door de supermarkt en als speurhonden op zoek naar de Fairtrade keurmerken op producten. We hielden zelfs een wedstrijdje wie als eerste een product met het logo kon vinden. We vonden het samen hartstikke interessant om te ontdekken wat er allemaal te koop is.

Enthousiast geworden over Fairtrade?

Fairtrade recepten
eerlijke boodschappen met Fairtrade
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?