Menu
mindful leven

Wil je geen stress meer? Wacht niet te lang.

leven zonder stress in kalmte

Je gedachten en stress beïnvloeden je gezondheid, de oosterse wijsheid tradities vertellen dit al eeuwenlang. Gelukkig is de westerse wetenschap inmiddels ook overtuigd. Negatieve gedachten putten je helemaal uit. Stress zet je lichaam op slot maakt je ongezond en ongelukkig. Je immuunsysteem raakt verzwakt waardoor je een uitgeholde versie van jezelf wordt. Ondertussen dender je door in de ijdele hoop dat het een keer rustig wordt. Je wil geen stress meer, maar je weet niet hoe? ‘s Avonds ga je uitgeput naar bed met de vraag: ‘Wanneer houdt dit op?’

Ik kan je verzekeren, stress verdwijnt niet vanzelf.

Via een keiharde leerschool ben ik daar achter gekomen.

Rond mijn dertigste was ik erg ongelukkig: Ik was verhuisd naar Amsterdam om daar het grote avontuur van de stad te ervaren. Maar ik voelde me eenzaam en onrustig. Diep van binnen wilde ik een gezin, een fijn huis in de luwte van de stad, dichtbij mijn ouders wonen en rust in mijn leven. Maar ik kreeg het niet voor elkaar. Dus ik bleef hard werken, veel sporten, uitgaan tot vroeg in de ochtend en klampte me vast aan mannen die me nog verdrietiger maakten. Ze wilden helemaal geen serieuze relatie en al helemaal geen gezin.

Onbewust maakte ik mezelf kapot door alle spanningen in mijn lijf.

En toen kwam de klap.

Binnen enkele dagen werd ik compleet lam gelegd, zo vlak voor mijn dertigste in Amsterdam, alleen op mijn etage. Ik kom alleen nog maar kruipen over de vloer, ik was out. Diagnose? Auto-immuun ziekte sarcoïdose, een gevaarlijke ziekte in mijn longen.

Mijn lichaam was tegen mezelf in opstand gekomen, verdrietiger kon het niet.

Ik had mezelf zoveel stress gegeven, dat mijn lichaam het niet meer deed. Ik had mijn levensenergie tot op de bodem verbruikt, ik was er zelfs doorheen gegaan. Ik was stuk. Een jaar had ik nodig om opnieuw tot leven te komen. Niet door medicijnen of een quikc fix, maar door te vertragen. Ik moest letterlijk tot stilstand komen in mijn bed. Vanuit die plek leerde ik de kleine dingen in het leven te waarderen. Zoals lopen, mijn ene voet voor de andere. Ik zal nooit vergeten dat ik als jonge, zieke vrouw, steunend op de armen van mijn ouders weer een wandeling kon maken langs het meer in Wijchen.

Het was een trieste aanblik, maar ik kreeg weer hoop.

In de weken die volgden kleurden mijn gedachten positief en liet ik de spanning in mijn lichaam los. De mentale stress werd minder. Ik zocht naar wijsheden en inzichten die me verder konden helpen en vond steun in oude geschriften van boeddhistische leraren. Zo kwam ik erachter dat ik niet mijn gedachten was. Ik mocht ze observeren en leerde ze zelfs te sturen.

Ik was niet langer mijn gedachten en zeker niet mijn negatieve gedachten.

Mijn gedachten hadden misschien de gewoonte om mij op te jagen, maar ik niet. Het werd tijd voor een nieuwe manier van leven. Ik had tenslotte deze plek op aarde gekregen en mocht er van genieten als het grootste geschenk ooit. Dit was mijn leven, mijn thuis.

Ongeveer een jaar na deze periode stond ik aan de voet van een heilige gletsjer in Tibet.

Als ik er aan terug denk, voel ik nog steeds mijn tranen van geluk. Ik had een zware longziekte overwonnen en stond op bijna vijf kilometer hoogte in ijle lucht. De beperkte zuurstof in de lucht had een jaar eerder funest geweest voor mijn zieke longen. Nu kon ik hier gewoon zijn! En op die magische plek, gevoed door de oerkracht van de natuur, kwam ik opnieuw tot leven.

geen stress meer in de natuur
Op de heilige grond van Tibet kwam ik opnieuw tot leven

Ik deel deze ervaring om jou levend te houden.

Niet aan de oppervlakte, maar diep van binnen. Sta een moment stil. En vraag jezelf: zorg ik goed voor mezelf? Ga ik door terwijl ik wil stoppen? Wanneer mag ik mezelf zijn? Waar wacht ik eigenlijk op?

Ik moest eerst ernstig ziek worden om te beseffen dat het genoeg was geweest, laat het niet zover komen.

Kies vandaag voor jezelf, voor de mensen van wie je houdt. Laat gaan laat je niet in de hand hebt. Laat los wat je spanning geeft. Als je geen stress meer wilt, moet je rigoureus aan de slag. Zet de komende wekend een paar strepen in je agenda en gebruik die dagen om een stressvrij plan te maken. Vind de rust in je gedachten en lichaam en reset je leven. Zorg ervoor dat het weer gaat stromen in je lichaam. Gun jezelf die glimlach, ook als het nu nog niet zo voelt. Ik geef je een glimlach terug, samen zetten we de stappen die nodig zijn. Zoals mijn leraren zo mooi verwoorden: ‘Ervaar de Boeddha in jezelf’. Voel je vrij en licht.

Je bent goed zoals je bent. Daarvoor heb je geen bewijs of bevestiging nodig.

Houden van is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Houd van jezelf zoals een baby die voor de eerste keer het daglicht ziet, want die baby, dat ben jij.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?