Menu
mindful leven

5 Leestips van de stilte retraite leraar

Updated 28/06/2022
silte retraite leestips

Welke boeken zijn van betekenis voor stilte retraite leraar Igor Segers? Ik ben erg benieuwd naar zijn boekenlijst omdat we dezelfde levenshouding hebben: mindful leven. Geïnspireerd door ons verblijf in mindfulness klooster Plum Village proberen we allebei kalmte en aandacht in ons leven te integreren. Deze ervaringen en inzichten delen we met de deelnemers aan de mindfulness retraite in stilte. Bovendien is Igor begeleider van een meditatiegemeenschap in Eindhoven.

Hij oefent dagelijks om rust en ruimte in lichaam en gedachten te ontwikkelen.

Eerder maakte ik een lijst van boeken die van betekenis zijn geweest in mijn leven. Zo vond ik bijvoorbeeld veel wijsheid in het boek Stilte. Dit boek van zenmeester Thich Nhat Hanh biedt praktische wijsheid om je levenshouding te veranderen en elke dag te genieten van iets kleins. Daardoor hoef je niet lang te zoeken voor geluk, het is voor iedereen binnen handbereik. Zo omschrijft hij: mindfulness wijst de weg naar stilte in jezelf. Je krijgt de innerlijke ruimte om diep te luisteren. Zo kom je erachter wie je bent en wat je met je leven wilt. Dan wordt ook je leven rijker en harmonieuzer, met meer aandacht voor verbinding: met jezelf, met anderen, met de dagelijkse omgeving en met de natuur.

Nu is de beurt aan stilte retraite leraar Igor met vijf boeken die voor hem van betekenis zijn.

stilteleraar mindfulness retraite
Stilteleraar Igor van de mindfulness retraite

1. Gelukkig worden van een stapel hout

De man en het hout; Lars Mytting. Ik heb drie jaar non-stop in een saharatent met houtkachel gewoond op Den Treek, een landgoed bij Leusden. Een van de dingen die ik toen leerde is het belang van weten hoe je stookt en waarmee. Dit boek bevestigde wat ik al doende had geleerd en liet mij een andere wereld zien (Zweden) waar men ook gelukzalig naar een houtstapel kan kijken.

In mijn tent leerde ik vanzelf al mijn zintuigen te gebruiken.

igor segers, midnfulness leraar

Ik hoorde wanneer het kopje vol water zat en ik hoorde of een stuk hout droog was. De kachel zong zijn lied. Een heerlijk boek.

2. Hoe passen wij ons aan de omgeving aan?

Before they pass away; Jimmy Nelson. Indrukwekkend fotoboek met prachtige mens en landschapfoto’s van over de hele wereld. Mij intrigeert vooral de mens en de aanpassing op de leefomgeving. Documentaires over rendierhouders in Siberië horen hier ook thuis. Ook wij passen ons aan, aan de omgeving. Des te mooier te zien wat er nog meer is in de wereld.

boeken stilte retraite leraar
De omgeving waarin wij leven en ons aanpassingsvermogen (foto: Jimmy Nelson)

3. Leren om je verwachtingen los te laten

Kafka op het strand; Haruki Murakami. Eigenlijk zijn alle boeken van Murakami een aanrader, maar dit was het eerste boek. Heerlijke wereld waarin je lekker wordt beetgenomen. Je leert aannames en verwachtingen los te laten. Murakami heeft een flexibele geest waarbij hij het ambacht en oog voor detail zeer hoog in het vaandel heeft staan. Ik zeg mindfulness.

Meer over de magie van eenvoud.

4. Leven in liefde

Tweeling als licht geboren; Christina von Dreien. Al haar boeken zijn interessant, maar hiermee begint het verhaal. Eerst licht sceptisch, maar zeker ook nieuwsgierig, ben ik deze boeken gaan lezen. Deze boeken geven je veel leesvoer. Ik moest vaak een boek wegleggen om tijd te geven aan wat ik gelezen had. Mij gaf het een bevestiging dat wat ik hier en nu doe van belang is. In het grotere geheel is dit maar een fractie. En leef in liefde voor alles dat op je pad komt.

5. Omarm je levenspad

Het zoutpad; Raynor Winn. Dit boek heb ik afgelopen zomer gelezen. Als pelgrim en lange afstand wandelaar leefde ik mee met de glorieuze en ook moeilijke momenten die Raynor en haar man meemaakten tijdens het coast to coast pad. Het pad werkt als een metafoor voor het leven.

Interview met de schrijfster van Het Zoutpad

Soms heb je een pad nodig om het leven weer te omarmen.

raynor winn, schrijfster
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?