Menu
mindful leven

Zelfinzicht dankzij 9 boeken

Updated 01/07/2022
boeken die gelukkig maken

Jezelf leren kennen met een boek, is dat mogelijk? Ik heb er talloze verslonden op de momenten dat ik het even niet meer wist. Dan was het boek mijn veilige plekje waar ik altijd troost kon vinden. De anekdotes van wijze schrijvers gaven me inzichten en houvast om positief verder te leven. Vooral rond mijn dertigste had ik ze hard nodig. De bemoedigende woorden van de auteurs gaven me moed om uit moeilijke tijden van verdriet en wanhoop te klimmen. En daar ben ik ze allemaal dankbaar voor. Al hun wijsheid heeft me echt geholpen om meer zelfinzicht te krijgen.

De boeken gaven mij hoop

Niet alle schrijvers hadden de intentie mij zelfkennis bij te brengen, maar het lukte me altijd een persoonlijke boodschap te ontcijferen. Spreuken om dag dag positief te beginnen (want dat valt voor mij niet altijd mee na de zoveelste nare droom), of wijsheden die me leren om te gaan met mijn angsten of schaamte. Uiteindelijk hebben ze mij geleerd zelfbewust te worden en met aandacht in het leven te staan. Daar zijn de werken van zenboeddhist Thich Nhat Hanh een goed voorbeeld van. Dankzij deze mindfulness monnik heb ik veel zelfinzicht gekregen en meer rust in mijn leven gevonden.

Wegdromen bij een roman

Romans heb ik nooit veel gelezen, behalve een enkel boek van de Britse schrijfster Santa Montefiori. Met deze bekentenis val ik natuurlijk compleet door mijn zingevende mand, maar ook ik heb wel eens behoefte aan wat anders dan zelfbewust zijn. Montefiori weet namelijk op beeldende wijze sfeer te schetsen van de meest idyllische bestemmingen. Haar beschrijvingen van de geuren en kleuren in Toscane of de vergezichten vanaf sprookjesachtige eilanden maken mij ontzettend gelukkig. Daarom kocht ik ooit al haar boeken op een rij. Uiteindelijk werd ik daar misschien toch wel heel erg ‘zen’ van. Ook de romans van Paulo Coelho namen mij mee op reis. In veel gevallen ook een inspirerende ervaring.

Boeken die je helpen

Afgezien van deze romans puilt mijn boekenkast uit van de zingevende boeken. Dat valt natuurlijk mooi samen met de wereld waarover ik schrijf. Ik heb een onvermoeibare behoefte onze gedachten en gevoelens te doorgronden om te ontdekken hoe we allemaal eenvoudig gelukkig kunnen zijn. Daarom ook mijn fascinatie voor het boeddhisme, Tibet en Japan, omdat in deze culturen de eenvoud vanzelfsprekend lijkt te zijn. Mijn boeken over deze culturen heb ik daarom ook altijd met liefde bewaard.

Nieuwe boeken en wensen

Vanwege de vele verhuizingen in mijn leven, is een aantal boeken inmiddels uit het zicht geraakt. Dus de stapel is niet meer zo hoog. Bovendien ben ik ‘terug naar de bieb’ gegaan en is de kooplust daardoor stukken minder groot. Een enkel boek mag ik van mezelf kopen, als het kan tweedehands. Zo heb ik recent een serie Van Gogh boeken over zijn affiniteit met Japanse kunst gekocht en kijk ik uit naar de bezorging van een ‘slow living’ boek: The Heart Wanders. Ik ben ervan overtuigd dat deze betekenisvolle boeken mij een nieuw avontuur brengen: een tweede boek van eigen hand. Want je kunt mij ‘s nachts wakker maken voor boeken met inhoud, een bijzondere vorm, oogstrelende kleuren en gemaakt van zeldzaam papier. Daarom heb ik ook een kleine verzameling ‘lifestyle’ boeken die mij qua vorm en inhoud inspireren om mijn eigen boekendroom levend te houden.

9 boeken die je zelfinzicht vergroten

Ik heb een lijst gemaakt van de boeken die mij het meest dierbaar zijn. Allemaal exemplaren die mij hebben geholpen om mijn zelfinzicht te vergroten. Misschien kunnen ze ook iets voor jou betekenen.

1. Boek vol hoop: Verandering Doet Wonderen

door Marianne Williamson
Williamson heeft me echt uit de put gehaald toen ik er diep in zat. Ik was eind twintig en doodongelukkig omdat ik mijn liefde met niemand kon delen. Ik wilde zo graag een gezin maar iedere poging liep op een fiasco uit. Als de liefde niet ‘lukt’, hoe kan ik dan leven? dacht ik toen. Dankzij haar boek lukte het me om kleine positieve momentjes te gaan koesteren en weer te geloven in mezelf. Met haar steun en mijn zelfinzicht heb ik alsnog de ware liefde gevonden.

2. Poëzie: Why I wake early

door Mary Oliver
Ik zal het nooit vergeten. Zo verdrietig over een verbroken relatie. Ik woonde in een studio in Arnhem en lag op mijn matrasje op de vide. Hoe nu verder? Waar kon ik de moed vinden? Een gedicht van Mary was mijn redding. Het kwam erop neer dat ik alles achter me moest laten, ook al schreeuwde alles mijn naam en hield het verleden zich aan mijn enkels vast. Doorgaan en niet meer omkijken. Met veel vallen en opstaan heb ik dat uiteindelijk gedaan. Overigens kwam ik er later achter dat de veelgeprezen dichteres Mary Oliver ook haar toevlucht zocht in boeken. In de wereld van het woord kon zij schuilen als het leven haar te pijnlijk werd. En dat herken ik.

3. Een open mind: Een nieuwe aarde

door Eckhart Tolle
Een visie op een samenleving gebaseerd op spirituele waarden. Toen ik dit boek las, begreep ik er weinig van. Ik was er nog niet aan toe: leven in het nu. Onbewust borrelde er het een en ander, maar de visie van Tolle ging mijn pet te boven. Ik heb me door het boek heen geworsteld, ook al kon ik de spiritualiteit niet altijd plaatsen. In die tijd, ruim voor mijn dertigste, hechtte ik meer waarde aan de ratio en feiten. Ik las boeken van psychiaters over pillen en hersenen; de spiritualiteit was er nog niet bij. Gelukkig heb ik die wereld niet veel later ontdekt.

De samenvatting van Een Nieuwe Aarde

4. Persoonlijk boek: Levensreis naar Frankrijk

door Sandra Alderden
Het leven van een non: Levensreis naar Frankrijk heb ik in één ruk uitgelezen. Nadat ik Sandra (de schrijfster) zelf had ontmoet in Frankrijk, wilde ik niets liever dan in haar brein duiken. Zo hoopte ik te begrijpen wat er in haar omging tijdens en ná haar verblijf in het klooster van zen-boeddhist Thich Nhat Hanh. Een makkelijk leesbaar boek waardoor je zelf kunt voelen hoe het is om non te zijn. En zo kom je er achter dat nonnen ook gewoon mensen zijn die het liefste gewoon gelukkig zijn. Sandra heeft trouwens onlangs een nieuw boek gepubliceerd, over duurzaam leven aan de hand van permacultuur. Inspirerend als je wil ontdekken hoe je kunt samenleven met de natuur.

5. Boek over zingeving: Stilte

door Thich Nhat Hanh
Wijsheid van een monnik. In zijn boek Stilte vond ik veel praktische wijsheid om mijn leven invulling te geven en iedere dag te genieten van iets kleins. Op die manier is geluk binnen handbereik en hoef je het niet ver weg te zoeken.

6. Zelfinzicht met deze roman: Siddhartha

door Herman Hesse
Met drie kinderen kamperen in de Franse regen, het was onvergetelijk en op z’n tijd uitputtend. Daarom zocht ik een plekje op de camping waar ik tot mezelf kon komen: in de achtertuin van het nostalgische hoofdgebouw kon ik me verbergen, vergezeld door Siddhartha van Herman Hesse. Ik had het boekje gevonden in de leenbibliotheek van de camping en ik moest het gewoon meenemen. De persoonlijke naam van Boeddha op de cover! Dat zou vast en zeker goed komen. En dat deed het. Urenlang verstopte ik mij achter de grote struiken met hortensia’s die de tuin versierden. Samen met Siddhartha ging ik op een ontdekkingsreis. Naar de essentie van het leven en mijn gedachten daarbij. Ik heb mijn gezin nog wel teruggevonden hoor, en mezelf ook.

7. Boek vol kennis: Flow

door Mihaly Csikszenmihalyi
Regelmatig word ik afgeleid door mijn zoekende geest. Daardoor stel ik mezelf meer vragen dan ik beantwoorden kan. En dus wilde ik per se ontdekken hoe ik mijn brein kon bedwingen en vooral positief zou zijn. Het antwoord vond ik in het flow boek van deze Hongaarse psycholoog. Hij geeft je energie en zelfinzicht.

8. Wetenschap en business: De logica van Geluk

Door Mo Gawdat
Als er een wiskundige formule voor geluk zou bestaan, hoe ziet die er dan uit? De Indiase Mo Gawdat had het mij verteld tijdens een festival en dus was ik benieuwd naar zijn uitgebreide verhaal. Als geen ander kon hij weten wat ongeluk met je doet, want hij had zijn zoon verloren door een medische fout. Zijn boek leerde mij niet alleen lessen over geluk, Mo gaf me ook inzichten over de werking van onze geest. En daarmee heeft hij mij zelfinzicht gegeven op weg naar eenvoudig geluk.

9. Klassiek boek: An introduction into Zen Buddhism

door Shunryu Suzuki
Over Zen en wat Zen is. De ultieme vorm van leven in eenvoud. Het moeilijkste wat er is! De grondhouding is ‘zijn met jezelf’ en daar heb ik op z’n tijd veel moeite mee. Andere momenten ben ik mijn allerbeste vriendin en hoef ik niet eens na te denken over hoe ik ‘met mezelf kan zijn’. Dat is wat mij betreft de beste versie van zen. Het filosofische boek van Suzuki heeft mij in ieder geval een flinke dosis zelfkennis gebracht en geleerd dat je niet hoeft te ‘leren’ gelukkig te zijn. Leef!

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?