Menu
mindful leven

Loslaten en heel worden

loslaten wat je niet meer nodig hebt

Op weg naar het einde van 2022, hoe voel jij je daarbij? De laatste maand van het jaar zorgt altijd voor extra drukte en stress om alles voor elkaar te krijgen: druk met de planning voor de feestdagen, deadlines op het werk en genoeg te doen om het thuis gezellig te maken. Je doet wat er van je verwacht wordt, maar neem je ook tijd om stil te staan bij jezelf?

Heb je dit jaar goed voor jezelf gezorgd?

Als jij niet voor jezelf zorgt, doet niemand het. Alleen jij kan voelen wat je nodig hebt. Sta op tijd stil. Voordat je het weet is het januari en ga je door zoals je gewend bent. December is een prachtige maand om los te laten wat je niet meer nodig hebt. Gun jezelf de ruimte om je bewust te worden van alles wat je in de weg staat. Door hier aandacht voor te hebben, kun je loslaten wat je beperkt in je leven. Maak keuzes maken die je helpen op weg naar een leven dat je gegund is.

Hoe laat je los wat je dwars zit?

Zorg dat je aandacht krijgt voor negatieve emoties en ervaringen. Door te leren mediteren kom je makkelijker bij je gevoel en word je opmerkzaam wat je dwars zit. Ook het werken met je adem of sessies gericht op het openen van je hart geven je waardevolle inzichten. Als je oefent met een kleine groep mensen is het makkelijker vol te houden dan alleen. Ook een ervaren begeleiding helpt om te voelen wat je in de weg staat. Daarom is het fijn om een dag op retraite te gaan. Samen met een ervaren leraar maak je los wat vast zit.

Wil je zelf aan de slag met je negatieve gedachten?

Thuis oefenen om je gevoelens te onderzoeken? Kies een rustig moment, vaak wat later op de avond of ‘s ochtends vroeg voordat de dag begint. Zorg dat er geen afleiding is en neem een paar minuten de tijd om naar binnen te keren. Richt je aandacht op je adem en ervaar wat er in je gedachten voorbij komt. Welke gedachten wil je loslaten? Negatieve herinneringen of ervaringen kun je niet zomaar vergeten, maar je kunt er wel voor zorgen dat de kracht ervan afneemt. Benoem de negatieve gedachten die je wil loslaten. Zo geef je jouw brein de opdracht om dit ook daadwerkelijk te doen. Telkens wanneer de gedachte terugkomt, zeg je opnieuw dat je het wil loslaten. Door dit te herhalen wordt de kracht ervan minder.

Wil je een einde maken aan de donkere gedachten die door je hoofd razen?

De boeddhistische psycholoog en schrijver Cuong Lu schreef er een mooi boek over: Wacht. Hierin helpt hij je te vertragen en bewust te worden van je persoonlijke behoeften. De schrijver: “Een einde aan de dagelijkse druk die je voelt, de vele manieren waarop je je niet gezien of gehoord voelt? Wat wil je werkelijk? Waar wil je werkelijk een einde aan maken? Alle gedachten die je vierentwintig uur per dag bestoken? Je eenzaamheid, je wanhoop? Wat denk je dat er na dit leven gebeurt? Denk je dat je niets meer zult voelen, niet meer zult lijden?”

Stop een ogenblik, wacht en bestudeer de details van je leven.

Boeddhistische psycholoog en schrijver Cuong Lu

“Bestudeer de details alsof je leven ervan afhangt. Als je volledig aanwezig blijft bij je gevoelens, je gewaarwordingen en de wereld om je heen – zelfs als deze koud en donker lijkt – zal vreugde zich aandienen. Vreugde en lijden zijn twee zijden van dezelfde medaille”, aldus het advies van monnik en schrijver Cuong Lu.

Loslaten geeft je de ruimte om te helen.

Zou het niet mooi zijn als je in 2023 een begin maakt met de heling van jezelf? Schuif het niet steeds voor je uit. Stel de juiste prioriteiten. Je hoeft geen excuus te hebben om aan jezelf te werken. Het is dapper om jezelf te onderzoeken. Neem je leven serieus. Elke dag is er een om voluit te leven. Laat los wat je in de weg staat en word heel…

tips om je gedachten los te laten en je goed te voelen
Neem de tijd om je geest helder te maken en los te laten

ps, het boek Wacht van Cuong Lu is een mooie leestip. Zijn schrijfstijl is toegankelijk en geeft je elke dag inspiratie om bij je leven stil te staan. Je kunt het boek in een keer lezen (zoals ik heb gedaan) of telkens een hoofdstuk als je een reminder nodig hebt om bewust te leven.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?