Menu
mindful leven

Minimaliseren van je kledingkast in 12 stappen

Updated 01/07/2022
minimaliseren van je kledingkast

Vanwege verschillende verhuizingen en een kledingkast die nog nooit zo klein is geweest, heb ik de beste tips voor het minimaliseren van je garderobe. Ons huis is groot, de kasten klein. Uit noodzaak geboren, maar inmiddels een bewuste keuze waar ik me goed bij voel. Het begint met keuzes tijdens het winkelen, op straat of online, en focus op een duurzame kledingkast.

Dat mijn kledingkast klein is, heeft niks te maken met de grootte van ons huis.

Niet lang geleden woonden we in een jaren dertig erkerwoning bij het centrum van Breda. Er was genoeg ruimte voor meerdere kledingkasten. Maar daar had ik geen behoefte aan. De reden voor mijn eenvoudige garderobe was simpel: ik vind niks zo ongezellig als een grote kledingkast in de slaapkamer. Al helemaal wanneer er een spiegel op zit, zo sfeerloos. Een eenvoudige, minimalistische garderobekast wil ik nog wel tolereren, maar geen prominente kast die schreeuwt om aandacht. Als ik de slaapkamer inloop, wil ik rust en ruimte en geen massa’s kleding. Een slaapkamer die uitnodigend is, vraagt om wollen kleedjes, zacht diffuus licht, aardetinten, duurzaam woontextiel, planten en een ruim bed. Hier en daar een boek, boeddha’s met betekenis, kaarsen en wierook.

Daarom een eenvoudige, minimale garderobe.

Inmiddels is het een manier van leven geworden. Het grootste voordeel van mijn sobere garderobe is de rust die het me geeft. En de voldoening van een duurzame bijdrage aan ons leefklimaat. Ik sta nog aan het begin van mijn kleding-dieet. Vooral het vervangen van fast fashion door duurzame items heeft tijd nodig, maar de weg ernaartoe is ingezet. Wil je ook een begin maken met het minimaliseren van je kledingkast? Ik heb mijn beste tips uit de praktijk verzameld.

Met deze 12 tips ga je jouw kledingkast minimaliseren:

1. Als je nieuwe kleding koopt, doe je ook iets weg

Naar de kringloop, je familie of iemand in de buurt. Hetzelfde kledingstuk dus. Nieuwe trui? Oude eruit. Geen broek vervangen door een trui. Voor je het weet heb je alleen maar mooie sweaters in je kast liggen en geen broeken meer. Bovendien houd je jezelf voor de gek: jezelf wijsmaken dat je nog een shirt of blouse nodig hebt en ondertussen de basis zoals een comfortabele pyjama vergeten.

2. Neem een kleinere kledingkast

Het werkt echt. Dat geldt voor de meeste meubels in huis. Zet je een kast neer, dan ga je ‘m vullen. Zo hebben wij onze keuken geminimaliseerd met nog maar enkele opberglades en dat bevalt prima. Voorraad ligt in de garage en het feestservies ook. Geen overbodige spullen, alleen items die echt gebruikt worden. Laat ruimtes leeg en vul niet ieder hoekje met spullen. Kijk wast je echt nodig hebt en pas je kledingkast erop aan.

3. Ga duurzaam winkelen voor een minimalistische garderobe

Bedenk wat je nodig hebt, schrijf het op en ga dan pas op pad of online zoeken. Kies voor materialen die lang mee gaan zoals katoen, linnen en wol. Verdiep je in de materialen waarvan textiel wordt gemaakt. Lees de verhalen van de modemerken en maak bewust keuzes voor materialen die langer meegaan.

Ijzersterk sociaal experiment met goedkope T-shirts (video: Fashion Revolution)

4. Beschrijf je week in kleding

Hoe zien jouw dagen van de week eruit in kleding, wat draag je? Hoeveel dagen per week ga je naar een kantoor of andere plek buiten de deur? Wat heb je functioneel nodig? Geef aan wat je doordeweeks, in de ochtend, avond en in het weekend draagt. Zie waar de overlap zit en wat je dus echt nodig hebt. Hoeveel truien kun je dragen in een week? En heb je al eens gedacht aan duurzaam ondergoed of sokken die echt goed zijn voor je huid?

5. Staar je niet blind op mode

Mode is prachtig en het geeft cachet aan een dag. Met mode kun je jezelf uitdrukken en verwennen als je iets te vieren hebt. Dat gevoel herken ik, maar vergeet de alternatieven niet. Verwennen kan ook met andere dingen en vooral met ervaringen. Zoek het niet in spullen, kies voor herinneringen die blijvend zijn. En wil je herinneringen koppelen aan kleding, kies dan voor ambacht of een extra bijzonder item. Zo herinner ik mij de zelfgemaakt jas die ik van mijn moeder kreeg en de gebreide paardentrui van oma. En bijzonder blijft het zelfgemaakte pakje dat ik droeg tijdens mijn Janet Jackson playback imitatie als kleine meid. In alle gevallen was dit geen fast fashion. Dit zijn herinneringen aan kleding gemaakt vanuit ambacht, liefde en persoonlijke creativiteit.

6. Meld je af voor nieuwsbrieven met fast fashion koopjesjacht

Ik wijs mijn man er wekelijks op wanneer hij verdacht stil achter de laptop zit. Te gekke aanbiedingen van sportkleding, leuke truien en nog meer pantalons. “Heb je dat echt nodig”, vraag ik tot vervelens aan toe. Onze rollen in huis zijn compleet omgedraaid. Ik ben niet degene die schoorvoetend de woonkamer inloopt met nieuwe kleding. Het is mijn man die zijn nieuwe aankopen met verlegenheid toont. De kinderen moeten erom lachen. Mijn man begrijpt me inmiddels en matigt stap voor stap zijn winkelgedrag. Hij winkelt vooral bewuster, gerichter en onderscheidt kwaliteit van kwantiteit.

7. Koop minder kleding door het te (ver)maken

Weet je wanneer je iets langer draagt? Als jij of iemand in je omgeving het zelf heeft gemaakt of gerepareerd. Dat hoeft geen complete outfit te zijn. Met naald en draad een gaatje repareren maakt al dat je meer zorg hebt voor je kledingstuk. Mijn twee favoriete rokken hadden allebei kleine gaatjes en rafels. Door ze zelf te maken ben ik er nu extra zuinig op. En de gebreide trui van mijn man die zijn moeder heeft gerepareerd zal langer in de kast blijven hangen dan een truitje van de uitverkoop.

8. Deel je mode in de familie

Koop even niks en wacht totdat er een nieuwe zak kleding arriveert van je neven en nichten of andere kennissen. Als meisje vond ik dat al fantastisch. Een keer in de zoveel tijd kwam mijn moeder thuis met een grote zak vol kleding van mijn nichtje die ze niet meer paste. Eindelijk kon ik die gave sweater aan die zij droeg tijdens de visite. Diezelfde blijdschap zie ik nu bij mijn zoontje als hij de kleding van tante krijgt. Trainingsbroeken van zijn stoere neven die hij volgend jaar ook mag dragen of shirts met prints die hij hartstikke stoer vindt. Daar kan geen winkelbezoek tegenop. Winkelen is sowieso geen favoriete bezigheid van kleine kinderen, zegt dat niet genoeg over onze oorspronkelijke behoefte?

9. Maak je complete garderobe zichtbaar

Een klein deel van mijn garderobe ligt in een doos op zolder. Geen stapels kleding, maar een tiental items die ik alleen in de winter of juist zomer draag. De rest is zichtbaar in de muurkast. Dus geen stapels achter een andere stapel kleding, maar alles op de eerste rij. Door te veel op te bergen en eigenlijk te verbergen, weet je niet meer wat je hebt. Draag je kleding in plaats van het te verdragen.

10. Vervang je kleding vanwege slijtage

Je wil er niet bijlopen als een verjaard model, maar meedoen aan iedere trend is een ander uiterste. In principe vervang je alleen kleding die er niet meer uitziet vanwege slijtage. En bij duurzame kleding hoeft dat minder vaak. In de overige gevallen koop je items die je echt bijzonder vindt voor een speciale gelegenheden. En een enkele keer omdat je leefpatroon verandert, vanwege een nieuwe baan of omdat je ontdekt dat een nieuwe kleur je veel beter staat. Het mode-dieet is geen regime, maar bedoeld als handleiding ter inspiratie en bewustwording.

11. Koop kleding aan het einde van je winkelronde

Als tiener en twintiger ging ik dolgraag shoppen. Meestal met een van mijn ouders en later alleen zodat ik me kon concentreren. Geen afleiding door vriendinnen of vriendjes en alle tijd voor mijn solo ontdekkingstocht. Ik heb heel wat uurtjes doorgebracht in de winkelstraten om de gaafste outfit te scoren of op te vallen tijdens een date. En nooit zal ik mijn treinreis naar Amsterdam vergeten, zo rond mijn zestiende, om het mooiste badpak van de wereld te scoren. Alles had ik ervoor over, het zwarte haltermodel met drie strepen op de rug. Ik droeg het aan zee, bij de sportschool, tijdens het uitgaan, duurzamer kon niet. Tegenwoordig winkel ik nauwelijks.

Ik heb een hekel aan de reclameborden, modewinkels die schreeuwen om aandacht en uniforme etalages.

Ik geniet van de zijstraatjes waar ondernemers met lef hun eigenzinnige assortiment verkopen of waar vriendelijke horecaondernemers de mooiste gerechtjes met liefde samenstellen. Kleding komt achteraan in de rij. En dat draagt bij aan het minimaliseren van mijn kledingkast. Als je beleving de prioriteit geeft, verdwijnt impulsief shoppen naar de achtergrond.

12. Word kritisch op je wasmand

Hoeveel kleding ligt er in de was waarvan je na een dag al niet meer weet dat je het hebt? En als je slaapkamer of zolder vol staat met strijkwas waar je niet aan toe komt, heb je die kleding dan echt nodig? Je voelt de stress van het wassen, drogen en strijken, maar heb je echt niets meer om aan te trekken als je de was een week zou laten liggen? In mijn geval kan ik wel eens een week overslaan. Dan ligt de wasmand vol en mis ik niks. En soms kom ik juist iets tekort zoals sokken of sportkleding. Een tijdelijk tekort aan kleding maakt inzichtelijk wat je echt gebruikt en graag draagt.

Met deze 12 stappen heb je een begin gemaakt met een eenvoudige garderobe.

Het is een belangrijke keuze voor een duurzame samenleving. Ook breng je zo meer eenvoud in je dagelijks leven en kun je andere mensen inspireren. Bovendien is minimaliseren van je garderobe is niet alleen duurzaam, het biedt ook leuke voordelen.

de voordelen van minder kleding kopen
Minder keuzestress en meer tijd voor andere dingen als je minder kleding koopt

Dit zijn de voordelen van minder kleding in je kast:

1. Minder keuzestress als je voor de kledingkast staat

Je bent geen kostbare tijd kwijt aan wikken en wegen van wat je aan moet doen. Voor iedere gelegenheid heb je maar een paar opties en in de meeste gevallen slechts een of twee omdat er kleding in de wasmand ligt.

2. Extra tijd voor andere dingen

Omdat je minder tijd kwijt bent aan het zoeken naar kleding (onderschat niet hoeveel tijd je verliest met online shoppen), kun je iets anders doen. Geen parkeerstress of slenteren langs etalages, maar genieten van een ommetje maken in het park, varen in een bootje of een creatieve hobby zoeken.

3. Meer aandacht voor de omgeving

Door te minimaliseren tijdens het winkelen ontstaat ruimte voor andere ervaringen. Je winkelt bewust en laat alle reclameborden links liggen. Eindelijk heb je oog voor de bijzondere gevels in een oude stad. Je ontdekt hoeveel moeite de kruidenier heeft gedaan zijn specerijen te etaleren en je ziet hoe uniek de kunstwerken in het park zijn.

4. Nieuwe waardering voor duurzaam textiel

Textiel is een prachtig product. Iets dat mensen al eeuwenlang gebruiken om zichzelf te beschermen tegen de zon, regen en wind. Kleding geeft culturen de mogelijkheid zichzelf uit te drukken en ambachtslieden over de hele wereld hebben er hun levenswerk van gemaakt. Ik zal nooit vergeten hoe de vrouwen in Tibet hun eigen sjaals weefden en de uitbundige wijze waarop Afrikaanse vrouwen vol trots hun eigen jurken droegen. Tegenwoordig hoef je niet meer op reis om zulke prachtige kleding te kopen (al is dat natuurlijk het leukste). In speciaalzaken of online koop je de mooiste authentieke kleding gemaakt door vakmensen over de hele wereld. Ga op zoek naar duurzame merken met een eerlijk verhaal. Je kijkt naar labels, keurmerken, grondstoffen en leert meer over de historie en missie van een modelabel. Die nieuwe inzichten voeden de liefde voor duurzaam textiel.

5. Minder kleding = Minder wasgoed

Is dat niet de droom van iedereen? Ik ken niemand die graag meer wasjes wil draaien (okay, alleen de eigenaar van de wasserette) of vaker strijken. Weet je hoeveel tijd je gemiddeld kwijt bent aan het draaien van de was en alles wat daarbij komt kijken? Ik heb het nu teruggebracht tot een keer per week. Ook omdat ik mijn zoontje zijn broeken langer dan een dag laat dragen. Geen opvallende vlekken? Doe nog maar een dagje aan, of twee. En de favoriete jeans van mijn man en ik zien de wasmachine sowieso erg weinig, zoals ooit bedoeld was door Levi Strauss. De boodschap van het jeansmerk is duidelijk:

Levi’s gaan pas in de was na tien keer dragen. Zo behoud je de pasvorm. Vlekken verwijder je met een tandenborstel en een beetje zeep zonder wasmachine. En wil je nog langer genieten van je jeans? Gooi ze pas in de machine als ze een lekker funky ruiken.”

jeans fabrikant LEvi Strauss

6. Meer geld dankzij je minimale garderobe

Niet op dag één, maar wel als je echt kiest. Een duurzaam, basic T-shirt kost vaak meer dan tien T-shirts bij Primark. En de bamboe boxershorts zijn duurder dan de koopjes in de winkelstraat. Maar je investeert daarmee wel in kleding die langer meegaat dan een seizoen of erger nog, een wasbeurt. Dankzij de mannen in huis, mijn man, zoon en stiefzoon, ben ik wekelijks getuige van de boxershorts met uit gelubberd elastiek. De pasvorm is na twee keer wassen ook weinig functioneel meer. Sinds mijn man gericht geld uitgeeft aan bamboe boxers (en de jongens hetzelfde wil dragen als papa), vinden ze niks stoerder dan dezelfde onderbroek te dragen.

En duurzame kleding hoeft niet duur te zijn.

De bio-katoen van de Hema is goed betaalbaar en ook de Aldi heeft regelmatig verrassende aanbiedingen. Zo verkocht de discounter leggings gemaakt van gerecycled plastic en yoga outfits van Fairtrade katoen.

Heb jij nog tips en andere voordelen ontdekt van een minimalistische garderobe?

Kom maar door! Want de honger naar snelle mode is hardnekkig; het mode-dieet kent een groot jojo effect. Gelukkig is de voldoening van duurzame, slow fashion vele malen groter dan de worsteling die eraan vooraf gaat.

tips om je kledingkast te minimaliseren
Breng eenvoud in je leven met duurzame kleding en slow fashion
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?