Menu
mindful leven

Stappenplan voor een rustig interieur en eenvoud in huis

Updated 01/07/2022
eenvoud-in-huis

Wil je ‘ontspullen’ en een rustig interieur? Maak dan een einde aan een overvol huis. Een opgeruimd huis geeft namelijk ook rust in je hoofd. Vind thuis de ruimte om je hoofd leeg te maken. Minimaliseer je lifestyle, breng eenvoud in je kledingkasten en geniet van je thuis.

Wil je een opgeruimd huis met een rustig interieur?

Ik heb op verschillende plekken gewoond en ben vaak verhuisd. Al deze adresjes hadden één ding gemeen: rust en eenvoud in huis. Want een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Het kost geen geld, alleen tijd. En je krijgt er ontzettend veel ontspanning en voldoening voor terug. Het hoef niet steriel te zijn. Door rust in je woning te brengen ontstaat aandacht voor de spullen die er echt toe doen, warm minimalisme noem ik het.

Wil jij ook ontspullen en eenvoud in huis?

breng rust in huis met praktisch stappenplan
Breng rust in huis met praktisch stappenplan. Ik laat me graag inspireren door eenvoud uit Japan (Shigeru Ban)

Begin vandaag met een praktisch stappenplan voor een rustig interieur.

1. Start je woonproject eenvoud met één kleine kamer

Verwacht niet dat je gelijk de hele woning op orde krijgt. Dat is als een beginnende hardloper die binnen een week de marathon gaat lopen. Dat wordt afzien, valt tegen en zorgt er uiteindelijk voor dat je afhaakt. En dat wil je niet. Wees de beginner die eerst een rondje in het park rent en na een gevoel van succes een tweede stap zet.

Start met eenvoud in een ruimte waar je onrust zichtbaar is.

Als er ergens rommel rondslingert, is het wel de badkamer of doucheruimte. Daar zie je precies hoe gehaast je kunt zijn. Spullen overal en nergens, veel te veel toiletartikelen en handdoeken op de grond. Of begin met dat ene extra kamertje of de bijkeuken, ook vaak een weergave van gejaagdheid in huis: wasgoed op bed, ongebruikt speelgoed in de hoek en cd’s die niemand mer draait.

2. Doe alsof je gaat verhuizen

Haal een paar verhuisdozen of scoor een paar van die grote bananendozen in de supermarkt (gratis en stevig). Maak ruimte in een andere kamer waar je deze dozen en eventuele andere meubels of voorwerpen neer kunt zetten. Word niet zenuwachtig van deze nieuwe rommel. Dit is tijdelijk. Zorg er wel voor dat je dit hoekje begrenst. Zet alles dicht tegen elkaar en niet verspreid door de ruimte. Dan raak je het overzicht kwijt.

Leegruimen van de kamer

Om te beginnen met ontspullen haal je alle losse voorwerpen uit de ‘project eenvoud kamer’. Verzamel ze in de dozen. Ook losse meubels verdwijnen uit het zicht. Alles mag naar het speciale rommelhoekje in die andere kamer. En verwijder alles los wat kapot is, scheef hangt of beschadigd is. In deze kamer komt een rustig interieur en wil je geen irritaties vanwege apparaten die het niet doen.

3. Maak de ruimte schoon

Achter al die ongebruikte spullen ligt vast nog meer rommel en stof. Maak je kamer goed schoon, van top tot teen. Het voelt bovendien lekker om alles schoon te maken. Alsof je niet alleen het stof, maar ook oude gedachten opruimt. Alle zintuigen worden blij van een lege ruimte die er schoon uitziet en fris ruikt.

4. Bedenk het doel van deze woonruimte

Kijk met een open mind naar je lege kamer. Wat is eigenlijk de functie van deze plek? Een rommelhok om voorraad op te slaan en spullen te verzamelen? Je bent niet de enige hoor. Meestal zetten we ergens een kastje neer omdat er nu eenmaal een lege plek is. En ik zal de laatste zijn om te ontkennen dat het handig is extra stoelen te bewaren voor een feestje. Maar is deze kamer de plek daarvoor?

eenvoudige inrichting thuis
Geen spullen die je niet gebruikt. Inspiratie uit Japan van Shigeru Ban.

Wat is de belangrijkste reden dat je deze kamer gebruikt?

Heb je het antwoord? Dan weet je ook wat je te doen staat: ervoor zorgen dat je deze functie perfect kunt uitvoeren.

  • Effectief (je doel bereiken)
  • Efficiënt (zo makkelijk en snel mogelijk).

Als de douche je pilot project is, dan weten we allemaal het antwoord: de primaire functie is douchen. En een logeerkamer: je familie of vrienden een prettig verblijf bezorgen. Houd de kamer eenvoudig en de primaire functie in gedachten.

5. Maak een eenvoudige woonlijst voor je rustige ruimte

De boodschappen woonlijst dus. Nog meer spullen kopen? Nee, juist niet. Want je gaat ontdekken dat je het meeste (veel te veel) al in huis hebt. Wat heb je nodig in een badkamer? Handdoeken (genoeg voor één week, niet meer), tandenborstels en tandpasta, toiletspullen (borstel, scheerapparaat en dat soort spullen) en doucheartikelen. Over douchen kan ik eindeloos schrijven. Ik zal me inhouden, maar: we douchen te vaak! Onze huid huilt. Alle natuurlijke afweer spoelt iedere dag het douche putje in. Niet doen. Haren wassen? Mijn hele leven al was ik mijn haren 1 keer per week (met sporten een enkele keer extra). Nog nooit last gehad van vet haar. Ik doe niet mee aan die marketing gekte van huidverzorging. Onze huid verzorgt zichzelf. Zo heeft iemand het ooit geregeld.

De praktische woonlijst dus…

Voorraad gaat naar een kelder of berging. En als je die niet hebt, pak je een vochtvrije opbergdoos. Eén is echt genoeg. Moeten we dan lopen naar een berging als de shampoo op is? Ja. En dat is heel normaal. Handdoeken voorraad? Ook alleen wat je nodig hebt in een week. De rest gaat naar zolder of opbergen bij linnengoed. Alleen te gebruiken als een oude handdoek versleten is. Dus kijk wat er op de lijst staat, haal die spullen uit je verhuisdoos en geef ze een logische plek in de ruimte. Als die plek er niet is, bijvoorbeeld een mandje vlakbij de douche, dan ga je zo’n ruimte creëren. IKEA is meester in oplossingen voor eenvoudig wonen. Of – als je daar tijd voor hebt – vind inspiratie bij de buren of vrienden en vraag hoe jij dat zelf kunt maken.

6. Geef iedereen zijn eigen opbergdoos(je)

Vooral in kamers die gezamenlijk gebruikt worden zoals de badkamer heb je overzicht nodig. Immers, de primaire functie moet goed en snel uitgevoerd kunnen worden. Als ik ga douchen, wil ik niet hoeven zoeken naar mijn shampoo of tandenborstel tussen de toiletspullen van mijn man of kind. Al mijn spulletjes staan bij elkaar en ik zorg ervoor. Ook de kinderen hebben hun eigen bakjes. Dat maakt ze zelfstandig.

7. Verhuis de overtollige spullen

Staat de tijdelijke rommelruimte nog steeds bomvol spullen? Dat zegt genoeg. Alles wat je niet hebt gebruikt heeft geen doel. Deze spullen leiden je iedere dag opnieuw af van de primaire functie die deze kamer heeft. Voorraad had je al opgeruimd, functionele voorwerpen en meubels zijn teruggeplaatst en wat er nog over is? Dat is ballast. Letterlijk en figuurlijk. De opruimgoeroe Marie Kondo verwoordt het treffend:

Als je leert om je spullen goed te kiezen, houd je alleen die hoeveelheid over die perfect past in de ruimte die je hebt.

opruim exppert Marie kondo

We hebben het niet altijd door, maar spullen waar we niet meer vanaf komen, geven mentale ballast en onrust. We kijken er iedere dag naar, maar doen er niks mee. Natuurlijk is dat frustrerend. Op naar de kringloop, hobbyclub, kinderopvang, basisschool of rommelmarkt. Daar zitten ze soms te springen om jouw spullen. En het is wetenschappelijk bewezen: iets weggeven maakt ons gelukkig.

8. Vanuit rust breng je balans in de kamer

De laatste stap is optioneel. Want we willen rust in huis om te genieten, wat meer tijd te hebben voor elkaar. Energie over? Kijk dan eens kritisch naar de kleuren in de ruimte. Inspiratie voor kleur en harmonie in huis vind je bijvoorbeeld bij de Japanners. Zij zijn kampioen in zen wonen. Kasten, wanden, vloeren, alles brengen zij qua kleur in harmonie zodat een woonruimte rust uitstraalt. Kijk maar eens naar het minimalistische werk van Japanse architecten zoals Shigeru Ban, de overtreffende trap van eenvoud en minimalisme.

Via onze ogen krijgen we mentale rust.

Kies 2 of 3 kleuren die bij elkaar passen, uitgaande van de vaste elementen in de ruimte. Is je badmeubel bijvoorbeeld bruin, verf diezelfde muur dan ook in een bruintint. Iets lichter of juist donkerder. Daardoor valt het meubel mooi weg in de ruimte. Zo wordt het een geheel in plaats van een donker object dat de badkamer verduistert. En is bijvoorbeeld het raam ernaast voorzien van witte jaloezieën? Geef het kozijn en deze muur dezelfde kleur wit. Opnieuw rustig voor het oog. Kijk ook eens naar het plafond. In onze badkamer duizelde het van compleet uiteenlopende materialen en kleuren. Door het plafond en een deel van de muren beige te schilderen, straalde de ruimte eindelijk rust uit.

minimalisme in je woning
Voorbeeld van rust en balans in een ruimte

Je hebt allle stappen doorlopen voor een rustige ruimte.

Project één zit erop. De eerste kamer is rustig geworden. En het tijdelijk rommelhoekje in de andere kamer is leeg. Deel je enthousiasme met het gezin of vrienden en zorg er samen voor dat het huis in balans blijft. Eenvoudig leven, daar heeft iedereen baat bij. En… heb geduld, wees mild, we zijn gewoontedieren. Irriteer je niet aan de eerste spullen die opnieuw rondslingeren. Zet een doos neer waar je zulke spullen inlegt als signaal voor de persoon die het heeft achtergelaten. Na een week geef je iedereen de kans zijn of haar spullen alsnog op te ruimen. Op naar de volgende kamer?

rustig interieur voor een ontspannen rhuis
Laat je zintuigen tot rust komen in je huis (voorbeeld van de Japanse architect Shigeru Ban)
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?