Menu
mindful leven

Persoonlijke boodschap uit het mindfulness klooster

zenleraar in het mindfulness klooster van Frankrijk

Vandaag ontving ik iets wonderlijks uit Frankrijk, van voormalig mindfulness non Sandra Alderden.
De Nederlandse Sandra is de eigenares van de retreatlocatie en boerderij Simply Canvas Farm in Frankrijk. Op deze rustgevende plek in Frankrijk vinden de zesdaagse mindfulness retraites van Didie Retreats plaats. Uniek aan deze retraite is het bezoek aan het oorspronkelijke mindfulness klooster van de wereldbekende zenleraar Thich Nhat Hanh. In 2022 overleed ‘Thay’, zoals zijn gemeenschap hem noemt.

Hij liet de wereld een prachtig geschenk na: mindful leven.

Mijn verrassende cadeau uit Frankrijk bleek uit handen van deze mindfulness leraar te komen. Ik kon mijn geluk niet op. Sandra en ik hebben vaak contact over de retraites, maar ook over mindful ondernemerschap waartoe we elkaar altijd inspireren. Deze week gaf ze mij de meest magische inspiratie denkbaar. Sandra is namelijk net als ik schrijver. Tijdens haar jarenlange verblijf in het klooster van Thay schreef ze ook boekjes, buitengewoon geïnspireerd door het onderricht van de wijze Thay. Regelmatig was ze in het bijzijn van de boeddhistische leraar.

Sandra bezoekt mindfulness klooster
Sandra brengt een bezoek aan het mindfulness klooster waar ze jaren als non woonde.

In het mindfulness klooster hadden ze waardevolle uitwisselingen over de uitdaging van mindful leven.

Daardoor was ze in de bijzondere en unieke positie dat ze Thay kon vragen een paar spreuken voor haar te kalligraferen. Thay is namelijk ook bekend vanwege zijn poëtische en filosofische werk dat in zijn kalligrafisch werk tot uiting komt. Deze kunstwerken worden wereldwijd geprezen om de eenvoud en praktische toepasbaarheid ervan. Ook zijn boeken hebben een groot publiek bereikt waardoor mindful leven een weg heeft gevonden in de westerse maatschappij. Het Wonder van Mindfulness is zijn bekendste werk.

Nederlandse spreuken van Thich Nhat Hanh
De mindfulness boodschap van Thay die Sandra mij stuurde.

Je begrijpt de geweldige blijdschap die ik voelde, toen Sandra mij de gekalligrafeerde boodschappen uit het klooster stuurde.

Deze authentieke woorden had de Vietnamese Thay eigenhandig, in het nederlands!, voor haar gecreëerd. Ik had nooit durven dromen deze verborgen pareltjes te mogen ontvangen nu de leraar niet meer leeft. Voor mij is dit een prachtige voortzetting van zijn werk. Het raakt me nog steeds, want Thay is de enige mindfulness leraar die mij leerde hoe ik bewust gelukkig kon zijn. Daarom is een bezoek aan zijn mindfulness klooster, Plum Village, onderdeel van de zesdaagse retraite in Frankrijk.

mindfulness klooster in Frankrijk met een bezoek door Didi eRetreats
Een middag met mindfulness wandelmeditatie in het Franse klooster van Thay.

In dit Franse mindfulness klooster is het zaadje voor mijn geduldige levenshouding geplant.

Ook al leeft de zenleraar niet meer, zijn gemeenschap geeft nog steeds op prachtige wijze uiting aan zijn boodschap; in dit mindfulness klooster voel je wat de kern van leven in aandacht inhoudt. Je ervaart de rust in alles wat je daar tegenkomt, van meditatiezaal en monniken tot aan de bergpaden, bloemen en heuvels in het Franse landschap. Sandra is al jaren geleden vertrokken uit het klooster in Zuidwest-Frankrijk, maar woont met haar Santi nog altijd dichtbij, op een kwartiertje rijden in het dorpje Saint Jean de Duras. Daar runnen ze met veel liefde hun natuurboerderij waar de retraite plaatsvindt.

Ik heb groot respect voor de mindfulness leraar en zijn kloostergemeenschap in Frankrijk.

Laat je inspireren door de eenvoud van mindfulness en word ‘wakker’ met de woorden van Thich Nhat Hanh. Je bent thuis waar je nu bent.

Aarde zal veilig zijn, als wij genoeg veiligheid in ons voelen.

een gedicht van zenleraar Thich Nhat Hanh
mindfulness boodschap uit het Franse klooster van Thich Nhat Hanh
Een van de mindfulness spreuken die Sandra mij stuurde.
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?