Menu
mindful leven

Wil je ook van betekenis zijn in je dagelijks leven?

Updated 28/11/2022
van betekenis zijn in je leven

Waartoe ben je in staat? En lukt het om dat talent tot leven te brengen? Ik heb heel wat stappen gezet om te ervaren wat bij me past. Verschillende banen, ondernemingen en projecten hebben me doen inzien waar ik goed in ben. Het was een lange weg, die ik nog steeds bewandel, maar inmiddels met heel veel voldoening en energie. Vroeger ging het moeizamer, van alles uitproberen en vooral heel veel vallen en opstaan. Maar ik hield nooit op en daar heb ik nu profijt van. Ik heb ontdekt hoe ik van betekenis kan zijn. Daardoor heb ik mijn weg gevonden en inspireer ik andere mensen om ook op zoek te gaan.

Met die zoektocht naar zingeving in je leven kun je niet vroeg genoeg beginnen.

Daarom deel ik het verhaal van Jorien Timmers, een geweldige vrouw die zich inzet voor een groter doel dan haar eigen geluk. Via voorlichting aan kinderen in Zuid-Amerika en Spanje maakt zij de problematiek van plastic afval duidelijk. En ze biedt oplossingen om als samenleving plastic vrij(er) te leven. Allemaal vanuit haar busje waarmee ze door deze landen rijdt. Ik werkte met haar samen tijdens mijn retraites en was geïntrigeerd door haar roeping en onbaatzuchtige inzet voor onze samenleving. Laat je ook inspireren door deze avonturier met een groen hart.

En wees je ervan bewust dat het nooit te laat is om jouw talent tot leven te brengen.

Je bent tot veel meer in staat dan je denkt. Jouw gedachten zijn ‘oud’ en vertellen je alleen verhalen over wat je hebt gedaan. Niet over waartoe je nog meer in staat bent. Ga het avontuur aan en daag jezelf uit. Een kleine stap kan genoeg zijn om te voelen wat het leven nog meer voor je in petto heeft.

Een groter doel dan jezelf: ontmoet Jorien Timmers:

een levenspad volgen waarin je van betekenis bent
Jorien Timmers zet haar creatieve talent in om van betekenis te zijn in haar leven

Vertel eens wat meer over je persoonlijke project…

Met mijn project Eco Bus America zet ik me in voor educatie op het gebied van milieuproblemen. Daarbij ligt de focus vooral op de problemen die veroorzaakt worden door het overmatig gebruik van plastic in onze huidige maatschappij. Het doel van dit project is bewustzijn creëren onder de mensen. Ik wil volwassenen en kinderen op een leuke en toegankelijke manier laten inzien dat wij zélf heel veel tegen milieuproblemen kunnen doen. Dit begint door ons bewust te worden van de impact die onze eigen dagelijkse keuzes en gewoonten hebben op de planeet. En vervolgens na te denken over hoe wij in ons dagelijks leven milieubewuster kunnen handelen. Ik wil laten zien dat we zelf de eerste stap moeten zetten om de wereld te verbeteren.

Je bent veel op pad met je eco project. Hoe ziet jouw leven eruit als moderne nomade?

Ik beschouw mezelf niet echt als een moderne nomade, maar misschien is dat wel de beste benaming inderdaad. Ik woon namelijk niet vaak op dezelfde plek. Als ik de woonplekken van de afgelopen drie jaar zou moeten beschrijven, dan krijg je het volgende lijstje:

  • in mijn camper-busje, tijdens het uitvoeren van mijn project in Zuid-Amerika
  • op een zeilschip tijdens de 2,5 maand durende oceaanoversteek met het project ‘Sail to the COP’
  • in een huis waar ik op mocht passen als housesitter
  • als huisgenoot in het huis van vrienden, familie en mensen die ik onderweg ontmoette
  • in een tent tijdens het fietsen en lopen van de Camino de Santiago als ‘plasticvrije’ pelgrim
  • in een hangmat toen ik 2,5 maand op bezoek was bij de inheemse stammen in het amazonewoud.

Dankzij mijn Eco Bus America project ben ik hier terecht gekomen en in al deze situaties, en dat bevalt me eigenlijk heel goed!

Wat doe je concreet om van betekenis te zijn in je leven?

Ik bezoek scholen, evenementen, hostels en bedrijven waar ik presentaties en workshops geef. Ook maak ik muziek of laat bijvoorbeeld films zien. Daarbij ligt de focus op het milieuprobleem plastic vervuiling. Zo wil ik mensen inspireren en motiveren om deel uit te maken van de oplossing. Ook verzin ik andere projecten die bijdragen aan de bewustwording. Een paar voorbeelden: het organiseren van lokale campagnes, het geven van online cursussen en het lopen van de ‘Camino de Santiago’ als ‘plasticvrije pelgrim’,.

op pad om het goede te doen in je leven
Een voettocht door Spanje om bewustzijn te vergroten voor plastic vrij leven

Verder schrijf ik artikelen voor tijdschriften, maak ik video’s over plasticvrij leven voor mijn YouTube-kanaal en schrijf ik van een kinderboek over plasticvervuiling. Ook maakte ik een video over het zelf maken van deodorant:

Ondernemende Jorien vertelt over bewust leven met zelfgemaakte deodorant

Waarom heb jij dit persoonlijke pad van zingeving gekozen?

Ik herinner me nog goed dat ik in een bus in Peru zat te staren naar het prachtige landschap dat aan me voorbij ging. Toen ik plotseling een goed verzorgde man, zijn plastic zakje, waar hij net zijn eten uit opgegeten had, uit het raam zag gooien. Ik werd boos van binnen en dacht, zal ik iets tegen hem zeggen of niet. Dat deed ik niet en direct na het verlaten van de bus had ik daar spijt van.

Ik begon het gedrag van deze man echter bij veel meer mensen op te merken en voelde boosheid.

Jorien Timmers vertelt over haar persoonlijke ervaring

Toen besefte ik me dat boosheid niet helpt en tegen mensen zeggen dat ze hun afval niet uit het raam moeten gooien ook niet. Ik had het gevoel dat ik het probleem anders moest aanpakken. Niet door boosheid, maar te vertellen over de consequenties van al het plastic op een toegankelijke manier. Ik begon de ideeën met anderen te delen en erover te praten. Ondertussen realiseerde ik me dat het plastic probleem nog veel groter is dan ik zelf dacht.

Op dat moment begon ik te leven zonder plastic te gebruiken. Stap voor stap.

Ik begon met de spullen in mijn badkamer en mijn boodschappen. Mijn project had ik al helemaal in mijn hoofd uitgedacht. Ik begon scholen te bezoeken, gaf lezingen over deze zogeheten ‘zero waste’ levensstijl, liet films zien, gaf workshops en speelde muziek.

Het probleem waar ik eerst zo’n machteloos gevoel van kreeg, wist ik om te buigen in een positief, oplossingsgericht project.

Eco Onderneemster Jorien deelt haar inzicht

Wat doet die positieve energie met je?

Het voelt zo fijn om iets te kunnen doen. Ik besef me dat mijn project natuurlijk niet gelijk het hele probleem zal gaan oplossen, maar elke stap helpt en die stap begint bij onszelf. De invloed die we na die eerste stap hebben is veel groter dan we in eerste instantie denken. Dat zie ik telkens terug en geeft me moed om door te gaan!

van betekenis zijn in je leven met je werk
Een van de scholen die Jorien heeft bezocht om bewustwording bij te brengen over de impact van plastic.

Hoe houd je het vol om van betekenis te zijn in je leven? Het zal niet altijd makkelijk zijn.

Dat klopt! Maar ik zet door dankzij de passie die ik voel voor dit project. Ook de drang om bij te dragen aan bewustwording over dit probleem en het plezier dat ik beleef aan alles wat met mijn project samenhangt geeft me ook op moeilijke momenten de kracht om door te gaan.

Waar ben je tot op heden trots op?

Tijdens de pandemie heb ik een aantal maanden in een dorpje ‘vast’ gezeten. Scholen waren gesloten en grote groepen mochten niet samenkomen. Ik heb toen een campagne georganiseerd met de lokale winkels, de supermarkt en een cultureel centrum. Ik liet grote posters afdrukken met daarop verschillende teksten zoals ‘wil jij deel uitmaken van het probleem of van de oplossing’. Ik illustreerde de tekst met grote foto’s van bijvoorbeeld plastic zakjes en een herbruikbare stevige tas. Zo vormden probleem en oplossing een krachtig geheel.

De posters waren een groot succes en tot op de dag vandaag hangen ze nog steeds in de supermarkt.

Daarnaast gaf ik presentaties bij de ingang van de supermarkt. En ik heb lokale workshops gegeven aan kleine groepjes kinderen. Zo leerde ik ze hoe je op een simpele manier je eigen tasje maakt om mee te nemen naar de supermarkt. Ook organiseerde ik filmavonden voor kinderen en volwassenen waarin ik documentaires en films liet zien met een boodschap. De campagne was een succes.

kinderen inspireren om bewust te leven
Samen met kinderen in Zuid-Amerika werkt Jorien aan alternatieven voor plastic tassen

Betekent succes ook dat je veel mensen bereikt?

Vaak willen we gelijk groot denken en zo veel mogelijk mensen bereiken. Daarom wordt er altijd over resultaten gesproken en hoeveel mensen je hebt bereikt. Maar deze situatie in dit dorp heeft me nog eens extra laten beseffen dat er een andere weg is. Als je de focus legt op je directe en lokale omgeving, heb je extra grote invloed.

Ik krijg geregeld te horen van mensen dat ze bewuster zijn geworden in het maken van keuzes op het gebied van afval en duurzaamheid.

Dit kleine bewijs doet me goed, want uiteindelijk is dat waarom ik van betekenis wil zijn: mensen bewust maken van het probleem. Druppels vormen de oceaan. Of er nu één druppel nodig was of meer, ik word er blij van te weten één van die druppels te zijn geweest. Ook ben ik heel blij om te zien dat ik niet alleen door scholen wordt gevraagd om langs te komen. Ook steeds vaker door bedrijven.

onderweg om vanuit zingeving de wereld te verbeteren
Onderweg om haar levensmissie invulling te geven
impact met weinig geld
Educatie over bewust leven voor kinderen in Zuid-Amerika

En wat zien we van jouw inzet terug in Nederland?

Ik heb een podium gecreëerd om gedachten en mijn ervaringen in Zuid-Amerika te delen. Zo vertelde ik er recentelijk over via het tijdschrift ‘Lonley Planet’. Ook heb ik afgelopen zomer een aantal optredens georganiseerd met zang begeleid met ukelele, filmbeelden, dagboekverhalen en poëzie. Op deze manier inspireer ik mensen op een diepere laag dan alleen op het gebied van plastic vervuiling. Ook bezoek ik scholen in Nederland op de momenten dat ik in Nederland ben.

Wat zijn momenteel je grootste uitdagingen om van betekenis te zijn?

Genoeg geld verdienen om alle scholen te kunnen bezoeken. Ik doe mijn project op donatie basis en dit betekent dat sommige scholen niet betalen. Scholen in Zuid-Amerika hebben een enorm lage bestedingsruimte voor extra activiteiten. Omdat ik geen enkele school wil buitensluiten, moet ik mijn geld via een andere weg zien te verdienen. Bijvoorbeeld door externe online baantjes of donaties van particulieren. Gelukkig heb ik door mijn levensstijl niet veel nodig. Het komt altijd weer goed en het zet me aan tot creatief nadenken.

Het is ook niet altijd goed om die financiële zekerheid te hebben.

Jorien over zingeving en geld

Als ik terugdenk aan alle creatieve dingen die ik heb gedaan om wat extra geld te verdienen… Daar was ik nooit op gekomen als het geld voor het oprapen lag.

Is jouw bewuste levensstijl überhaupt haalbaar?

Ik probeer in alles wat ik doe de meest milieuvriendelijke beslissing te nemen. Zelfs als dat moeilijkheden oplevert, want soms gaat dit best ver. Het moeilijkste hiervan vind ik mezelf op een zo milieuvriendelijke manier verplaatsen. Ik neem eigenlijk geen vliegtuigen meer en dat is best lastig. Vooral als het vanwege een noodgeval toch moet. Het is moeilijk een balans te vinden tussen mijn idealen en het besef dat ik niet alles perfect kan doen. En dat okay vinden.

Een uitdaging heeft gelukkig ook een positieve kant.

Ik doe mijn project alleen. Dat maakt het leuk en uitdagend. Natuurlijk is het ook wel eens zwaar. Alles komt op mij aan. Daarom is het soms lastig te groeien of om de doelen die je voor ogen hebt daadwerkelijk allemaal te bereiken. Maar de vrijheid om te gaan en te staan is juist enorm waardevol. Er is meer ruimte voor spontaniteit.

Wat zijn jouw belangrijkste levenslessen sinds dit project?

Sinds mijn leven zonder plastic heb ik veel geleerd over mezelf, maar ook over hoe dingen in de wereld werken. Ik heb het idee dat ik bewuster in het leven sta; minder aandacht geef aan materiele dingen, spiritueler ben geworden. De grootste les is ontdekken dat wat voor droom je ook hebt, je met genoeg wilskracht en voorstellingsvermogen deze droom werkelijkheid kunt maken. Ook heb ik geleerd te vertrouwen op het universum. Alles wat ons overkomt leert je een les. Sinds ik mijn eigen passie volg, ben ik me bewust van die lessen en mijn eigen gut feeling.

ondernemen vanuit je hart
Ondernemen vanuit je hart om je talent waar te maken

Wat kunnen we thuis doen om jouw maatschappelijke missie te steunen?

Informeer je over het probleem door bijvoorbeeld documentaires te bekijken. Ik geef je vier tips:

  1. Een hele informatieve documentaire is bijvoorbeeld ‘The story of plastic’.
  2. Daarnaast vind ik de documentaire ‘Waste land’ een ontzettend mooie en inspirerende film.
  3. ‘The albatros’ is op een andere manier prachtig en ontzettend confronterend.
  4. ‘The plastic ocean’ is ook een must-see waarin het probleem heel duidelijk in beeld wordt gebracht met schokkende beelden. Compleet met aangrijpende interviews van mensen die letterlijk niet om dit probleem heen kunnen en er dagelijks op een verschrikkelijke manier mee worden geconfronteerd.

Geloof me, je wordt er niet vrolijk van om deze docu’s te kijken, maar het is nodig om het probleem beter te begrijpen. Als het goed is, maakt het ook iets in je los. Het heeft mij gemotiveerd om mijn project voort te zetten.

De hele wereld redden is niet mogelijk als individu.

Dat moeten we ook niet voor ogen hebben. Maar het mag ook geen reden worden dat we niks doen. Begin gewoon, stapje voor stapje. Ik ben zelf in mijn badkamer gestart met het uitbannen van plastic. Een leuk begin en een hele zoektocht. Welke zerowaste deo werkt goed, welke tandpasta vind ik fijn? Als je eenmaal alles hebt gevonden, dan is het een heerlijk gevoel. En zodra dat in je systeem zit, kijk je wat er in de keuken te vinden is. Wat kun je daar allemaal veranderen op het gebied van afval?

Probeer je boodschappen eens zo ‘plastic vrij’ mogelijk te doen.

Een hele uitdaging als je naar de supermarkt gaat. Kijk of er in jouw plaats winkels zijn die producten plastic vrij verkopen. Daarnaast kun je wat vaker naar de markt gaan. Ben je een online boodschappen besteller? Dan raad ik je de app ‘pieter pot’ aan. Hier doe je plastic vrij boodschappen die plastic vrij bij jouw thuis worden bezorgd. De prijs komt aardig overeen met die van de gebruikelijke supermarkt apps. Ik kan je nog heel veel meer tips geven, maar daarvoor raad ik je aan mijn instagram account te volgen. Op Eco Bus America deel ik ideeën voor plastic vrije alternatieven en daarnaast mijn youtube kanaal waar ik onder andere het recept voor plastic vrije deodorant heb gedeeld. Ook bestaat er een hele leuke kalender gemaakt door Veerle Colle waarin ze elke dag een tip geeft voor een duurzamer leven.

En wat moeten we vooral NIET meer doen?

Laat moedeloosheid tegenover dit probleem niet de overhand nemen. Denk niet dat ‘anderen’ of ‘instanties’ het oplossen, want ook die bestaan uit individuen zoals jij. We moeten het uiteindelijk samen doen. Elke aankoop die jij doet, is in feite een stem. Stem jij op plastic verpakte tomaten of losse tomaten van de markt? Begin bij jezelf, je hebt meer invloed op je omgeving dan jij denkt. Alle druppels vormen samen een oceaan!

Mooi hoe jij van betekenis bent Jorien. Goede reis! Op weg naar?

Ik ga weer naar Brazilië, waar ik vanuit de regio Rondonia zuidelijk zal rijden richting de regio Paraná. Daarna richting Uruguay en Argentinië. Maar eerst Brazilië, daar zijn nog heel veel plekken om langs te gaan met mijn project.

inspiratie om van betekenis te zijn in je dagelijkse leven
De bus waarmee de onderneemster door Zuid-Amerika rijdt
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?