Menu
mindful leven

Van betekenis zijn in je werk? Dit is je pad

Updated 25/11/2022

Jezelf uitdagen, van betekenis zijn en helemaal opgaan in wat je geweldig vindt? Niks is heerlijker dan dat. En het dan ook nog eens delen met de mensen die voor jou belangrijk zijn. Gezien worden, waardering krijgen voor de inzet die je toont, ik gun het iedereen. Al is het niet vanzelfsprekend.

Je kunt de tijd van je leven hebben tijdens je werk, je hobby’s of andere activiteiten, maar zonder dat ene stukje waardering wordt het wel leeg van binnen. Zelfs mensen die een rotsvast vertrouwen in zichzelf hebben, zoeken onbewust die erkenning.

Bovendien ben je gemaakt om ertoe te doen en jezelf te ontwikkelen.

Je bent tenslotte zelf het resultaat van de evolutie. Daarom voelt het zo geweldig als je vanuit jouw talent aan de slag gaat. Niet zomaar ‘de tijd doden’, maar een oprechte bijdrage leveren aan de economie en maatschappij. Als je op deze manier actief kunt zijn, wordt het een betekenisvolle missie.

Jij en ik zijn gemaakt om te ‘scheppen’. Om vorm en functie te veranderen in een nieuwe creatie. Leren en innoveren, dat noem ik arbeid verrichten. Je kwaliteiten gebruiken om te groeien, de wereld te verrijken en anderen te raken. Het voelt heerlijk wanneer je carrière betekenisvol is én leidt het tot persoonlijke groei.

Hoe zorg je voor een loopbaan waarbij je ertoe doet?

Door te ontdekken waar je goed in bent, wat je belangrijk vindt in het leven en wat je voldoening geeft. Zoiets leer je niet in één dag. Dat gaat met vallen en opstaan. Maar je komt er, zolang je blijft proberen van betekenis te zijn. Mijn carrière is een intensief pad van vallen en opstaan.

Nooit roekeloos, en altijd met voorbedachten rade, creëren en inspireren op mijn manier. Heb ik altijd geweten wat ik wilde doen? In grote lijnen wel. Ik herinner me de beroepskeuzetest op de middelbare school. Uit de test bleek dat ik wilde werken bij een reclamebureau, presenteren op televisie of journalist worden. Ik schreef graag, was geboeid door merken en stond graag op het podium.

Uiteindelijk heb ik een betekenisvolle weg gevonden in alles wat ik heb gedaan.

Er is wel een verschuiving geweest binnen mijn interessegebied: als twintiger richtte ik me op fashion en sport, als dertiger op design en wonen, en nu is het bewust leven geworden. Omdat ik heb geleerd dat we niet meer, maar minder nodig hebben. Geluk zit verstopt in de eenvoud.

Mijn talent inzetten om van betekenis te zijn is geen makkelijke weg geweest.

Het heeft lang geduurd voordat ik mezelf op dat vlak accepteerde. Ik had immers twee studies tegelijk gedaan, was cum laude afgestudeerd, had prachtige managementbanen bij internationale topmerken en een riant salaris. Niet te vergeten de leaseauto waar ik twintig keer inpaste. En toch voelde ik dat er een andere weg mogelijk was. Een van vrijheid, ondernemerschap en compassie.

Ik moest continu reflecteren op mijn persoonlijke pad.

Welke wegen had ik als kind afgelegd en waar werd ik gelukkig van? Wat was mijn persoonlijke drive toen ik nog onbevangen naar de wereld keek. Wat waren mijn dromen toen ik me nog niet bewust van alles was of wat anderen van mij dachten? Wie zag ik als klein meisje voor me?

Wat was jouw talent als kind?

Was je leergierig of had je meer plezier in de gymzaal? Wat deed je thuis? Ga terug in de tijd en probeer te voelen waar je enthousiast van werd.  Verzamel ook informatie die je niet weten kunt. Ik heb mijn ouders gevraagd wat voor kind ik was: “Was ik als baby graag buiten of liever niet? Sliep ik veel, wat at ik graag? En hoe zag mijn rapport op de kleuterschool eruit?”

Ik heb deze reflectie oefening herhaaldelijk gedaan omdat ik ongelukkig werd van een reguliere kantoorbaan.

Op mijn vrije dagen en in de avond ging ik aan de slag. Met notitieboeken, fotoalbums en dagboeken. Moodboards vol met emoties over mijlpalen in mijn leven die mij richting hebben gegeven voor mijn huidige onderneming. Daarnaast heb ik talloze ondernemers gesproken. Mensen voor wie ik veel respect heb, soms vermogende directeuren met internationale bedrijven, dan weer kleine start-ups. Ze hadden allemaal één ding gemeen:

Ze wilden ertoe doen, het geld kwam later wel.

Iedereen heeft geld nodig, maar dat is niet je vertrekpunt. De basis is je droom, je unieke talent op deze aarde. Iedereen is van betekenis. Ik moet denken aan de woorden van een Amerikaanse onderneemster. Ze worstelde met haar carrière en kwam niet verder. Totdat ze op een dag aan zichzelf vroeg: “Wat zou ik elke dag, voor de rest van mijn leven, willen doen?” Ze dacht aan haar koekjesverslaving en talent voor bakken. Haar hart wilde uitsluitend de gekste taarten en koekjes bakken. Inmiddels heeft ze een succesvol ‘zoet’ imperium opgebouwd.

Definieer jouw uitdagingen en mogelijkheden, zit je op de juiste plek?

Leg contact met andere ondernemers, collega’s of afdelingen en laat van je horen. Laat zien waar je goed in bent. En onthoud: werk waar je razend enthousiast van wordt, moet je nooit uitbesteden! Daarin zit je toegevoegde waarde in je leven. Een voorbeeld om op gang te komen: Breng je graag structuur aan in projecten? Vraag bij andere teams of ze nog iemand zoals jij nodig hebben. En maak je graag presentaties voor je manager? Check de afdeling communicatie of ze jouw hulp kunnen gebruiken.

Wat doe je met werk dat energie kost?

Er bestaan mensen die dát juist geweldig vinden. Kom erachter wie goed is in het werk dat jij niet graag doet. Bouw een relatie op met ondernemers uit hetzelfde netwerk, loop eens rond over je afdeling, ga in gesprek met managers. Zo kun je elkaar helpen.

Heb je deze stappen ondernomen en toch niet van betekenis?

Dan is het tijd voor grondige actie! Houd de energie vast en ga op zoek naar een andere baan of opdracht. Gun jezelf de ruimte om je hart te volgen. Voor spijt heb je geen tijd. Wel voor een droombaan en dat is mogelijk mét een druk gezinsleven. Word je tegengehouden door je gedachten? Dan kun je ook tegenargumenten bedenken.

Breng positieve woorden over jezelf in gedachten.

Dit zijn de argumenten waarmee je jouw negatieve stem wegjaagt. Verzin geen makkelijke excuses om in je comfortzone te blijven. Stap eruit en ga aan de slag met al je ongebruikte energie. Jouw potentie is groter dan je nu bedenken kunt. Dus probeer nieuwe stappen uit en leer te leven.

Word je ingehaald door de waan van de dag?

Een druk gezin, vrienden, afspraken en familie? Stoppen, structuur en bouwen! Een druk leven is namelijk geen excuus. Chaos is een uitnodiging om rust te vinden en te ontdekken wat voor jou belangrijk is. Plan nog meer rustmomenten voor jezelf en kom in balans.

Ik heb mezelf tot doel gesteld betekenisvol te werken en kostendekkend leven.

Daarom kies ik voor betaalde projecten die me voldoening, vrijheid en uitdagingen geven. De tijd die overblijft vul ik met andere avonturen, niet met verplichtingen. Zo rijd ik regelmatig naar de duinen, ga ik wandelen en studeren in een strandhuis. Of ik neem de middag vrij voor mijn zoontje en spring samen op de trampoline. Dat is vrijheid om te leven.

Nog een paar tips om je betekenisvolle weg te vinden:

Leg jezelf geen prestatiedruk op

We zijn opgevoed door een generatie die vijf, zes soms zelfs zeven dagen moest werken. Geluk deed er niet toe, er moest brood op de plank. Vrije tijd was een luxe. Tegenwoordig is alles mogelijk en kun je in twee dagen verdienen wat je minimaal nodig hebt. Of werk ‘s avonds. Kies jouw plan.

Werk en privé hoef je niet te scheiden

Als ik een dag naar de bossen of zee ga, krijg ik betere inzichten dan bij welke vergadering dan ook. Neem de vrijheid voor je persoonlijke groei.

Het huishouden stopt nooit, jij wel

Ik ken mensen die iedere dag met het huishouden bezig zijn. Overal is wel een kledingstuk te vinden en altijd iets op te vouwen. Laat liggen! Kies een dag voor je huishouden en kijk de rest van de week naar buiten. Gevalletje anders denken én kijken.

Na je werk of in het weekend moet je bijtanken

Niemand verplicht je van de ene race naar de andere te gaan. Alleen jijzelf. Leg je kinderen of partner uit dat je moet afschakelen en niet altijd áán kan staan. Zo leren zij ook zelfredzaam te zijn.

Plan niks en ga die dag doen wat in je opkomt.

Museum, zwemmen, lezen, koffiehuis, brood bakken, alles waar je gelukkig van wordt. Het brengt je leven in balans. Uiteindelijk heeft mindful werk veel te maken met je persoonlijke evenwicht. En je weerstand tegen beperkende overtuigingen en hoe vatbaar je voor meningen van anderen bent. Zo voelde ik me de afgelopen jaren schuldig dat ik met twee tot drie dagen werken per week alle maandelijkse lasten kon betalen. Ik vroeg me regelmatig af of niemand het raar vond dat ik doordeweeks om elf uur ’s ochtends ging hardlopen. Of dat ik op een donderdag naar zee reed.

Omdat ik er steeds gelukkiger van werd, kon de mening van anderen me niets meer schelen.

Bovendien ontving ik juist steeds meer waardering van andere mensen, vanwege deze bewuste lifestyle. Inmiddels weet ik niet beter en voel ik me er geweldig bij. Het is voor mij de nieuwe norm! Ik begrijp nu ook waarom ik doodongelukkig werd van het corporate leven en de eindeloze dagen op kantoor. Mijn hart vroeg om avontuur, beweging, vrijheid en voluit leven. Daarom mijn advies: ontdek je uitdagingen en benoem wat jij belangrijk vindt in het leven. Je krijgt één kans, doe er wat mee! Kies werk dat je gelukkig maakt en betekenis heeft voor jou.

Zodra je in discussie met jezelf gaat, zit je op de verkeerde plek!

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?