Menu
mindful leven

Een weekend alleen weg in Nederland: 11 nieuwe adresjes!

Updated 15/09/2023
weekend alleen weg in Nederland

Voor jezelf kiezen is niet altijd vanzelfsprekend. Vooral wanneer je beperkt wordt door allerlei verplichtingen thuis, op je werk of vanwege je familie en vrienden. De agenda loopt elke maand weer vol en er is geen enkele ruimte om er even solo op uit te gaan. ‘Laat ook maar’, denk je dan. En je doet nog harder je best om alle ballen hoog te houden. Het is makkelijker om gewoon te doen wat er van je wordt verwacht. Ondertussen voel je dat je niks liever wil dan een weekend alleen weg in Nederland. Helemaal niets, uitslapen, tot jezelf komen, werken aan dat ene droomproject of gewoon uren in bed liggen omdat het kan. Daarvoor heb je geen enkel excuus nodig.

In dit artikel geef ik je de volgende tips voor een weekend alleen weg:

  1. Weekend alleen op een landgoed
  2. Wandelen en wellness met comfort
  3. Wegdromen in stilte
  4. Een tiny office in de natuur
  5. Een weekendje kloosterovernachting
  6. Alleen uitwaaien in Gelderland
  7. Slapen in de Ooij polder
  8. Solo verblijf in een Finse kota
  9. All-in logeren in een havenhuisje
  10. Weekendje Back to basic in Brabant

Als je verlangt naar een weekend alleen weg in Nederland, regel het dan.

We zeggen zo vaak tegen onszelf: ‘Ach, dat komt wel. Als ik het allemaal wat rustiger is, dan ga ik alleen op pad.’ Maar het wordt niet rustiger! Zeker niet als jij door akkert. Je hoofd blijft overvol, je dagindeling onrealistisch en je output middelmatig. Waarom zou morgen anders zijn dan vandaag? Waarom zou volgend jaar beter zijn dan dit jaar? Als jij blijft doen wat je deed, krijg je wat je altijd hebt gekregen. Daarom is langer wachten geen optie. Dat gaat niks veranderen of oplossen. De enige manier om daadwerkelijk een weekendje alleen op pad te gaan is door het nu te doen. En mocht het idee je overweldigen, schrijf dan op wat je moet regelen om alleen weg te kunnen. Verzorging voor je huisdieren, opvoeding van de kinderen, een telefoontje naar de tandarts: bekijk de agenda en regel alles van tevoren.

Wacht niet langer met je weekend weg in Nederland, boek jouw droomplek.

Ik heb er inmiddels een gewoonte van gemaakt en nog nooit spijt gehad. Ik ben zelfs zo enthousiast dat ik steeds meer mensen stimuleer solo op pad te gaan.

mijn favoriete retraite weekend in Nederland volgen

Het brengt je zoveel: ik krijg regelmatig leuke reacties na een solo trip. Zo kreeg ik laatst een berichtje van een vriendin die eindelijk de stap heeft gezet. Ze had een midweek geboekt in een tiny house op de Veluwe. De eerste ochtend stuurde ze een foto, het was te gek en ze voelde zich erg fijn.

Ook mijn man Andrew heb ik solo op pad gestuurd.

Inmiddels al twee keer. Het begon met een nachtje in een slaapstrandhuisje in Dishoek en onlangs gaf ik hem een nachtje cadeau in een lodge op een Zeeuws vakantiepark. Als herboren kwam hij thuis. De ontspanning was op zijn gezicht te lezen toen hij weer thuis kwam.

Het was geweldig en een bijzondere ervaring. Mijn volgende solo nachtje gaat zeker geen jaar meer duren.

ANdrew na een weekendje alleen weg

Ik was zo blij voor hem, want mijn man is niet de persoon om er alleen op uit te trekken. Hij is een echte familieman en vindt het lastig voor zichzelf te kiezen. En toch, hij heeft het zo hard nodig. Even alleen op pad en de ruimte om te voelen waar je behoefte aan hebt.

Zo’n weekendje solo in Nederland laat je ook voelen wie belangrijk voor je is.

Iemand missen hoeft namelijk helemaal niet vervelend te zijn, het laat je voelen wat iemand voor je betekent. Als je altijd samen bent met je partner of kinderen, wordt alles vanzelfsprekend. Maar wat als iedereen weg is? Jij en de natuur, alleen aan zee. Wie ben je dan en welke mensen zijn belangrijk voor je? Je kunt zo’n weekend alleen inrichten of je laten begeleiden door een ervaren retraite leraar tijdens een retraite weekend. Dat is ook een waardevolle ervaring. Om de drie maanden neem ik zo’n solo break. Ik plan ze ruim van tevoren. Ook leuk om je solo weekend in Nederland te combineren met een bijzondere dagtrip om je hoofd leeg te maken.

alleen een weekend weg naar zee met ontspanning

Ik vertel mijn zoon van zeven altijd duidelijk wat ik ga doen. Geen vage uitjes van mama, maar een helder verhaal waarom ik er alleen op uit ga: ‘Ik ga twee nachten weg om te schrijven. Dan kan ik goed doorwerken en genieten van de omgeving.’ ‘Okay mama’, is altijd de reactie. Gevolgd door de vraag welke dag ik terug kom en hoe laat. Met die duidelijkheid weet de jongen waar hij aan toe is en kan hij verder met zijn eigen wereld.

Van alle plekken in Nederland die ik alleen bezoek, houd ik een lijstje bij.

Ik deel mijn tips en ideetjes om je te inspireren ook een uitje te plannen. Er zijn veel excuses om thuis te blijven, maar nog veel meer redenen om wél alleen weg te gaan. Die dagen solo in een vakantiehuisje in Nederland geven je energie voor een heel jaar of langer. Het geeft je de ruimte jezelf te zijn, ongestoord te werken aan de dingen die je belangrijk vindt en te ontdekken welke mensen jou dierbaar zijn. Een of meer dagen voor jezelf in de natuur is een cadeautje voor je ontwikkeling. En nog een tip: laat je schuldgevoel thuis!

Omdat de lijst voor solo weekendjes zo populair is, heb ik 10 nieuwe adressen verzameld.

Ik ben er zelf geweest of ik ben getipt door iemand. Je kunt erop rekenen dat het suggesties zijn vanuit een enthousiaste en oprechte motivatie Alles om jou te helpen je mind en body rust te geven.

1. Word stil tijdens een weekend alleen op een landgoed

Op zoek naar een locatie voor mijn retraites kwam ik terecht op het landgoed Bleijendijk in Vught. Vanaf de snelweg kwam ik ineens terecht in een uitgestrekt gebied waar ik lange wandelingen kon maken. Het was een verrassing middenin de drukte van het dagelijkse leven. Ik sprak een van de beheerders en ze vertelde mij over de historische gebouwtjes waar je kunt overnachten. Ook is er een grote groepsaccommodatie, een boerderij en workshopruimtes (waar ik retraites organiseer). De kleinere gebouwen zijn ontzettend leuk als je alleen weg wil en middenin de natuur wil verblijven. Elk seizoen een cadeautje, want je voelt wat er leeft in de natuur omdat je er middenin zit. Nog fijner zijn de biologische producten van de boerderij zoals verse kaas en honing. Hier kun je uren lezen, wandelen en echt tot rust komen.

huisje voor jezelf om te slapen in het bos
Alleen overnachten in ‘t Puntje (foto: Landgoed Bleijendijk)

Het kleine huis ‘t Puntje is een sfeervol toevluchtsoord uit je druk bezette leven. Een huisje middenin de frisse natuur met voldoende wandelgelegenheid in de omgeving, waar je hoogstwaarschijnlijk niemand tegen zal komen. Het monumentale huisje met trapgeveltje stamt uit 1790 en bood vroeger plek aan mensen die met de pont over de Essche stroom moesten. In het huisje konden zij even opwarmen. Hier kun jij nu bij de houtkachel jezelf verwarmen met een goed boek en een kop warme chocomel of thee. Je kunt er ook slapen in de hooiberg. Nog zo’n fijn plekje, wel wat sober qua slapen, maar niet minder heilzaam. Je slaapt hier alleen op de slaapbank waar je de tijd vergeten kan. Door de tuindeur kom je op het terrasje met tafeltje en stoelen.

overnachting voor een persoon in de natuur
Ga een solo weekendje of midweek naar een rustig gelegen landgoed in Vught (foto: Bleijendijk)

2. Wandelen en wellness op de Wageningse berg

Zoek je een hotel met wellness en een prachtig uitzicht om er even tussenuit te gaan? Ik vond het de perfecte plek voor mijn behoefte: door het vele thuiswerken met corona had ik afgelopen najaar echt een break nodig. En ik was niet de enige. Nadat ik had ingecheckt met mijn eigen kussen, laptop en tas vol eten volgde een andere vrouw. Met nog meer tassen dan ik gevuld met genoeg boeken en kleding voor een paar dagen solo in Gelderland. Dit Fletcher hotel bleek ideaal voor een solo overnachting.

een hotel om alleen te verblijven
Aardetinten in het hotel waardoor alles in balans is (Hotel De Wageningsche Berg)

Het hotel heeft een kleine wellness waardoor je vanuit de kamer rechtstreeks naar de sauna kan gaan. Heerlijk. Zoals altijd had ik mijn hardloopschoenen bij me voor een tochtje door de natuur. Dat bleek een unieke ervaring. De paadjes in de Gelderse Vallei brachten me geweldige uitzichten. Ik werd getrakteerd op bijzondere stille plekjes langs de uiterwaarden van de Rijn. Verder kon ik bij dit hotel prima parkeren en bood het, behalve de kleinschalige wellness, een uitgebreid restaurant en brasserie.

alleen weg in de natuur
Wandelen langs de uiterwaarden van de Rijn in Wageningen

3. Wegdromen in stilte tijdens je eigen weekend

Toen ik een van de vriendenhuizen van het Nivon bezocht, ontdekte ik bijzondere accommodaties in de natuur die goed betaalbaar zijn. Deze organisatie van natuurvrienden beheert verschillende historische accommodaties in Nederland waar je verblijft in natuurhuisjes, op een camping of in een kamer van een groot huis. Bij de vriendenhuizen heb je de beschikking over keukens en sanitair waar je alles zelf kunt verzorgen. Houd je van een sober verblijf en wil je zelf koken, dan zijn de accommodaties van deze organisaties perfect voor een solo weekend weg.

boek een weekend alleen weg in de natuur
Een groot huis in de natuur waar je alleen een kamer kunt boeken (foto: De Kleine Rug)
alleen verblijven in een natuurhuisje
Maak een wandeling en verblijf solo in een trekkershut in de Biesbosch (foto: De Wilg)

Praktisch zijn de trekkershutjes in de Biesbosch met een nabij gelegen natuurwoning. Ideaal als je graag alleen wandelt en daarna een verblijf zoekt. Ook ben ik fan van het vriendenhuis in Bergen aan Zee. Een verblijf in deze kustplaats is prijzig, maar dankzij dit natuurhuis goed betaalbaar. Je wordt er vriendelijk ontvangen en je krijgt tips over leuke wandelingen die je zelf kunt doen.

wil je alleen naar zee
Onthaasten aan zee in een kamer van het vriendenhuis in Bergen aan Zee (foto: Het Zeehuis)

4. Een tiny office in de natuur

Wil je werken en ontspannen tegelijk? Boek dan een populaire workation. Iedereen heeft het er over vanwege de corona periode. Het is thuis zo druk en je kunt je nergens meer goed concentreren. Dan boek je een office in een vakantiepark! Of een complete tiny house met wifi waardoor je heerlijk kunt werken. En natuurlijk wissel je de werktijd af met wandelingen in de omgeving. Perfect in balans.

weekend alleen weg om te werken
Weekend alleen weg in een tiny house (foto: Droomparken)

Een goede tip dankzij een recent bezoek van een goede vriendin zijn de tiny houses en offices op de Veluwe. Te boeken voor een of meer dagen en voorzien van alles wat je nodig hebt voor een solo weekend weg om te werken. Je vindt ze ook nabij Amsterdam als je in het westen woont.

workation alleen weg
Een workation in een tiny office voor jou alleen (foto: Droomparken)

5. Vind je rust in het klooster van Breda

In het hart van Breda ligt achter een lange muur een klooster verscholen. Lange tijd was dit klooster niet toegankelijk voor overnachtingen, maar dat is nu veranderd. Het is een oud Kapucijnenklooster in hartje centrum Breda en een ideale plek om de stad te verkennen. Een tijdje geleden sprak ik met de beheerder en genoot ik van zijn enthousiasme over de plek. Vooral de kloostertuin en de rust die er heerst zijn erg fijn.

solo verblijf in klooster
Kom tot rust in de ommuurde tuin (foto: Klooster Breda)
alleen overnachten in een klooster
Alleen overnachten in Breda (foto: Klooster Breda)

Als je hier alleen verblijft, logeer je in de voormalige, sobere verblijven van de paters van dit rijksmonument. De dag begin je met een ontbijt in de gezellige huiskamer. Daarna is er voldoende rust en ruimte om je eigen weg te gaan of te wandelen in de stad. Vergeet niet om de lekkerste appeltaart van heel Breda te proeven (wat mij betreft van heel Brabant!) in de aangrenzende bakkerij.

lekker eten bij een solo weekendje weg
Geniet van de lekkerste appeltaart (foto: Klooster Breda)

6. Alleen uitwaaien in Gelderland

Ik ben opgegroeid in Gelderland en blijf verliefd op de provincie vanwege de vriendelijke mensen, de ruimte en prachtige omgeving. Daarom ga ik regelmatig naar fijne plekjes in Gelderland als ik me wil opladen tijdens een solo trip. In de zomer kom ik graag in Oortjeshekken, een dijkhotel tussen de heuvelrug en de Waal bij Nijmegen. Het hotel is huiselijk ingericht waardoor je je ook bij een solo overnachting prettig voelt. Alle kamers van dit hotel zijn anders en uniek. Maar ze hebben gemeen dat ze knus en gezellig zijn. Je voelt hier het karakter van de omgeving met bijzondere kamers zoals een vroegere hooizolder, de huiskamer, een bedstee en keuken. De kamers in het benedenhuis hebben terrasje of grenzen aan de tuin. De kamers in het bovenhuis kijken uit op de uiterwaarden, tuin of weilanden.

kom tot rust in de natuur
Kom tot rust in de natuur (foto: Oortjeshekken)
vind je rust in een hotel
Een bijzondere kamer in het dijkhotel (foto: Oortjeshekken)

Als je van wandelen en fietsen houdt, kun je uren op pad langs de uiterwaarden. Ga in elk geval naar de sprookjesachtige theetuin in Millingen, die ik ontdekte tijdens een van de eerste afspraakjes met mijn huidige man.

ga een weekend alleen weg in nederland
Tot jezelf komen in een weelderige theetuin (foto: Theetuin Millingen)

7. Weekend weg in de polder met een dagje zen?

In de buurt van Malden en Nijmegen vind je een unieke bed en breakfast om alleen een weekend weg te gaan: MOoij. Je slaapt er in de Ooij polder met geweldig uitzicht op de natuur. Hier slaap je in ruime bedden met een eigen badkamer met regendouche. En als het mooi weer is, ga je buiten relaxen in de tuin met geweldig uitzicht op de omgeving. 

alleen weekend overnachting in Nederland
Overnachting in de polder bij Nijmegen (foto: MOoij)

8. Solo retraite in een Finse kota

Na mijn vorige artikel over solo weekendjes weg kreeg ik twee leuke tips van Ananda, zij gaat ook graag alleen op pad. Een daarvan is de Finse kota in de Achterhoek op Erve Veldink. Je loopt er zo het bos in. Je kunt er op jezelf zijn, maar ook anderen ontmoeten (volgens haar aan te bevelen in deze volgorde).

een verblijf voor jezelf in Nederland
Ontspannen in de Achterhoek (foto: Erve veldenk)

De kota heeft een zitje, tafel, 2 slaapbanken met rendierhuiden en matrasjes en basisvoorzieningen om te koken. Het is een intieme plek, knus en geschikt voor een 1-persoons retraite. Overigens heeft Erve Veldink nog meer aparte verblijven zoals een boomhut en een cocon. Ook de moeite waard. 

alleen in een boomhut
Alleen in een boomhut (foto: Erve Veldink)
kom tot rust in de natuur
Rust en ruimte voor jouw gevoel in de natuur (foto: Erve Veldink)

9. All-in logeren in een havenhuisje

Een tweede tip van Ananda zijn de havenhuisjes Zwier in Vinkeveen. Wat denk je ervan: op een eiland, 24 of 48 uur zonder telefoon, geen wifi en eten krijg je mee. De beste manier om jezelf een weekendje terug te trekken en tot rust te komen. Of als rustpunt in de drukke week. De accommodaties van Zwier inspireren je om echt uit-tunen van alle ‘moeten’. En je wordt er volledig ontzorgd: mét opgemaakt bed, zowel buiten als binnen een houtkachel en de beheerders brengen en halen je met de boot. Als je graag wil werken tijdens je solo verblijf, dan biedt Zwier ook leuke tiny houses aan het water met wifi en alle voorzieningen die je nodig hebt.

solo uitje in Nederland
Verwen jezelf in een havenhuisje (foto: Zwier)
tiny house voor solo weekend
Ontspanning voor een solo weekend (foto: Zwier)

10. Weekendje back to basic in Brabant

Wil je uitkijken over de weilanden terwijl je slaapt in een yurt of Finse kota? Toen ik de camping ‘t Buitenland bezocht was ik gelijk verkocht. Wat een waanzinnige accommodaties om te overnachten in Alphen (Noord-Brabant). Je kunt er met 1-4 mensen slapen, maar alleen is het stiekem nog veel leuker. Hier ga je op avontuur. Een bijzondere ervaring om zo dichtbij de natuur te zijn, ook in de wintermaanden. Als je hier een weekendje slaapt, valt alle stress van je af en voel je weer hoe het is om gewoon mens te zijn.

alleen weekend weg in natuurhuisje
Alleen op pad en tot rust komen in een houten kota (foto: ‘t Buitenland)
alleen overnachten in de natuur
Wegdromen tussen de dekens in een yurt (foto: ‘t Buitenland)
Nog meer adresjes?
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?