Menu
op retraite en reizen

Wil je ook alleen een weekendje weg in Nederland?

alleen een weekend weg om tot rust te komen

Solo een weekend erop uit? Ik ging je voor en vertel je er graag alles over. Want er gaat niks boven alleen een weekendje weg. Dichtbij huis vind je tal van mogelijkheden om er veilig en comfortabel op uit te trekken. Gezien de ontspanning die het me telkens geeft, raad ik het iedereen aan. Ook als je een druk gezinsleven hebt. Al mijn ervaringen en tips heb ik op een rij gezet zodat je geen reden meer hebt om thuis te blijven. Voel je vrij en volg je hart.

Solo op reis is voor mij vanzelfsprekend.

Daar denk ik niet lang over na. Als kind trok ik er graag alleen op uit. De bossen in om mijn eigen avontuur te beleven met een zelfgemaakte schatkaart. En dat doe ik nu nog steeds. Inclusief schatkaart die tegenwoordig door mijn zoontje wordt voorbereid. Want ik ben een moeder met een gezin. De samengestelde variant. Toch weerhoudt dat mij er niet van alleen op reis te gaan. Sterker nog, ik heb het nu harder nodig dan toen ik vrijgezel was.

Alleen een weekendje weg om mijn drukke gedachten en gevoelens te ordenen.

Daarna kom ik weer thuis in de meest pure vorm van mezelf, ik blij, iedereen gelukkig. Ik heb het reisschema wel aangepast, geen wekenlange ondernemingen, want ik wil er voor mijn zoontje zijn. Hij was mijn grootste wens in mijn leven en daarom doe ik bewust concessies. Geen solo reis naar Tibet van enkele weken, maar twee nachten met de auto of trein op pad. Want aan drie dagen zelfreflectie heb ik meer dan genoeg om weer enkele weken vooruit te kunnen.
Als schrijver en mindful ondernemer doe ik al jaren onderzoek naar eenvoudig gelukkig zijn. En dat betekent heel veel stilstaan. Letterlijk en figuurlijk. Voelen wat er met je gebeurt als je boos wordt of juist gelukkig bent. En er alles aan doen om je mentale gebabbel te stoppen en te luisteren naar wat je echt voelt.

En daarvoor zijn solo reisjes een goed vertrekpunt.

Een enkele keer maak ik er vijf dagen van, maar nog steeds binnen een fatsoenlijke reisafstand en niet te extreem zodat ik altijd in redelijke nabijheid van mijn gezin ben. Zodra mijn zoontje (nu zes jaar) studeert, duik ik vast en zeker weer in het grote avontuur. Nu zijn de Didie weekendjes weg heerlijk genoeg. Even op adem komen en voelen waar je staat in het leven.

Toch valt het me op hoe weinig mensen zichzelf alleen een weekendje weg gunnen.

Om verschillende redenen. Ik spreek heel vaak vrouwen die ook zo’n solo tripje willen maken, maar er niet aan beginnen. Zelfs niet een dag. De lijst met redenen om thuis te blijven ziet er vaak zo uit:

 1. Daar heb ik geen tijd voor. Mijn weken zitten helemaal vol.
 2. Ik moet er voor de kinderen zijn
 3. Mijn partner vindt het raar en begrijpt het niet
 4. Het is raar om ergens alleen te overnachten
 5. Ik kan geen vrij nemen (bij een doordeweekse solo trip)
 6. Veel te gevaarlijk als vrouw alleen op reis
 7. Alleen in een restaurant weet ik me geen houding te geven

Een enkeling ziet geen beren op de weg en is enthousiast na mijn verhalen. “Ja, dat moet ik ook eens doen.” Om vervolgens weer overdonderd te raken door de waan van de dag.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: een weekendje alleen weg doet wonderen.

Je komt los van je gezinsleven. En je kunt alle rollen achter je laten (ouder, echtgenoot, kind, verzorger, werknemer). Je ontdekt in je eentje pure gevoelens die alleen bij jou horen. En je haalt weer adem. Bovendien heb ik een antwoord op nagenoeg alle excuses om niet te gaan.

Oplossingen voor 7 excuses om niet alleen weg te gaan:

Daar heb ik geen tijd voor. Mijn weken zitten helemaal vol.

Plannen. Zet nu minimaal 2 weekenden vast in je agenda die heilig zijn. Niemand mag daar aan komen.

“Ik moet er voor de kinderen zijn.”

Je kinderen willen ook graag zelf ontdekken hoe het leven eruit ziet als ze later groot zijn. Zonder mama dus! En als ze nog te klein zijn, is er goede oppas te vinden of familie. Een goede vriendin als je geen familie of partner hebt. Dus laat je schuldgevoelens thuis.

“Mijn man vindt het raar en begrijpt het niet.”

Daarom is hij een man en jij een vrouw. Hij hoeft het helemaal niet te begrijpen. Dat komt wel als hij je weer terugziet na zo’n solo weekend. Bovendien geef je hem ook zo’n weekend. Allebei tijd voor jezelf, in balans, geen schuldgevoel meer nodig.

“Het is raar om ergens alleen te overnachten.”

Weet je hoeveel business mensen dagelijks alleen overnachten? Mannen en vrouwen! Waarom zou het dan raar zijn om in je vrije tijd ook solo te zijn? En wat doet het er eigenlijk toe wat anderen vinden? Iedereen bekijkt een situatie vanuit zijn eigen referentiekader. Weet jij veel wat de man of vrouw bij de receptie denkt? Bovendien maken ze veel gekkere dingen mee, dat kan ik je verzekeren. Het maakt mij in elk geval niks uit als ik helemaal alleen met mijn eigen kussen bij de receptie van een hotel sta. “Hallo, hier ben ik, jullie geweldige gast!”

“Ik kan geen vrij nemen (bij een doordeweekse solo trip).”

Of je nu ondernemer bent, mama, of werknemer, iedereen kan vrij nemen. Ook hier is het een kwestie van plannen. Juist door je afwezigheid stimuleer je de zelfredzaamheid van mensen. Daar heb je ook wat aan als je terugkomt.

“Veel te gevaarlijk als vrouw alleen op reis.”

Ik ben er nog steeds hoor, ook na al mijn eigen tripjes. Ik schrijf uit ervaring en kan daarom alle angst bij je wegnemen. Dat is ook een van de redenen dat ik dit artikel schrijf. Ik ben zelf op de plekken geweest waarover ik schrijf of ken ze erg goed en weet precies wat je te wachten staat. Ik zoek het gevaar niet op. Ontspanning, comfort en privacy, dat is wat ik zoek.

“Alleen in een restaurant weet ik me geen houding te geven.”

Dat hoeft ook niet. Wat dacht je van roomservice of je eigen boodschappen mee in een studio. En eten laten bezorgen kan tegenwoordig ook bijna overal. Zit je toch graag in een restaurant? Neem een boek mee en kies een rustige hoek in de ruimte. Zorg dat je van je af kunt kijken en er geen mensen achter je zitten. Creëer je eigen comfortzone.

De excuses zeg je vaarwel. Je gaat aan de slag om je solo trip te plannen.

Wat moet je doen om het thuis allemaal draaiende te houden? Dat is niet zo ingewikkeld. Vooral wanneer je je bedenkt dat het huis niet iedere dag schoon hoef te zijn, er meer dan genoeg kleding in de kasten ligt en de diepvries er niet voor niets is. Laat de boel de boel en geef je gezin de ruimte om zelf eens iets te verzinnen. Laat los, laat los! En als je dat moeilijk vindt: laat je gezin van tevoren twee of drie avondmaaltijden bedenken. Iedereen kan zelf boodschappen halen (als ze oud genoeg zijn, anders regel je het zelf). Iets dat ze makkelijk kunnen bereiden of al zo goed als klaar is.

Maak het allemaal niet te ingewikkeld. Een bliksoep en tosti’s dag 1, vissticks en groentefriet dag 2 en een poke bowl op dag 3, al dan niet via een bestelling. Of stuur ze een dagje naar de buurvrouw of iemand anders in de straat die alleen is.

Dan snijdt het mes aan twee kanten: sociale gezelligheid in de buurt en kinderen die zich vermaken.

De algehele opvoeding kun je hopelijk overlaten aan je partner, aan wie je al hebt verteld dat hij ook een weekendje weg mag. En is er geen partner, dan goede afspraken maken met een vriendin, oppasmaatje of iemand die je vertrouwt. Kom je er niet uit, gooi een balletje op bij school of de kinderopvang met de vraag hoe andere mensen het regelen. Misschien is er zelfs wel een medewerker die graag wat extra werk op zich neemt bij jou thuis.

Ik heb een paar ideeën verzameld voor weekendjes weg in je eentje.

Het zijn plekken waar ik zelf ben geweest of die ik ken vanuit mijn betrouwbare netwerk. Daardoor ben je ervan verzekerd dat het goede ideeën zijn. Ik heb de bestemmingen geselecteerd op basis van:

 • Te bereiken met de auto
 • Gemiddeld maximaal twee uur rijden
 • Nederland, enkele uitzondering in België
 • Veilige accommodatie en omgeving
 • Betaalbare prijzen, gemiddeld € 250 voor een weekendje
 • Comfortabele verblijven waar je van de meeste gemakken bent voorzien
 • Accommodaties die schoon zijn en eigentijds
 • Eten binnen handbereik door restaurant en/of supermarkt in de buurt
 • Dichtbij of in de natuur
 • Fijne verblijven in het weekend én doordeweeks
 • Mogelijkheid tot sociaal contact of juist helemaal niet
alleen een weekendje weg in nederland
Alleen een weekendje weg (foto: Didie, in Slowcabin)

Ik geloof oprecht in deze momenten voor jezelf. Het is een boost voor je zelfrespect en het helpt je helder te kijken naar de mensen die belangrijk voor je zijn.

Dichtbij zee alleen op pad: Cabins Klepperstee

Ruime, nieuwe cabins centraal gelegen in een gemoedelijke camping in Ouddorp. Het centrumgebouw van de camping heeft een grote metamorfose ondergaan gericht op duurzaam recreëren. De cabins maken onderdeel uit van deze transformatie. Je kunt je lekker terugtrekken in je cabin en wandelen aan zee. Ik ben er vaak geweest om grond te zoeken voor een eigen cabin. Inmiddels is er veel veranderd aan het park. Oudere stacaravans maken plaats voor duurzame cabins en leuke tiny houses. Een deel van deze accommodaties zijn in eigendom van het park, de rest in particuliere handen. Dat geeft een gevarieerd beeld als je over het park loopt.

Ideaal voor een solo verblijf is de nieuwe Wikkelhouse Bear. Dit is een compact en duurzaam vakantiehuisje van 25 vierkante meter. Het geeft een luxe studiogevoel want je vindt er alles wat je nodig hebt in een ruimte. Lekker knus en huiselijk.

alleen een nachtje weg
Alleen een nachtje weg in de knusse Bear (foto: De Klepperstee)
 • Auto: makkelijk te bereiken, parkeerplaatsen op terrein
 • Plaats: Ouddorp, Zuid-Holland
 • Voorzieningen: bistro, zwemvijver
 • Inrichting: natuurlijke materialen, veel licht, comfort, duurzaam
 • Eten: in de bistro of boodschappen doen bij de supermarkt in het tegenovergelegen park Landal Ouddorp
 • Ligging: op kwartiertje lopen vanaf de zee
 • Mogelijkheden tot ontspanning in de nabije omgeving: wandelen, joggen, fietsen
 • Periode: fijn verblijven in het weekend én doordeweeks
Natuurhuisje voor een solo weekend
Natuurhuisje voor een solo weekend (foto: Klepperstee)

Verwen jezelf met het comfort van Fletcher Zuiderduin Beach Hotel

Toen ik de deur van mijn kamer op de begane grond open deed, voelde ik me ontzettend verwend. De kamer was ruim opgezet en bood direct toegang tot het tuin met zwembad en terras. Ik voelde me er welkom en veilig. Alle rust om te genieten en doen waar ik zin in had met de duinen op de achtergrond. Bovendien heeft dit hotel een eigen beachclub op het strand waar je nog meer wordt verwend.

 • Auto: Prima te bereiken en genoeg parkeerplaatsen bij de ingang.
 • Plaats: Westkapelle, Zeeland
 • Voorzieningen: restaurant, zwembad
 • Inrichting: netjes, schoon en modern
 • Eten: het restaurant en de beachclub hebben een gevarieerde en goede kaart.
 • Ligging: aan de rand van de duinen in Westkapelle
 • Mogelijkheden tot ontspanning in de nabije omgeving: wandelen langs de zee, joggen richting Domburg, terrasjes en winkelen in Domburg
 • Periode: hele jaar door fijn om te zijn. Ik was er in het voorjaar en genoot van de regen en wind tijdens mijn rondjes hardlopen op de duinen en langs de zee.
weekendje alleen weg bij het strand
Overnachten bij de zee (foto: Beachclub Fletcher)

De natuur naast je bed: Hotel Mastbosch in Breda

Alleen overnachten in het bos en toch dichtbij een stad waar je leuke winkeltjes en eetadresjes hebt? Dan kun je een kamer boeken in Hotel Mastbosch. De stijl is klassiek en statig, iets wat goed past bij de historie van deze plek. Het personeel geeft je het gevoel welkom te zijn en staat altijd voor je klaar. Voor een solo verblijf zijn de standaardkamers een goede optie. Voor al het andere maak je gebruik van het restaurant, terras of bezoek je de stad Breda.

 • Auto: Goed te bereiken en parkeren bij het hotel en het bos.
 • Plaats: Breda, Noord-Brabant.
 • Voorzieningen: er is een goed restaurant en relaxed terras bij het bos waar de bediening erg aardig is.
 • Inrichting: klassieke inrichting, zowel de kamers als het restaurant. Maar dat past wel goed bij de omgeving en geeft op een bijzondere manier huiselijkheid, ontspanning en rust voor jezelf.
 • Eten: de kaart van het restaurant is verfijnd en goed. Op een paar minuten rijden en fietsen zijn er talloze terrasje te vinden in Breda en de groene omgeving.
 • Ligging: in het Mastbos van Breda, aan de rand van de stad
 • Mogelijkheden tot ontspanning in de nabije omgeving: bezoek de winkeltjes in Breda of maak lange fietstochten door de bossen en langs het water.
 • Periode: altijd een prima verblijf omdat het bos je ieder seizoen iets moois bieden kan.
Alleen tot rust komen in het bos
Tot rust komen in het bos van Breda (foto: Mastbosch Hotel)

Slowcabins, een geheime plek voor jezelf in de natuur

Ik zal mijn solo nacht in de bossen van België nooit vergeten. Niks zo uniek als een nacht alleen in een cabin ver weg van de bewoonde wereld. Zoiets moet je een keer ervaren. Wat doet de stilte met je, de eenzaamheid, een pikdonkere nacht? Ontdek jezelf door een nacht in een slowcabin te verblijven, helemaal alleen.

 • Auto: De locatie van je cabin (dichtbij de Nederlandse grens) krijg je een dag vantevoren te horen. Eenmaal geparkeerd moet je nog een kwartiertje lopen naar de accommodatie, dus zorg voor makkelijke tassen.
 • Plaats: België dichtbij de grens met Nederland bij Eindhoven en Breda
 • Voorzieningen: in de cabin heb je alles wat je nodig hebt om te ontspannen en te verblijven.
 • Inrichting: duurzaam minimalisme met het nodige comfort.
 • Eten: je zorgt zelf voor je eten, dus neem genoeg mee. De voorzieningen om te koken zijn aanwezig, dus neem al je ingrediënten mee.
 • Ligging: in natuurgebied, dichtbij de bossen.
 • Mogelijkheden tot ontspanning in de nabije omgeving: wandelen en hardlopen of fietsen als je deze meeneemt. Verder vooral heel veel lezen en genieten van de natuur en de rust.
 • Periode: ieder seizoen biedt een bijzondere ervaring.
onthaasten in het weekend
Onthaasten in het weekend (foto: Slowcabins)

Luxe in België aan zee: Thermea Palace hotel

Mezelf eens goed verwennen, dat was het idee achter mijn verblijf in het Thermae Palace. Ik kwam er niks tekort en genoot nog het meeste van de wandelingen langs de boulevard van Oostende om daar vervolgens met een boek en een kopje koffie de tijd te vergeten.

 • Auto: houd rekening met files rondom Antwerpen, maar daarna is het goed te doen. Parkeren bij het hotel is geen enkel probleem.
 • Plaats: Oostende, België.
 • Voorzieningen: goede brasserie en veel eetplekjes op loopafstand van het hotel.
 • Inrichting: luxe en rijk gedecoreerde kamers.
 • Eten: Goede kaart met mooie gerechten. Ik heb er alleen wat snacks gegeten, de rest deed ik bij de eettentjes langs de boulevard.
 • Ligging: Direct aan zee.
 • Mogelijkheden tot ontspanning in de nabije omgeving: Oostende is vrij stil buiten het strandseizoen en daarom erg fijn voor een wandeling. Je kunt ook de auto pakken en een dagje genieten van cultuur in Brugge.
 • Periode: hele jaar door, in de zomer erg druk, dus ik geef de voorkeur aan voor- of najaar.
Luxe aan zee om tot rust te komen
Luxe aan zee om tot rust te komen (foto: Thermae Palace)

Ontwaken in stilte bij de eco cottage in Zeeland

De architect achter dit concept vertelde me er alles over, het unieke Greenhuus. Ik bezocht de tiny houses in Zeeland vanwege mijn interesse in duurzame recreatie. Ik dacht er zelfs aan een Greenhuus te kopen, maar ze waren allemaal vergeven aan de nieuwe eigenaar. Gelukkig kun je ze wel huren en er solo tot rust komen. Een echte aanrader op een bijzonder stukje Nederland. Ik zal nooit vergeten hoe ik de mist zag opkomen vanaf het meer en de cottages in een sluier gehuld werden. Een sprookjesachtig tafereel.

 • Auto: goed te bereiken en parkeren dichtbij de cottage.
 • Plaats: gelegen tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland, op de grens van de provincies Zuid-Holland en Zeeland.
 • Voorzieningen: De cottage heeft alles wat je nodig hebt voor je verblijf. Je hoeft je huisje niet uit. Wel even boodschappen doen.
 • Inrichting: Scandinavisch, natuurlijk.
 • Eten: neem zelf je eten mee, er is een keuken om te koken. Je kunt boodschappen doen in de supermarkt van het nabijgelegen park Port Zélande.
 • Ligging: direct aan het Grevelingenmeer, in alle rust. Je zit middenin de natuur.
 • Mogelijkheden tot ontspanning in de nabije omgeving: alles wat je wilt doen aan zee. Je moet wel een half uurtje lopen voordat je bij de zee bent. Wil je zelf iets nieuws ontdekken, dan kun je kiten en surfen bij Brouwersdam.
 • Periode: In het voor- en najaar is de natuur hier indrukwekkend en heb je de meeste rust.
huisje om alleen te overnachten dichtbij de zee
Eco huisje om alleen te overnachten dichtbij de zee (foto: Greenhuus Qurios)

Goed eten en uitrusten bij Hof aan zee

Een historische Scandinavische boerderij in Koudekerke, dichtbij de duinen van Zeeland, verscholen in het bos. Een prima plek om te lezen, luieren of te koken. Er zijn ruime kamers waar je compleet verwend wordt of als je liever zelf bepaalt wat je doet, boek je een kleine woning. In alle gevallen voel je je snel thuis.

 • Auto: Makkelijk te bereiken en genoeg parkeerplekken voor de deur.
 • Plaats: Koudekerke, in Zeeland.
 • Voorzieningen: Afhankelijk van je keuze heb je een eigen keuken of juist een hotelkamer met luxe sanitaire voorzieningen. Eten doe je in het boutique restaurant of je kookt zelf na een stevige strandwandeling.
 • Inrichting: Scandinavisch, warm minimalisme.
 • Eten: Omringd door natuur volgt de kok het aanbod van de seizoenen. De ingrediënten uit de directe omgeving worden daarom zelf geoogst door het team. Ze noemen het New Nordic Cuisine.
 • Ligging: Achter de duinen, op loopafstand van de zee.
 • Mogelijkheden tot ontspanning in de nabije omgeving: fietsen, wandelen, bezoekjes aan Vlissingen, Middelburg en Domburg met de auto of fiets.
 • Periode: ik was er in het voorjaar, maar het hele jaar door een goede keuze. Ook omdat de boerderij in de bossen ligt en daardoor genoeg beschutting biedt tegen de hitte in de zomer.
alleen naar zee
Comfortabel verblijf in Zeeland (foto: Hof aan zee)

Boek een verrassende kamer in Villa Augustus

Middenin Dordrecht vind je een verrassende oase van rust. Ik bracht er uren door in de tuinen met een boekje en blote voeten in het gras. Een ongedwongen sfeer en prachtige wilde tuinen die je zintuigen prikkelen. Het Hotel van Villa Augustus is gevestigd in de voormalige watertoren van Dordrecht. Er zijn 45 kamers: 20 in de Watertoren, 17 tuinkamers en 8 drijvende kamers. Bijna iedere kamer heeft een adembenemend uitzicht. Het belangrijkste van iedere kamer is een goed bed.

 • Auto: na de drukke weg in Dordrecht arriveer je bij het hotel met voldoende parkeerplaatsen.
 • Plaats: Dordrecht, Zuid-Holland.
 • Voorzieningen: restaurant, winkel en heerlijke tuinen om te wandelen.
 • Inrichting: comfortabel, gezellig en schoon. Thuisvoelen in stijl.
 • Eten: heerlijke gerechten met veel groenten uit eigen tuin en een winkel waar je mooie ambachtelijke producten kunt kopen.
 • Ligging: Aan het water bij Dordrecht.
 • Mogelijkheden tot ontspanning in de nabije omgeving: luieren in de tuinen, varen in de Biesbosch en wandelen in het historische centrum van Dordrecht.
 • Periode: Altijd goed. Wel extra mooi als de tuin in bloei staat in het voorjaar.
weekendje weg voor jezelf
Weekendje weg voor jezelf in Dordrecht (foto: Villa Augustus)

Je eigen lodge in een Zeeuws vakantiedorp

Roompot Nieuwvliet-Bad: het is een gigantisch park en toch een prima plek voor een solo weekendje weg. Ik ken het park omdat mijn broer hier twee woningen verhuurt, een lodge en een stenen woning. Daarom kom ik er regelmatig. Laat je niet afschrikken door de grote vakantieparken. Het is juist ideaal als je alleen bent. Je wandelt ‘s ochtends naar de supermarkt op het park voor je verse broodjes en er is altijd wat te zien en beleven. In je eigen lodge is het stil (vooral in het laagseizoen) en suist de wind door het duingras. Wordt het te stil en wil je wat mensen om je heen, dan wandel je naar het centrumgebouw voor de loungebar of gemakken van het restaurant. Ik heb me er heerlijk vermaakt dichtbij de kust (het strand is geweldig daar) en heb een fiets gehuurd om te genieten van de horeca in Cadzand.

solo weekend aan zee
Een lodge aan zee met alle comfort van een vakantiedorp

Naast deze ideeën heb ik nog een lijstje met plekken voor een weekendje alleen weg.

Op de meeste plekken ben ik zelf geweest. In sommige gevallen is het een familiepark. Maar juist door er te verblijven in het laagseizoen, zijn het perfecte accommodaties. Vaak ruim, schoon en comfortabel en de supermarkt ligt op het park zelf. Je haalt boodschappen voor je huisje en je wandelt lekker langs de zee of in de natuur. Neem een accommodatie met bad of sauna en je hebt een geweldige tijd alleen. Bovendien zijn de parken in het laagseizoen ontzettend goed betaalbaar. Ik heb er al heel wat uitgeprobeerd.

Tien plekken voor een solo weekendje ter inspiratie:

 1. Cabiner: overnachten op de mooiste plekken in de Nederlandse natuur
 2. Ecocabins in IJmuiden via FabCityNature: duurzame cabins op een aparte camping
 3. Droomparken: deze keten heeft verschillende Tiny Houses geplaatst op de parken, heerlijk om alleen te boeken. Ze hebben momenteel ook tiny offices waar je kunt werken, studeren of ongestoord werken aan je droomproject.
 4. Sterrenkubus Erfgoed Bossem in Twente: puur eten en slapen onder de sterrenhemel
 5. Druivelaar Breda: overnachten in een B&B tussen de druiven
 6. Hotel Villa Ruimzicht: Achterhoekse gastvrijheid in een prachtig hotel met eigentijdse kamers. Tijdens mijn verblijf kwam ik niks tekort en genoot ik ook van het restaurant en de stadjes in de buurt.
 7. Roompot Duynhille: comfortabele woningen met strandgevoel op loopafstand van zee. Ik ben er vaak geweest omdat mijn broer er een vakantiewoning had. Ik ging alleen en bleef er een weekendje om te sporten, lezen en te schrijven.
 8. Hotel de Zeeuwse Stromen in Renesse: vanuit mijn jeugd denk ik bij Renesse alleen maar aan herrie en drukte, maar in het laagseizoen is het er geweldig. Ik ben er nu vaker geweest en het is een aanrader. Direct aan zee.
 9. Duinhotel Tien Torens in Zoutelande: echte luxe verborgen in de natuur
 10. Landal Rabbit hill op de Veluwe: dit is een gezinspark, maar ik had alle vrijheid en rust tijdens mijn verblijf in het laagseizoen. Een prachtige, nieuwe cabin onder de dennenbomen. Ik herinner me de dennengeur en het gezang van de vogels. Je kunt er goed wandelen en joggen en leuke uitstapjes maken zoals radio Kootwijk of een bezoek aan Apeldoorn.

Laatste tips om te genieten van de tijd voor jezelf:

 • Eigen kussen mee, dat slaap het lekkerste.
 • Kaarsen en wierook brengen veel sfeer en maken de ruimte ‘eigen’, vooral wanneer je je favoriete wierook of geur meeneemt.
 • Regel vooraf de noodzakelijke verwen boodschappen zodat je altijd iets bij je hebt.
 • Niet gelijk in contact met andere mensen duiken, kom eerst tot jezelf.
 • Social Media uit, alleen bellen aan.
alleen tot rust komen
Alleen tot rust komen in een huisje in Drenthe (foto: Cabiner)

Vind je het lastig om in je eentje te ontspannen en heb je behoefte aan begeleiding? Dan kun je het solo weekend weg ook combineren met een online retraite of mindfulness app. Laat je inspireren door mijn online retraite tips.

Nog meer adresjes?

8 Comments

 • Ananda
  16/09/2020 at 22:15

  Jaaa, helemaal eens! Ik doe dit ook. Net weer op pad geweest, deze keer in een bijzondere finse kota in de achterhoek op Erve Veldink. Je loopt er zo het bos in, je kunt op jezelf zijn, maar ook anderen ontmoeten (aan te bevelen in deze volgorde ;)). Mijn zusje was zeer te spreken over Zwier in Vinkeveen. Op een eiland, 24 uur zonder telefoon, wifi en eten krijg je mee.

  Reply
  • Didie
   17/09/2020 at 09:11

   Dat zijn nog eens leuke extra tips voor een weekendje weg alleen! Leuk te lezen dat jij ook zo geniet van die momenten en met name de volgorde waarin jij zoiets beleeft. Eerst zelf ontspannen en dan, indien je zin hebt, de mensen opzoeken. Zo zou ik het ook hebben gedaan. Dankjewel Ananda. Vooral je tip van de Finse kota spreekt me aan. Dus geweldig dat je het hebt gedeeld.

   Reply
 • Fanny
  28/08/2020 at 01:29

  Dit is van mij een droom, simpelweg een weekje Spanje. Maar ik ken er niet genoeg van om op reis te gaan. Als ik hulp kan hebben daarbij, ben ik de gelukkigste mens; relaxen in een andere omgeving, niemand die je daar kent. Ontspanning plezier, rust vinden, daar verlang ik wel naar.

  Reply
  • Didie
   28/08/2020 at 11:21

   Nou Fanny, ik gun jou wel zo’n reis. Maar als Spanje lastig is, zou ik het eerst dichtbij huis proberen en vandaar uit kleine stapjes zetten als het goed voelt.

   Reply
 • Janine Sonnemans
  28/08/2020 at 00:58

  Wat word ik blij van deze informatie. Mijn doel is om als alleengaande sinds korte tijd, echt alleen op korte vakanties te gaan. Ook ik zie “beren” op mijn weg. Jij neemt ze weg. Ik ga!… Morgen ondernemen en gewoon doen.
  Vraagje, heb je ook tips voor Limburg?

  Reply
  • Didie
   28/08/2020 at 11:18

   Tips voor Limburg heb ik nog niet verzameld. Ik zal het verzamelen voor een volgende artikel. Bedankt voor de tip.

   Reply
 • Petra
  27/08/2020 at 22:21

  Waarom zet je in je tekst dat je met auto of trein kan reizen en alles is alleen maar makkelijk per auto te bereiken wat je zelf ook aangeeft.

  Reply
  • Didie
   28/08/2020 at 11:17

   Dag Petra, goed dat je reageert. Veel locaties kun je toch met OV bereiken (zoals Vlissingen met de trein) en vervolgens OV-fiets nemen. Of bijv. locatie in Breda kun je met trein en bus bereiken. Het kost wat meer tijd, maar is wel mogelijk. Dat geldt inderdaad niet voor bijvoorbeeld de slowcabins in de Belgische bossen. Jammer dat niet alles met OV te bereiken is. Een volgende keer zal ik daar wat meer aandacht aan besteden. Dus bedankt voor de tip.

   Reply

Leave a Reply