Menu
mindful leven

Wil je ook alleen een weekend weg in Nederland?

Updated 07/05/2023
alleen een weekend weg om tot rust te komen

Solo een weekend erop uit? In dit artikel geef ik je alle redenen om alleen op pad te gaan. Ook deel ik een aantal mooie retraites, perfecte hotels, parken, huisjes om een weekend alleen weg te gaan. Ik vertel je er graag alles over. Want er gaat niks boven alleen een weekend weg in Nederland of dichtbij. In ons land en bij de buren vind je tal van mogelijkheden om er veilig en comfortabel alleen op uit te trekken. Gezien de ontspanning die het me telkens geeft, raad ik het iedereen aan. Ook als je een druk gezinsleven hebt. Al mijn ervaringen en tips heb ik op een rij gezet zodat je geen reden meer hebt om thuis te blijven.

In dit artikel over ‘alleen een weekend weg’ deel ik het volgende:

 • 7 oplossingen als je het moeilijk vindt alleen weg te gaan
 • Uitgebreide beschrijving van 15 locaties om alleen te overnachten
 • Bonuslijst van 11 plekken voor een solo weekend of nachtje weg
 • 5 tips om te genieten als je eenmaal weg bent
 • Suggesties voor een retraite om je rust te vinden

Een weekend alleen zijn is een effectieve manier om op te laden, na te denken en je op jezelf te concentreren. Het is essentieel om prioriteit te geven aan zelfzorg en ruimte te creëren voor eenzaamheid wanneer dat nodig is. Ontdek je gevoel tijdens je weekend alleen. Neem deel aan een meditatieretraite of creëer in je hotelkamer een mooi toevluchtsoord. Doe mindfulness oefeningen, diepe ademhaling en geleide meditatie om innerlijke rust en helderheid te cultiveren.

Afgelopen weekend heb ik een heel fijne retraitedag gehad. Ik had als intentie gezet dat ik wilde weten hoe ik van waarde kan zijn in de wereld. Tot me in de stilte is gekomen dat ik goed genoeg ben zoals ik ben. Dat is vanaf nu mijn intentie om elke dag mee te beginnen. De lunch van was echt heerlijk, de locatie prachtig.

retreat deelnemer Alexandra Douw

En gun jezelf dit persoonlijke weekend een digitale detox.

Koppel je los van technologie en geef jezelf een pauze van schermen en constante meldingen. Zet je telefoon uit, blijf weg van sociale media en weersta de verleiding om e-mails te controleren. Doe in plaats daarvan activiteiten die je ziel voeden, zoals lezen, journaling, wandelen of yoga.

Alleen op reis gaan wordt steeds normaler, ook voor mensen met een relatie en een gezin.

Het Nederlands Dagblad interviewde mij over alleen een weekend weg gaan en wijdde een artikel aan solo reizen. De journalist concludeerde: Partner en kinderen thuislaten is niet langer egoïstisch maar een investering in jezelf. Ook de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten een stijgende lijn in het aantal solo-reizigers zien (met een kleine ‘dip’ tijdens corona). Ik vertelde het dagblad:

Alleen zijn is een oefening om de rollen die ik in mijn leven vervul – moeder, partner en ondernemer – los te laten en te ontdekken wat ik nodig heb en wie ik ben.

Didie vertelt over ‘solo weekend weg’ (Nederlands dagblad)

Ik heb die reflectie nodig. We worden overladen met activiteiten. Voorheen zat je nog weleens alleen in de auto, maar nu wandelen we zelfs met oortjes in en in de auto bellen we. De momenten van verveling om na te denken, zijn er bijna niet meer. Daarom organiseer ik ook verschillende weekenden, zelfs in complete stilte, waarbij je volledig tot rust komt. Zo maak je opnieuw verbinding met jezelf en vind je antwoorden op vragen zoals ‘Wat weerhoudt je ervan te doen wat goed voelt? Waardoor raak je verwijderd van jezelf en hoe kom je terug bij jezelf?’ Deze weekend retraites bieden je de mogelijkheid om je dagelijkse gejaagdheid te vertragen.

Solo op reis is voor mij vanzelfsprekend.

Daar denk ik niet lang over na. Als kind trok ik er graag alleen op uit. De bossen in om mijn eigen avontuur te beleven met een zelfgemaakte schatkaart. En dat doe ik nu nog steeds. Inclusief schatkaart die tegenwoordig door mijn zoontje wordt voorbereid. Want ik ben een moeder met een gezin. De samengestelde variant. Toch weerhoudt dat mij er niet van alleen op reis te gaan. Sterker nog, ik heb het nu harder nodig dan toen ik vrijgezel was. Daarom ga ik nu regelmatig alleen op pad en organiseer ik retraites voor mensen die een deel van hun solo weekend extra rust zoeken.

Dank voor je fijne blogs! Het fijne adresje in ‘s Gravenmoer dankzij jouw tip bezocht, in m’n eentje. Heerlijke dagen waren het. Dankjewel!

De solo ervaring van Maison An

Ik ga graag alleen een weekend weg om mijn drukke gedachten en gevoelens te ordenen.

Daarna kom ik weer thuis in de meest pure vorm van mezelf, ik blij, iedereen gelukkig. Ik heb het reisschema wel aangepast, geen wekenlange ondernemingen, want ik wil er voor mijn zoontje zijn. Hij was mijn grootste wens in mijn leven en daarom doe ik bewust concessies. Geen solo reis naar Tibet van enkele weken, maar twee nachten met de auto of trein op pad. Want aan drie dagen zelfreflectie heb ik meer dan genoeg om weer enkele weken vooruit te kunnen.

Als schrijver en mindful ondernemer doe ik al jaren onderzoek naar eenvoudig gelukkig zijn.

Ik laat me inspireren door oosterse filosofieën om te ontdekken hoe ik gelukkig kan zijn vanuit mindful leven. En dat betekent heel veel stilstaan. Letterlijk en figuurlijk. Voelen wat er met je gebeurt als je boos wordt of juist gelukkig bent. En er alles aan doen om je mentale gebabbel te stoppen en te luisteren naar wat je echt voelt.

Voor een mindful leven zijn solo reisjes een goed vertrekpunt.

Een enkele keer maak ik er vijf dagen van, maar nog steeds binnen een fatsoenlijke reisafstand en niet te extreem zodat ik altijd in redelijke nabijheid van mijn gezin ben. Zodra mijn zoontje studeert, duik ik vast en zeker weer in het grote avontuur. Nu zijn de Didie weekendjes weg heerlijk genoeg. Even op adem komen en voelen waar je staat in het leven. Ook combineer ik mijn solo tripjes vaak met een mindfulness retraite of stiltedag in de natuur. De combinatie van een paar dagen voor mezelf én een gerichte retraite met een klein groepje geeft fijne inzichten voor mijn dagelijkse leven als ondernemer, avonturier en moeder in een samengesteld gezin. En daarin ben ik niet de enige. Veel mensen boeken een dag of weekend via Didie Retreats voor een persoonlijke time-out.

Positief vond ik de mooie afwisseling en opbouw in de retraite. Wandelen, natuur! En daarin vond ik het ook heel fijn dat het in stilte was. Het eten was goed geregeld en mooi dat dit ayurvedisch was, dikke plus. Teacher Sharda vond ik super prettig in haar aanpak en communicatie.

Deelnemer Erica over haar ervaring met DIdie Retreats

Toch valt het me op hoe weinig vrouwen en mannen zichzelf alleen een weekend weg gunnen. Om verschillende redenen. Ik spreek heel vaak vrouwen en mannen die ook zo’n solo tripje willen maken, maar er niet aan beginnen. Zelfs niet een dag.

Lijst met 7 redenen om niet weg te gaan:

 1. Daar heb ik geen tijd voor. Mijn weken zitten helemaal vol.
 2. Ik moet er voor de kinderen zijn
 3. Mijn partner vindt het raar en begrijpt het niet
 4. Het is raar om ergens alleen te overnachten
 5. Ik kan geen vrij nemen (bij een doordeweekse solo trip)
 6. Veel te gevaarlijk als vrouw alleen op reis
 7. Alleen in een restaurant weet ik me geen houding te geven

Een enkeling ziet geen beren op de weg en is enthousiast na mijn verhalen. “Ja, dat moet ik ook eens doen.” Om vervolgens weer overdonderd te raken door de waan van de dag.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: een weekendje alleen weg doet wonderen.

Je komt los van je gezinsleven. En je kunt alle rollen achter je laten (ouder, echtgenoot, kind, verzorger, werknemer). Je ontdekt in je eentje pure gevoelens die alleen bij jou horen. En je haalt weer adem tijdens een weekend weg. Wil je meer begeleiding om je rust te vinden, dan kun je ook een retraite weekend volgen. Wat je ook kiest, ik heb een antwoord op nagenoeg alle excuses om niet te gaan.

Mijn oplossingen voor 7 excuses om niet alleen weg te gaan:

1. Heb je geen tijd?

Plannen. Zet nu minimaal twee weekenden vast in je agenda die heilig zijn. Niemand mag daar aan komen. Je kunt ook beginnen met een klein stapje, zoals de Japanse kaizen filosofie voorschrijft. Het gaat niet om het eindresultaat, maar de kleine stapjes die je elke dag zet om vooruitgang te boeken. Begin met één dag voor jezelf en geniet ervan. Het plannen van een weekendje weg kan een leuke en verfrissende ervaring zijn.

2. Moet je thuis zijn voor het gezin?

Je kinderen willen ook graag zelf ontdekken hoe het leven eruit ziet als ze later groot zijn. Zonder mama dus! En als ze nog te klein zijn, is er goede oppas te vinden of familie. Een goede vriendin als je geen familie of partner hebt. Dus laat je schuldgevoelens thuis.

3. Onbegrip van je partner?

Je partner hoeft het helemaal niet te begrijpen. Dat komt wel als hij je weer terugziet na zo’n solo weekend. Bovendien geef je jouw partner ook zo’n weekend. Allebei tijd voor jezelf, in balans, geen schuldgevoel meer nodig.

4. Onwennig om alleen te overnachten?

Weet je hoeveel business mensen dagelijks alleen overnachten? Mannen en vrouwen! Waarom zou het dan raar zijn om in je vrije tijd ook solo te zijn? En wat doet het er eigenlijk toe wat anderen vinden? Iedereen bekijkt een situatie vanuit zijn eigen referentiekader. Weet jij veel wat de man of vrouw bij de receptie denkt? Bovendien maken ze veel gekkere dingen mee, dat kan ik je verzekeren. Het maakt mij in elk geval niks uit als ik helemaal alleen met mijn eigen kussen bij de receptie van een hotel sta. “Hallo, hier ben ik, jullie geweldige gast!”

5. Kun je geen vrij nemen?

Of je nu ondernemer bent, ouder of werknemer, iedereen kan vrij nemen. Ook hier is het een kwestie van plannen. Juist door je afwezigheid stimuleer je de zelfredzaamheid van mensen. Daar heb je ook wat aan als je terugkomt.

6. Gevaarlijk als vrouw alleen op reis?

Ik ben er nog steeds hoor, ook na al mijn eigen tripjes. Ik schrijf uit ervaring en kan daarom alle angst bij je wegnemen. Dat is ook een van de redenen dat ik dit artikel schrijf. Ik ben zelf op de plekken geweest waarover ik schrijf of ken ze erg goed en weet precies wat je te wachten staat. Ik zoek het gevaar niet op. Ontspanning, comfort en privacy, dat is wat ik zoek.

7. Alleen eten in een restaurant?

Dat hoeft helemaal niet. Wat dacht je van roomservice of je eigen boodschappen mee in een studio. En eten laten bezorgen kan tegenwoordig ook bijna overal. Zit je toch graag in een restaurant? Neem een boek mee en kies een rustige hoek in de ruimte. Zorg dat je van je af kunt kijken en er geen mensen achter je zitten. Creëer je eigen comfortzone.

De excuses zeg je vaarwel. Je gaat aan de slag om je solo trip te plannen.

Wat moet je doen om het thuis allemaal draaiende te houden? Dat is niet zo ingewikkeld. Vooral wanneer je je bedenkt dat het huis niet iedere dag schoon hoef te zijn, er meer dan genoeg kleding in de kasten ligt en de diepvries er niet voor niets is. Laat de boel de boel en geef je gezin de ruimte om zelf eens iets te verzinnen. Laat los, laat los! En als je dat moeilijk vindt: laat je gezin van tevoren twee of drie avondmaaltijden bedenken. Iedereen kan zelf boodschappen halen (als ze oud genoeg zijn, anders regel je het zelf). Iets dat ze makkelijk kunnen bereiden of al zo goed als klaar is.

Maak het niet te ingewikkeld en breng eenvoud in huis.

Een bliksoep en tosti’s dag 1, vissticks en groentefriet dag 2 en een poke bowl op dag 3, al dan niet via een bestelling. Of stuur ze een dagje naar de buurvrouw of iemand anders in de straat die alleen is. Dan snijdt het mes aan twee kanten: sociale gezelligheid in de buurt en kinderen die zich vermaken. De algehele opvoeding kun je hopelijk overlaten aan je partner, aan wie je al hebt verteld dat hij ook een weekendje weg mag. En is er geen partner, dan goede afspraken maken met een vriendin, oppasmaatje of iemand die je vertrouwt. Kom je er niet uit, gooi een balletje op bij school of de kinderopvang met de vraag hoe andere mensen het regelen. Misschien is er zelfs wel een medewerker die graag wat extra werk op zich neemt bij jou thuis.

Ik heb een paar ideeën verzameld voor weekendjes weg in je eentje.

Het zijn plekken waar ik zelf ben geweest of die ik ken vanuit mijn betrouwbare netwerk. Daardoor ben je ervan verzekerd dat het goede ideeën zijn. Ik heb de bestemmingen geselecteerd op basis van de volgende criteria:

 • Te bereiken met de auto
 • Gemiddeld maximaal twee uur rijden
 • Nederland, enkele uitzondering in België
 • Veilige accommodatie en omgeving
 • Betaalbare prijzen, gemiddeld € 250 voor een weekendje
 • Comfortabele verblijven waar je van de meeste gemakken bent voorzien
 • Accommodaties die schoon zijn en eigentijds
 • Eten binnen handbereik door restaurant en/of supermarkt in de buurt
 • Dichtbij of in de natuur
 • Fijne verblijven in het weekend én doordeweeks
 • Mogelijkheid tot sociaal contact of juist helemaal niet
alleen een weekendje weg in nederland
Alleen een weekendje weg (foto: Didie, in Slowcabin)

Ik geloof oprecht in deze momenten voor jezelf. Het is een boost voor je zelfrespect en het helpt je helder te kijken naar de mensen die belangrijk voor je zijn.

didie alleen op pad

Bekijk de volgende 15 persoonlijke tips voor een weekendje alleen weg:

 1. Ingenhousz ontspannen luxe
 2. Klepperstee met cabins dichtbij zee
 3. Verzorgd overnachten achter de duinen bij Zuiderduin
 4. Wakker worden met de vogels in het Mastbosch hotel
 5. Helemaal alleen in de stilte overnachten met Slowcabins
 6. Wandelen langs de kust bij De Zeeuwse Stromen
 7. Genieten van uitzichten en uitslapen bij De Hoef
 8. Lange wandelingen en ochtendduik in de vijver bij De Schaluinenhove
 9. Klassieke luxe in hotel Thermae Palace
 10. In slaap vallen bij het maanlicht aan zee in Greenhuus
 11. Je eigen tiny house met alle voorzieningen dichtbij
 12. Rustig slapen en lekker eten bij ‘s Gravenmoer
 13. Je hoofd leeg maken bij Hof aan Zee
 14. Eten uit de tuin en wandelen bij Villa Augustus
 15. Zeelodge op een vakantiepark met alle voorzieningen

De uitgebreide omschrijving van alle tips deel ik hier:

Alleen genieten van stilte en luxe in de stad

Wil je in alle rust genieten van je weekend weg en tegelijkertijd verwend worden? In Breda vind je een geheel nieuwe accommodatie waar je in de watten wordt gelegd met luxe suites die betaalbaar zijn. Er is een goede keuken en je wordt gastvrij ontvangen. Wil je lekker eten? Dan boek je een tafel in het restaurant (of roomservice) en proef de verse ingrediënten. Hier ervaar je nieuwe smaken van streekproducten die je misschien nog niet kende.

er alleen op uit
Ervaar de historie in een modern jasje van dit prachtige hotel (foto: Ingenhousz)

Je hoeft je er niet alleen te voelen, terwijl je juist alle ruimte hebt om tot jezelf te komen. Hier voel je je thuis weg van huis. Je kunt ook kiezen voor een lange wandeling die je vanuit de stad richting het bos brengt. Of je wandelt ‘s middags door de fijne straatjes van Breda met leuke boetieks. Neem de tijd voor dit luxe weekendje alleen weg en kom relaxed weer thuis.

ik wil alleen een weekendje weg
Ontspannen in je eigen suite (foto: Ingenhousz)
 • Auto: makkelijk te bereiken, parkeerplaatsen op terrein
 • Plaats: Breda, Noord-Brabant
 • Voorzieningen: restaurant, roomservice
 • Inrichting: mooie materialen, veel licht, comfort, luxe
 • Eten: in het restaurant of in een gezellige bistro middenin de stad of het park
 • Ligging: in de luwte van de stad Breda
 • Mogelijkheden tot ontspanning in de nabije omgeving: wandelen, winkelen, fietsen
 • Periode: fijn verblijven in het weekend én doordeweeks

Dichtbij zee alleen op pad: Cabins Klepperstee

Ruime, nieuwe cabins centraal gelegen in een gemoedelijke camping in Ouddorp. Het centrumgebouw van de camping heeft een grote metamorfose ondergaan gericht op duurzaam recreëren. De cabins maken onderdeel uit van deze transformatie. Je kunt je lekker terugtrekken in je cabin en wandelen aan zee. Ik ben er vaak geweest om grond te zoeken voor een eigen cabin. Inmiddels is er veel veranderd aan het park. Oudere stacaravans maken plaats voor duurzame cabins en leuke tiny houses. Een deel van deze accommodaties zijn in eigendom van het park, de rest in particuliere handen. Dat geeft een gevarieerd beeld als je over het park loopt.

Ideaal voor een solo verblijf is de nieuwe Wikkelhouse Bear.

Dit is een compact en duurzaam vakantiehuisje van 25 vierkante meter. Het geeft een luxe studiogevoel want je vindt er alles wat je nodig hebt in een ruimte. Lekker knus en huiselijk.

alleen een nachtje weg
Alleen een nachtje weg in de knusse Bear (foto: De Klepperstee)
 • Auto: makkelijk te bereiken, parkeerplaatsen op terrein
 • Plaats: Ouddorp, Zuid-Holland
 • Voorzieningen: bistro, zwemvijver
 • Inrichting: natuurlijke materialen, veel licht, comfort, duurzaam
 • Eten: in de bistro of boodschappen doen bij de supermarkt in het tegenovergelegen park Landal Ouddorp
 • Ligging: op kwartiertje lopen vanaf de zee
 • Mogelijkheden tot ontspanning in de nabije omgeving: wandelen, joggen, fietsen
 • Periode: fijn verblijven in het weekend én doordeweeks
Natuurhuisje voor een solo weekend
Natuurhuisje voor een solo weekend (foto: Klepperstee)

Een geheel verzorgd solo weekend in de natuur?

Wat dacht je van de prachtige natuur van de Belgische Ardennen? Of een weekend retraite in Nederland. Ik organiseer verschillende retraites die je een ervaring bieden met verdieping, ontspanning en verbinding. Een perfecte combinatie om zowel je lichaam als geest een opfrisbeurt te geven. Neem afstand van de dagelijkse drukte en kom tot rust. Het programma bestaat uit ontspanningsoefeningen, meditatie en natuurwandelingen. Het niveau is geschikt voor iedereen.

uitgebreid aanbod retraites

Verwen jezelf met het comfort van Fletcher Zuiderduin Beach Hotel

Toen ik de deur van mijn kamer op de begane grond open deed, voelde ik me ontzettend verwend. De kamer was ruim opgezet en bood direct toegang tot het tuin met zwembad en terras. Ik voelde me er welkom en veilig. Alle rust om te genieten en doen waar ik zin in had met de duinen op de achtergrond. Bovendien heeft dit hotel een eigen beachclub op het strand waar je nog meer wordt verwend.

 • Auto: Prima te bereiken en genoeg parkeerplaatsen bij de ingang.
 • Plaats: Westkapelle, Zeeland
 • Voorzieningen: restaurant, zwembad
 • Inrichting: netjes, schoon en modern
 • Eten: het restaurant en de beachclub hebben een gevarieerde en goede kaart.
 • Ligging: aan de rand van de duinen in Westkapelle
 • Mogelijkheden tot ontspanning in de nabije omgeving: wandelen langs de zee, joggen richting Domburg, terrasjes en winkelen in Domburg
 • Periode: hele jaar door fijn om te zijn. Ik was er in het voorjaar en genoot van de regen en wind tijdens mijn rondjes hardlopen op de duinen en langs de zee.
weekendje alleen weg bij het strand
Overnachten bij de zee (foto: Beachclub Fletcher)

De natuur naast je bed: Hotel Mastbosch in Breda

Alleen overnachten in het bos en toch dichtbij een stad waar je leuke winkeltjes en eetadresjes hebt? Dan kun je een kamer boeken in Hotel Mastbosch. De stijl is klassiek en statig, iets wat goed past bij de historie van deze plek. Het personeel geeft je het gevoel welkom te zijn en staat altijd voor je klaar. Voor een solo verblijf zijn de standaardkamers een goede optie. Voor al het andere maak je gebruik van het restaurant, terras of bezoek je de stad Breda.

 • Auto: Goed te bereiken en parkeren bij het hotel en het bos.
 • Plaats: Breda, Noord-Brabant.
 • Voorzieningen: er is een goed restaurant en relaxed terras bij het bos waar de bediening erg aardig is.
 • Inrichting: klassieke inrichting, zowel de kamers als het restaurant. Maar dat past wel goed bij de omgeving en geeft op een bijzondere manier huiselijkheid, ontspanning en rust voor jezelf.
 • Eten: de kaart van het restaurant is verfijnd en goed. Op een paar minuten rijden en fietsen zijn er talloze terrasje te vinden in Breda en de groene omgeving.
 • Ligging: in het Mastbos van Breda, aan de rand van de stad
 • Mogelijkheden tot ontspanning in de nabije omgeving: bezoek de winkeltjes in Breda of maak lange fietstochten door de bossen en langs het water.
 • Periode: altijd een prima verblijf omdat het bos je ieder seizoen iets moois bieden kan.
Alleen tot rust komen in het bos
Tot rust komen in het bos van Breda (foto: Mastbosch Hotel)
silte retraite leestips
Dag met stilte in de natuur

Slowcabins, een geheime plek voor jezelf in de natuur

Ik zal mijn solo nacht in de bossen van België nooit vergeten. Niks zo uniek als een nacht alleen in een cabin ver weg van de bewoonde wereld. Zoiets moet je een keer ervaren. Wat doet de stilte met je, de eenzaamheid, een pikdonkere nacht? Ontdek jezelf door een nacht in een slowcabin te verblijven, helemaal alleen.

Stilte kan een krachtig medicijn zijn tegen het lawaai en de drukte van onze wereld. Wanneer je de kalmte omarmt, hoor je jezelf weer. Golven van zorgen gaan liggen. Je voelt je verbonden met jezelf, andere mensen en de natuur waar je in leeft. 

ervaringen in een slowcabin
 • Auto: De locatie van je cabin (dichtbij de Nederlandse grens) krijg je een dag vantevoren te horen. Eenmaal geparkeerd moet je nog een kwartiertje lopen naar de accommodatie, dus zorg voor makkelijke tassen.
 • Plaats: België dichtbij de grens met Nederland bij Eindhoven en Breda
 • Voorzieningen: in de cabin heb je alles wat je nodig hebt om te ontspannen en te verblijven.
 • Inrichting: duurzaam minimalisme met het nodige comfort.
 • Eten: je zorgt zelf voor je eten, dus neem genoeg mee. De voorzieningen om te koken zijn aanwezig, dus neem al je ingrediënten mee.
 • Ligging: in natuurgebied, dichtbij de bossen.
 • Mogelijkheden tot ontspanning in de nabije omgeving: wandelen en hardlopen of fietsen als je deze meeneemt. Verder vooral heel veel lezen en genieten van de natuur en de rust.
 • Periode: ieder seizoen biedt een bijzondere ervaring.
onthaasten in het weekend
Onthaasten in het weekend (foto: Slowcabins)

Verwen jezelf tijdens een weekend alleen weg aan zee

Hotel de Zeeuwse Stromen in Renesse: vanuit mijn jeugd denk ik bij Renesse alleen maar aan herrie en drukte, maar als je kiest voor een goed hotel is het perfect voor een rustig weekend. Wil je zeker weten dat je volledig tot rust komt, boek dan een weekendje weg in het laagseizoen. Of twee nachten voor jezelf doordeweeks, dan heb je voor een leuk prijsje een geweldige tijd om in je eentje te onthaasten.

Ik ben er nu vaker alleen geweest en het is een aanrader.

Direct aan zee. Aan de kust heb je sfeervolle strandtenten en je kunt er lange wandelingen maken. Het hotel heeft verschillende kamers afgestemd op jouw persoonlijke behoefte. Zo zijn er comfortabele kamers in het hoofdgebouw waar je volledig ontzorgd wordt. Maar je kunt ook kiezen voor de duinkamers, een soort mini-villa’s, waar het in je eentje erg fijn is. Je komt er tot rust met een terras op de begane grond waardoor je makkelijk naar buiten loopt.

goed hotel voor alleen weekend weg
Verwen jezelf met een verblijf aan zee (foto: Zeeuwse Stromen)

Het binnen- en buitenzwembad met wellness maken dit solo verblijf aan zee extra luxe.

Jezelf verwennen mag best tijdens jouw uitje. Het is zo lekker om vanuit je kamer met badjas naar het zwembad te gaan. En ‘s avonds nog even in de sauna of ‘s ochtends vroeg geeft je een ontspannen gevoel. De tijd vergeten en voelen waar je behoefte aan hebt, dat gaat je hier zeker lukken.

 • Auto: Renesse is goed te bereiken vanaf de snelweg in Zuid-Holland. Ook het hotel vind je makkelijk in je eentje.
 • Plaats: Renesse, Zeeland
 • Voorzieningen: wellness met binnen- en buitenzwembad compleet met sauna en stoombad. Verder is er alle service met informatie over wandel- en fietstochten en andere activiteiten in de natuur en aan zee
 • Inrichting: nautisch, schoon en netjes verzorgd met alle voorzieningen
 • Eten: goed restaurant en bar met ontbijt. lunch en diner, in te vullen zoals jij dat wil
 • Ligging: aan de Zeeuwse kust op loopafstand van strandtenten en duinen.
 • Periode: het hele jaar door, extra rustig in het laagseizoen. En in de winter biedt het hotel een warme sfeer waar je je makkelijk thuis voelt
ik wil een weekend alleen weg naar zee
Boek een duinkamer voor jezelf om alleen te genieten (foto: Zeeuwse Stromen)

Alleen tot rust komen in een Brabants vakantiehuisje

Dichtbij Breda, in het groen gelegen Dongen, vind je de rust om tot jezelf te komen. Hier vind je een B&B waar je goed wordt verzorgd en ook genoeg privacy hebt. Je hebt er alle ruimte vanwege de woonkamer en 2 slaapkamers. Daarom is het ook een mooie plek om een vriend of vriendin uit te nodigen nadat je eerst een of twee nachten voor jezelf hebt gekozen. Het voelt als je eigen thuis dankzij de privé ingang met tuin, een badkamer met regen en handdouche, wastafel en toilet. De woonkamer is lekker ruim en gezellig met open haard. En in de keuken kom je niks tekort als je van koken houdt en jezelf eens goed wil verwennen. Een vers ontbijt kun je reserveren bij de vriendelijke eigenaren.

 • Auto: makkelijk te bereiken, parkeerplaatsen op terrein
 • Plaats: Dongen, Noord-Brabant
 • Voorzieningen: alle gemakken van een huisje met eigen kookgelegenheid
 • Inrichting: landelijk modern met comfort
 • Eten: uitgebreid koken voor jezelf en ontbijt door de eigenaren
 • Ligging: omringd door natuur waar je kan wandelen en fietsen. Ook leuk om een uitstapje te maken naar Breda.
 • Periode: het hele jaar door, ook in de winter ontzettend sfeervol
alleen een weekend weg
Tot rust komen in je privé tuin (foto: De Hoef)
waar kan ik alleen overnachten
Een fijne badkamer met bad en douche (foto: De Hoef)

Wandelen in de buurt van België

Wil je een weekend alleen weg met aandacht voor je gevoel en gedachten? Er is een rustig gelegen hotel in een prachtige omgeving bij de grens met België: de Schaluinenhoeve. Je kunt er wandelen, relaxen en schrijven op de bankjes in de tuin. Je slaapt alleen in een mooie hotelkamer met terras en beleeft een relaxte dag in de omgeving van je accommodatie. En vergeet de zwemvijver niet! Ook in de winter prefect voor een verfrissende winterduik.

weekend alleen weg in de natuur
Ruimte en rust voor je gedachten in Baarle-Nassau

Wil je graag lokaal en biologisch eten tijdens je weekendje weg? Je ontbijt wordt verzorgd in een historische jachtzaal met uitzicht op de landschapstuin. In de Schaluinenhoeve eet je streekproducten van lokale ondernemers uit Baarle-Nassau en omstreken. Wat dacht je van lokale honing, huisgemaakte jam, diverse kazen en natuurlijk Belgische koffiekoeken. Als het regent hoef je je ook niet te vervelen tijdens je solo weekendje weg. Er is een huiselijke lounge en bibliotheek. Bijvoorbeeld als je rustig wilt werken met een kop koffie, of als je je even wilt terugtrekken bij de houtkachel om te ontspannen.

een weekend weg alleen
Ontspanning in combinatie met een mooie dag luieren, schrijven en wandelen
 • Auto: goed bereikbaar en ook prima parkeergelegenheid.
 • Plaats: Baarle-Nassau in Noord-Brabant, op de grens bij Nederland en België.
 • Voorzieningen: hotel met eigen restaurant
 • Inrichting: comfortabel en modern
 • Eten: gezond en lekker huisgemaakt eten
 • Ligging: direct aan het bos en verschillende wandel- en fietspaden
 • Periode: gehele jaar erg mooi, vooral in de herfst zijn de bossen geweldig

Luxe in België aan zee: Thermae Palace hotel

Mezelf eens goed verwennen, dat was het idee achter mijn verblijf in het Thermae Palace. Ik kwam er niks tekort en genoot nog het meeste van de wandelingen langs de boulevard van Oostende om daar vervolgens met een boek en een kopje koffie de tijd te vergeten.

 • Auto: houd rekening met files rondom Antwerpen, maar daarna is het goed te doen. Parkeren bij het hotel is geen enkel probleem.
 • Plaats: Oostende, België.
 • Voorzieningen: goede brasserie en veel eetplekjes op loopafstand van het hotel.
 • Inrichting: luxe en rijk gedecoreerde kamers.
 • Eten: Goede kaart met mooie gerechten. Ik heb er alleen wat snacks gegeten, de rest deed ik bij de eettentjes langs de boulevard.
 • Ligging: Direct aan zee.
 • Mogelijkheden tot ontspanning in de nabije omgeving: Oostende is vrij stil buiten het strandseizoen en daarom erg fijn voor een wandeling. Je kunt ook de auto pakken en een dagje genieten van cultuur in Brugge.
 • Periode: hele jaar door, in de zomer erg druk, dus ik geef de voorkeur aan voor- of najaar.
Luxe aan zee om tot rust te komen
Luxe aan zee om tot rust te komen (foto: Thermae Palace)

Ontwaken in stilte bij de eco cottage in Zeeland

De architect achter dit concept vertelde me er alles over, het unieke Greenhuus. Ik bezocht de tiny houses in Zeeland vanwege mijn interesse in duurzame recreatie. Ik dacht er zelfs aan een Greenhuus te kopen, maar ze waren allemaal vergeven aan de nieuwe eigenaar. Gelukkig kun je ze wel huren en er solo tot rust komen. Een echte aanrader op een bijzonder stukje Nederland. Ik zal nooit vergeten hoe ik de mist zag opkomen vanaf het meer en de cottages in een sluier gehuld werden. Een sprookjesachtig tafereel.

 • Auto: goed te bereiken en parkeren dichtbij de cottage.
 • Plaats: gelegen tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland, op de grens van de provincies Zuid-Holland en Zeeland.
 • Voorzieningen: De cottage heeft alles wat je nodig hebt voor je verblijf. Je hoeft je huisje niet uit. Wel even boodschappen doen.
 • Inrichting: Scandinavisch, natuurlijk.
 • Eten: neem zelf je eten mee, er is een keuken om te koken. Je kunt boodschappen doen in de supermarkt van het nabijgelegen park Port Zélande.
 • Ligging: direct aan het Grevelingenmeer, in alle rust. Je zit middenin de natuur.
 • Mogelijkheden tot ontspanning in de nabije omgeving: alles wat je wilt doen aan zee. Je moet wel een half uurtje lopen voordat je bij de zee bent. Wil je zelf iets nieuws ontdekken, dan kun je kiten en surfen bij Brouwersdam.
 • Periode: In het voor- en najaar is de natuur hier indrukwekkend en heb je de meeste rust.
huisje om alleen te overnachten dichtbij de zee
Eco huisje om alleen te overnachten dichtbij de zee (foto: Greenhuus Qurios)

Weekendje alleen weg in de Biesbosch

Tijdens een solo wandeling in midden Nederland kwam ik langs een natuurgebied met bomen, weilanden en water. ‘Hoe heerlijk zou het zijn om hier te ontwaken’, dacht ik toen. Nog geen vijf minuten later werd ik verrast door vier prachtige accommodaties in de natuur. Ik stond ik voor een open plek in Nationaal Park De Biesbosch met een aantal houten cabins om de nacht door te brengen. Het was de ultieme plek om in m’n eentje te luieren, te schrijven of te wandelen en na te denken over alles wat het leven mooi maakt. Daag jezelf uit met een solo kanotocht. Rugzakje mee en de tijd vergeten.

ga alleen overnachten in de natuur
Alleen overnachten in natuur (foto: Stayokay)

De tiny houses behoren tot Stayokay Dordrecht, een hostel met camping, privékamers en solo verblijven. De vier cabins liggen op een ruim perceel zodat je alle privacy hebt. Je kunt er zelf koken, douchen en elke ochtend krijg je een goed gevulde ontbijtmand. Als je na een paar dagen je gezin of andere mensen wil uitnodigen, is er genoeg ruimte om met z’n vieren te overnachten. Ook leuk als je een speciale tocht in De Biesbosch wil doen. Verder kun je rekenen op een duurzaam verblijf, want in het moderne hoofdgebouw worden zo veel mogelijk verpakkingsvrije producten gebruikt. Stayokay Dordrecht heeft zelfs een eigen bijenkas met heerlijke honing.

weekend alleen weg in de natuur
Weekend alleen weg in de Biesbosch (foto: Stayokay)

Ik wandel er graag alleen, want het natuurgebied is uitgestrekt en voorzien van goede paden.

In de cabin kom je echt tot rust omdat er geen wifi of televisie is. Ja, dat is zeker even wennen, maar het is ontzettend interessant te observeren hoe vaak je impulsief de telefoon wil pakken. Ervaar eens wat je met deze impulsen kan doen als je alleen bent. Misschien goed de tijd nemen om voor jezelf te koken? Of met volle aandacht een goed boek lezen? Luisteren naar de natuur en alles wat er zich afspeelt is ook een welkome ervaring. Wil je er toch even alleen uit? Neem dan de boot naar Dordrecht voor een bezoek aan leuke koffiehuisjes.

 • Auto: prima te parkeren, je kunt ook met de bus en vervolgens een stukje lopen.
 • Plaats: Dordrecht, Zuid-Holland.
 • Voorzieningen: restaurant, bar, fietsverhuur en kanoverhuur.
 • Inrichting: Duurzaam, hout, eenvoud en schoon.
 • Eten: een menukaart met aandacht voor duurzaam en eerlijk eten.
 • Ligging: in Nationaal Park De Biesbosch.
 • Mogelijkheden tot ontspanning in de nabije omgeving: varen in de Biesbosch, fietsen en wandelen in de omgeving en een bezoek brengen aan het leuke Dordrecht.
 • Periode: In de natuur is elk seizoen mooi.

Uitslapen in een comfortabel hotel waar je alleen kunt zijn

‘t Hof van ‘s Gravenmoer is een kleinschalig hotel gelegen in een Brabants natuurgebied met veel wandel- en fietsroutes. Je slaapt er rustig en comfortabel. En het eten is bourgondisch en goed verzorgd. Wil je echt genieten, dan kies je een mooie kamer met eigen terras. Er is veel rust en ruimte in de omgeving, ook kun je er leuke uitstapjes maken naar de stad Breda, Tilburg of het historische Heusden. Houd je van wandelen, dan is een bezoek aan de Loonse en Drunense duinen heerlijk. Uren wandelen of fietsen over de zandheuvels of door de uitgestrekte bossen. Dichterbij vind je de typerende grensdijkjes van ‘s Gravenmoer. Loop of fiets hier door het natuurgebied het Bieslant en langs rivier de Donge.

 • Auto: parkeer je auto voor de deur
 • Plaats: ‘s Gravenmoer, Noord-Brabant
 • Voorzieningen: intiem restaurant, fietsverhuur, ook e-bikes
 • Inrichting: Landelijk, sfeervol en huiskamergevoel
 • Eten: een menukaart met een Brabants accent op basis van marktverse producten
 • Ligging: in de weidse omgeving van het platteland
 • Mogelijkheden tot ontspanning in de nabije omgeving: fietsen en wandelen in natuurgebieden en bezoekjes aan plaatsen zoals Breda en Heusden
 • Periode: ‘s winters bij de open haard en in de zomer wandelen in de omgeving, dus altijd goed
een fijne plek om alleen te overnachten
Een fijne plek om alleen te overnachten met eigen terras (foto: Hotel ‘s Gravenmoer)
ik wil alleen weg
Je thuis voelen in een kleinschalig hotel (foto: Hotel ‘s Gravenmoer)

Goed eten en uitrusten bij Hof aan zee

Een historische Scandinavische boerderij in Koudekerke, dichtbij de duinen van Zeeland, verscholen in het bos. Een prima plek om te lezen, luieren of te koken. Er zijn ruime kamers waar je compleet verwend wordt of als je liever zelf bepaalt wat je doet, boek je een kleine woning. In alle gevallen voel je je snel thuis. Ik ben er alleen geweest en heb er heerlijk geslapen. Dat is bijzonder te noemen want als ik ergens anders slaap, gaat dat niet vanzelf. Ik moet altijd even aarden en me thuis voelen. Hier ging dat erg makkelijk, ook omdat de cottages voelen als een klein huisje en dat vind ik persoonlijk fijn.

 • Auto: Makkelijk te bereiken en genoeg parkeerplekken voor de deur.
 • Plaats: Koudekerke, in Zeeland.
 • Voorzieningen: Afhankelijk van je keuze heb je een eigen keuken of juist een hotelkamer met luxe sanitaire voorzieningen. Eten doe je in het boutique restaurant of je kookt zelf na een stevige strandwandeling.
 • Inrichting: Scandinavisch, warm minimalisme.
 • Eten: Omringd door natuur volgt de kok het aanbod van de seizoenen. De ingrediënten uit de directe omgeving worden daarom zelf geoogst door het team. Ze noemen het New Nordic Cuisine.
 • Ligging: Achter de duinen, op loopafstand van de zee.
 • Mogelijkheden tot ontspanning in de nabije omgeving: fietsen, wandelen, bezoekjes aan Vlissingen, Middelburg en Domburg met de auto of fiets.
 • Periode: ik was er in het voorjaar, maar het hele jaar door een goede keuze. Ook omdat de boerderij in de bossen ligt en daardoor genoeg beschutting biedt tegen de hitte in de zomer.
alleen naar zee
Comfortabel verblijf in Zeeland (foto: Hof aan zee)

Boek een verrassende kamer in Villa Augustus

Middenin Dordrecht vind je een verrassende oase van rust. Ik bracht er uren door in de tuinen met een boekje en blote voeten in het gras. Een ongedwongen sfeer en prachtige wilde tuinen die je zintuigen prikkelen. Het Hotel van Villa Augustus is gevestigd in de voormalige watertoren van Dordrecht. Er zijn 45 kamers: 20 in de Watertoren, 17 tuinkamers en 8 drijvende kamers. Bijna iedere kamer heeft een adembenemend uitzicht. Het belangrijkste van iedere kamer is een goed bed.

 • Auto: na de drukke weg in Dordrecht arriveer je bij het hotel met voldoende parkeerplaatsen.
 • Plaats: Dordrecht, Zuid-Holland.
 • Voorzieningen: restaurant, winkel en heerlijke tuinen om te wandelen.
 • Inrichting: comfortabel, gezellig en schoon. Thuisvoelen in stijl.
 • Eten: heerlijke gerechten met veel groenten uit eigen tuin en een winkel waar je mooie ambachtelijke producten kunt kopen.
 • Ligging: Aan het water bij Dordrecht.
 • Mogelijkheden tot ontspanning in de nabije omgeving: luieren in de tuinen, varen in de Biesbosch en wandelen in het historische centrum van Dordrecht.
 • Periode: Altijd goed. Wel extra mooi als de tuin in bloei staat in het voorjaar.
weekendje weg voor jezelf
Weekendje weg voor jezelf in Dordrecht (foto: Villa Augustus)

Je eigen lodge in een Zeeuws vakantiedorp

Roompot Nieuwvliet-Bad: het is een gigantisch park en toch een prima plek voor een solo weekendje weg. Ik ken het park omdat mijn broer hier twee woningen verhuurt, een lodge en een stenen woning. Daarom kom ik er regelmatig. Laat je niet afschrikken door de grote vakantieparken. Het is juist ideaal als je alleen bent. Je wandelt ‘s ochtends naar de supermarkt op het park voor je verse broodjes en er is altijd wat te zien en beleven. In je eigen lodge is het stil (vooral in het laagseizoen) en suist de wind door het duingras. Wordt het te stil en wil je wat mensen om je heen, dan wandel je naar het centrumgebouw voor de loungebar of gemakken van het restaurant. Ik heb me er heerlijk vermaakt dichtbij de kust (het strand is geweldig daar) en heb een fiets gehuurd om te genieten van de horeca in Cadzand.

solo weekend aan zee
Een lodge aan zee met alle comfort van een vakantiedorp

Naast deze ideeën heb ik nog een bonuslijstje met plekken voor een weekendje alleen weg.

Op de meeste plekken ben ik zelf geweest. In sommige gevallen is het een familiepark. Maar juist door er te verblijven in het laagseizoen, zijn het perfecte accommodaties. Vaak ruim, schoon en comfortabel en de supermarkt ligt op het park zelf. Je haalt boodschappen voor je huisje en je wandelt lekker langs de zee of in de natuur. Neem een accommodatie met bad of sauna en je hebt een geweldige tijd alleen. Bovendien zijn de parken in het laagseizoen ontzettend goed betaalbaar. Ik heb er al heel wat uitgeprobeerd.

alleen in een tiny house slapen
Alleen overnachten in een tiny house op de Veluwe (foto Noyr house)

Bonus: leuke plekken voor een solo weekendje

 1. Cabiner: overnachten op de mooiste plekken in de Nederlandse natuur
 2. Ecocabins in IJmuiden via FabCityNature: duurzame cabins op een aparte camping
 3. Droomparken: deze keten heeft verschillende Tiny Houses geplaatst op de parken, heerlijk om alleen te boeken. Ze hebben momenteel ook tiny offices waar je kunt werken, studeren of ongestoord werken aan je droomproject.
 4. Sterrenkubus Erfgoed Bossem in Twente: puur eten en slapen onder de sterrenhemel
 5. Druivelaar Breda: overnachten in een B&B tussen de druiven. De historische druivenkas is bijzonder in Nederland. En er is een heerlijke stadstuin waar je makkelijk rust vindt. Je verblijft in een sfeer van luxe en eigentijds design.
 6. Hotel Villa Ruimzicht: Achterhoekse gastvrijheid in een prachtig hotel met eigentijdse kamers. Tijdens mijn verblijf kwam ik niks tekort en genoot ik ook van het restaurant en de stadjes in de buurt.
 7. Roompot Duynhille: comfortabele woningen met strandgevoel op loopafstand van zee. Ik ben er vaak geweest omdat mijn broer er een vakantiewoning had. Ik ging alleen en bleef er een weekendje om te sporten, lezen en te schrijven.
 8. Mini camping hoeve met appartementen in Raamsdonk waar je in de natuur van Brabant kunt overnachten met eigen keuken en woonkamer. Het geeft je de ruimte om te koken wat je lekker vindt als je alleen weg bent.
 9. Duinhotel Tien Torens in Zoutelande: echte luxe verborgen in de natuur
 10. Landal Rabbit hill op de Veluwe: dit is een gezinspark, maar ik had alle vrijheid en rust tijdens mijn verblijf in het laagseizoen. Een prachtige, nieuwe cabin onder de dennenbomen. Ik herinner me de dennengeur en het gezang van de vogels. Je kunt er goed wandelen en joggen en leuke uitstapjes maken zoals radio Kootwijk of een bezoek aan Apeldoorn.

Een extra tiny house voor jou alleen?

Via mijn boekhouder (jawel!) ontdekte ik NOYR tiny house. Dit huisje ligt in de Veluwe op een rustige camping. Je loopt vanaf het huisje zo het bos in en je kunt er uren fietsen. Al vind ik het zonde om lang van het kleine huis weg te zijn. Er ligt zelfs een pasta bijbel om je favoriete recepten te oefenen, alle tijd voor jezelf om in het weekend te onthaasten.

overnachten op een rustige plek
Overnachten op een rustige plek (foto Huize Druivelaar)

Nog 5 tips om te genieten van de tijd voor jezelf:

 • Eigen kussen mee, dat slaap het lekkerste.
 • Kaarsen en wierook brengen veel sfeer en maken de ruimte ‘eigen’, vooral wanneer je je favoriete wierook of geur meeneemt.
 • Regel vooraf de noodzakelijke verwen boodschappen zodat je altijd iets bij je hebt.
 • Niet gelijk in contact met andere mensen duiken, kom eerst tot jezelf.
 • Social Media uit, alleen bellen aan.
alleen tot rust komen
Alleen tot rust komen in een huisje in Drenthe (foto: Cabiner)

‘Alleen reizen is niet beter, wel anders. Als je met een partner, familie of vrienden op vakantie gaat, heb je tijd voor elkaar. Als je alleen gaat, heb je meer oog voor de prikkels uit de nieuwe omgeving.’

Ondrej Mitas, hoofddocent toerisme aan de Breda University of Applied Science

Liever verder weg en samen met een groep gelijkgestemde mensen mindful zijn in alle rust?

Dan kun je op retraite naar Frankrijk of bijvoorbeeld België. Deze retraites heb ik georganiseerd omdat ik ervaren heb wat een meerdaagse retraite brengen kan.

Nog meer adresjes?
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?