Menu
mindful

Ken jij het verhaal van de zen monnik die paddo’s at?

mediteren met gebruik van psychedelica

Psychedelica en mediteren? Monniken aan de paddo’s? Een waargebeurd verhaal dat ik met verbijstering heb bekeken. Dankzij de veelgeprezen film Descendig the Mountain word je getuige van een geestverruimend experiment waarbij zen monniken aan de paddo’s gaan.

In mijn dagelijkse leven zijn er geen psychedelica.

Toch hoor ik er de laatste tijd steeds meer over. Jarenlang zijn de geestverruimende middelen verboden geweest, maar inmiddels krijgen psychedelica steeds meer aandacht. Dat heeft niet zozeer te maken met vermaak, als wel met de potentiële hulp voor iemands mentale gezondheid of een diepe spirituele verrijking. Vooral de plantaardige middelen worden nauwlettend bestudeerd om het effect ervan op mensen met ernstige depressies en verslavingen te onderzoeken. Ook via natuur georiënteerde stromingen zoals het sjamanisme komen psychedelica regelmatig in beeld. Tegenwoordig hebben verschillende universiteiten in de Verenigde Staten en Europa onderzoekers in psychedelische wetenschap.

Geestverruimende middelen zijn ook boeddhisten niet vreemd.

Volgens het boeddhistische platform Tricycle bestaat de belangstelling van boeddhisten voor psychedelica al heel lang. Bijna een kwart eeuw geleden publiceerde Tricycle een speciale sectie getiteld “Psychedelica: Help or Hindrance?” om in te gaan op de geheimzinnige fascinatie van westerse boeddhisten voor deze middelen.

Door een wijdverspreide belangstelling onder erkende onderzoekers en schrijvers is de bereidheid om psychedelica te onderzoeken meer openbaar geworden.

De bekende meditatieleraar en boeddhist Stephen Batchelor schreef erover in zijn boek over eenzaamheid. Deze interesse onder boeddhisten in het effect van psychedelica op de geest is eenvoudig te verklaren. Omdat meditatie een methode is de geest te leren kennen, is de interesse in andere methoden om het bewustzijn te onderzoeken groot.

De combinatie van mediteren met geestverruimende middelen kan waardevolle, nieuwe inzichten opleveren.

Ook de Amerikaanse journalist Michael Pollan, bekend van zijn eetregels voor bewust eten, schreef een bestseller over psychedelica genaamd How to change your mind. Voor dit boek bracht hij tijd door met neurowetenschappers die psychedelica gebruikten in combinatie met moderne technieken om het bewustzijn te onderzoeken. Verschillende van de wetenschappers waren ervan overtuigd dat psychedelica een revolutie teweeg kunnen brengen in de geestelijke gezondheidszorg.

Het hele idee van het uitbreiden van ons bewustzijn is niet geheel nieuw; hindoeïsme en boeddhisme zijn ervan doordrenkt, en er zijn intrigerende voorgangers, zelfs in de westerse wetenschap.

Michael Pollan

Kunnen psychedelica ons helpen bij het begrijpen van onze geest?

Na het schrijven van zijn boek vertelde Pollan: “Ik verdiep me graag in het onderwerp waarover ik verslag doe; of dat nu betekent dat ik een stier moet kopen om de vleesindustrie te begrijpen of dat ik bij een bakker in de leer moet om brood te begrijpen. Wat begon als een derde-persoons journalistiek onderzoek eindigde in een eerste-persoons zoektocht. Dit boek over ons denken heeft me op plaatsen gebracht waar ik nog nooit ben geweest. Ik kwam op plaatsen waarvan ik niet wist dat ze bestonden. Het werd een zoektocht om te ontdekken wat deze medicijnen mij te leren hadden over niet alleen dé geest maar ook mijn geest, en in het bijzonder over de aard van spirituele ervaring.”

Dat is precies wat de Zwitserse zen meester Vanja Palmers voor ogen had toen hij paddo’s aan zijn monniken gaf.

Vanwege zijn persoonlijke herinneringen aan psychedelica in de jaren zeventig en zijn spirituele ervaringen besluit hij een neurowetenschapper te interesseren voor een uniek experiment. Op de laatste dag van een vijfdaagse retraite krijgt een groep zen monniken, die nog nooit psychedelica hebben gebruikt, paddenstoelen. De tweede groep krijgt een placebo waardoor niemand weet wie nu eigenlijk de psychedelische drugs heeft gekregen.

mediteren en psychedelica
Zen meester Vanja vertelt over mediteren en psychedelica.

In de documentaire over de monniken met de psychedelica word je getuige van hun innerlijke ervaringen.

De concrete ervaringen van de monniken bieden inzicht in ons bewustzijn. Het zet je aan het denken en geeft je ook direct inzichten voor je leven. Al blijft elk bewustzijn uniek en zijn de uitkomsten van het onderzoek zeer persoonlijk. Ik heb het meditatie-experiment met aandacht en verwondering bekeken. Niet allen door de inhoud van de film, maar ook de manier waarop alles in beeld is gebracht.

mediteren en bewustzijn verruimen met psychedelica in de bergen
De berg waar de monniken mediteren

Door het gebruik van animaties en verrassende beeldeffecten heeft filmmaker Maartje Nevejan de hallucinaties treffend verfilmd.

Het onderzoek biedt een interessante kijk op de mogelijke rol van psychedelica in de westerse geneeskunde. Ook kom je meer te weten over de innerlijke ervaringen van de monniken op de Zwitserse berg. De zen meester zelf deelt eveneens waardevolle inzichten over het leven, onze relatie met de natuur in het bijzonder. Met zijn experiment probeert hij onze verwondering te prikkelen. Hij laat je stilstaan bij onze vergeten verbinding met de natuur. En daar laat ik me – ook zonder psychedelica – graag door inspireren.

zenleraar in een film over de natuur en bewustzijn
Zenleraar Vanja met filmmaker Maartje Nevejan op locatie in Zwitserland
psychedelica en mediteren bij monniken op een berg in de natuur
De Zwitserse berg waar de monniken mediteren
  • Woensdag 29 juni gaat de film over monniken en psychedelica in première op tv bij De Boeddhistische Blik op NPO2.
  • De film is in juli tijdelijk terug te kijken via NPO Start: Descending the Mountain
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?