Menu
mindful leven

Omgaan met alleen zijn? Ervaring van een boeddhistische filmmaker

boeddhistische films en werk over leven als monnik

Moet je een ervaren kluizenaar zijn om te leren omgaan met eenzaamheid? Of is het genoeg om te luisteren naar de lessen van deze boeddhistische kluizenaars die jarenlang in afzondering leven? In zijn film The Mountain Path brengt filmmaker Edward Burger het leven van boeddhistische kluizenaars in China op een ingetogen en persoonlijke wijze in beeld. Tijdens het bekijken van de film verwonderde mij over de blijdschap van de kluizenaars. Zij hadden duidelijk geleerd om te gaan met alleen zijn. Ik had niet verwacht dat deze boeddhisten, die jaren in afzondering leven, nog steeds een glimlach zouden laten zien.

De documentaire maakte me rustig en gaf me een waardig gevoel over eenzaamheid.

Ik genoot niet alleen van de kluizenaars in de bergen, maar ook van het persoonlijke pad van de solistische filmmaker. Dat maakte mij nieuwsgierig naar zijn levenswijze en dagelijkse kijk op de dingen. Edward was jaren geleden bij de kluizenaars geweest en had al zijn beeldmateriaal gebruikt om deze documentaire te maken. Hoe was het om opnieuw te kijken naar de kluizenaars en wat had hij geleerd over omgaan met alleen zijn? Ik stelde hem enkele vragen over zijn boeddhistische leraar, hoe je kan vertragen in je dagelijks leven en wat te doen als je eenzaam bent.

Mijn 6 vragen over ‘omgaan met alleen zijn’ aan de filmmaker:

filmmaker over zijn lessen van de boeddha over eenzaamheid
Filmmaker Edward Burger vertelt over zijn kluizenaarsfilm

Wat heb je onthouden van de kluizenaarsmonnik in de bergen van China?

In mijn documentaire ontmoet je de boeddhistische kluizenaar die ik vandaag de dag nog steeds mijn leraar noem. Hij gaf me boeddhistisch onderricht en hij leerde me mediteren. Hij is een echte bergmonnik met een rechttoe rechtaan, maar creatieve gevoeligheid. Hij leerde me te mediteren en te zitten. Ook leerde ik dankzij hem de vormen en capaciteiten van mijn geest te verkennen op een manier die rechtstreeks aansloot bij mijn eigenaardigheden en gevoeligheden als kunstenaar en jong mens. Elke keer als ik vanuit zijn kluizenaarshut het bergpad afliep, leek de wereld een beetje anders dan op de heenweg. Gedurende de vele jaren van meditatiebeoefening die volgden, ontstond er een geheel nieuwe manier van kijken naar en omgaan met de wereld in mij.

Hoe ziet je leven er op dit moment uit, alleen of samen?

Niet lang geleden woonde ik samen met mijn vrouw en dochter in Myanmar waar we een prachtig leven hadden. Maar we werden geëvacueerd na de staatsgreep van 1 februari 2021 en moesten terugkeren naar de Verenigde Staten. Na 25 jaar in Azië te hebben gewoond, was dat een beetje een schok. Gelukkig hebben we een plek kunnen vinden in Noord-Arizona. Het leven in het bos en de bergen daar is goed en ik ben weer aan het werk om boeddhistische films te maken. De mooie omgeving en het culturele landschap hier op het Colorado Plateau zijn erg inspirerend.

Wat is de invloed van de documentaire op de manier waarop jij omgaat met alleen zijn?

Het was prachtig om met de beelden van de kluizenaars te werken toen ik The Mountain Path aan het bewerken was. Hun onderricht is zo dynamisch: zelfs nadat ik hun wijze woorden in de loop der jaren vele malen heb beluisterd, komen ze nog steeds tot leven voor mij. De manier waarop is afhankelijk van wat er op dat moment in mijn leven gaande is. Toen ik mijn leraar en de andere Zhongnan kluizenaars voor het eerst ontmoette, had ik veel filosofische vragen. Maar daar kreeg ik geen antwoord op. De kluizenaars deden hun uiterste best om mij te leren hoe ik een boeddhistisch leven moest leiden en hoe ik de leer van boeddha kon beoefenen.

In feite wezen de kluizenaars mijn filosofische vragen direct af. Ik was toen jonger en begreep vaak niet waar het om ging.

filmmaker edward burger over de levenslessen

Nu begrijp ik het beter. De inzichten van de kluizenaars kunnen we allemaal kunnen oppakken en overal in ons leven toepassen. Met oefening zullen onze vragen zichzelf beantwoorden, soms op manieren die nu nog moeilijk voor te stellen zijn. Ik wil het kluizenaarsleven niet romantiseren of idealiseren en zeggen dat het niet haalbaar is in mijn leven: “Dat is mooi, maar zo kan ik niet leven”. Eigenlijk kunnen we dat voor een groot deel wél. De visie is richtinggevend en in de praktijk hebben we allemaal de capaciteit om een meer mindful leven te cultiveren in het hier en nu.

bezoek aan Shifu in de tempel van Zhongnan
De filmmaker bezoekt zijn leraar Shifu in de tempel van Zhongnan

Wat kun je doen om mindful te zijn als je geen kluizenaar bent?

Het advies dat de kluizenaars ons geven is om elke dag ruimte te maken voor stille oefeningen. Gewoon tijd om bij jezelf te zijn, om met je ademhaling bezig te zijn. Laat de wereld even wegvallen en werk aan de wereld in jezelf. Wanneer je naar binnen kijkt, en je geest transformeert, zul je zien hoe de wereld buiten je ook getransformeerd wordt.

Als je de mogelijkheid hebt, overweeg dan om een meditatieretraite bij te wonen.

EDward Burger over mindful leven

Deze retraites bieden een geweldige gelegenheid om je beoefening in gang te zetten en te verdiepen. Voor mij zijn ze leven veranderend geweest. Leer een solide meditatiemethode die je elke dag kunt beoefenen en blijf bij die beoefening. Leraren zullen je vertellen dat het rondspringen met verschillende methoden tegen je kan werken. En consistentie is belangrijker dan wat dan ook. Zelfs als je in het begin maar vijftien minuten per dag hebt, doe het dan elke dag totdat het een deel van je routine wordt.

Maak verbinding met een gemeenschap die je spirituele leven ondersteunt.

Zoek contact met een plaatselijke meditatiegroep voor wekelijkse bijeenkomsten of begin er een in je huiskamer. Het hebben van een gemeenschap van zoekende vrienden kan een grote steun zijn op je spirituele reis.

En wat adviseer je om vooral níet meer te doen voor een mindful leven?

Tegenwoordig kunnen de verhalen die je omringen echt ongezond en zelfs agressief zijn. Er is altijd wel iemand die in jouw oor fluistert dat je gelukkiger zou zijn als je dit of dat had. Of dat je daardoor een beter persoon bent, mooier, succesvoller en meer gerespecteerd. Dit geroezemoes is een echo van een verhaal waarmee je zo vertrouwd bent geraakt, dat je het vaak niet eens opmerkt. Maar het is er en staat in groot contrast met de leer van boeddha. Hoe meer je je bewust bent van deze verhalen, des te meer je in staat bent om je ertegen te wapenen.

En stop met het oppakken van je telefoon als je rust in je hoofd wil!

Zen Meester Thich Nhat Hạnh heeft media toegevoegd aan de definitie van bedwelmende middelen in de lijst van de boeddhistische voorschriften. Niet alle media natuurlijk, maar het type dat je medialandschap doordringt en angsten, verlangens en zelfhaat oproept in een doelbewuste en agressieve campagne om te beïnvloeden. Het kan zeer giftig en verslavend zijn.

De kluizenaars kiezen bewust voor eenzaamheid, maar wat als je moeite hebt met alleen zijn?

Ik heb het gevoel dat eenzaamheid voortkomt uit een zeer gevoelige en tedere plaats die voor ieder van ons uniek is. Door tijd door te hebben gebracht met de kluizenaars heb ik me verbonden gevoeld, ook in eenzaamheid. Daardoor heb ik geleerd om te gaan met alleen zijn. Mediteren en mijn boeddhistische leefwijze hebben mij geholpen om me meer open te voelen, meer verbonden met andere wezens en de wereld om me heen. Ook als ik alleen ben.

Filmmaker Edward Burger brengt boeddhistische tradities en leefwijzen in beeld. Bekijk zijn werk en blog.

lessen over alleen zijn van boeddhistische kluizenaars in een film
Boeddhistische kluizenaars vertellen over een leven in afzondering
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?