Menu
mindful leven

Beleef jouw retraite vakantie of weekend

Updated 07/10/2022
weekend retraite op vakantie geheel verzorgd

Lastig kiezen welke retraite goed voor jou is? Graag deel ik mijn persoonlijke tips voor een goede retraite vakantie. En wil je er tussenuit dichtbij huis. Ook heb ik bijzondere retraites in Nederland op een rij gezet. Deze retraites organiseer ik via Didie Retreats. Bekijk de tips voor een retraite vakantie, weekend of dag vanuit mijn persoonlijke netwerk. Het aanbod van retraite vakanties of weekendjes mediteren is erg groot, dus ik help je graag met een betrouwbare keuze. Ga op retraite vakantie en ontdek jouw kracht in dit leven.

Wil je op adem komen en zonder stress jezelf zijn?

Wakker worden, werken, verzorgen en dan ’s avonds tot de conclusie komen dat je niet geleefd hebt. Dat overkomt ons allemaal. Geen probleem, morgen ga je het anders doen, of overmorgen. Nou ja, volgende week is ook goed en anders wacht je gewoon tot nieuwjaar. Ik beloof je: als je zó lang wacht, gaat het niet meer gebeuren. Leef nu en maak een plan.

Kom tot persoonlijk inzicht op retraite vakantie. Zet stappen die je nodig hebt.

Je hebt geen excuus nodig om voluit te leven. Als je dag in dag uit met jezelf discussieert, is het tijd voor actie. Maar waar begin je? Hoe vaak krijg ik niet de vraag: “Ik wil aan de slag, maar weet niet hoe. Wat kan ik doen om mezelf te leren begrijpen?” Logisch dat je daar geen antwoord op hebt. Als je zo vastzit in je dagelijkse patronen, is het begrijpelijk dat je er niet uitkomt.

Neem afstand van de dagelijkse routine en boek een week of weekend retreat.

Om te ontdekken hoe je wil leven en wat je daarvoor kunt doen (en laten…), moet je jezelf wakker schudden in een omgeving waar niks je herinnert aan je oude gedrag. Je doet er goed aan mensen en een omgeving te zoeken waar je het oude gepieker doorbreekt, waar kansen ontstaan en beperkingen verdwijnen, en waar zorgen uitdagingen worden.

Ontwarren doe je met verrassende inzichten in een omgeving die rust geeft.

Gezien mijn mindful leven ontmoet ik steeds meer mensen op zoek naar een bewuste lifestyle. Ze vertellen me over hun twijfels en hun droomleven. Niet alleen drukke moeders die zichzelf hebben ‘verloren’ in het gezin, maar ook werkende mannen met een mooie carrière. Ze worden bedolven onder hun gedachten en missen de magie van het leven. Niet perse ongelukkige mensen – meestal redelijk tevreden met werk, gezin en sociaal leven – maar ze voelen dat er iets schuurt, iets ontbreekt in de bezieling van hun leven. Op retraite vakantie start jouw ontdekkingsreis voor je leven.

alleen weg naar Frankrijk
Vind de rust in jezelf tijdens een retraite vakantie (foto: Plum Village Frankrijk)

Waarom pleit ik voor een retraite vakantie?

Door een retraite te volgen word je je bewust van (oud) gedrag en verken je nieuwe mogelijkheden onder begeleiding van deskundige mensen. Je zelfvertrouwen komt terug. Zo bouw je aan een goed fundament waardoor je niet meer zo makkelijk uit balans raakt. Jij bepaalt jouw weg, ongeacht wat anderen daarvan vinden.

Een retraite week biedt je deze basis:

  • Je oefent niet alleen, maar ook in een groep waardoor je aan verschillende uitdagingen werkt.
  • Je bevindt je onder gelijkgestemden waardoor er op voorhand respect voor elkaars uitdagingen is, je voelt de herkenning bij andere mensen.
  • Een duidelijk programma geeft structuur en regelmaat. Dat is per definitie een goede start van bewust leven.
  • Het effect is groter dan bij een dag workshop omdat je meerdere dagen aaneengesloten oefent. Overigens kan een eendaagse retraite in Nederland wel een goede warming-up zijn voor een meerdaagse retreat.
een weekend weg vrouw alleen op een rustige plek

6 redenen voor een retraite vakantie:

  1. Bij een spirituele vakantie zijn reflectie en ontspanning mooi in balans.
  2. De retraite vakantie is een toegankelijke vorm als je begint met het verkennen van je mind.
  3. Je bent niet alleen bezig met je innerlijk, dankzij de sfeervolle omgeving kom je opnieuw in aanraking met de natuur.
  4. Je werkt met mensen die niet alleen focus hebben op hun mind, maar ook genieten van een vakantie, een mooie dynamiek.
  5. Vakantie retraites hebben doorgaans een flexibel programma waardoor je kunt ontdekken waar jij je fijn bij voelt.
  6. Verder is het waardevol je mind te verkennen weg van huis.

Een nieuwe omgeving doet aanspraak op andere ervaringen. Op een vakantiebestemming kom je in aanraking met nieuwe triggers; een ander landschap, magische kleuren, nieuwe geuren en verrassend eten doen een beroep op ongebruikte sensaties. Met een frisse focus richt je je ‘cameralens’ op andere hoek, niet op zorgen of het huishouden. De routine thuis doet er niet meer toe, geen druk van je eigen weekplanning. Door de afwezigheid van spullen, agenda’s, reclame en technologie komt de eenvoud van leven opnieuw in zicht.

Toch niet zo’n trend dingetje hè, met z’n allen op retraite?

Nee, jezelf terugtrekken en afstand nemen van verplichtingen is zo oud als onze jaartelling en ver daarvoor. Het terugtrekken (Latijn retrahere) en vrij zijn van verplichtingen (Latijn vacantia) is een universeel, mens eigen verlangen. Vergeet niet dat zowel Jezus, Boeddha als Mohammed ons voorgingen. Ook zij hadden behoefte aan een reis op zoek naar het ware bestaan. Gezien onze cultuur en de tijd waarin we leven zijn er ondertussen talloze nieuwe retraite varianten bijgekomen, waaronder de groepsretraite. Dankzij deze vorm leer je dichtbij jezelf te blijven binnen een sociale context. Ik ben en groot voorstander van deze groepsretraites omdat het dichtbij onze werkelijkheid staat.

op retraite vakantie in Portugal
Retraite vakantie in Portugal met Sol en Salie

Neem een break van de dagelijkse routine en word je bewust van je gevoel.

Voor de retraites die ik organiseer heb ik een aantal voorwaarden gesteld:

1. Een persoonlijke connectie met de teachers, locatie of mensen die de retraite vakantie organiseren.

Ik ben er zelf geweest, ken iemand die mij erover vertelde of ik werk samen met de organisatie. Voor mij is het belangrijk dat ik weet waarover ik schrijf. Dus geen snelle lijstjes via Google, maar een persoonlijke selectie.

2. De retraite moet betaalbaar zijn.

Een paar honderd euro vind ik nog okay, maar als je persoonlijke journey duizenden euro’s moet kosten, voelt het toch anders. Daarom sla ik de luxe resort onder de palmbomen even over. Wat mij betreft moet het betaalbaar blijven zodat je hopelijk vaker in een jaar op retraite vakantie kunt. Het is fijn om regelmatig een dag vrij te nemen en naar binnen te keren. Of een lang weekend afstand te nemen van je dagelijkse drukte. Daarom organiseer ik betaalbare retreats.

geheel verzorgde retraite vakantie met mindfulness
Volg een retraite in Frankrijk met mediteren en mindfulness.

3. Het volgen van de retraite is praktisch haalbaar.

Je hoeft er niet maanden voor op pad of wekenlang in afzondering te leven. Het gaat erom dat je een dag, weekend of week afstand neemt van je automatische piloot en in je gevoel duikt. Daarmee heb je niet gelijk je leven veranderd, maar ontwikkel je wel een frisse kijk op je leven. En juist wanneer je vaker op retraite gaat, kun je die bewuste mind trainen. Het is belangrijk dat je daarna thuis blijft oefenen. Maar de basis leg je tijdens de retraite. Wil je daarna geïnspireerd blijven, lees regelmatig mijn persoonlijke inzichten over mindful leven.

Ik deel mijn zoektocht zodat we er samen wijzer van worden.

Inspiratie voor een retraite vakantie of weekend mediteren en mindfulness:

1. Mindful Retraite in Frankrijk

Ervaar deze mindfulness retraite in Frankrijk om jezelf te leren kennen op een plek die je alles geeft wat je nodig hebt. Zoek je een plek waar je alle tijd en ruimte hebt om de rust in jezelf te vinden? De ervaring heeft mij geleerd dat een retraite in Frankrijk erg fijn kan zijn. Door in een andere omgeving tijd te nemen voor je behoefte kom je makkelijker tot jezelf. Het geraas om je heen komt tot stilstand en de dagelijkse prikkels zijn er niet meer. Omdat ik erg veel baat heb gehad bij mijn mindfulness retraite in Zuidwest-Frankrijk organiseer ik nu retraites naar dezelfde plek. Daardoor kun je eenvoudig mee op mindfulness retraite vakantie.

mindfulness retraite in Frankrijk
Mindfulness Vakantie in Frankrijk

Ervaar een retraite week bij de bron van mindfulness

Tijdens de retraite verblijf je in Frankrijk op Simply Canvas Farm. Dit is een kleinschalige boerderijcamping vlakbij Bergerac. Dit is zeker geen willekeurige plek in Frankrijk en heb ik met zorg uitgekozen. Deze retraite locatie ligt namelijk dichtbij Plum Village. Dit is het mindfulness klooster opgericht door de boeddhistische leraar Thich Nhat Hanh, de wereldbekende monnik die mindfulness naar het Westen heeft gebracht. De leefwijze van deze zenboeddhist heeft mij erg veel gebracht.

boeddhabeelden-in-zen-klooster
Boeddha beelden in het mindfulness klooster van Thich Nhat Hanh

Op deze plek kost het weinig moeite de ontspanning te vinden.

Hier laat je jouw obstakels los en geniet je makkelijker van de fijne wereld van bewust leven en compassie voor jezelf en de mensen om je heen. Dat wordt ook uitgedragen door de eigenaren van de camping, Sandra en Santi. Zij hebben namelijk jaren geleefd in het klooster van Thich Nhat Hanh en weten precies wat de kern van mindfulness inhoudt. Zij zijn op oorspronkelijke wijze geschoold door de boeddhistische monnik en weten dat als geen ander over te brengen op mensen die niet in een klooster leven.

Deze mindfulness retreat heeft al verschillende mensen geholpen om hun gevoel te openen.

Het gezamenlijke oefenen in bewustzijn en kalmte geeft je inspiratie. Je ontdekt hoe je volgende stappen in je leven kan zetten vanuit een vrij gevoel. Wil je ervaren wat een 6-daagse retraite in Frankrijk inhoudt? Voel je welkom om te oefenen in mindful leven. Leer te vertrouwen op jezelf en alles wat je in je draagt. Neem deel aan de Mindfulness Retraite die ik met ontzettend veel liefde en toewijding heb georganiseerd. 

op retraite vakantie in Frankrijk
Op retraite vakantie in Frankrijk
beginners retraite in Frankrijk
Beginners retraite in Frankrijk

2. Jezelf opladen tijdens een retraite weekend

Neem de tijd om terug te keren naar je basis. Hoe gaat het met je en waar heb je echt behoefte aan? Een retraite weekend in de prachtige natuur, in de bossen of aan zee, gaat je rust geven. Geniet van de eenvoud die je ervaart tijdens meditaties in de natuur en zet positieve stappen in je leven. Tijdens dit compleet verzorgde weekend met ontspanning en verdieping is er aandacht voor jouw gevoel. Welke emoties hebben de ruimte nodig en welke positieve energie kun je voeden? Je leeft nu en jij verdient alle aandacht die jij aan jezelf geven kan. Dit is jouw weekend om de weg naar je diepe wens te vinden. Samen met ervaren retraite leraren vind je de weg terug naar jezelf.

vind je rust tijdens een weekendretraite met mediteren
Vind je rust tijdens een weekendretraite met mediteren.
retraite weekend in de natuur
Laat je verzorgen met gezond en smakelijk eten tijdens het retraite weekend.

Bonus tips uit mijn netwerk:

Retraite in het wild

Spanje, Abella de la Conca: Kamperen tijdens een retraite in de Pyreneeën? Avonturier René van der Stok beschreef zijn ervaring op Bodhi, het platform over zingeving waarvoor ik me inzet. Het was een bijzondere ervaring voor René, zo’n retraite van een week met vijftien mensen in de wildernis, zonder elektriciteit of riolering. Volgens René was het een soort kruising tussen een meditatie-retraite, een sjamanistische bijeenkomst en de scouting. Het centrum waar je deze verschillende retraites kunt volgen heet Eco Dharma en leert je alles over jezelf en de wijsheid van de natuur. Je leert te luisteren naar je intuïtie en te voelen wat de natuur te vertellen heeft.

Onderwijs, boeddhisme en natuuractivisme op één inspirerende plek.

met een groep op retraite in Spanje
Met een groep op retraite in Spanje bij EcoDharma

Zenboeddhisme in Groningen

Nederland, Uithuizen: Zen River, de naam alleen al. Een plek om te zijn, dichtbij de Waddenzee. Deze internationale boeddhistisch gemeenschap verzorgt retraites, trainingen en meditaties vanuit de Japanse boeddhistische traditie. Fokje Westerling, coach compassie en mindfulnesstraining, vertelde me over dit centrum in haar provincie Groningen. Fokje is een prachtige, inspirerende vrouw met een missie in haar hart: een gezonde mind voor iedereen, kinderen en ouders. Ik mag met haar werken bij ons boeddhistisch platform Bodhi en ben iedere keer weer verrast door haar kennis en inzichten in menszijn en ons gedrag. Zen River is een plek waar je zelf kunt ontdekken hoe het voelt om zen te zijn. De leraren houden daarom introductieweekenden als je nieuw bent in de wereld van het zen boeddhisme.

op retraite terugtrekken in groningen
Op retraite in Groningen bij Zen River

Je vrijheid ontdekken op retraite

Portugal, Beja: De waarheid ontdekken over jezelf en het leven, dat is het idee van de retraites bij Satsang. Deze spirituele plek in Zuid-Portugal leert je te zien wie je bent en te ‘verbranden’ wat je niet bent. Alles onder begeleiding van ‘Mooji’, de man die ‘het licht’ van dit centrum in leven houdt. De retraites kenmerken zich door periodes van rust en stilte waardoor je diep in jezelf leert kijken. Een bijzondere plek op aanraden van Sandra Alderden. Ik heb bij haar gelogeerd en samen zijn we naar Plum Village geweest, het Franse mindfulness klooster waar zij non is geweest.

vind een goede retraite vakantie

Voor meer inspiratie kun je ook inschrijven voor de mindful memo die ik regelmatig verstuur. Eerlijk, persoonlijk en goed. Bovendien blijf je op de hoogte van nieuwe retraites en meditatie weekenden in Nederland en Europa.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?