Menu
op retraite en reizen

Ontdek nieuwe stilteretraites in Nederland

Stilteretraite in Nederland

Zoek je goede stilteretraites in Nederland? Ik heb een aantal retraites verzameld die je helpen om innerlijke rust te vinden. Ik begrijp namelijk erg goed dat je na een lange periode van onrust in je leven ontzettend veel behoefte hebt aan kalmte en helderheid in je hoofd en lichaam. Het verbaast me ook niet dat ik regelmatig vragen krijg over retraites in Nederland. Jij bent niet de enige die behoefte heeft aan niets doen, even niets moeten. Er is meer dan genoeg waarvoor jij je verantwoordelijk voelt. Altijd aan staan heeft je veel energie gekost en daar wil je nu verandering in brengen.

Je bent klaar met de onrust in je hoofd.

Boeken vertellen je veel en je kunt thuis aardig wat oefenen, maar ik merk vaak dat oude routines hardnekkig zijn. Daardoor kom je niet makkelijk tot rust als je het alleen thuis probeert. Een stilteretraite met een groepje mensen geeft je de inzichten en tools om wel vooruit te komen. Daarom deel ik stilteretraites die je goede en praktische begeleiding bieden; soms door monniken die altijd in stilte leven of juist door leraren die in dezelfde drukke maatschappij verblijven zoals jij.

De beste ideeën voor stilteretraites in Nederland:

Nu de meeste retraitelocaties weer geopend zijn, heb je tal van mogelijkheden om op stilteretraite te gaan. Daarom deel ik een aantal goede ideeën om je op weg te helpen met jouw persoonlijke zoektocht.

1. Week van de stilte

Een gehele week in stilte? Wil je voelen wat dat met je doet? Dan ben je welkom bij Abdij Maria Toevlucht in Klein Zundert (nabij Breda). Hier worden stilteretraites van een week georganiseerd. Individueel zijn er ook mogelijkheden, maar wil je graag wat steun van een groep dan is de stilteweek in de abdij een goed idee. Bovendien geschikt voor een beperkt budget.

stilteweek in Nederland
Stilteweek in het klooster (foto: Abdij Maria Toevlucht)

De abdij ligt verscholen in de Brabantse natuur en komt tevoorschijn als een plek waar je spirituele rust vindt. Ik heb er gewandeld en boeken gelezen in complete stilte tussen de bomen. Ik voelde me vrij en leeg tegelijk, onvergetelijk.

klooster retraite in de natuur
Klooster retraite in de natuur (foto: Abdij Maria Toevlucht)

De monniken (trappisten) van deze abdij leven volgens de Regel van Benedictus (de heilige, ook wel bekend als de vader van het kloosterleven). Uitgangspunt is daarbij ‘Ora et labora’: bid en werk in een regelmatige afwisseling gedurende de dag. En vooral in stilte, daarom het aanbod van de stilteweken. Dankzij je zwijgzaamheid wordt het volgens de monniken stil in jezelf. Die afzondering en stilte kun jij ook ervaren. Ongeacht de reden van je retraite, bij deze monniken is iedereen welkom die zich een bepaalde tijd wil terugtrekken uit de drukke maatschappij. 

retraite in het klooster
Stilte bij de monniken (foto: Abdij Maria Toevlucht)
Stilteretraite in Nederlands klooster
Stilteretraite in Nederlands klooster (foto: Abdij Maria Toevlucht)

2. Zelfcompassie op Terschelling

Hoe ervaar jij een weekend in stilte? Leg je smartphone weg, geen social media of gesprekken en hoor wat je mind te vertellen heeft. Volgens mindfulness leraar Marc Keller is stilte even wennen of confronterend, maar als je je erin laat zakken, kan het heel krachtig zijn. Stilte helpt om alles even los te laten. Te zijn met jezelf en met anderen zonder dat er iets hoeft. Daarom organiseert hij vanuit zijn organisatie Beyond Mindfulness retraites in stilte.

stilteweekend in nederland
Stilteweekend op Terschelling (foto: De Folkshegeskoalle)
stilteretraite aan zee
Stilteretraite aan zee bij Terschelling (foto: De Folkshegeskoalle)

Aarzel je of de stilte iets voor jou is? Of wil je af en toe iets kwijt? Er is genoeg tijd om je stem te laten horen. Aan het begin van het weekend, tijdens de sessies en aan het einde is er ruimte om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. Maar verder verblijf je in stilte op Terschelling. Daar heeft Marc een prachtige plek in de natuur gevonden met een mooi centrum De Folkshegeskoalle waar vegetarisch voor je wordt gekookt.

Wil je graag aandachtig aanwezig zijn in het nu?

En meer compassie voor jezelf? Deze stilte mindfulness retraite begeleidt je op weg naar een leven zonder stress of angst. Ook krijg je ervaringen om meer in het moment te leven. Dankzij praktische handvatten en oefeningen kun je dit vervolgens thuis gaan oefenen.

Mindfulness leraar Marc Keller vertelt over mindfulness, mediteren en zelfcompassie

3. Stilte retraite voor beginners

Een prachtige plek om de stilte te ervaren is het uitgestrekte wandel- en bosgebied in Breda. Bovendien vind je er een fijn en comfortabel Boshuis waar je in een kleine groep kunt voelen wat er in je omgaat. Op een praktische en ontspannen manier ga je ervaren wat een stilteretraite met je doet. Deze dag geeft je de mogelijkheid om te wennen aan de stilte, heel toegankelijk vanuit een positieve houding. Niks hoeft, jij bepaalt wat goed voelt. En je kunt rekenen op begeleiding door een prettige leraar met brede ervaring in stilte retraites.

stilte retraite
Toegankelijke stilteretraite in de Brabantse natuur (foto: Mastbos)

Dit is een complete dag om te investeren in jouw hart. Gun jezelf deze stilte. Ga zonder verwachtingen genieten van deze dag. Je hoeft namelijk geen ervaring te hebben met stiltedagen, mediteren of iets anders. Deze dag ontdek je hoe fijn het is om gewoon te zijn. En je maakt kennis met mindfulness: bewust leven en met aandacht de dagelijkse dingen te doen.

4. Stilteretraite in Nederland aan zee

George Langenberg begeleidt 3-daagse meditatie en yoga weekenden aan zee. Dit is een lang weekend in stilte. Deze retraite staat in het teken van reflectie en waardering voor het kleine. Je verblijft in Het Lichthuis waar het makkelijk onthaasten is. Bovendien heb je een eigen appartement tot je beschikking om jezelf terug te trekken als je daar behoefte aan hebt.

stilteretraite aan zee in Nederland
Voel je thuis tijdens het stilteweekend (foto: Het Lichthuis)
stilteweekend aan zee
De stilte opzoeken voor je innerlijke rust (foto: Het Lichthuis)

Tijdens deze retraite begeleidt George de stilte. Daardoor kun je de aandacht op de beoefening richten. Er ontstaat ruimte om je innerlijke stem te horen en met behulp van meditatie tot inzichten te komen. Door samen te mediteren krijg je een hele andere ervaring dan alleen thuis.

De energie in de groep is een groot bewust veld. In dit veld mogen we rusten, helen en kunnen we opladen.

meditatieleraar
George, de meditatieleraar (foto: George Langenberg)

Naast het groepswerk en verdieping word je verwend met goede vegetarische maaltijden. Om even uit te waaien hoef je niet ver te lopen: Het Lichthuis ligt op tien minuten wandelen van het strand van Zandvoort.

5. Retraite weekend slow living (gedeeltelijk in stilte)

Wil je de stilte ervaren, maar ook ruimte houden voor een gesprekje? De weekenden van Karlijn Jacobs vormen een goede middenweg als je niet de hele tijd stil wil zijn. De helft van de dagen verblijf je in stilte. De overige tijd kun je ervoor kiezen om het contact met de anderen in de groep te zoeken. Het programma biedt een goede balans tussen meditaties, mindful bewegen, stiltewandelingen, bosbaden, maaltijden, delen en veel tijd voor jezelf. Je beslist zelf waar je aan meedoet.

stiltewandelingen bij het klooster
Stiltewandelingen bij het klooster (foto: Karlijn Jacobs)

In dit retraite weekend mag je oefenen met heel goed naar jezelf luisteren, naar jouw behoeftes.

Sinds 2017 organiseert mindfulnesstrainer Karlijn Jacobs de Slow Living Weekenden. Ze heeft in een boeddhistisch klooster in Spanje gewoond waar ze veel heeft geleerd. Nu geeft ze haar eigen retraites in een prachtig klooster in Nijmegen. Op die plek deelt Karlijn haar energie, aandacht en toewijding om jou een fijn weekend te bezorgen. Ze weet als geen ander hoe belangrijk het is om regelmatig een pauze in te lassen. “Kleine momenten op een dag, zoals even vijf minuten stoppen met waar ik mee bezig ben en bewust ademhalen, me even gewaarzijn van al mijn ervaringen.” Deze rust doet Karlijn zó goed, dat gunt ze jou ook. Dus stap uit je dagelijkse routine en word stil tijdens deze weekend retraite in stilte.

mindfulness trainer
Mindfulnesstrainer Karlijn Jacobs (foto: Marleen Sahetapy)
retraite klooster
Klooster bij Nijmegen (Ubbergen) waar je op retraite gaat met Karlijn (foto: Karlijn Jacobs)

6. Weekendretraite bij de monniken

Kom tot rust in het Stiltecentrum van de Sint Willibrordsabdij in Doetinchem. Deze meditatieve en spirituele plek is direct naast de abdij gelegen. Hier begeleiden monniken je tijdens verschillende retraiteweekenden. Het Stiltecentrum met de naam Betlehem wil een plek bieden aan iedereen die zoekt naar innerlijke heelheid, naar groei en verdieping. De combinatie van zenmeditatie en het bijwonen van de dagelijkse vieringen van de monniken in de abdijkerk is een bijzondere combinatie.

zenretraite in klooster
Zen meditaties in het klooster (foto: Sint Willibrordsabdij)

Je verblijft een weekend in een groep met ongeveer vijftien mensen. Van vrijdag tot en met zondag ervaar je het kloosterleven en het leefritme van de monniken met hun meditatieve lezing, uitwisseling en creatieve werkvormen. Houd er wel rekening mee dat de thema’s van de spirituele beoefening ontleend zijn aan het geloof en aspecten van het monastieke leven.

stilteretraites in Nederlands
Stiltecentrum in Doetinchem (foto: Sint Willibrordsabdij)
zenmediteren en retraite in Nederland
Op retraite in het klooster (foto: Sint Willibrordsabdij)

7. Rust en bezinning aan de kust

Via de Stichting Rust en Bezinning volg je een stilteretraite aan de kust. Dit weekend is gericht op het ervaren van rust en ruimte om je heen en in jezelf. De begeleiders helpen je zo om te leven en werken vanuit je hart. Het programma bestaat uit geleide-, stilte- en loopmeditaties en lichte QiGong oefeningen.

mediteren en yoga retraite in Nederland
De stilte in de retraite villa (foto: Yogabee Villa)

Je bent voornamelijk in stilte met elkaar. Daarnaast voel je de energie van de zee tijdens de momenten buiten. Er is voldoende vrije tijd en eigen ruimte om te mediteren, relaxen en wandelen. Ook het verblijf is aangenaam in de retraite villa waar je vers en vegetarisch eten krijgt.

retraite villa aan zee
Rust en ruimte (foto: Yogabee Villa)
ontspannen tijdens de retraite
Ontspannen tijdens de retraite (foto: Yogabee Villa)

Deze organisatie biedt ook kloosterretraites in de Sint Willibrordsabdij. Dus mocht je liever begeleid worden door een meditatieleraar in plaats van monniken, dan kun je terecht bij de initiatiefnemer van de stichting: Fred van den Bos

8. Op stilteretraite in de natuur

Ga een dag of een lang weekend op stilteretraite in de rustgevende natuur van de provincie Utrecht. Bij inspiratiecentrum De Hoorneboeg vind je in stilte jouw pure behoefte terug. En dat is niet zo vreemd, want vanuit verschillende initiatieven heeft dit historische landgoed door de eeuwen heen altijd ruimte gegeven aan mensen die zich willen verbinden met zichzelf, elkaar en de natuur.

een weekend rust voor je hoofd
Een moment rust voor je hoofd (foto: De Hoorneboeg)

Elke eerste zondag van de maand vinden de rustgevende stiltedagen plaats.

En in de zomer is er nog meer ruimte voor de stilte tijdens de ‘Silent Sunday Specials’. Dit programma is uitgebreider en bestaat uit oefeningen met yoga, mediteren, ademhalen en creativiteit in de natuur. Zowel bij de dagretraite als de weekendvariant ben je verzekerd van vers en gezond eten passend bij de omgeving en innerlijke gemoedsrust.

wandelen in de stille natuur
Innerlijke stilte in de natuur tijdens het wandelen (foto: De Horneboeg)

Door de verschillende begeleiders en het wisselen van de seizoenen hebben de retraites een eigen accent. Die accenten worden gelegd door de begeleiders Annemieke Rodenburg en Sharon Huisman. Zij voelen zich altijd comfortabel met het opzoeken van de stilte en zorgen ervoor dat het voor jou ook een prettige ervaring is. Annemieke kwam in aanraking met stilteretraites tijdens een verblijf in Nepal bij een Tibetaans boeddhistisch klooster. Sindsdien is haar leven veranderd: ze ontdekte haar passie om anderen mee te nemen in de stilte en de rol die de natuur daarbij heeft. Sharon leerde de stilte kennen tijdens een 10-daagse retraite die ze volgde vanuit een persoonlijke behoefte om haar hoofd tot rust te brengen. Ze vertelt: “Alhoewel het een indrukwekkende ervaring was, ontdekte ik pas jaren later dat stilte een innerlijke beweging is.”

Stilte is een beweging die je niet eenmalig in een cursus of retraite maakt, maar steeds weer opnieuw.

mediteren in de natuur
Stilteretraite om tot jezelf te komen (foto: De Hoorneboeg)

Een stilteretraite in Nederland die bij jou past

Ik hoop dat je door deze lijst met stilteretraites in Nederland op ideeën bent gebracht. Mocht je het alsnog lastig vinden om een goed centrum of leraar te vinden die jou kan helpen bij je mindfulness beoefening, laat het me weten in de comments of via mijn sociale kanalen. Dan zoek ik verder in mijn netwerk om een waardevolle retraite mindfulness, yoga, stilte meditatie of iets anders te vinden. Lees ook meer over de verschillende vormen van retraites en ontdek welke stilte retraite bij jou past.

Geen stilte, maar wel jezelf ontdekken?

Houd je van afwisseling en wil je jezelf terugvinden in de natuur? Dan is er ook de mogelijkheid om een mindfulness retraite in Frankrijk te volgen. Er zijn momenten van stilte en rust, maar ook genoeg tijd voor gezellig samenzijn, lekker gezond eten en ontspannen aan het zwembad of in de hangmat. Deze mindfulness retraite in Frankrijk heb ik georganiseerd vanwege de unieke boerderij waar dit alles plaatsvindt en de mensen die dit vanuit mindfulness runnen.

mindfulness retraite in Frankrijk
Mindfulness Retraite in Zuidwest-Frankrijk

2 Comments

 • Myriam Delheid
  17/06/2021 at 12:53

  Wat een zalige mail met al die prachtige bezinningsplekken in Nl
  Ik woon in België en hier blijven we jammer genoeg ‘op onze honger zitten’ wat dat betreft

  Reply
  • Didie
   17/06/2021 at 14:48

   Dag Myriam, wat fijn dat je geniet van het overzicht van de stilteretraites in Nederland. Ik begrijp dat je graag op retraite gaat in België. Ik zal een volgende keer in mijn netwerk checken wat er in België is. Ik ben zelf op retraite geweest in Yuenten Ling (Huy). Dat volgt de stroming van Tibetaans boeddhisme.

   Reply

Leave a Reply

Chat openen
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?