Menu
mindful leven

Zoek je een stilteretraite in Nederland?

Updated 16/03/2023
stilte retraite in Nederland

Ervaar je innerlijke stem tijdens een stilteretraite in Nederland. Ik organiseer een aantal retraites die je helpen om rust te vinden. Ik heb zelf ervaren hoe fijn het is om tijdens onrustige periodes in mijn leven weer kalm te worden en mijn mentale gebabbel te stoppen. Regelmatig verlang ik naar stilte in mijn gedachten om afstand te nemen van de dagelijkse drukte. Daarom heb ik met een aantal ervaren meditatie- en mindfulness leraren verschillende stilte retraites georganiseerd.

Afgelopen zaterdag was een fijne en goed verzorgde dag op alle niveaus. Van programma tot de locatie met een gezonde èn een heerlijke lunch. Bay als teacher was super. Hij heeft de gave om een inspirerend programma te verzorgen voor zowel mensen met weinig meditatie ervaring als laat ik zeggen gevorderden. Het tempo en de diepgang waren perfect passend bij het doel van deze dag.

review stilte retraite van Arnette van Heijst

Hoe zou het zijn om een dag onbereikbaar op stilteretraite in Nederland te zijn?

Dagelijks sturen mensen mij een bericht met vragen over goede stilte retraites in Nederland. Daarom heb ik een gids voor retraites gemaakt. Jij bent niet de enige die behoefte heeft aan niets doen, even niets moeten. Er is meer dan genoeg waarvoor jij je verantwoordelijk voelt. Altijd aan staan heeft je veel energie gekost en daar wil je nu verandering in brengen.

De beste stilteretraites in Nederland deel ik graag met je.

Er zijn tal van mogelijkheden in Nederland om op stilteretraite te gaan. Daarom deel ik mijn retraites van Didie Retreats om je op weg te helpen met jouw persoonlijke zoektocht. Ik heb jaren gezocht om mijn eigen onrust een plek te geven. Via leraren, studies, retraites en uiteenlopende ervaringen organiseer ik nu mooie eigentijdse stilte retraites voor jou. Voel je welkom.

stilte retraite
Mindfulness tips

Voor mij was het een eerste keer. Het was een bijzondere, maar ook zeer prettige ervaring. Het programma was prima en gedurende de dag zijn we goed verzorgd.  Zoals gezegd de eerste keer, maar zeker niet de laatste keer.

deelnemer aan Zen stilte Retreat, Dennis van den Berg

Je bent klaar met de onrust in je hoofd.

Boeken vertellen je veel en je kunt thuis aardig wat oefenen, maar ik merk vaak dat oude routines hardnekkig zijn. Daardoor kom je niet makkelijk tot rust als je het alleen thuis probeert. Een stilteretraite met een groepje mensen geeft je de inzichten en tools om wel vooruit te komen. Daarom deel ik stilteretraites die je goede en praktische begeleiding bieden; door leraren die in dezelfde drukke maatschappij verblijven zoals jij.

Meer uitleg over de stilteretraite in Nederland voor beginners?

Een prachtige plek om je mind te kalmeren is de natuur. Daar krijgen je zintuigen rust. Dus zoek een locatie die dichtbij de natuur ligt. Dankzij de rustige omgeving kun je goed ontspannen en je mind leeg maken. Op een praktische en ontspannen manier ga je ervaren wat een stilteretraite met je doet. Een stilte retraite van Didie Retreats geeft je de mogelijkheid om te wennen aan de stilte, heel toegankelijk vanuit een positieve houding. Niks hoeft, jij bepaalt wat goed voelt.

Bij de stilteretraites in Nederland is er altijd een betrouwbare, goede leraar met brede ervaring.

stiltedag retraite in Nederland
Stiltedag retraite in Breda (foto: Klooster Breda)

Stiltedagen vormen een complete ervaring om te investeren in jouw hart. Gun jezelf deze stilte. Ga zonder verwachtingen genieten van deze dag. Je hoeft namelijk geen ervaring te hebben met stiltedagen, mediteren of iets anders. Deze dag ontdek je hoe fijn het is om gewoon te zijn. En je maakt kennis met mindfulness: bewust leven en met aandacht de dagelijkse dingen te doen.

De stilteretraite beleving in het totaal was fantastisch. Voor herhaling vatbaar. Ook vanwege de meerdere meditaties op een dag waardoor ik mijn vastgehouden spanning kon laten gaan. Een prettige, rustige begeleider en heerlijke vegetarische lunch.

Doreth, Deelnemer stitleretraite breda
ik zoek een stilte retraite in Nederland met vegetarisch eten
Geheel verzorgde retraite met vegetarisch eten via Didie Retreats

Waar in Nederland kun je de stilteretraite volgen?

Door stil te worden, hoor je de stem van je hart. Dat ontdek je tijdens de verschillende retraites in de natuur. Bij Didie Retreats krijgt je gevoel de aandacht omdat jij stil bent. Op een praktische en ontspannen manier ga je ervaren wat mindful leven in stilte met je doet. Een prachtige plek om je mind te kalmeren zijn uitgestrekte wandel- en bosgebieden. Daarom worden de stilte retraites gehouden op rustige locaties in de natuur of dichtbij een wandelgebied. Tijdens deze retraite mag je oefenen met heel goed naar jezelf luisteren, naar jouw behoeftes. Bij deze retraites kom je thuis, weg van huis. De rust en de natuur op deze plek zijn ideaal voor deze dag retraite met ontspanning, meditatie en inspiratie. Stap uit je dagelijkse routine en neem tijd voor jezelf.

In mijn drukke bestaan, met een fulltimebaan en een gezin met twee kleine kinderen, is het noodzakelijk om af en toe even op de rem te trappen. Onlangs heb ik deelgenomen aan een stilteretraite van Didie Retreats. Een heel waardevolle dag die me in een drukke periode veel rust heeft gebracht.”

hoofdredacteur margiet, helene van santen, over Didie Retreats

Onthaasten tijdens retraite met stilte in Nederland

Het is zo fijn om een dag helemaal niks te moeten. Door een time-out voor jezelf te nemen kom je los van je dagelijkse routine. Ver weg van de drukte mag je ontspannen, niks doen, wandelen, zitten, liggen en in stilte met jezelf zijn. Samen met de ervaren retraite leraar word je begeleid in de stilte. Geen ingewikkelde oefeningen of houdingen, maar een dag van rust die bij jou past.

Waarom de stilte zo belangrijk is voor je mind?

Het is zo uitputtend om altijd maar door te rennen. Soms is het genoeg geweest. Je wil het anders gaan doen, maar weet niet waar te beginnen. Want je mind blijft maar praten, piekeren, denken en twijfelen. Je hebt behoefte aan stilte in je hoofd, maar het gaat maar door. Bij een retraite leer je de rust te vinden en stil te worden. Ook ervaar je waar jouw geluk verbogen zit.

Geluk is de gemoedstoestand waarin je niet verlangt om in een andere staat te zijn; omdat je diep betrokken bent bij het moment.

Wetenschapper Mihaly Csikszentmihaly, schrijver van FLOW
stiltedag
Stilte retraite in de natuur (foto: Mastbos)

Stilzijn in de natuur maakt je bewust van je gedrag en gevoel.

“De natuur leert ons eenvoud en tevredenheid, want in haar aanwezigheid beseffen we dat we heel weinig nodig hebben om gelukkig te zijn”, aldus de Amerikaanse mindfulness meditatie leraar Mark Coleman.

Omdat we deel uitmaken van het dierenrijk zijn onze zintuigen van nature levendig in de buitenlucht.

Meditatie en mindfulness leraar Mark Coleman

“Het geritsel van bladeren of de snelle vlucht van vogels kan wijzen op de aanwezigheid van een bergleeuw of een beer. Wandelen op plaatsen waar wij niet het enige roofdier zijn, helpt ons te begrijpen dat al het leven nauw verweven is en dat wij deel uitmaken van dat web. Meditatie training, aan de andere kant, biedt de instrumenten om de geest te stabiliseren, zodat we open kunnen staan om te ontvangen.” Door meditatie leer je om te gaan met gedachten en emotionele patronen die jouw innerlijke rust in de weg staan. In stilte en op retraite leer je te ‘rusten’, waar je ook bent, met volledige aanwezigheid.

Vanuit de stilte ontstaat de ruimte voor jouw eigen weg.

Het zal niet gelijk kalm zijn, misschien wordt het juist erg onrustig in je gedachten. Dat hoort erbij. Jouw bewustwording van alles dat zich voortdurend aandient in je hoofd, is stap 1. En dat is een hele grote stap. Vanuit vertraging krijg je aandacht voor jouw diepere stem die tot op heden nauwelijks gehoord wordt. Tijdens de stilte retraite ga je vertragen in je hoofd en kom je terug in het huidige moment.

Als je het lawaai in jezelf kunt stoppen en je in stilte weet te vestigen, kun je de diepste roep in jezelf horen.

zenleraar Thich Nhat Hanh

De zenboeddhist Thich Nhat Hanh heeft er zijn levenswerk van gemaakt. Hij bracht mindful leven naar Europa en deelde de kracht van mindfulness met miljoenen mensen over de hele wereld. Stil zijn is een dagelijks ritueel in zijn beoefening van mindfulness. Samen met zijn kloostergemeenschappen op verschillende plekken in de wereld beoefent hij in stilte mindful wandelen, eten en mediteren. De stilte verbindt de mensen en zorgt voor respect, compassie en een duurzame vorm van geluk.

Zenboeddhist Thich Nhat Hanh over stilte en leven in het nu.

Nog een tip voor de stilteretraite in Nederland:

Leg je smartphone weg, geen social media of gesprekken en hoor wat je mind te vertellen heeft. Volgens mindfulness leraar Marc Keller is stilte even wennen of confronterend, maar als je je erin laat zakken, kan het heel krachtig zijn. Stilte helpt om alles even los te laten. Te zijn met jezelf en met anderen zonder dat er iets hoeft.

stilteretraites in de natuur
Voel je welkom bij de stilte retraite van Didie Retreats

Aarzel je of de stilte iets voor jou is? Of wil je af en toe iets kwijt? Er is genoeg tijd om je stem te laten horen. Aan het begin van het weekend, tijdens de sessies en aan het einde is er ruimte om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen.

Ik heb weer een hele fijne dag gehad gisteren! Ik vond de locatie heel prettig en de lunch was hier ook echt helemaal top! Ik vind Jeroen een hele fijne Zen-meester en ik vond het heel leuk om hem nog een dag als ‘teacher’ te hebben.

reactie van Rieneke de Weerd na de zen stilte retreat

Wil je graag aandachtig aanwezig zijn in het nu?

En meer compassie voor jezelf? Een stilte retraite begeleidt je op weg naar een leven zonder stress of angst. Ook krijg je ervaringen om meer in het moment te leven. Dankzij praktische handvatten en oefeningen kun je dit vervolgens thuis gaan oefenen.

Een stilteretraite in Nederland die bij jou past

Kun je iets vinden of heb je informatie nodig over een stilte retraite in Nederland? Ik help je graag verder. Lees ook meer over de verschillende vormen van retraites en ontdek welke stilte retraite bij jou past.

wandelretraite met een ervaren leraar
Wandelretraite met een ervaren coach voor je innerlijke rust

Een stilteretraite cadeau geven aan iemand anders?

Ken je iemand die veel piekert en behoefte zou kunnen hebben aan rust en kalmte? Dan is een retraite voor beginners waardevol cadeau. Bij mijn retraites komen regelmatig mensen die de mindfulle dag cadeau hebben gekregen van hun zus, partner of ouders. Samen of alleen neem je deel aan de retraite om te ervaren hoe het voelt om stil te zijn. Het brengt rust en opmerkzaamheid van de dagelijkse routine. Daardoor is het een mooie gelegenheid om te ontdekken welke momenten in het leven goed voelen en waar de spanning in het hoofd of lichaam zit. Met toegankelijke retraites voor beginners kun je iemand een ervaring cadeau geven die niet in geld is uit te drukken. Dat vind ik zo bijzonder aan het delen van zo’n cadeau; je geeft geen spullen, maar een duurzame herinnering.

retraite in nederland met mediteren
Aandacht voor eenvoud, bewust leven en focus op wat belangrijk is

Waarom de stilte zo waardevol is

Een dag stilte is helend voor je lichaam en gedachten. En dat heb ik regelmatig mogen ervaren. Het meest bijzonder vond ik de stiltewandelingen in het Franse klooster Plum Village. Onder begeleiding van monniken en nonnen liepen we in stilte door de pruimen boomgaard van de mindfulness gemeenschap. In totaal waren we met misschien wel meer dan honderd mensen en toch was er iedereen stil. Het gaf een gevoel van harmonie, verbondenheid en positieve energie.

Ik word vaak overspoeld door prikkels in mezelf en de wereld om me heen. Er lijkt geen einde aan te komen. Vanuit stilte kan ik er veel makkelijker mee omgaan. Het geeft een bijzonder gevoel van opluchting zonder dat je iets ‘nieuws’ hoeft te doen. Ik vind het heerlijk om gewoon mindful te zijn met alles wat ik in me heb. Wil je ook ervaren hoe je de eindeloze prikkels in de samenleving kunt verdragen en wat je kunt doen aan het voortdurende mentale gebabbel?

Wil je de stilte ervaren tijdens de retraite, maar ook ruimte houden voor een gesprekje?

Je kunt ook beginnen met een Zen meditatie retraite of een Reconnect retreat. Deze retraites bevatten momenten en oefeningen om stil te zijn, maar laten ook ruimte voor het delen van je ervaringen. Een deel van de dag oefen je in stilte met meditaties. De overige tijd kun je ervoor kiezen om het contact met de anderen in de groep te zoeken. Het programma biedt een goede balans tussen meditaties, bewegen, ontspanningsoefeningen, lunchen, delen en tijd voor jezelf.

retraite en rust vinden
Retraite met mediteren in de natuur van Gelderland (foto: Kiemkracht 64)

Liever naar het buitenland op retraite?

Houd je van afwisseling en wil je jezelf terugvinden in de natuur? Dan is er ook de mogelijkheid om een retraite in Frankrijk of België te volgen. Er zijn momenten van stilte en rust, maar ook genoeg tijd voor gezellig samenzijn, lekker gezond eten en ontspannen in de natuur.

mindfulness retraite in Frankrijk
Mindfulness Retraite in Zuidwest-Frankrijk
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?