Menu
op retraite en reizen

Ontdek nieuwe stilteretraites in Nederland

goede retraites in nederland

Zoek je goede stilteretraites in Nederland? Ik heb een aantal retraites verzameld die je helpen om innerlijke rust te vinden. Ik begrijp namelijk erg goed dat je na een lange periode van onrust in je leven ontzettend veel behoefte hebt aan kalmte en helderheid in je hoofd en lichaam. Het verbaast me ook niet dat ik regelmatig vragen krijg over retraites in Nederland. Jij bent niet de enige die behoefte heeft aan niets doen, even niets moeten. Er is meer dan genoeg waarvoor jij je verantwoordelijk voelt. Altijd aan staan heeft je veel energie gekost en daar wil je nu verandering in brengen.

De beste ideeën voor stilteretraites in Nederland:

Nu de meeste retraitelocaties weer geopend zijn, heb je tal van mogelijkheden om op stilteretraite te gaan. Daarom deel ik een aantal goede ideeën om je op weg te helpen met jouw persoonlijke zoektocht.

ik zoek een stilte retraite in Nederland
Ervaar wat je voelt als je een dag stil bent (foto Kiemkracht64, locatie zen retraite in Nijmegen)

Je bent klaar met de onrust in je hoofd.

Boeken vertellen je veel en je kunt thuis aardig wat oefenen, maar ik merk vaak dat oude routines hardnekkig zijn. Daardoor kom je niet makkelijk tot rust als je het alleen thuis probeert. Een stilteretraite met een groepje mensen geeft je de inzichten en tools om wel vooruit te komen. Daarom deel ik stilteretraites die je goede en praktische begeleiding bieden; soms door monniken die altijd in stilte leven of juist door leraren die in dezelfde drukke maatschappij verblijven zoals jij.

Meer uitleg over de stilte retraite voor beginners?

Een prachtige plek om je mind te kalmeren is het oude klooster in Breda. Er wonen geen monniken, maar wordt bewoond door mensen die vanuit rust en aandacht voor elkaar zorgen. Het Klooster is grotendeels in de originele staat waarin het ruim 125 jaar geleden werd gebouwd. Dit is een rustgevende plek om te voelen er ervaren wat stilte inhoudt. Op deze historische locatie, centraal gelegen in Breda en toch omgeven door natuur en stilte, hebben we voldoende ruimte om samen te ervaren wat je mind aan het vertellen is. En dankzij de rustige omgeving kun je er goed ontspannen en je mind leeg maken tijdens deze stilte en meditatie retraite. Ook de sfeervolle kloostertuin gaat je helpen te vertragen. Parkeren voor de deur en ook makkelijk te bereiken met openbaar vervoer.

Op een praktische en ontspannen manier ga je ervaren wat een stilteretraite met je doet.

Deze dag geeft je de mogelijkheid om te wennen aan de stilte, heel toegankelijk vanuit een positieve houding. Niks hoeft, jij bepaalt wat goed voelt. En je kunt rekenen op begeleiding door een prettige leraar met brede ervaring in stilte retraites.

stiltedag retraite in Nederland
Stiltedag retraite in Breda (foto: Klooster Breda)

Dit is een complete dag om te investeren in jouw hart. Gun jezelf deze stilte. Ga zonder verwachtingen genieten van deze dag. Je hoeft namelijk geen ervaring te hebben met stiltedagen, mediteren of iets anders. Deze dag ontdek je hoe fijn het is om gewoon te zijn. En je maakt kennis met mindfulness: bewust leven en met aandacht de dagelijkse dingen te doen.

stilteretraite in Nederland
Laat de stilte je helpen om rust te vinden (foto: Klooster Breda)

Stilte retraite in bosrijke omgeving

Door stil te worden, hoor je de stem van je hart. Dat ontdek je tijdens deze mindful retreat in stilte, in de natuur van Noord-Brabant. Tijdens deze retreat krijgt je gevoel de aandacht omdat jij stil bent. Op een praktische en ontspannen manier ga je ervaren wat mindful leven in stilte met je doet. Deze dag geeft je de mogelijkheid om te wennen aan je eigen stem, heel toegankelijk vanuit een positieve houding. Niks hoeft, jij bepaalt wat goed voelt. En je kunt rekenen op begeleiding door een prettige leraar met brede ervaring in mindfulness.

stiltedag
Stilte retraite in de natuur (foto: Mastbos)

Waar in Nederland wordt deze stilte retraite gehouden?

Een prachtige plek om je mind te kalmeren is het uitgestrekte wandel- en bosgebied in Breda. Daarom wordt deze Stilte Retreat gehouden op een hele fijne locatie in Breda. We gaan aan de slag in het Boshuis van Breda. Dit is een rustgevende plek om te voelen er ervaren wat stilte inhoudt. In deze kleinschalige binnen locatie, gelegen in het Mastbos, hebben we voldoende ruimte om samen te ervaren wat je mind aan het doen is. En dankzij de buitenlucht en natuur kun je er goed ontspannen en je mind leeg maken. Parkeren voor de deur en ook te bereiken met openbaar vervoer.

stilteretraite in Nederland in de natuur
Stilteretraite in de natuur (foto: Boshuis Mastbos)

Retraite zen in je leven (gedeeltelijk in stilte)

Wil je de stilte ervaren, maar ook ruimte houden voor een gesprekje? De zen meditatie retraites voor beginners met Misha Beliën vormen een goede middenweg als je niet de hele tijd stil wil zijn. Een deel van de dag oefen je in stilte met meditaties. De overige tijd kun je ervoor kiezen om het contact met de anderen in de groep te zoeken. Het programma biedt een goede balans tussen meditaties, mindful bewegen, ontspanningsoefeningen, lunchen, delen en veel tijd voor jezelf.

retraite en rust vinden
Retraite met mediteren in de natuur van Gelderland (foto: Kiemkracht 64)

Tijdens deze retraite mag je oefenen met heel goed naar jezelf luisteren, naar jouw behoeftes.

Deze zen meditatie retraite wordt gehouden in de omgeving van Nijmegen, bij Kiemkracht 64 in Malden. Het is een plek om samen te komen, thuis weg van huis. De rust en de natuur op deze plek zijn ideaal voor deze dag retraite met ontspanning, meditatie en inspiratie. Stap uit je dagelijkse routine en neem tijd voor jezelf tijdens deze retraite Zen in je leven.

retraite in de natuur en mediteren
Retraite met mediteren en momenten van stilte (foto: Kiemkracht 64)

Waarom de stilte zo belangrijk is voor je mind?

Het is zo uitputtend om altijd maar door te rennen. Soms is het genoeg geweest. Je wil het anders gaan doen, maar weet niet waar te beginnen. Want je mind blijft maar praten, piekeren, denken en twijfelen. Je hebt behoefte aan stilte in je hoofd, maar het gaat maar door. Bij een retraite leer je de rust te vinden en stil te worden.

Vanuit de stilte ontstaat de ruimte voor jouw eigen weg.

Het zal niet gelijk kalm zijn, misschien wordt het juist erg onrustig in je gedachten. Dat hoort erbij. Jouw bewustwording van alles dat zich voortdurend aandient in je hoofd, is stap 1. En dat is een hele grote stap. Vanuit vertraging krijg je aandacht voor jouw diepere stem die tot op heden nauwelijks gehoord wordt.

Tijdens de stilte retraite ga je vertragen in je hoofd en kom je terug in het huidige moment.

De zenboeddhist Thich Nhat Hanh heeft er zijn levenswerk van gemaakt. Hij bracht mindful leven naar Europa en deelde de kracht van mindfulness met miljoenen mensen over de hele wereld. Stil zijn is een dagelijks ritueel in zijn beoefening van mindfulness. Samen met zijn kloostergemeenschappen op verschillende plekken in de wereld beoefent hij in stilte mindful wandelen, eten en mediteren. De stilte verbindt de mensen en zorgt voor respect, compassie en een duurzame vorm van geluk.

Zenboeddhist Thich Nhat Hanh over stilte en leven in het nu.

Nog een paar suggesties voor stilte retraites:

Zelfcompassie op Terschelling

Hoe ervaar jij een weekend in stilte? Leg je smartphone weg, geen social media of gesprekken en hoor wat je mind te vertellen heeft. Volgens mindfulness leraar Marc Keller is stilte even wennen of confronterend, maar als je je erin laat zakken, kan het heel krachtig zijn. Stilte helpt om alles even los te laten. Te zijn met jezelf en met anderen zonder dat er iets hoeft. Daarom organiseert hij vanuit zijn organisatie Beyond Mindfulness retraites in stilte.

stilteweekend in nederland
Stilteweekend op Terschelling (foto: De Folkshegeskoalle)
stilteretraite aan zee
Stilteretraite aan zee bij Terschelling (foto: De Folkshegeskoalle)

Aarzel je of de stilte iets voor jou is? Of wil je af en toe iets kwijt? Er is genoeg tijd om je stem te laten horen. Aan het begin van het weekend, tijdens de sessies en aan het einde is er ruimte om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. Maar verder verblijf je in stilte op Terschelling. Daar heeft Marc een prachtige plek in de natuur gevonden met een mooi centrum De Folkshegeskoalle waar vegetarisch voor je wordt gekookt.

Wil je graag aandachtig aanwezig zijn in het nu?

En meer compassie voor jezelf? Deze stilte mindfulness retraite begeleidt je op weg naar een leven zonder stress of angst. Ook krijg je ervaringen om meer in het moment te leven. Dankzij praktische handvatten en oefeningen kun je dit vervolgens thuis gaan oefenen.

Mindfulness leraar Marc Keller vertelt over mindfulness, mediteren en zelfcompassie

Stilteretraite in Nederland aan zee

George Langenberg begeleidt 3-daagse meditatie en yoga weekenden aan zee. Dit is een lang weekend in stilte. Deze retraite staat in het teken van reflectie en waardering voor het kleine. Je verblijft in Het Lichthuis waar het makkelijk onthaasten is. Bovendien heb je een eigen appartement tot je beschikking om jezelf terug te trekken als je daar behoefte aan hebt.

stilteretraite aan zee in Nederland
Voel je thuis tijdens het stilteweekend (foto: Het Lichthuis)
stilteweekend aan zee
De stilte opzoeken voor je innerlijke rust (foto: Het Lichthuis)

Tijdens deze retraite begeleidt George de stilte. Daardoor kun je de aandacht op de beoefening richten. Er ontstaat ruimte om je innerlijke stem te horen en met behulp van meditatie tot inzichten te komen. Door samen te mediteren krijg je een hele andere ervaring dan alleen thuis.

De energie in de groep is een groot bewust veld. In dit veld mogen we rusten, helen en kunnen we opladen.

meditatieleraar
George, de meditatieleraar (foto: George Langenberg)

Naast het groepswerk en verdieping word je verwend met goede vegetarische maaltijden. Om even uit te waaien hoef je niet ver te lopen: Het Lichthuis ligt op tien minuten wandelen van het strand van Zandvoort.

Weekendretraite bij de monniken

Kom tot rust in het Stiltecentrum van de Sint Willibrordsabdij in Doetinchem. Deze meditatieve en spirituele plek is direct naast de abdij gelegen. Hier begeleiden monniken je tijdens verschillende retraiteweekenden. Het Stiltecentrum met de naam Betlehem wil een plek bieden aan iedereen die zoekt naar innerlijke heelheid, naar groei en verdieping. De combinatie van zenmeditatie en het bijwonen van de dagelijkse vieringen van de monniken in de abdijkerk is een bijzondere combinatie.

zenretraite in klooster
Zen meditaties in het klooster (foto: Sint Willibrordsabdij)

Je verblijft een weekend in een groep met ongeveer vijftien mensen. Van vrijdag tot en met zondag ervaar je het kloosterleven en het leefritme van de monniken met hun meditatieve lezing, uitwisseling en creatieve werkvormen. Houd er wel rekening mee dat de thema’s van de spirituele beoefening ontleend zijn aan het geloof en aspecten van het monastieke leven.

stilteretraites in Nederlands
Stiltecentrum in Doetinchem (foto: Sint Willibrordsabdij)
zenmediteren en retraite in Nederland
Op retraite in het klooster (foto: Sint Willibrordsabdij)

Een stilteretraite in Nederland die bij jou past

Ik hoop dat je door deze lijst met stilteretraites in Nederland op ideeën bent gebracht. Mocht je het alsnog lastig vinden om een goed centrum of leraar te vinden die jou kan helpen bij je mindfulness beoefening, laat het me weten in de comments of via mijn sociale kanalen. Dan zoek ik verder in mijn netwerk om Nederlandse retraites mindfulness, yoga, stilte meditatie of iets anders te vinden. Lees ook meer over de verschillende vormen van retraites en ontdek welke stilte retraite bij jou past.

wandelretraite met een ervaren leraar
Wandelretraite met een ervaren coach voor je innerlijke rust

Een stilte retraite cadeau geven aan iemand anders?

Ken je iemand die veel piekert en behoefte zou kunnen hebben aan rust en kalmte? Dan is een stilte retraite voor beginners een waardevol cadeau. Ik ben regelmatig op retraites waar mensen de mindfulle dag cadeau hebben gekregen van hun zus, partner of ouders. Samen of alleen nemen ze deel aan de retraite om te ervaren hoe het voelt om stil te zijn. Het brengt rust en opmerkzaamheid van de dagelijkse routine. Daardoor is het een mooie gelegenheid om te ontdekken welke momenten in het leven goed voelen en waar de spanning in het hoofd of lichaam zit. Met toegankelijke retraites voor beginners kun je iemand een ervaring cadeau geven die niet in geld is uit te drukken. Dat vind ik zo bijzonder aan het delen van zo’n cadeau; je geeft geen spullen, maar een duurzame herinnering.

retraite in nederland met mediteren
Aandacht voor eenvoud, bewust leven en focus op wat belangrijk is

Liever naar het buitenland op retraite?

Houd je van afwisseling en wil je jezelf terugvinden in de natuur? Dan is er ook de mogelijkheid om een mindfulness retraite in Frankrijk te volgen. Er zijn momenten van stilte en rust, maar ook genoeg tijd voor gezellig samenzijn, lekker gezond eten en ontspannen aan het zwembad of in de hangmat. Deze mindfulness retraite in Frankrijk heb ik georganiseerd vanwege de unieke boerderij waar dit alles plaatsvindt en de mensen die dit vanuit mindfulness runnen.

mindfulness retraite in Frankrijk
Mindfulness Retraite in Zuidwest-Frankrijk

2 Comments

 • Myriam Delheid
  17/06/2021 at 12:53

  Wat een zalige mail met al die prachtige bezinningsplekken in Nl
  Ik woon in België en hier blijven we jammer genoeg ‘op onze honger zitten’ wat dat betreft

  Reply
  • Didie
   17/06/2021 at 14:48

   Dag Myriam, wat fijn dat je geniet van het overzicht van de stilteretraites in Nederland. Ik begrijp dat je graag op retraite gaat in België. Ik zal een volgende keer in mijn netwerk checken wat er in België is. Ik ben zelf op retraite geweest in Yuenten Ling (Huy). Dat volgt de stroming van Tibetaans boeddhisme.

   Reply

Leave a Reply

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?