Menu
mindful leven

Acht fijne werkplekken om mindful te werken

Updated 30/06/2022
fijne werkplek tijdens corona

Hoe is het mogelijk om nu nog rustig ergens te werken met alle chaos die de dag bepaalt? Ik help je zoeken naar fijne werkplekken waar jij je lekker voelt en waar je rustig kunt werken. Zo houd je ruimte voor je creativiteit en kun je mindful aan de slag. 

Bestaan er fijne werkplekken waar je tot rust komt?

Die behoefte is nu extra groot en dat begrijp ik als geen ander. Je mag immers niet naar kantoor of werken in een koffietentje. Al deze beperkingen maken het lastig een fijne werkplek te vinden. Gelukkig bezoek ik al jaren prettige flexplekken en ben daar niet mee opgehouden tijdens de lockdown. Ik deel deze ideeën om je te inspireren tot het vinden van een plek waar jij lekker aan de slag gaat.

Een ruimte waar je niet gehinderd wordt door de drukte om je heen.

Ik geef je ideeën voor plekken die je inspireren en waar je meer bereikt dan enkel achter je scherm tijdens alle chaos thuis. Of misschien zit je juist de hele tijd alleen. Nou, daar kun je ook gillend gek van worden. Het leven is gewoon al een jaar lang anders dan anders. En toch verwacht je van jezelf de prestaties die je altijd levert. Voor een deel omdat het moet, maar ook omdat je ambitieus bent. En dus wil je fijn werken. Hoe krijg je dat toch voor elkaar?

mooie werkplekken in de natuur

Zijn er nog fijne werkplekken waar je je kunt concentreren? 

Of je nu zelfstandig ondernemer bent, freelancer of in loondienst werkt, iedereen heeft inspiratie en concentratie nodig. Wekenlang thuis is het lastiger je doelstellingen te halen of te brainstormen om tot iets gaafs te komen. Dan is het geweldig als je een werkplek hebt waar dat wel kan. Sluit jezelf even af van alles om je heen, zowel van wat er thuis gebeurt als in de maatschappij.

Zoek je een rustig kantoor tijdens de lockdown?

Ik ga je helpen. Ik ben iemand die sowieso, en dat is wel handig om te weten, altijd op zoek gaat naar alternatieve werkplekken. Het gaat mij om mobiele kantoortjes waar je inspiratie op kan doen en tot je beste ideeën komt. Zo varieer ik gedurende mijn werkweek thuis, van auto tot natuur en zoveel meer. Het aantal uren dat ik werkelijk achter mijn bureau zit, is niet veel meer dan tien uur in de week. Ik pas niet in het stramien van negen tot vijf. Ik heb het (te) vaak geprobeerd, maar werd er gillend gek van. Hetzelfde geldt voor lange vergaderingen. Dat is niet aan mij besteed. Brainstormen met teams vind ik ontzettend tof, of een workshop, maar graag gecombineerd met buitenlucht. Met een wandeling, gezonde lunch, een oefening yoga, meditatiesessie of wat dan ook.

Acht uur stil zitten en vergaderen is dodelijk voor alle creativiteit.

Daar heeft niemand baat bij en toch vinden we het normaal. Hetzelfde geldt voor die werkplek. Vastgeroest op een stoel hopend dat je alles gedaan krijgt. Sommige mensen kunnen dat. Petje af, maar voor de meeste mensen geldt dat je van beweging een afwisseling tot de beste ideeën komt. Niet van urenlang stilzitten achter een scherm. Iedereen heeft gezonde motivatie nodig om te werken. Door beweging ontstaat de innerlijke ruimte die nodig is voor waardevol werk. Jij geeft je voor je werk, dag in dag uit. Dat zijn heel wat uren die jij geeft aan de maatschappij. Dan is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Zorg ervoor dat je gemotiveerd blijft tijdens je werk en kies een variabele plek waar je geconcentreerd kunt werken. 

solo uitje in Nederland
Mindful werken in een havenhuisje (foto: Zwier)

Ik heb 8 fijne werkplekken voor je op een rij gezet (en een bonustip!):

Sommige plekken gebruikte ik al voordat het coronavirus in ons land kwam. Andere kantoorideeën heb ik ontdekt tijdens de lockdown vanwege de drukte thuis. 

1. Een lichte werkplek op zolder

Ik begin met de eerste werkplek, mijn thuiskantoor. Dat is een plek hoog in ons huis op zolder. Nou ja, zolder, het is de tweede verdieping, maar het lijkt op een zolder omdat ik in de nok van het huis zit. Ik geniet hier van de buitenlucht dankzij een raamvenster en aan weerszijden van de ruimte schijnt het daglicht. Mijn werkplek is ongeveer zes vierkante meter groot en minimaal ingericht met lichte meubels, aardse tinten en genoeg ruimte om ideeën aan de muur te hangen die me elke dag inspireren. Er staan planten en ik heb kaarsen, wierook, kleden en extra vesten bij de hand.

Alles om ervoor te zorgen dat ik me comfortabel voel tijdens het werken en warm blijf in de winter. Ik luister geen muziek, liever hoor ik de vogels op het dak of gebabbel in de straat.

Deze zolder werkplek heb ik altijd prettig gevonden, maar het werd lastiger toen de kinderen van mijn man, zowel zijn zoon van elf en dochter van veertien, allebei thuis kwamen te zitten van school. Hun slaapkamers bevinden zich namelijk ook op zolder. Hun geroezemoes en overleg met klasgenoten en de juf hielden me continu bezig. Het leidde me ontzettend af van mijn werk, vooral als ik artikelen schreef. Daardoor kon ik niet performen op de momenten dat het er voor mij toe deed. Daarom ging ik nieuwe werkplekken zoeken. 

fijne werkplek tijdens corona
Fijne werkplek op mijn zolder (foto: Patricia Fotografeert)

2. Laptop in het mobiele kantoor op wielen

Een ontdekking tijdens corona: de auto. Inmiddels een werkplek met keuken, want de koekjes, snoepjes, drinken en broodkruimels zijn overal te vinden. Dat maak ik binnenkort wel weer schoon. Werken in de auto heeft mij echt geholpen. Je hoeft maar een paar dingen te doen: zorgen dat je je laptop hebt opgeladen of in ieder geval een laptop kopen die lang meegaat, een thermosfles met hete drank, vooral als het wat kouder is, en genoeg te eten. Of je gaat even langs de supermarkt. 

in je auto werken
Werken in je auto voor optimale vrijheid en rust

Het belangrijkste voor de auto werkplek is een goede parkeerplaats. Ik heb verschillende parkeerplaatsen geprobeerd. Een topper? De parkeerplek bij de MacDonalds en waarom? Daar mocht ik naar het toilet, er was verse koffie to-go en, jawel, gratis wifi. Ik heb er heel wat uren doorgebracht om stukken te schrijven. Strategiedocumenten, zakelijke artikelen, meestal een uurtje of twee en daarna ging ik wandelen in het bos. 

Nog een geweldige parkeerplek voor mijn auto kantoor?

Aan de rand van het bos. Ik parkeerde mijn auto en keek uit over het bos. Ik zag de bomen, de zon scheen af en toe naar binnen en ik kon heerlijk werken. Toilet was lastiger, dus bij hoge nood reed ik naar een benzinestation. Ook daar heb ik het heel goed gehad. Los van de stilte en rust gaf het bos me ook inspiratie. Weet je, ik hoorde de vogels, ik zag de zon, de natuur. Ik voelde me vrij. 

Dus de werkplek in de auto, daar heb ik heb ik echt baat bij gehad.

Vooral wanneer ik de auto van mijn man mocht lenen, een ruime Peugeot SUV. Zelf heb ik een oudere Volkswagen Golf. Ik nam trouwens wel extra dekens mee en een muts, want het was echt koud in de wintermaanden. In het voorjaar of najaar zal ik de auto vaker gebruiken, vooral bij lange ritten naar een evenement of locatie. Dan stop ik na een uurtje om mijn gedachten uit te werken en rijd ik weer ontspannen verder. 

3. Ondernemen in het park

Naast de auto was er het park. Ook daar kon ik me perfect concentreren en was er veel inspiratie. Geen wifi, dus extra mobiele netwerkkosten, maar dat was het waard. En regelmatig ging ik geheel offline; om geconcentreerd te werken aan documenten waarvoor ik geen internetbereik nodig had. Word-documenten en PowerPoints, offline was ik volledig mindful en ging ik op in mijn werk. Het park als werkplek is daarom een aanrader als je geconcentreerd wil werken aan je visie. Neem pen en papier mee en schrijf op wat je nog wil doornemen met je collega’s of wat dan ook. Ook een goed moment om in alle rust op te schrijven wat je bezighoudt. Noteer je ambities, wat goed gaat en wat niet, wat je wilt bespreken met je baas of de dromen voor je eigen onderneming. 

kantoor in de natuur

4. Vrij werken aan het strand

Als je Didie Memo volgt op Facebook of Instagram zie je regelmatig foto’s voorbij komen van mij wandelend langs de zee, zittend op het strand en sinds de pandemie ook met laptop in de duinen; op het trappetje, uitkijkend over de zee… mooier wordt het niet. Ik schreef een merkstrategie voor creatieve ondernemers en vergat alle tijd en drukte thuis. Een aantal wandelaars passeerde mij op het trappetje en vertelde me hoe tof zo’n werkplek wel niet was. Bij een strandtent kon ik koffie-to-go halen en er was een schoon openbaar toilet. Voor mij een onvergetelijke inspiratieplek. 

mobiel kantoor aan zee
Uitzicht op zee terwijl je werkt (foto: Didie)

5. Creatief werken met overnachting

Dan is er nog de werkplek waar je overnacht. Ik heb veel geschreven over solo weekendjes weg om tot jezelf te komen, maar het zijn ook fijne werkplekken. In een hotel heb je uitstekende faciliteiten. Door de lockdown zijn lounge ruimtes afgesloten, maar op je kamer is het net zo fijn. Ik heb er heel wat uren doorgebracht om te werken aan mijn website en die van andere ondernemers. Ik koppelde er één of twee overnachtingen aan vast om stress te voorkomen. Zo kon ik ongestoord doorwerken zonder een checkout. Of ik boekte zelfs een late checkout. Het kostte me een paar euro extra, maar het gaf me zo veel meer rust. Bovendien kwam ik geheel opgeladen thuis. Iedereen blij.

6. Fijne werkplekken in een vakantiepark

Naast het hotel geeft een compleet ingericht huisje met keuken nog meer vrijheid. Dat heb ik al vaker ervaren. Mijn broer heeft een geweldige vakantielodge dichtbij het strand, een tiny house in een commercieel vakantiepark in Zeeland. In het laagseizoen is het daar perfect rustig. Niet veel mensen om je heen, precies genoeg om je af en toe wakker te schudden. In de pauze maak je een wandeling langs de zee of ga je een rondje hardlopen (en zwemmen als de zwembaden weer open zijn). Zo combineer je ontspanning met werken en na een of twee nachtjes ga je terug naar huis. Je krijgt zo veel meer werk gedaan. Ook studieboeken of inspirerende artikelen lezen makkelijker weg in de stilte nabij zee. 

vakantiehuis om te werken
Vakantiehuis om te werken zoals de lodge van mijn broer in Nieuwvliet-Bad

7. Verrassende flexplekken in de kinderkamer

Naast de zolder, de auto, het park, strand, hotels en vakantieparken heb ik nog twee ideeën voor afwisselende werkplekken dichtbij huis. Werken in de kamer van je kinderen of huisgenoten als zij er niet zijn. Mijn man en ik verdelen de opvoeding en het samenzijn met de kinderen doordeweeks. Hij gaat met ze voetballen, boodschappen doen, de auto wassen of wandelen en dan is het huis leeg. Zo belandde ik tijdens mijn werkplek zoektocht een keer in de kamer van mijn zoontje. Hij heeft de grootste slaapkamer in huis, een heerlijke plek met tafeltje, relax bankje en de gezelligheid van twee vissen. De kamer heeft veel lichtinval met een uitzicht over de straat en het park. Zijn kamer als werkplek was een leuke boost voor de afwisseling. Een gevalletje: andere omgeving, nieuwe ideeën. Dus prikkel jezelf en ga op avontuur in je eigen huis. 

8. Je bureaustoel meenemen naar je werk

De laatste tip is een hele bijzondere. Niet voor iedereen te doen, maar als het lukt, hartstikke handig: in het huis van vrienden of bekenden die hun woning te koop hebben staan. Vrienden van ons hebben, niet ver bij ons vandaan, hun huis te koop staan. Helemaal leeg en vooral erg stil. Toen ik een intensieve marketing sessie volgde, ontdekte ik deze plek. Met bureaustoel en rugzak liep ik de woning binnen. Ik zocht het beste plekje op zolder met een dakkapel die een uniek uitzicht op het park gaf. Er was slechts een probleem: de verwarming stond uit en het was ijs en ijskoud. De tweede keer nam ik daarom een extra jas, vest, muts en sjaal mee. Zelfs een elektrisch kacheltje.

Op deze bijzondere plek kon ik mindful ondernemen.

Niemand die op mij zat te wachten, geen stress. Ik maakte mijn uren en deed wat ervan mij verwacht werd. Ondertussen genoot ik van de mensen in het park. Het mooiste moment was de woensdagmiddag, toen mijn moeder kwam oppassen op mijn zoon. Terwijl ik uit het dakvenster naar het park keek, zag ik ze samen lopen met de slee en genieten van de verse sneeuw. Zij hadden het goed en ik ook.

Ik hoop dat al deze fijne werkplekken je inspireren tot het vinden van jouw ideale ruimte.

Probeer het gewoon eens uit, want je voelt het effect pas als je de eerste stap zet. 

Alle werkplekken op een rij: 

  1. Lichte zolderkamer als je vaste kantoor
  2. Werken in de auto bij een horecagelegenheid met koffie-to-go en toilet 
  3. Offline in het park 
  4. Met laptop naar het strand
  5. Alle tijd in een comfortabele hotelkamer
  6. Een mini-huis in een vakantiepark 
  7. In de kamer van je kinderen of een hobbykamer 
  8. De tijd vergeten in een woning die te koop staat

En dan de bonustip voor je mobiele kantoor!

Ik verdiep me al jaren in cabins, tiny houses, caravans en mobiele huisjes. Daarom: koop een tweedehands caravan en zet ‘m op een camping jaarplaats. Als je zin hebt, rijd je ernaar toe en ga ongestoord werken. Dan heb je een bureau, bed en toilet bij de hand. Je kunt een dagje gaan of blijven slapen. En in het weekend zet je een tentje erbij voor kinderen of vrienden. Ben je de plek beu, dan neem je de camper of caravan mee en rijd je naar een andere camping. En nog geen plannen voor de zomervakantie? Dan neem je jouw mobiele werkplek mee naar het buitenland. Bureau eruit en extra matrassen erin. Vrijheid volop. Je kunt een kant-en-klaar model kopen of zelf een caravan leeghalen en naar eigen smaak inrichten. Het wordt tegenwoordig zo vaak gedaan en er zijn volop meubeltjes te vinden die makkelijk in je mobiele huisje passen. 

mobiele werkplek

Zorg ervoor dat jij kan genieten van je werk, ongeacht wat er om je heen gebeurt.

Maak goede afspraken met je gezin en wees duidelijk over wat je aan het doen bent. Flexibel werken maakt mijn leven avontuurlijk en zorgt voor rust, plezier en voldoening. Het lijkt me geweldig als jij dat ook kunt ervaren. Ga doen waar je gelukkig van wordt op een werkplek die je rust geeft en inspireert. 

fijne werkplekken om mindful te werken
Inspiratie opdoen in een vakantie cabin
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?