De manier waarop we werken is flink veranderd. Daardoor is de uitdaging om thuis gemotiveerd te blijven alleen maar groter. Thuiswerken heeft veel impact op je concentratie. Ook de afwisseling van thuiswerken en tussendoor naar kantoor maakt het niet altijd makkelijker. Hybride werken is de trend en allerlei nieuwe vormen van thuiswerken en flexwerken zijn normaal geworden. Maar hoe vind je de motivatie tijdens thuiswerken?
Thuis gemotiveerd werken is een grote uitdaging.
Je thuissituatie kent zoveel afleiding variërend van huishoudklussen, gezinsperikelen en to-do lijsten dat het erg moeilijk kan zijn gemotiveerd te blijven. Ook de afwisseling tussen kantoordagen en thuisdagen kan verwarrend zijn. Een werkweek zonder structuur geeft je nieuwe uitdagingen. Vooral het vinden van rust en concentratie in je werk zonder dat je leegloopt is behoorlijk lastig. Daarom deel ik mijn advies om mindful te werken in de chaos van hybride werken. Je kunt het vast niet altijd opvolgen, maar het zal je zeker meer rust en motivatie geven.
Wat is nu eigenlijk hybride werken?
De Sociaal-Economische Raad (SER) omschrijft het als plaats- en tijdonafhankelijk werken. Het is een mengvorm van werken op locatie en thuiswerken. Op zich niks nieuws, want het bestond al geruime tijd voor de coronacrisis. Maar de pandemie heeft het hybride werken in een stroomversnelling gebracht.
Thuiswerken en flexwerken heeft de toekomst
Femke Laagland, hoogleraar arbeidsrecht van de Radboud Universiteit Nijmegen, en SER-kroonlid, zegt hierover: ‘De afgelopen twee jaar werkten veel mensen grotendeels of volledig thuis, terwijl dat eerder veel minder was. Niet alleen de plaats van het werk ligt niet langer vast, mensen werken ook steeds meer tijdsonafhankelijk. Ze beginnen eerder, gaan juist langer door of halen tussendoor een kind van school. Ook digitaal samenwerken is een vorm van hybride werken.’
Volgens minister Karien van Gennip heeft hybride werken de toekomst. Het is een van de leerpunten die zij meeneemt uit de coronacrisis: ‘Nederland heeft laten zien dat thuiswerken werkt en veel mensen willen deels thuis blijven werken. Ga met je werkgever, medewerkers of collega’s in gesprek en maak blijvende heldere afspraken. Pak de kansen die er liggen.”
Is het makkelijk om thuis te werken?
De flexibiliteit maakt het werken misschien makkelijker, maar juist moeilijker om de aandacht bij je werk te houden. Ik ervaar regelmatig hoe lastig het is om gemotiveerd te blijven als je thuissituatie onrustig is, teamleden lastig bereikbaar of je uren achter elkaar op je scherm moet kijken.
Daarom heb ik 8 tips voor motivatie tijdens thuiswerken:
1. Zorg voor een goede structuur in je week
Beschrijf de werkweek zoals deze er uitziet en zorg voor herhaling. Plan vaste dagen waarop je naar kantoor of flexplek gaat en vaste thuiswerkdagen. Je brein heeft baat bij structuur en overzicht zal je rust geven. Door er routine van te maken, vind je rust in je werkweek en kun je flexibeler omgaan met uitdagingen binnen deze structuur. Je kan niet altijd vasthouden aan je eigen plan, maar vanuit een duidelijke basis zal het zeker makkelijker worden.
2. Ga efficiënt om met de extra tijd die je bespaart op woon-werkverkeer
Ga niet meer werken, maar maak er inspiratie blokken van. Luister een podcast, lees een goed artikel of laat je inspireren door een korte video van een expert. Geef jezelf een inhoudelijke boost om de vrijgekomen woon-werktijd nuttig te gebruiken. Zo start je met een frisse kijk op de dag. Ook het afsluiten van je werkroutine met een inspirerende tekst, video of boek helpt je om de juiste mindset te ontwikkelen om gemotiveerd te blijven.
3. Blijf in beweging als je veel thuiswerkt
Voorkom een lichaamsdip waarbij je van het bed via ontbijt naar je computer loopt. Je lichaam is een bewegingsapparaat! Ook je brein heeft het nodig om te bewegen. Gedachten en gevoelens komen makkelijker in balans als je beweegt. Het geeft je ook een gezond perspectief op alles wat je bezig houdt. Maak een rondje na het ontbijt, in de middag en aan het einde van je werkdag. Desnoods verzin je boodschappen of breng je spullen naar de kringloop. Parkeer verder weg dan nodig is en houd je lichaam in beweging. Ook zonder telefoon! Laat je handen en armen vrij bewegen en kijk om je heen. Laat je zintuigen het werk doen en geef je mind rust.
4. Laat je niet afleiden door andere mensen die een beroep op je doen tijdens je werk thuis
Op de momenten dat jij werkt (volgens je werkweek structuur) ga je alleen in op vragen die met je werk te maken hebben. Geen privé appjes of foto’s van vrienden die iets met je willen delen. Ook geen e-mails van instellingen en organisaties gericht op privé zaken. Maak een duidelijk onderscheid tussen werk- en privé en groepeer je activiteiten. Ik werk altijd volgens duidelijke richtlijnen: tijdens mijn werkuren staat mijn telefoon op stil en reageer ik niet op privé apps. Alleen wanneer ik word gebeld, neem ik op. En privé e-mails blijven staan totdat mijn werk voorbij is. Breng focus aan in je brein en hecht waarde aan je concentratie.
5. Verzin elke dag een kleine verrassing
Uren achter elkaar in je eentje voor een beeldscherm is niet bevorderlijk voor je positieve mindset. Iets leuks doen voor iemand anders wel. Neem een korte break om iets kleins voor een ander te doen. Bel een vriend die je lang niet hebt gesproken (vraag we even of hij aan het werk is…) of geef een bloemetje aan een oude buurvrouw. Schrijf een kaartje voor een collega en doe ‘m gelijk op de post. Dan heb je gelijk een reden om er even uit te lopen. Of zoek een verrassend recept voor het avondeten en maak je gezin blij.
6. Maak duidelijke afspraken over je bereikbaarheid
Voorkom dat je wacht op iemand die op dat moment andere prioriteiten heeft. Spreek ook af wat je van elkaar verwacht in het weekend. Dat sommige mensen op zondagochtend e-mails versturen vanuit hun bed wil niet zeggen dat jij gaat antwoorden.
7. Houd een open mind zonder oordeel
Het aantal online vergaderingen is soms niet meer bij te houden en de communicatie beperkt en zelfs ‘arm’. Je krijgt sneller de neiging om een (voor)oordeel over je collega’s te vormen zonder echt te zien wat ze bedoelen. Maak het verschil door elke communicatie vanuit een positieve grondhouding te starten. Probeer te horen wat er echt is zonder oordeel. Voorkom dat je alles wat je hoort filtert door je eigen gedachten. Daarom is het ook zo belangrijk de dag te beginnen met een korte wandeling. Door je zintuigen te richten op wat je ziet, krijgt je mind de ruimte om leger te worden. Dat maakt het makkelijker om andere mensen met een open geest tegemoet te treden. Ontmoet je collega’s (virtueel) alsof je ze voor de eerste keer ziet.
Veel van de irritatie die je dagelijks ervaart, komt voort uit diepgewortelde opvattingen, meningen en ideeën over jezelf en andere mensen.
Als je de wereld vanuit die gekleurde lens waarneemt, maak je het jezelf en je collega’s lastig om constructief te overleggen en communiceren. Ongetwijfeld heeft jouw kritische blik een nuttige functie en je geholpen om goede keuzes te maken, maar houd niet vast aan deze patronen als je samen tot een nieuwe oplossing wil komen. Zeker niet als je ook waardering voor je eigen inzet wil behouden. Het is al uitdagend genoeg om ruimdenkend te zijn ten opzichte van anderen, maar het is nog moeilijker om jezelf te waarderen. Als je erg veel moeite hebt met zelfcompassie kun je een training volgen om jezelf hierin te oefenen. Zelfcompassie is ook een belangrijk onderdeel van de retraites die ik organiseer. Maak een dag vrij in je agenda en ontdek hoeveel baat je kunt hebben bij zelfcompassie.
8. Neem zomaar een dag vrij om je motivatie te bewaken
Gun jezelf een complete dag van niet-werken. Maak ruimte voor je vrije tijd ie je niet alleen in het weekend hoeft te proppen of in een vakantie. Ook doordeweeks kun je nog steeds ‘zomaar’ een dag vrij nemen. Weersta de verleiding om je telefoon te checken en ga offline. Maak er een waardevolle dag van die bijdraagt aan je gevoel van rust en ruimte.
Alle tips voor motivatie tijdens thuiswerken samengevat:
- Zorg voor een goede structuur in je week
- Ga efficiënt om met de extra tijd die je bespaart op woon-werkverkeer
- Blijf in beweging als je veel thuiswerkt
- Laat je niet afleiden door andere mensen die een beroep op je doen tijdens je werk thuis
- Verzin elke dag een kleine verrassing
- Maak duidelijke afspraken over je bereikbaarheid thuis
- Houd een open mind zonder oordeel
- Neem zomaar een dag vrij om je motivatie te bewaken
Meer lezen over gemotiveerd en mindful werken?
- Zoek je afwisselende werkplekken om je te motiveren? Ik heb een lijst gemaakt van acht fijne werkplekken om mindful te zijn. Deze lijst heb ik vanuit eigen ervaring samengesteld tijdens de corona crisis.
- Voel je snel spanning op kantoor en je werkplek? Bekijk deze 13 tips om stress op het werk te voorkomen of verminderen.
- Hoe zorg je voor een fijne werkplek waar je aandachtig en met plezier werkt? Maak je werkplek mindful met 8 ideeën.
