Menu
mindful leven

Herstellen van burn-out op retraite

Updated 01/03/2023
herstellen van een burn-out op retraite

Hoe kun je herstellen van een burn-out? Didie Retreats ontvangt regelmatig retraite deelnemers die last hebben van een burn-out. Dankzij de rustige, praktische en persoonlijke begeleiding tijdens de retraites kom je vanuit de burn-out opnieuw in verbinding met jezelf. De meditatie teachers hebben ervaring met deze thematiek en helpen je rust en vertrouwen in jezelf te vinden.

Neem je burn-out herstel serieus en ontdek hoe een retraite hierbij helpt.

Zit je middenin een periode van fysieke, emotionele en mentale uitputting? En heb je al (te) lang last van spanning die je vermogen om te werken, te denken en goed te functioneren negatief beïnvloedt? Zet de stappen die nodig zijn om te herstellen van langdurige stress. Door met een groep gelijkgestemde mensen samen te zijn en te mediteren, ontstaat nieuwe ruimte in jezelf. Je vindt energie om positief te denken en weer te ‘leven’..

Dag Retraite
Weekend Retraites
Stilte Retraites

Een retraite is effectief bij burn-out omdat het bijdraagt aan je ontlading

Met behulp van adem oefeningen en meditatie ontwikkel je de tools om een burn-out effectief te beheersen. Je geeft jouw herstel niet uit handen, maar ontdekt hoe je zelf bijdraagt aan je ontspanning.

Dit zijn 5 redenen waarom een retraite helpt bij burn-out:

Oefenen met bewust zijn verhoogt mindfulness in je dagelijkse leven

Je ervaart volledig aanwezig en bewust zijn van je gedachten, gevoelens en omgeving. Door meditatie tijdens de retraite vergroot je jouw mindfulness. Daardoor word je opmerkzaam wat er in je omgaat als je stress voelt. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker herkent wanneer je je opgebrand voelt. Daardoor ben je er sneller bij om de stappen te zetten om jezelf te beschermen tegen onrust en nieuwe spanning.

Een retraite dag of weekend biedt je ruimte om te leren mediteren

Meditatie is een eeuwenoude oefening die in verschillende culturen wordt gebruikt om de mind te trainen. Door te oefenen en te ontdekken welke vorm van meditatie bij jou past, vind je rust in je overprikkelde geest. Hierdoor vermindert stress. Door je te concentreren op je ademhaling, een boodschap of een visualisatie maak je je geest kalm. Ook je hartslag wordt rustiger en komt in balans. Jouw gehele lichaam en gedachten komen daardoor in een ‘gezonde toestand’ en reacties op stress, zoals een verhoogde hartslag en bloeddruk, nemen af in kracht.

Je ontwikkelt vaardigheden om thuis te herstellen van je burn-out

Je oefent niet alleen tijdens de retraite. De ervaren teachers geven je ook praktische inzichten waarmee je thuis aan de slag kunt om te herstellen van je burn-out. Zo werk je aan de stabiliteit van je welzijn. Je krijgt praktische ontspannings- en mediatieoefeningen die je thuis uitvoert. Door hiermee regelmatig te oefenen ervaar je een gevoel van rust, helderheid en balans in je dagelijkse leven. Op die manier word je weerbaar tegen stress wat helpt om de burn-out beter te beheersen.

Mediteren en mindfulness brengen je terug in het huidige moment

Je ondervindt minder hinder van triggers uit het verleden die ‘oude’ angsten en negatieve emoties oproepen. Wetenschappelijk onderzoek over mediteren heeft aangetoond dat regelmatige meditatie je gevoelens van angst vermindert. Het heeft zelfs impact op je slaap. Bij een burn-out is je slaapritme vaak ontregeld wat de stress alleen maar erger maakt. Door te mediteren en mindfulness te integreren in je leven verbetert je slaapkwaliteit en -hoeveelheid. Het zorgt ervoor dat je reacties op alles wat er gebeurt in je leven passen bij het huidige moment en niet afkomstig zijn uit oude pijn, herinneringen of emoties.

Mindfulness training kan de emotieregulatie verbeteren door het veranderen van neurobiologische reacties die verband houden met je vermogen om je te herinneren dat een stimulus niet langer bedreigend is.

Gunes Sevinc, postdoctoraal onderzoeker is bij Massachusetts General Hospital

Door samen te oefenen verbetert je stemming

Je ontdekt dat je er niet alleen voor staat en meer mensen worstelen met de uitdagingen waar jij mee te maken hebt. Je hoeft niet met elkaar te praten, maar alleen al te merken dat het helpt om samen te oefenen werkt positief op je herstel. De retraite draagt op die manier bij aan je positieve gevoel en zelfvertrouwen. De symptomen van de stress nemen af en je zal je positiever en energieker voelen.

Ga vertrouwen op jezelf door te mediteren op retraite

Ademwerk, mediteren, in stilte samenzijn en mindfulness zijn krachtige methoden om te herstellen van een burn-out. Tijdens een retraite komen die elementen aan bod. Het helpt je uiteindelijk om je stress te verminderen en je dagelijkse bewustzijn te vergroten. Dankzij mindfulness word je weerbaar en ontstaat ruimte in jezelf om vanuit rust te denken, voelen en doen. Ervaar de positieve werking van samenzijn in een veilige omgeving met een goede teacher die er voor je is. Ontwikkel de vaardigheden om beter om te gaan met de uitdagingen van een burn-out.

burn-out herstel met mediteren
Op retraite nieuwe energie vinden om te herstellen van je burn-out
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?