Menu
mindful leven

Vind rust in crisistijd [met 12 persoonlijke tips]

Updated 06/11/2022
vind rust tijdens de chaos

Hoe wil jij omgaan met de chaos waarin de wereld zich nu bevindt? Niets is zeker. Behalve dat de zon opkomt en ondergaat. En dat je zoveel mogelijk tijd mag doorbrengen met de mensen van wie je houdt. Jezelf blijven en rust vinden tijdens een crisis valt niet mee. Of het nu om een persoonlijke situatie gaat of iets van wereldformaat, onrust maakt je onzeker en dat is niet fijn.

Je brein heeft ook een hekel aan onzekerheid.

Hersenen houden van duidelijkheid en structuur. Op die manier kunnen ze makkelijker voorspellen wat je moet doen zodat jij efficiënt leeft. Dat is helaas niet zo makkelijk als je telkens wordt geconfronteerd met negatieve berichtgeving in de media of als je privé te maken hebt met onrust. Je intuïtie vraagt om rust en geborgenheid, maar je leven ziet er vaak anders uit. Hoe blijf je dan mindful?

rust vinden in crisistijd
Aandacht voor jezelf en leer te leven in het nu.

Door je behoeften serieus te nemen, ontdek je jouw innerlijke rust, ook tijdens een crisis.

Door stil te staan en niet door te jagen, wordt duidelijk wat je nodig hebt. Het zal je helpen de juiste keuzes te maken en in balans te blijven als je overdonderd wordt door negatieve media, problemen met je relatie of in je gezin en andere uitdagingen op je werk of waar dan ook. Door je gevoel te respecteren blijf je met jezelf in gesprek. En alleen jij kan die monoloog waardevolle inhoud geven.

De beste 12 tips voor rust in crisistijd:

  1. Beperk nieuwsgaring tot feiten
  2. Laat je niet meeslepen door discussies, ook niet als die gevoerd worden door deskundigen uit het veld
  3. Stel geen ‘wat als’ vragen
  4. Ga voor echte aandacht en leer elkaar nog beter kennen. Wat weet je werkelijk over de mensen van wie je houdt?
  5. Zet alle zintuigen aan als je buiten bent
  6. Richt je gedachten op de kern van wie je bent. Leer te mediteren en kom in verbinding met jezelf.
  7. Blijf in beweging zodat je gedachten en emoties lucht krijgen
  8. Maak bewust tijd vrij om samen te zijn met dierbare mensen
  9. Beperk het huishouden tot een minimum, ga niet dwangmatig te werk
  10. Zorg dat je ruimte voor jezelf neemt in de agenda en gun jezelf een weekend weg. Geef andere mensen ook de ruimte om voor zichzelf te zorgen. Laat de controle los.
  11. Neem de tijd voor het ophalen van leuke herinneringen
  12. Maak samen nieuwe waardevolle, creatieve momenten

Ik vertel je meer over zelfzorg tijdens een crisis:

Om te beginnen moet je zeer selectief zijn met het nieuws dat je tot je neemt. Ik beperk mezelf tot teletekst (old school en o zo eenvoudig). Hier vind ik alle feitelijke informatie en word ik niet meegezogen door discussies van mensen met eigenbelang. Want vergeet niet: iedereen heeft een belang, ook tijdens een crisis.

We leven op één aarde, maar we blijven eigenwijze individuen.

Of het nu een politicus, een professor, een buurvrouw of een onderwijzer betreft, iedereen verkondigt een mening gebaseerd op eigen verleden, kennis en ervaring. En we bedenken strategieën die ons persoonlijk het beste uitkomen, zelfs bij een crisis die vraagt om saamhorigheid en respect. Daar is niks vreemds aan, maar je moet je er wel bewust van zijn.

Niemand heeft de waarheid in pacht.

Dus staar je niet blind op een mening van wie dan ook. Wees bovendien zuinig met het ventileren van jouw visie. Geef aan dat het jouw mening is, maar probeer niemand te overtuigen. Door alleen feitelijke informatie tot je te nemen, kan je brein zich focussen op de feiten en hoeft het niet met zichzelf in beraad over wat nu wel en niet klopt.

Dat scheelt heel veel onrust in crisistijd.

Kijk maar eens kritisch naar het nieuws. De meest gestelde vraag is: “Maar wat als…?” En daar heeft niemand een antwoord op. Door zulke vragen maken we elkaar gek. Je brein is namelijk geprogrammeerd om antwoorden te vinden op de vragen die je stelt om zo gevaar te vermijden. Als je in gedachten continu zegt: “Wat als…?” Dan gaan je hersenen aan het werk om een antwoord te vinden. Zonder dat de feiten bekend zijn. Daar gaat je gezonde mind. Het gevolg is een gestrest brein dat blijft piekeren in de wanhoop een antwoord te vinden.

Vermijd zulke verwarrende vragen en blijf bij de feiten en het moment.

En zoek de natuur op. Samen met de mensen die bij jou thuis zijn. Door met z’n allen de connectie met de natuur aan te gaan, ontspant je mind. Geef aandacht aan alles wat je ziet. Gezien het seizoen is er nu zoveel moois in bloei, chaos of niet, dat gaat gewoon door. Het is een geruststellend tafereel: zien dat de bloemen in knop staan en de dieren zich uitleven in de vroege lentezon. Het maakt dat je gedachten door een andere lens naar de wereld kijken. Zoom in op alles wat zich voor je ogen afspeelt en zet alle zintuigen aan. Hoor mensen lachen als ze plezier hebben, proef vers brood van de bakker en beleef de seizoenen in alle geuren en kleuren. Ik weet zeker dat je je een stuk fijner gaat voelen.

tips om op jezelf te vertrouwen bij een crisis
De natuur geeft je zelfvertrouwen

Word ook minder streng voor jezelf.

Gun jezelf ruimte en tijd om op adem te komen. Het huis hoeft niet perfect schoon. Niemand vraagt daar om, alleen jijzelf. Het mag allemaal wat minder. En word je voortdurend ingehaald door de waan van de dag? Reserveer een duidelijk blok in de dag waarop je offline bent. Begin en eindig de dag met een paar minuten diep ademhalen. En lach gewoon eens. Het is al vaker wetenschappelijk bewezen dat je je fijner voelt als je je hersenen aanzet tot een glimlach. En blijf bewegen. Een lichaam in beweging brengt emoties op gang. En dat is wat je nodig hebt.

Geen vastgeroeste gedachten of diep piekeren, maar een vrije mind die open staat voor chaos.

Crisis vraagt erom dat je hele lichaam leert omgaan met onzekerheid. Niet alleen je gedachten, ook je fysieke elementen. Want een overspannen mind werkt averechts op het welzijn van je body. Stop dus met eindeloos veel vragen stellen bij een crisis. Stel alleen de vragen die er voor jou toe doen. Zo komt je geest in een ‘normaal’ ritme. En pak er eens wat oude fotoboeken bij. Haal leuke herinneringen op, denk terug aan je kindertijd of studie, of reizen. Zoek het in de essentie van ons bestaan. Samen leven, liefhebben en creëren. 

Door zo te leven blijft mijn mind rustig, ook tijdens een crisis.

Mijn gedachten zijn rustig en ik bekijk het leven van dag tot dag met een glimlach. Ik laat me niet gek maken, noch mijn gezin, wat voor crisis er ook is. Door mijn mindset kan ik het managen. En dat heeft een positief effect op de mensen in mijn omgeving. Bescherm jezelf daarom een beetje extra tegen alle meningen en discussies, help jezelf en je dierbaren en geef een glimlach aan mensen die het nodig hebben.

Je zal er versteld van staan hoe rustgevend het is om vanuit die basis elke chaos te ervaren.

En ondertussen bouw je aan een stevig fundament dat je leven zal verrijken, wat er verder ook nog op je afkomt. Je bent geboren met gezond verstand en een intelligent lichaam. Chaos hoort bij de oerkracht van deze wereld. Vecht er niet tegen, draag zorg voor jouw fundament.

persoonlijke tips voor rust tijdens een crisis

Naschrift: iedere keer als ik gezin of partner schrijf, ben ik me ervan bewust dat er ook mensen alleenstaand zijn. En dat je als alleenstaande dubbel en dwars met alles wordt geconfronteerd zonder afleiding van een gezin. Niemand om je twijfels mee te delen of te overleggen waar je tijdens een crisis goed aan doet. Ik wil meegeven dat ik me met iedereen verbonden voel, dus ook met jou als je geen gezin hebt. Daar staat tegenover dat sommige mensen mét gezin zich eenzaam voelen wanneer ze hun gevoel niet kunnen uiten of geen gehoor vinden bij hun partner en kinderen. Ik heb geleerd van de zen monnik Thich Nhat Hanh dat ieder individu verbonden is en niemand alleen. Mocht je alleen thuis zijn en je eenzaam voelen, weet dat er ontzettend veel mensen hetzelfde ervaren. En dat je met elkaar verbonden bent, waar je ook bent.

Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?