Menu
mindful

Mijn lijst met bijzondere retraites in Nederland

retraites in Nederland

Wil je op retraite in Nederland? Ik help je met persoonlijke tips, want je kunt ontzettend veel goede retraites in Nederland vinden. Ik ga zelf regelmatig op retraite en organiseer ook verschillende stiltedagen en meditatie retraites. Door mijn ervaringen in de wereld van mediteren, mindfulness en ademwerk kan ik je persoonlijk helpen met fijne, eigentijdse retraites. Ik deel alleen tips van mensen die ik persoonlijk ken of via mijn netwerk van betrouwbare meditatie leraren en goede retraite organisaties. Gun jezelf een time-out om te voelen waar je staat in je leven en wat je nodig hebt om je goed te voelen.

Deze retraites in Nederland helpen je rust te vinden in je dagelijkse leven.

Pak je agenda erbij en plan jouw moment van rust. Wacht niet langer, luister naar je lichaam en gevoel. Vind een fijne retraite in Nederland om je drukke gedachten en leven te vertragen. Je ontdekt wat er allemaal in je hoofd omgaat en hoe je je daar bewust mee omgaat. Wil je een stille dag, rustgevend weekend of een paar dagen investeren in jezelf zonder drukte en stress? Vind hier mijn persoonlijke en betrouwbare tips voor jouw retraite in Nederland.

Ga direct naar de organisaties van deze retraites in Nederland:

 1. 1-Daagse Retraite zen in je leven
 2. Reconnect Retreat: Terugkomen bij jezelf
 3. Stiltedag voor een mindful leven
 4. Mindfulness midweek voor je innerlijke kind
 5. Individueel Wandelretraite met coaching
 6. Mindfulness Retraite op Terschelling
 7. Luxe weekend Zen in Vught
 8. Eilandretraite op Vlieland met mindfulness
 9. Meditatie en do-in weekend retraite in Nederland
 10. 3-Daagse Stilte Retreat in de Natuur

Mijn persoonlijke lijst van goede retraites in Nederland

Dit is de inhoudsopgave van de retraites in Nederland die ik heb beschreven. Lees de uitgebreide beschrijvingen van deze retraites met verwijzing naar de organisaties waar je terecht kunt voor boekingen.

Inhoudsopgave van mijn retraite beschrijvingen:

 1. Dag retraite Zen in je leven
 2. Reconnect Retreat: Terugkomen bij jezelf
 3. Dag retraite in stilte met mindfulness
 4. Mindfulness midweek voor je innerlijke kind
 5. Privé wandelretraite met coaching
 6. Stilte, zelfcompassie en mindfulness op Terschelling
 7. Luxe weekend Zen retraite
 8. Eilandretraite op Vlieland met mindfulness
 9. Mediteren en Do-in retraite weekend
 10. Stilte weekend thuiskomen bij jezelf

1. Dag retraite Zen in je leven

Deze toegankelijke retraite zen in je leven in Nederland wordt georganiseerd om je te inspireren te leven vanuit een vrij gevoel en kalme geest. Deze retraite is geschikt voor alle niveaus. Niks moet, alles mag. Gedurende een dag heb je alle tijd en aandacht voor jouw mind en body, op mooie locaties dichtbij de natuur. Je ontdekt wat zen precies inhoudt en gaat er op toegankelijke wijze mee oefenen met een ervaren en praktische zenleraar. Hier krijg je ook de ruimte om te ontdekken wat zen in jouw dagelijks leven kan betekenen. Dit wordt gecombineerd met rustige oefeningen, basis meditaties, wandelen en oefeningen.

ik wil een dag op retraite in Nederland
Een dag zen in je leven op retraite in Nederland

Verder is er goede verzorging met thee, koffie en een vegetarische, huisgemaakte lunch die bijdraagt aan de mindfulle ervaring nabij de natuur. Met deze eigentijdse zen retraite kom je tot rust in een bijzondere omgeving dichtbij de natuur. Niet zweverig, heel aards en praktisch voor jouw dagelijkse leven.

Deze 1-daagse retraite heb ik georganiseerd omdat ik veel baat heb bij de zen methoden van mediteren.

Op een toegankelijke en eenvoudige wijze leer je rust te vinden in je mind. Ook kende ik verschillende zen leraren in Nederland die goede retraites geven. Daarom heb ik deze leraren uitgenodigd om de zen retraite dag te begeleiden. Voel je welkom.

zen retraite in Nederland
Eenvoud in je leven tijdens een zen retraite op een schitterende locatie (foto: Kiemkracht64)

2. Reconnect Retreat: terugkomen bij jezelf

Wat weerhoudt je ervan te doen wat je wil? Tijdens deze retraite dag in Vught ga je aan de slag met je innerlijke wens. Wat leeft er van binnen en hoe kom je daarmee in verbinding? Onder leiding van een ervaren en getrainde teacher neem je afstand van je wenselijke gedrag. Wat wil je echt en hoe voel je dat?

Nederlandse retraite dag met mediteren
Nederlandse retraite dag met mediteren

Teacher Sharda heeft een gedegen achtergrond als coach, mindful teacher en is getraind in oosterse filosofieën. Zij neemt je mee op innerlijke reis naar je kracht en zelfvertrouwen. Met behulp van meditaties, ademhalingsoefeningen en mindful movements kom je uit je hoofd in je hart.

Waardoor raak je verwijderd van jezelf en hoe kom je terug bij jezelf?

In een landelijke omgeving waar de tijd stil staat, vind je de ruimte om jezelf te zijn. Op een plek die gevoed wordt door respect voor de natuur kom je makkelijker met jezelf in verbinding. Dit is een dag om vertrouwen in jezelf te krijgen en los te laten wat je in de weg zit.

mooie retraite in Nederland
Reconnect Retreat in Noord-Brabant in het Jagershuis

Het programma omvat een reeks activiteiten waarbij het welzijn van body & mind centraal staan. Wat je tijdens deze retreat kunt verwachten is een ontspannende mix van meditatie, healthy food én een ontdekkingsreis naar jezelf. Door de hectiek van alledag zijn we onszelf soms een beetje kwijtgeraakt. Hoe fijn is het dan om jezelf te (her)ontdekken en ‘ik’ terug te vinden?

3. Dag retraite in stilte met mindfulness

Door stil te worden, hoor je de stem van je hart. Daarom organiseer ik deze mindful retreat in stilte, in de natuur van Noord-Brabant. Tijdens deze stilte retreat krijgt je gevoel de aandacht omdat jij stil bent. Op een praktische en ontspannen manier ga je ervaren wat mindful leven in stilte met je doet. Deze dag geeft je de mogelijkheid om te wennen aan je eigen stem, heel toegankelijk vanuit een positieve houding. Niks hoeft, jij bepaalt wat goed voelt. En je kunt rekenen op begeleiding door een prettige leraar met brede ervaring in mindfulness.

retraite voor beginners in Nederland
Vertragen en bewustwording in het bos van Breda

Een aangename plek om je mind te kalmeren is het uitgestrekte wandel- en bosgebied in Noord-Brabant. Daarom wordt deze retreat gehouden op verschillende locaties in Breda en Raamsdonk. Je verblijft op een rustgevende plek om te voelen er ervaren wat stilte inhoudt. Je kunt kiezen voor een retraite op de kleinschalige binnen locatie, gelegen in het Mastbos. Daar heb je voldoende ruimte om samen te ervaren wat je mind aan het doen is. Ook kun je in stilte verblijven tijdens de retraite in een oude schuur in Raamsdonk gelegen in een weiland. Dankzij de buitenlucht en natuur kun je er goed ontspannen en je mind leeg maken. Parkeren voor de deur en ook te bereiken met openbaar vervoer.

rust vinden in jezelf
In stilte hoor je jouw gevoel bij de oude schuur in Raamsdonk (foto: Object43)

Stilte retraites in Nederland zijn momenteel erg populair en dat is niet zo vreemd.

Je wordt overspoeld met geluiden in het dagelijks leven. Of je nu in een dorp of in de stad woont, het geluid gaat maar door. Zo hoor je buiten het verkeer en word je binnen gehinderd door een hoeveelheid geluid van smartphones en laptop tunes. Ook alle huishoudelijke apparaten kunnen je overmatig prikkelen zoals de wasmachine, droger en luchtzuiveringsinstallaties.

Kun je jouw eigen geluid nog horen?

Het gaat er niet om volledig stil te leven, want geluid hoort bij de mens. Maar het leren omgaan met deze geluiden en te horen wat er binnen in jou leeft. Dat is een heilzame oefening en daarom is een stilteretraite zo waardevol. Marcel Cobussen, hoogleraar auditieve cultuur, zegt hierover: “Een stilteretraite kan helpen om je bewust te worden van het geluid dat ons omringt en van hoe die geluiden ons gedrag sturen.”

stilte dag en retraite
In stilte kun je jezelf weer horen

De stiltedag is een complete dag om te investeren in jouw hart.

Gun jezelf deze stilte. Ga zonder verwachtingen genieten van deze dag. Want je hoeft namelijk geen ervaring te hebben met stiltedagen, mediteren of iets anders. Deze dag ontdek je hoe fijn het is om gewoon te zijn. En je maakt kennis met mindfulness: bewust leven en met aandacht de dagelijkse dingen te doen. Mindfulness leraar Thich Nhat Hanh zegt het heel mooi: ‘Als je het lawaai in jezelf kunt stoppen en je in stilte weet te vestigen, kun je de diepste roep in jezelf horen. Op die momenten roept je hart je toe. Zo kom je erachter wat je hart probeert te vertellen. Dat kon je niet horen, omdat je hoofd vol zat met lawaai.’

stiltedag
Word stil in jezelf op retraite in Nederland

Als jij wil ervaren wat stilte met je bewustzijn doet, zit je hier op de juiste plek.

Heb je behoefte aan een dag om te ontdekken wat je gevoel je vertelt, boek deze retreat. Vanuit stilte en aandacht voor alles wat jij van nature bij je draagt, leer je te voelen wat goed voor je is. Deze stilte retraite gaat je helpen om tot stil-stand te komen. De begeleider geeft je praktische inzichten om vertrouwd te raken met de stilte in jezelf. Ervaar hoe je vanuit kalmte kunt omgaan met alle prikkels in je dagelijks leven.

4. Mindfulness Midweek voor je innerlijke kind

Deze uitgebreide 5-daagse mindfulness retraite is geïnspireerd door de wijsheidstradities uit het boeddhisme en mindfulness. Op een prachtige plek middenin Nederland onderzoek je samen met zeer ervaren teachers de relatie met jezelf. Teachers Susan Bögels en George Langenberg zijn beiden mindfulness teachers en geschoold volgens de wetenschappelijk mindfulness programma’s en boeddhisme. Bij een retraite onder begeleiding van deze Nederlandse experts weet je zeker dat je het beste uit jezelf en de retraite haalt. George is daarnaast yoga teacher en acupuncturist en Susan psychotherapeut en hoogleraar Mindfulness. Dit is de ultieme retraite 5-daagse om je lichaam, hart en psyche te verbinden.

nederlandse week met mediteren
beste retraites in Nederland

Ontdek hoe jouw opvoeding bepalend is geweest voor alles wat je nu doet.

De manier waarop je bent opgevoed beïnvloedt niet alleen de relatie met jouw kinderen en kleinkinderen, maar ook de relaties die we hebben met partners, collega’s, vrienden, cliënten, studenten. En het allerbelangrijkste: de relatie met onszelf. Neem de tijd om diep in jezelf te kijken en te ervaren wat je nu echt wil in dit leven.

Ervaar wie je werkelijk bent onder alle lagen van aangeleerd gedrag.

George Langenberg

De teachers hebben ruim ervaring met thema’s rondom opvoeden, ouderschap en aangeleerd gedrag. Ze vertellen: “Als kind hebben we de manier waarop onze ouders op ons reageerden ‘geïnternaliseerd’. Bijvoorbeeld de reactie die we kregen als we hongerig, blij, verdrietig, boos of bang waren. Of als we niet konden slapen of ons versliepen. Als we een test haalden of ervoor zakten. Door die reactie te internaliseren maakten wij hun gedrag ‘het onze’. Hun gedrag is naar binnen gegaan, een deel van ons geworden. Maar is dit werkelijk wie we zijn en wie we willen zijn? De rest van ons leven zijn we op een bepaalde manier bezig om dat innerlijke kind terug te vinden, de ‘ik’ onder lagen en lagen van aangeleerd gedrag.” Met het Zen Boeddhistisch concept van de ‘beginners’ mind’ ga je aan de slag om je innerlijke kind terug te vinden. 

Stilte is een belangrijke voorwaarde voor deze retraite en daar krijg je alle hulp bij.

Samen neem je de stilte in acht zodat ieder de aandacht op de beoefening kan richten. Je volgt een praktisch en doeltreffend programma met zit- en loopmeditatie, yoga, werkmeditatie en ‘reparenting’ oefeningen. Ook is er ruimte om ervaringen te delen in duo’s en ervaringen te delen met de teachers. Stilte is niet alleen een regel van de retraite maar een beoefening in de beoefening die je helpt om de aandacht naar binnen te richten en de kwaliteit van onze innerlijke ogen en oren te herkennen

Deze mindfulness midweek vindt plaats in april en oktober op een schitterende plek waar je alles los kan laten.

Tijdens deze midweek is er een chef die alle dagen Ayurvedisch kookt. Na de laatste meditatie kun je ’s avonds gebruik maken van de sauna. De hele locatie is ruim opgezet, groot genoeg om je even terug te kunnen trekken uit de groep, of uit te waaien voor een wandeling op de hei of in het bos. Door met jezelf in stilte te zijn tijdens deze retraite, ontmoet je jouw innerlijk kind weer. Het geklets van de geest wordt minder. Je voelt pure en rauwe emoties en gebruikt je zintuigen weer op de manier zoals kinderen dat doen. Neem deze retraite de tijd om weer intens te genieten van je leven.

een week op retraite in Nederland met overnachting
retraite week in Nederland volgen
De retraite is geheel verzorgd met ayurvedisch eten
dit is de beste retreat in Nederland
Ontdek wie je werkelijk bent tijdens de Mindfulness Retraite midweek

5. Privé wandelretraite met coaching in de natuur

Is er iets dat je anders wil gaan doen in je dagelijkse leven? Voel je dat er iets ‘schuurt’ en wil je ermee aan de slag? Kom in beweging en maak los wat vastzit in je hoofd. Onder professionele begeleiding van een coach ga je op wandelretraite. Deze individuele sessie van een middag, dag of meerdere dagen helpen je te ontdekken wat er in je omgaat. Bovendien werk je samen met de coach aan oplossingen die je verder helpen in je leven. Je krijgt tools om meer rust in je dag te brengen en beter te voelen waar je behoefte aan hebt.

wandelretraite in Nederland vertelt
In een veilige omgeving van de coach en de natuur krijg je inzicht in je gevoel.

Een wandelretraite in Nederland geeft ruimte aan de stem van je hart.

Deze wandelcoach heb ik leren kennis tijdens mindfulness sessies en hij neemt de tijd voor je en jouw verhaal. Voor je ligt een persoonlijke wandeling met een prettige coach die je meeneemt en stil laat staan bij wie jij bent. Geen enkele ervaring is nodig. Tijdens de coaching neem je jezelf mee en dat is wonderlijk genoeg. Bovendien staat de route niet vast, want deze bepaalt de coach ter plekke. Daarbij wordt altijd rekening gehouden met wat ‘het hoofd wil en het lichaam wenselijk vindt’.

Door te wandelen met een ervaren coach krijg je rust in je gedachten.

stiltedag ervaringen
Wandelen tijdens een privé stilteretraite in Nederland.

6. Stilte, zelfcompassie en mindfulness op Terschelling

Wil je graag aandachtig aanwezig zijn in het nu? En wil je meer compassie voor jezelf? Deze stilte mindfulness retraite retraite begeleidt je op weg naar een leven zonder stress of angst. In dit retraite stilte weekend kom je tot jezelf door nieuwe inzichten. Zo leer je lastige situaties los te laten en te ontspannen in wie je bent. Ook krijg je begeleiding om meer in het moment te leven. Dankzij praktische handvatten en oefeningen kun je dit vervolgens thuis gaan oefenen. Mindfulness, zelfcompassie en het toelaten van emoties zijn centrale thema’s in dit stilte weekend.

stilteretraite aan zee
Stilteretraite aan zee bij Terschelling (foto: Folkshegeskoalle)

Leer voor jezelf te zorgen in plaats van te veroordelen of jezelf in gedachten af te wijzen. Door middel van beweging, rustige yoga en mediteren ontwikkel je een evenwichtig zelfbeeld. Neem afstand van je dagelijkse routine en gun jezelf een weekend mindfulness in de mooie natuur van Terschelling. Er is overigens voldoende ruimte voor wandelingen en ontspanning dus geef jezelf wat je nodig hebt.

Je kunt het zien als ‘meebewegen met het leven’.

stilteweekend in nederland
Stilteweekend in aandacht zijn (foto: De Folkshegeskoalle)

Je verblijft tijdens deze stilte retraite op Terschelling in een centrum waar ontmoeten, bezinnen en cultuur centraal staan. Tijdens je weekend in De Folkshegeskoalle zit je midden in de natuur en dichtbij het strand. Het weekend is volpensioen dus er wordt gezond, vegetarisch voor je gekookt. Je hoeft daarom nergens aan te denken en heb alle tijd om je rust te vinden.

Laat je alvast inspireren door de podcast die de mindfulness leraar heeft gemaakt.

In deze mindfulness podcast wordt Marc geïnterviewd door burn-out coach Rein Steinkuhler van ‘Je ware ik‘. Samen praten ze over wat mindfulness nou eigenlijk is, hoe je het toepast in je leven en welke voordelen het je kan geven. Ook hebben ze het over hoe grip op je hoofd krijgen, hoe je meer in het nu kan zijn en in een gemoedstoestand van niet-oordelen kan raken. Marc deelt ook zijn ervaringen van zijn jaren in Tanzania en wat hij daar leerde. Verder hoor je in deze podcast een korte toegankelijke oefening-meditatie om zelf te ervaren wat mindfulness voor jou kan betekenen.

7. Luxe weekend Zen retraite

Leer jezelf kennen in een onvergetelijk retraite weekend voor je hart, hoofd en lichaam. Ontdek jouw ware levensbehoefte tijdens dit prachtige zen vakantieweekend. Maak een einde aan gepieker, oude gedachten en twijfels over wie je bent. Het is tijd voor jouw ware verhaal. Kom ontspannen, mediteren en geniet van een geweldige plek met goed eten.

weekend retraite in Nederland in juni 2022
Zen weekend retraite in Nederland

Een weekend weg van de dagelijkse drukte en rust vinden in een andere omgeving. Je verblijft in de uitgestrekte omgeving van een prachtig hotel in Vught met historische architectuur. Direct als je bij het landgoed aankomt, voel je de rust en ruimte. Volgens het ritme van de retraite ervaar je de juiste balans tussen in- en ontspanning. Je krijgt nieuwe inzichten, leert andere mensen kennen, je oefent je om jouw verhaal helder te krijgen en te vertellen wat je wilt vertellen.

ik wil een weekend op retraite
Afstand nemen van de dagelijkse drukte en voelen waar je behoefte aan hebt.

Tijdens het luxe zen weekend in Nederland ga je op een ontspannen manier op ontdekkingstocht.

In de veilige omgeving met ervaren leraren en gelijkgestemde deelnemers deel je verhalen rond het kampvuur. In hoeverre zijn deze verhalen nog passend om je toekomst verder vorm te geven? Je leert helder waarnemen met al je zintuigen die de brug vormen tussen jou en je omgeving. Door je te verbinden kom je tot de kern van je identiteit. Ook is er voldoende vrije tijd om de verschillende wandelroutes te verkennen. Achter het landhuis loopt een stiltepad, een route tussen de hoge bomen en omliggende weilanden waar je tot rust komt. Op deze plek kun je ongestoord onthaasten en terug naar je basis. In de hectiek van jouw leven vind je hier een goede balans tussen actie en reflectie.

Door een compleet weekend aandacht te hebben voor eenvoud, rust en ruimte ontstaat ruimte voor de essentie van jouw leven.

Jeroen Verstappen geeft zenmeditatie training op een inspirerende, verdiepende en praktische manier. Zijn werkwijze past bij actieve mensen op zoek naar balans en verdieping. Hij is een deskundige zen coach en zenleraar bij instituten in Nijmegen en Arnhem. Nienke Kruithof is gediplomeerd zencoach en zenleraar en locatiemanager van het zen instituut in Soest. Wat haar aanspreekt in de zenbehoefening, is het leren aandacht hebben voor wat er in het moment gebeurt, en hoe waardevol en leerzaam dat elke keer weer mag zijn.

op retraite in een weekend in juni
Beleef een zen weekend in Vught (foto: hotel Zin)

8. Eilandretraite op Vlieland met mindfulness

Een paar keer per jaar kun je de inspirerende eilandretraite volgen. Dit is een meerdaagse retraite om goed te leren zorgen voor jezelf. Hoe creëer je meer rust en ontspanning, in jezelf en in het dagelijks leven? Hoe zorg je op een gezonde manier voor jezelf: fysiek, emotioneel en mentaal? Het thema van de eilandretraite is een betere relatie met jezelf. Gedurende drie dagen word je begeleid met een combinatie van ontspanning en persoonlijke ontwikkeling, zodat je er na het weekend ook veel plezier van hebt. Het programma is opgebouwd uit mindfulness, zelfcompassie en yin yoga. Retraite teachers Fokje Westerling en AnnaMarie Springelkamp zijn hierin gespecialiseerd en hebben gedegen ervaring in het geven van retraites en coaching.

samen stil zijn aan zee en wandelen op retraite
Mindfulness aan zee en wandelen op retraite

Deze retraite met mindfulness en compassie geeft je inzichten en oefeningen om te ontspannen. Je leert anders omgaan met ervaringen die je stress kunnen geven. Ook ontdek je hoe je meer aandacht kunt besteden aan positieve ervaringen en niet alleen het negatieve in je leven. Fokje zegt hierover: “Je brein is er voortdurend op gericht je kans op overleving in te schatten en te vergroten. Negatieve ervaringen gaan daarom meteen naar het langetermijngeheugen. Om misschien later nog van nut te zijn. Positieve ervaringen zijn minder belangrijk voor je overlevingskans en beklijven niet zo snel. Daarom is het belangrijk dat je leert stilstaan bij al je gevoelens en op je laat inwerken. Zo komen je brein en jij meer in balans.”

Wil je in balans komen op retraite?

Dan volg je een van de eilandretraites op een rustgevende locatie aan het Noordzeestrand van Vlieland, met uitzicht op zee en in de bijzondere eilandnatuur.

even rust nemen tijdens een retreat weekend aan zee
Rust nemen voor jezelf en in balans komen tijdens de eilandretraite

9. Mediteren en do-in retraite weekend

Tijdens deze retraite ga je naar binnen op zoek naar jouw werkelijkheid. Zo leer je te luisteren naar je eigen wijsheid en niet afgeleid worden door de meningen van anderen. Alleen jij weet wat goed voor jou is, wanneer je daar bewust van wordt, kom je in jouw eigen kracht te staan. Neem een weekend retraite om te leven vanuit je hart en niet uit je hoofd. Dat levert je uiteindelijk meer energie en ontspanning op. Voor elke doelgroep geschikt, of je nu beginner of gevorderd bent. Het wordt een ontspannen weekend met stiltewandelingen en verdiepende oefeningen. Dit gaat je helpen om in het nu te zijn. En de zachte oefeningen met Do-In yoga versnelt het zelfhelende vermogen van je lichaam en geest. Ook zorgen verschillende vormen van meditatie voor je focus, concentratie en verstilling van je geest.

ik wil een weekend alleen weg naar zee
Een verwenweekend aan zee bij Renesse (foto: Zeeuwse Stromen)

Het weekend verblijf je in een prachtig hotel aan de kust. Ik ben er geweest en je loopt vanuit je kamer zo het strand op. Het eten is er heerlijk en je vindt er verschillende wellness faciliteiten. Behalve de retraite is het heel fijn om er te wandelen en te lezen bij het zwembad of een strandpaviljoen aan zee.

10. Stilteweekend thuiskomen bij jezelf

Ik ben opgegroeid in Gelderland en ga regelmatig terug voor een weekendje weg. Dan boek ik een solo overnachting om alleen te wandelen, lezen en ontspannen in de natuur. De bosrijke omgeving doet me ontzettend goed en geeft mijn zintuigen de verfrissing die ik nodig heb. Retraites met wandelingen in de Gelderse natuur zijn daarom heilzaam voor een overprikkelde mind. Vind jezelf terug met een weekendretraite waar je thuiskomt bij jezelf.

Geniet van een stille retreat op een mooie plek in het bos aan de Renkumse beek.

Dompel jezelf onder in een programma met meditatie, yoga, zelfmassage, persoonlijk reflectiegesprek en stiltewandelingen. Er is veel rust en persoonlijke aandacht. Je bent veel buiten, als het kan rond het vuur.

stilte weekendretraite in Nederland
Stilte weekendretraite in Nederland (foto: Zijn vol zin)

Je verblijft in stilte met de groep en dat geeft een extra dimensie aan je retraite ervaring. Na een dag of weekend in stilte te zijn geweest zal je merken dat je nieuwe inzichten opdoet. Soms heb je helemaal geen zin meer om te praten. Wat gebeurt er met je gedachten als je een paar dagen stil bent op retraite in Nederland? Ik kan iedereen deze ervaring aanraden. Het is niet altijd even makkelijk of leuk, soms zijn er momenten van verveling of onrust. Juist die confrontatie met jezelf brengt je verder in je leven. Leer jezelf kennen tijdens deze weekend retraite in stilte en kom thuis bij jezelf.

weekend retraite in Nederland boeken
Geniet van de stilte in Gelderland (foto: Zijn vol zin)

Zoek je een andere retraite in Nederland?

Ik beschrijf regelmatig retraites die toegankelijk zijn. Hieronder vallen programma’s met mediteren, oefeningen en mindfulness die praktisch zijn, makkelijk te bereiken en inhoudelijk dichtbij jouw behoefte staan. In deze maandelijkse memo verzamel ik tips voor retraites en mindful leven. Ontvang deze inspiratie memo in je mailbox, gewoon eerlijk en goed.

Wil je een van mijn meditatie retraites in Nederland volgen?

Ik organiseer zelf eigentijdse retraites. Hiervoor werk ik samen met ervaren en praktische leraren op het gebied van mindfulness, mediteren en zen. Je bent welkom om een van deze retraites te ervaren. Het gaat mij om jouw persoonlijke journey van happiness en niet zozeer op trendgevoelige activiteiten. Je wil inzicht in je mind en de juiste keuzes maken. Dáárom ga je op retraite in Nederland.

Deze retraites in Nederland ondersteunen je bij een zoektocht naar jouw bewuste leven.

Haal inspiratie uit deze lijst met praktische retraites in Nederland; goede meditatie, stilte en mindfulness retraites in Nederland op een rij. Gebruik deze lijst als vertrekpunt voor je zoektocht. Wanneer een retraite uit deze lijst is volgeboekt, neem dan contact op met de organisatie om een soortgelijke retraite te vinden. En heb je behoefte een persoonlijke adviezen omdat dit je eerste retraite gaat zijn? Lees dan het artikel met tips over weekendretraites in Nederland.

retraite in de natuur en mediteren
Retraite en mediteren op een inspirerende plek (foto: Kiemkracht 64)

Waarom retraites zo waardevol zijn?

Spiritueel leraar Eckhart Tolle, bekend van verschillende retraites en boeken over persoonlijke kracht, heeft het mooi omschreven. Vooral de unieke waarde van stilte heeft hij treffend verwoord: “Het verstand denkt niet: Hé dat is interessant, dat onthoud ik. Want stilte is niet interessant. ‘Interessant’ is iets waar het verstand over kan nadenken, maar dat is niet het hoogste wat er is. Kijk naar een boom, of een bloem of de zonsondergang. Op het moment dat je gaat analyseren, er mentale etiketten aan gaat hangen, wordt het interessant. Maar de diepte en levendigheid ervan gaan verloren.”

Als je op zoek gaat naar de stilte in jezelf vallen de mentale concepten weg. Daardoor ontstaat een unieke leegte die je rust geeft.

Zo ontstaat ook de ruimte om te voelen waar je aan toe bent in je leven. En wat de stappen zijn die echt bij jou passen. Tijdens een retraite met mediteren en momenten van stilte oefen je de vaardigheden om stil te worden in jezelf.

rust vinden op retraite
Tijdens een retraite kun je oefenen om de stilte in jezelf te vinden.
Spiritueel leraar Eckhart Tolle legt uit hoe je overmatig denken kunt doorbreken.

Door de retraites met mindfulness, meditatie en zen oefeningen kom je lichamelijk en geestelijk in balans.

Je zult dankbaar zijn voor dit mooie cadeau aan jezelf en met hernieuwde energie en nieuwe inzichten het weekend afsluiten. Zo kom je weer dicht bij jezelf en je gevoel dankzij een retreat. En met de meditatieoefeningen voor je dagelijkse leven werk je aan een positieve mindset. Door te mediteren ga je jouw mind trainen vanuit wetenschappelijk onderzochte effecten. Laat je informeren door deze video met animaties over mediteren en de werking op je brein.

retraite artikelen
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?