Menu
slow travel

Mijn lijst met bijzondere retraites in Nederland

retraites in Nederland

Op retraite dichtbij huis? Geen enkel probleem, want je kunt ontzettend veel goede retraites in Nederland vinden. Dat is wel zo praktisch wanneer je een druk leven hebt. Je kunt tenslotte niet zomaar een paar weken weg. Wil je een weekend of een paar dagen investeren in jezelf zonder deadlines, stress of verplichte nummers? Ben je toe aan een paar dagen ontspanning en samen met een ervaren leraar je gedachten en gevoel doorgronden? Kies een van de retraites in Nederland. Je ontdekt wat er allemaal in je hoofd omgaat en hoe je je daar bewust van wordt.

Laat je inspireren door de beste mindfulness retraites in Nederland.

Ik publiceer regelmatig retraites voor je mind en lichaam die toegankelijk zijn: mindfulness retraites die betaalbaar zijn, makkelijk te bereiken en inhoudelijk dichtbij jouw behoefte staan. Met het laatste doel ik op zogenaamde bewustwordingsprogramma’s die ingaan op je persoonlijke ontwikkeling en niet zozeer op trendgevoelige activiteiten. Dat geldt ook voor betrouwbare online retraites op het gebied van mindfulness en gelukkig leven.

Je wil inzicht in je mind en de juiste keuzes maken. Dáárom ga je op retraite.

Dat je hierbij goede voeding en beweging nodig hebt, zal ik niet ontkennen. Ik ben namelijk een groot voorstander van een holistische benadering, niettemin moet het programma van de retraite wel in balans zijn. Beweging geeft je lichaam energie wat bijdraagt aan een positieve kijk op je mind, maar een paar uur hevige yoga voor beginners leidt juist tot frustratie. Voor voeding geldt hetzelfde: gezond eten houdt je fit tijdens een retraite, maar vanuit het niets onafgebroken vasten heeft een compleet ander effect. Wie wil er nu hoofdpijn tijdens je persoonlijke ontdekkingsreis?

Deze retraites in Nederland ondersteunen je bij een zoektocht naar jouw bewuste leven.

Haal inspiratie uit deze lijst met praktische retraites in Nederland.

Een aantal van deze Nederlandse retraites is makkelijk te boeken via het online platform Tripaneer. De mensen achter deze retraite community sprak ik vorig jaar. Ik denk namelijk al geruime tijd na over de ontwikkeling van een nieuwe boekingswebsite waarop je alle retraites in Europa kunt vinden. Ik zocht partners om dit te initiëren, totdat ik de site van Tripaneer tegen kwam.

Alle meditatie, yoga en mindfulness retraites in Nederland op een rij…

Precies wat ik voor ogen had. Daarom heb ik er zelf ook gebruik van gemaakt, veel effectiever dan het wiel opnieuw uitvinden. Bovendien is Tripaneer een Nederlands initiatief met inmiddels stevige presence over de hele wereld. Hulde! Ik juich het Hollandse ondernemerschap toe. Van de eigenaren heb ik gehoord dat het platform in ontwikkeling is. Je kunt er dus nog veel meer van gaan verwachten waaronder een uitgebreide keuze aan mindfulness, meditatie en yoga retraites over de hele wereld. Dat scheelt je heel veel zoekwerk.

Mijn 9 retraites in Nederland:

Gebruik deze lijst als vertrekpunt voor je zoektocht. Wanneer een retraite uit deze lijst is volgeboekt, kijk dan verder op de website van de organisatie om soortgelijke retraites te vinden.

Retraite voor een persoonlijk avontuur

Jezelf ontdekken doe je niet alleen maar door stil te zijn. Ik heb het meeste gevoeld in het samenzijn met anderen. Mediteren en ademhaling vormen een waardevol vertrekpunt, maar uiteindelijk kom je tot leven door interactie met anderen. Door op eigenwijze te spelen, te bewegen en je emoties vrij te laten voel je wat diepe ontspanning met je mind doet. Simone Wiewel is een vrouw die dat precies begrijpt en organiseert daarom vijf keer per jaar een retraite. Zij ziet de mens als een holistisch wezen en hecht waarde aan jouw emotionele en fysieke balans. Jouw innerlijke rust krijgt de aandacht bij Simone. Via haar website ‘All is Within’ vind je de actuele agenda van de verschillende activiteiten.

reiki en retraite
Reikimaster en retraite coach Simone Wiewel (foto: All is Within retraites)

Het leven van Simone staat symbool voor innerlijk avontuur en spirituele speelsheid.

Zij is niet alleen Reikimaster, maar zelf ook een sensitieve soul en voelt goed aan wat er speelt in je leven. Een retraite met Simone Wiewel is toegankelijk en licht zonder oppervlakkig te zijn. Ze laat je genieten terwijl je ontdekt waar je innerlijke reis naartoe gaat. Voel je thuis in de mindfulle wereld van Simone en haar team dat klaar staat met workshops die je hart raken, biologisch eten en een fijne sfeer.

midweek retraite
Weekend retraite in Nederland (foto: All is Within retraites)

Ontspanning tijdens een praktische meditatie en yoga retraite

Deze retraite is geschikt voor alle niveaus. Niks moet, alles mag. En dat in Zeeland, mijn favoriete provincie om te onthaasten. Daarom raad ik deze toegankelijke meditatie en yoga retraite aan. Een bezoek aan de Zeeuwse kust is sowieso een perfecte gelegenheid om je hoofd rust te geven en je vrij te voelen. Ik rijd maandelijks naar de kust, soms zelfs wekelijks, en kom altijd met nieuwe energie thuis. Een retraite met yoga en meditatie in Zeeland is daarom een prettige ervaring.

beste yoga retraite in zeeland
Rustige en fijne retraite in Zeeland (foto: FIT Body & mind)

Deze retraite vindt plaats in Noordgouwe, op Schouwen-Duiveland. Het programma omvat een reeks activiteiten waarbij het welzijn van body & mind centraal staan. Je volgt één programma in een besloten groep en je kunt inspirerende workshops volgen van de andere docenten. Naast de meditatie en yoga activiteiten is er voldoende ruimte voor jouw wellness in de sauna, in het zwembad of tijdens een strandwandeling. Zelfs massages ontbreken niet aan je keuzemenu tijdens deze retraite. Ingrid Groot begeleidt de retraite, een sprankelende vrouw met heel veel yin energie.

Wil je alvast een beetje vertrouwd raken met de omgeving? Dan heeft de organisatie een filmpje voor je:

Zelfcompassie eiland retraite

Ik schrijf vaak over retraites en deze is een persoonlijke aanrader. Omdat de retraite wordt georganiseerd door Fokje, iemand die in alle rust en met geduld, samen met jou de ruimte in je mind en hart opent. En dan ook nog eens op een unieke plek in Nederland: Vlieland. Ik werk met Fokje samen voor een boeddhistisch platform en iedere keer verbaast ze me weer met haar spirituele kennis, inzichten en ervaringen in het boeddhisme en mindfulness. Bovendien is ze een vrouw die met beide benen op de grond staat en een gezin runt en haar eigen onderneming. Ze leert elke dag opnieuw over mindful leven en deelt haar kennis – vaak onbaatzuchtig – met mensen die het nodig hebben. Om samen met haar op zoek te gaan naar je persoonlijke rust is een fijne ervaring.

retraite aan zee
Rust en ontspanning aan zee (foto: Eilandretraites)

Deze driedaagse eiland retraites zijn een combinatie van ontspanning en persoonlijke ontwikkeling, zodat je er na het weekend ook veel plezier van hebt. Ze zijn gebaseerd op mindfulness, zelfcompassie en yinyoga. Iedereen kan deelnemen en je wordt goed begeleid door professionele, ervaren trainers en docenten. 

op retraite in nederland
Rust in de natuur en je mind (foto: Eilandretraites)

Wellness retraite Liefde voor Jezelf

Judith de Jong neemt je mee wandelen, geeft yogales en begeleidt je bij het mediteren. Sinds 2007 is Judith yogalerares en ze leerde de afgelopen jaren milder en liefdevoller naar zichzelf te kijken. Haar programma’s vormen een uitgebalanceerde mix van bewegende en vaste lichaamshoudingen, en ontspanningstechnieken. Verder is ze geschoold in ademhalingstechnieken en diepe meditatie.

Bijzonder aan haar retraite vind ik de combinatie van concentratie, mediteren en bewegen.

Judith neemt je tijdens deze retraite namelijk mee naar het bos en de uiterwaarden. Door een bewuste ervaring in de natuur krijgt je mind de ruimte om met een frisse blik naar je gedrag te kijken.

retraites in nederland liefde voor jezelf
Liefde voor jezelf retraite (foto: Yogaschool Young & Yoga Retreats)

Mindfulness ontspanningsretraite

Rust, ontspanning en coaching, dat vind je in Vierlingsbeek. Door samen te mediteren, wandelen en te werken aan je ademhaling kom je dichterbij jezelf. Het programma is vrijblijvend en geeft je alle ruimte om in jouw tempo te werken. En dat is heel aangenaam als je wil ontdekken waar je persoonlijke behoefte zit. Ontdek je knelpunten en voel je welkom bij deze retraite. Dit is een bewuste keuze om te ontstressen.

Je verblijft middenin de natuur in Brabant, in een comfortabele villa. In drie dagen is er alle aandacht voor jouw persoonlijke groei. Werk aan je energielevel en leer rust te vinden in het dagelijks leven.

Wandelen en mindfulness
Wandelen tijdens de retraite (foto: Retraitewandelcoaching)

Stilte retraite vanuit boeddhisme

Wil je een aantal dagen in rust doorbrengen? Neem deel aan de retraite van de geoefende leraren Jan Boswijk en Hilly Bol. In de bossen bij Doorn organiseren zij een boeddhistische stilteretraite. Je krijgt er vier dagen de ruimte om aan jezelf te werken zonder afgeleid te worden door onnodig praten.

Je werkt er aan liefde voor jezelf en begrip voor je leven.

Dat doe je niet uitsluitend in stilte: Je verblijf wordt afgewisseld met lezingen over het boeddhisme en korte individuele gesprekken. Dat zijn de enige momenten waarop je ruimte hebt om te praten. Voor het overige ervaar je wat stilte met je doen kan. Bovendien is er de natuur die je bewust maakt van alle bijzondere geluiden die het leven al voortbrengt.

Het is een retraite met eenvoudige oefeningen die tegelijkertijd heel uitdagend kunnen zijn. Je staat er in nooit alleen voor; samen met de groep ervaar je verbondenheid en begrip voor elkaar.

stilteretraite in nederland
Stilteretraite in de bossen (foto: Boswijk Instituut)

Meditatie en mindfulness op Texel

Wil je graag aandachtig aanwezig zijn in het nu? En wil je meer compassie voor jezelf? Deze retraite begeleidt je op weg naar een leven zonder stress of angst. Leer voor jezelf te zorgen in plaats van te veroordelen of jezelf in gedachten af te wijzen. Door middel van beweging, rustige yoga en mediteren ontwikkel je een evenwichtig zelfbeeld. In dit mindfulness retraite weekend voel je hoe het is om in het nu te leven. Het is namelijk heerlijk om jouw situatie met een glimlach te ontvangen, en het leven meer te nemen zoals het is.

Je kunt het zien als ‘meebewegen met het leven’.

De inspirerende omgeving van Texel en het verblijf in een sfeervolle boerderij helpen je alles los te laten en op je bewustzijn te focussen. Ik heb zelf ook regelmatig ervaren dat een verblijf aan zee ontzettend positief werkt op je welzijn. De golven, de wind, de vergezichten, het brengt je op natuurlijke wijze in balans. Bovendien doet begeleider Marc er alles aan om je ‘gewoon gelukkig’ te laten voelen.

Maak kennis met Marc via zijn video over mindfulness

Mindfulness retraite Dag van Aandacht

Word mindful met de boeddhistische monniken en nonnen uit het Franse Plum Village. Het is een bijzondere kans om samen met deze mindfulness beoefenaars te mediteren en wandelen in Naarden. Ik heb deze gemeenschap ontmoet tijdens mijn verblijf in het Franse klooster. De innerlijke blijdschap van deze mensen uitdragen is onbeschrijflijk. Zij leven volgens de traditie van Thich Nhat Hanh, de zen boeddhist die mindfulness naar Europa bracht. Zijn klooster wordt jaarlijks door duizenden mensen bezocht vanwege de praktische mindfulness retraites die er gehouden worden. Een aantal monniken en nonnen komt regelmatig naar Duitsland en Nederland om hier retraites te leiden.

bijzondere retraites in Nederland
Leven in aandacht met mindfulness retraites (foto; Stichting Leven in Aandacht)

Zo geven ze ons de mogelijkheid om mindfulness in de kern te ervaren.

Ik kan je verzekeren dat zoiets heel fijn is. Deze dag van aandacht is ook bijzonder omdat het geschikt is voor iedereen, kinderen én volwassenen. Neem je hele gezin mee. Samen ga je mediteren, wandelen, volg je lezingen en is er ruimte voor je vragen, precies zoals de mindfulness dagen in Plum Village worden gegeven. Als het je goed bevalt, kun je overwegen om het klooster in Frankrijk te bezoeken waar je ook boeddhistische retraites voor het hele gezin kunt volgen (zelfs een paar weken achter elkaar in de zomervakantie).

mediteren in nederland
Mediteren in Nederland (foto: Stichting Leven in Aandacht)

Retraite tekenen in de natuur

Tot jezelf komen kan op verschillende manieren en soms heb je daar hulpmiddelen bij nodig. Zo vind ik rust en aandacht wanneer ik met mijn pen op papier schrijf. Zonder haast, schoonschrift zoals vroeger op school. Door te schrijven orden ik mijn gedachten. Tekenen in de natuur is ook een geweldige manier om je rust te vinden. Vanuit vrijheid leer je met nieuwe ogen te kijken naar de natuur. Dan gaat niet om het resultaat, maar om aandacht voor jezelf, je zintuigen en de omgeving. En die is prachtig, je verblijft namelijk in het klooster van Huissen.

Meditatief tekenen is een cadeautje voor je mind.

Zoiets gaat je veel meer brengen dan een paar lijnen op papier. Ga het experiment aan onder leiding van mindfulle kunstenares Eveline de Kock.

Bonus tip: Meditatie yoga retraite met kookles

Een leven in balans draait om meer dan alleen yoga en mediteren. Hoe kun je met aandacht eten en rust in je lichaam brengen? Ik heb regelmatig geschreven over mindful eten en ervaren hoe belangrijk het is wat je eet en vooral hoe je eet. Tijdens deze retraite in het Limburgse Wijlre werk je letterlijk aan lichaam en geest door de workshops over mindful bewegen en eten. Daarbij is ontspanning gegarandeerd vanwege de authentieke boerderij met alle faciliteiten. Je krijgt inspiratie voor je eigen keuken en ontdekt bijzondere recepten die evenwicht brengen.

Zowel de meditaties, yoga en kookworkshops zijn voor iedereen toegankelijk. Voel je vrij en op je gemak. Bovendien zijn de instructeurs ervaren en bevlogen mensen die er alles aan doen om je thuis te laten voelen.

mindful eten tijdens workshop
Koken tijdens de retraite (foto: Rada’s Kookstudio)
retraite artikelen

Nog geen comments

    Leave a Reply