Menu
mindful leven

Mijn lijst met de beste retraite in Nederland

Updated 30/09/2022
retraites in Nederland

Wil je op retraite in Nederland? Ik help je met mijn persoonlijke tips, want ik organiseer verschillende stiltedagen en meditatie retraites die je helpen tot jezelf te komen. Heb je genoeg van alle drukte in je hoofd? Wil je voelen waar je staat in het leven en vrij zijn van stress en gepieker? Door mijn ervaringen in de wereld van mediteren, mindfulness en ademwerk kan ik je persoonlijk helpen met fijne, eigentijdse retraites. Ik deel persoonlijke tips om mindful te leven en organiseer praktische retraites met betrouwbare en deskundige meditatie leraren. Gun jezelf een time-out om te ontdekken waar je staat in je leven.

De retreat van zondag was perfect. Echt zalig genieten, een ‘cadeautje’ voor mezelf. Dit smaakt zeker naar meer. De locatie was ook prachtig, heerlijk eten en alles was tot in de puntjes geregeld.

Céline Standaert, retraite deelnemer

In dit overzicht vind je de beste retraite in Nederland voor jouw zoektocht.

Ook deel ik mijn ervaringen op zoek naar een gezonde balans tussen mind en lichaam. Op dit platform vind je nog meer inspiratie om geluk te vinden in je dagelijkse leven. Uit ervaring weet ik hoe belangrijk het is om zelf aan de slag te gaan. Ik heb me laten inspireren door spirituele leraren over de hele wereld en verschillende retraites bezocht. Door tijd te nemen om diep te luisteren naar je hart kun je de juiste stappen zetten. Gun jezelf de tijd om je mind te bevrijden van alle negatieve gedachten die je positieve kijk op het leven verstoren.

In mijn drukke bestaan is het noodzakelijk om af en toe even op de rem te trappen. Ik heb deelgenomen aan een stilteretraite van Didie Retreats, een waardevolle dag die me in een drukke periode veel rust heeft gebracht.

margriet hoofdredacteur helene van santen

Mijn Nederlandse retraites in dit overzicht helpen je rust te vinden in je gedachten.

Pak je agenda erbij en plan jouw moment van rust. Wacht niet langer, luister naar je lichaam en gevoel. Vind een fijne retraite in Nederland om je drukke gedachten en leven te vertragen. Je ontdekt wat er allemaal in je hoofd omgaat en hoe je je daar bewust mee omgaat. Wil je een stille dag, rustgevend weekend of een paar dagen investeren in jezelf zonder drukte en stress? Bekijk hier het aanbod van Didie Retreats voor jouw retraite in Nederland.

Kies een retraite in Nederland met een thema dat bij jou past:

 1. Alle 1-daagse retraites in Nederland
 2. In verbinding met jezelf Retraites
 3. Maak je hoofd leeg met zen Retraites
 4. Stilte Retraites in Nederland
 5. Weekend retraites

Hoe zien deze retraites van Didie Retreats in Nederland eruit en wat kun je verwachten?

Dit is de inhoudsopgave van de retraites in Nederland die ik organiseer. Lees de uitgebreide beschrijvingen van deze retraites met verwijzing naar de verschillende retraites. Kies een dag retraite, weekend retraite of stilte dag in Nederland en kom opnieuw in verbinding met jezelf.

Inhoudsopgave van mijn retraite lijst:

 1. Alle 1-daagse retraites in Nederland
 2. In verbinding met jezelf Retraites
 3. Maak je hoofd leeg met zen Retraites
 4. Stilte retraites in Nederland
 5. Weekend retraites

1. Retraite in Nederland van één dag

Wil je alle 1-daagse retraites in Nederland bekijken? Laat je inspireren door alle 1-daagse retraites van Didie Retreats die je de ruimte geven om een dag op adem te komen. Gebruik deze lijst als vertrekpunt voor je zoektocht. Wanneer een retraite uit deze lijst is volgeboekt, neem dan contact op om een soortgelijke retraite te vinden. En heb je behoefte een persoonlijke adviezen omdat dit je eerste retraite gaat zijn? Stuur me dan een bericht om te overleggen wat bij jou past.

De dag retraite in Nederland ondersteunt je bij een zoektocht naar jouw bewuste leven.

Ik werk samen met ervaren en praktische leraren op het gebied van mindfulness, mediteren en zen. Je bent welkom om een van deze retraites te ervaren. Het gaat mij om jouw persoonlijke journey van happiness en niet zozeer om trendgevoelige activiteiten. Je wil inzicht in je mind en de juiste keuzes maken. Dáárom ga je op retraite in Nederland met Didie Retreats.

Wil je dit jaar een dag op retraite in Nederland?

Via Didie Retreats krijg je inzichten om niet langer in cirkels rond te draaien. Dankzij de verschillende thema’s krijg je een frisse blik op jezelf en het zelfvertrouwen om stappen te zetten die goed voor je zijn. Doorbreek vaste patronen en maak je hoofd, lichaam en hart vrij tijdens deze retraite. De ervaren teachers, prettige omgeving en natuur gaan je helpen om opnieuw te voelen.

2. Retraite in verbinding met jezelf

Wat weerhoudt je ervan te doen wat je wil? Tijdens deze retraites ga je aan de slag met je innerlijke wens. Wat leeft er van binnen en hoe kom je daarmee in verbinding? Onder leiding van een ervaren en getrainde teacher neem je afstand van je wenselijke gedrag. Wat wil je echt en hoe voel je dat?

Nederlandse retraite dag met mediteren
Nederlandse retraite dag met mediteren

De leraren bij deze retraites hebben een gedegen achtergrond als retraite teacher en zijn geschoold in oosterse en westerse filosofieën. Ze nemen je mee op innerlijke reis naar je kracht en zelfvertrouwen. Met behulp van meditaties, ademhalingsoefeningen en slow movements kom je uit je hoofd in je hart. Waardoor raak je verwijderd van jezelf en hoe kom je terug bij jezelf? In een landelijke omgeving waar de tijd stil staat, vind je de ruimte om jezelf te zijn. Op een plek die gevoed wordt door respect voor de natuur kom je makkelijker met jezelf in verbinding.

Dit zijn retraites om het vertrouwen in jezelf te krijgen en los te laten wat je in de weg zit.

Het programma omvat een reeks activiteiten waarbij het welzijn van body & mind centraal staan. Wat je tijdens deze retreats kunt verwachten, is een ontspannende mix van meditatie, bewust eten én een ontdekkingsreis naar jezelf. Door de hectiek van alledag zijn we onszelf soms een beetje kwijtgeraakt. Hoe fijn is het dan om jezelf te (her)ontdekken en ‘ik’ terug te vinden?

mooie retraite in Nederland
Reconnect Retreat in Noord-Brabant in het Jagershuis

3. Retraite: Maak je hoofd leeg met zen

De toegankelijke retraites zen in je leven worden georganiseerd om je te inspireren te leven vanuit een vrij gevoel en kalme geest. Deze retraites zijn geschikt voor alle niveaus. Niks moet, alles mag. Gedurende een dag of weekend heb je alle tijd en aandacht voor jouw mind en body, op mooie locaties dichtbij de natuur. Je ontdekt wat zen precies inhoudt en gaat er op toegankelijke wijze mee oefenen met een ervaren en praktische zenleraar. Hier krijg je ook de ruimte om te ontdekken wat zen in jouw dagelijks leven kan betekenen. Dit wordt gecombineerd met rustige oefeningen, basis meditaties, wandelen en oefeningen. Niet zweverig, heel aards en praktisch voor jouw dagelijkse leven.

ik wil een dag op retraite in Nederland
Een dag zen in je leven op retraite in Nederland

Verder is er goede verzorging met thee, koffie en een vegetarische, huisgemaakte lunch die bijdraagt aan de mindfulle ervaring nabij de natuur. Met deze eigentijdse zen retraites kom je tot rust in een bijzondere omgeving dichtbij de natuur. Deze zen retraite in Nederland heb ik georganiseerd omdat ik veel baat heb bij de zen methoden van mediteren. Op een toegankelijke en eenvoudige wijze leer je rust te vinden in je mind. Ook kende ik verschillende zen leraren in Nederland die goede retraites geven. Daarom heb ik deze leraren uitgenodigd om de zen retraites te begeleiden. Voel je welkom.

Ik ben op alle vlakken positief verrast. Wat ik erg positief vond, was de deels ook wetenschappelijk onderbouwing voor de meditaties. Ik voelde mij welkom en vrij om iets te delen of juist niet. De opbouw in oefeningen en opdrachten was heel prettig. Onze teacher was zeer bekwaam en stelde mij enorm op mijn gemak. 

Retraite deelnemer Valérie Kolk
retraites en weekendretraites met stilte
Eenvoud in je leven tijdens een zen retraite op een schitterende locatie (foto genomen bij Object43 in Raamsdonk)

4. Retraite in stilte met mediteren

Door stil te worden, hoor je de stem van je hart. Daarom organiseer ik deze meditatie retraites in stilte, in de natuur van Nederland. Tijdens deze stilte retreats krijgt je gevoel de aandacht omdat jij stil bent. Op een praktische en ontspannen manier ga je ervaren wat mindful leven in stilte met je doet. Deze retraites geven je de mogelijkheid om te wennen aan je eigen stem, heel toegankelijk vanuit een positieve houding. Niks hoeft, jij bepaalt wat goed voelt. En je kunt rekenen op begeleiding door een prettige leraar met brede ervaring in stilte en mediteren. Je verblijft op een rustgevende plek om te voelen er ervaren wat stilte inhoudt.

rust vinden in jezelf
In stilte hoor je jouw gevoel bij de oude schuur in Raamsdonk (foto: Object43)
retraite voor beginners in Nederland
Vertragen en bewustwording in het bos van Breda

Een aangename plek om je mind te kalmeren is de natuur. Daarom worden deze retreats gehouden op verschillende locaties in Nederland waar je rust en ruimte vindt. Dankzij de buitenlucht en natuur kun je er goed ontspannen en je mind leeg maken. Vaak kun je parkeren voor de deur en ook te bereiken met openbaar vervoer.

Stilte retraites in Nederland zijn erg populair en dat is niet zo vreemd.

Je wordt overspoeld met geluiden in het dagelijks leven. Of je nu in een dorp of in de stad woont, het geluid gaat maar door. Zo hoor je buiten het verkeer en word je binnen gehinderd door een hoeveelheid geluid van smartphones en laptop tunes. Ook alle huishoudelijke apparaten kunnen je overmatig prikkelen zoals de wasmachine, droger en luchtzuiveringsinstallaties.

Kun je jouw eigen geluid nog horen?

igor segers, stilte leraar

Het gaat er niet om volledig stil te leven, want geluid hoort bij de mens. Maar het leren omgaan met deze geluiden en te horen wat er binnen in jou leeft. Dat is een heilzame oefening en daarom is een stilteretraite zo waardevol. Marcel Cobussen, hoogleraar auditieve cultuur, zegt hierover: “Een stilteretraite kan helpen om je bewust te worden van het geluid dat ons omringt en van hoe die geluiden ons gedrag sturen.”

stilte dag en retraite
In stilte kun je jezelf weer horen

De stiltedag is een complete dag om te investeren in jouw hart.

Gun jezelf deze stilte. Ga zonder verwachtingen genieten van deze dag. Want je hoeft namelijk geen ervaring te hebben met stiltedagen, mediteren of iets anders. Deze dag ontdek je hoe fijn het is om gewoon te zijn. En je maakt kennis met mindful leven: bewust leven en met aandacht de dagelijkse dingen te doen. Mindfulness leraar Thich Nhat Hanh zegt het heel mooi: ‘Als je het lawaai in jezelf kunt stoppen en je in stilte weet te vestigen, kun je de diepste roep in jezelf horen. Op die momenten roept je hart je toe. Zo kom je erachter wat je hart probeert te vertellen. Dat kon je niet horen, omdat je hoofd vol zat met lawaai.’

stiltedag
Word stil in jezelf op retraite in Nederland

Als jij wil ervaren wat stilte met je bewustzijn doet, zit je bij deze retraites op de juiste plek. Heb je behoefte aan een dag om te ontdekken wat je gevoel je vertelt, ga op stilte retraite. Vanuit stilte en aandacht voor alles wat jij van nature bij je draagt, leer je te voelen wat goed voor je is. Deze stilte retraite gaat je helpen om tot stil-stand te komen. De begeleider geeft je praktische inzichten om vertrouwd te raken met de stilte in jezelf. Ervaar hoe je vanuit kalmte kunt omgaan met alle prikkels in je dagelijks leven.

5. Weekend retraite met mediteren en persoonlijk inzicht

Ik woon in Breda en zoek regelmatig de natuur op in Nederland en bij onze zuiderburen. Dan voel ik me compleet tot rust komen. Daarom organiseer ik verschillende retraite weekenden in Nederland (en net over de grens) om je wat langer de ruimte te geven naar je gevoel te luisteren. Want vaak is één dag tekort en wil ik langer genieten. Een stevige time-out om met een frisse en energieke mind huiswaarts te keren. Deze driedaagse weekend retraites helpen je te vertragen en je hoofd leeg te maken met mooie oefeningen uit oosterse tradities. Ervaar wat een praktische en volledig verzorgde weekendretraite kan doen voor je overprikkelde mind. Vind jezelf terug met een weekendretraite waar je thuiskomt bij jezelf. Geniet van een slow retreat weekend voor jouw mind en lichaam.

weekend retraite in Nederland in juni 2022
Zen weekend retraite in Nederland

Ontmoet jezelf tijdens de gevarieerde programma’s met ontspanningsoefeningen, meditatie en natuurwandelingen.

Het niveau is geschikt voor iedereen. Er is veel rust en persoonlijke aandacht. Je bent veel buiten, als het kan samen of even een moment voor jezelf alleen. Een weekend weg van de dagelijkse drukte en rust vinden in een andere omgeving. Volgens het ritme van de retraite ervaar je de juiste balans tussen in- en ontspanning. Je krijgt nieuwe inzichten, leert andere mensen kennen, je oefent je om jouw verhaal helder te krijgen en te vertellen wat je wilt vertellen.

vind je rust tijdens een weekendretraite met mediteren
Slow down zen weekendretraite in de Ardennen
ik wil een weekend op retraite
Afstand nemen van de dagelijkse drukte en voelen waar je behoefte aan hebt.

Je verblijft met de groep en dat geeft een extra dimensie aan je retraite ervaring. Na je weekend zal je merken dat je nieuwe inzichten opdoet. Wat gebeurt er met je gedachten als je een paar dagen tot rust komt? Ervaren docenten begeleiden de weekenden. En de gezonde maaltijden zijn allemaal inbegrepen. Een toegewijde retraitekok zorgt ervoor dat je ervaring compleet is. Leer jezelf kennen tijdens weekend retraite en kom thuis bij jezelf. Maak een einde aan gepieker, oude gedachten en twijfels over wie je bent. Het is tijd voor jouw ware verhaal. Twijfel je of je een weekend weg wil op retraite? Lees dan het artikel met tips over weekendretraites in Nederland. Kom ontspannen, mediteren en genieten van een weekend retraite met goed eten.

Het was een heerlijk weekend! Mooi gelegen locatie, mooi programma (meditatie, reiki, klankschalen, yoga), heerlijk vega eten door kok Kees en ook nog een mooie herfst wandeling gemaakt. I love it!

Retraite deelneemster Marthe over de weekendretraite

Zoek je een andere retraite in Nederland?

Ik beschrijf regelmatig retraites die toegankelijk zijn. Hieronder vallen programma’s met mediteren, oefeningen en mindfulness die praktisch zijn, makkelijk te bereiken en inhoudelijk dichtbij jouw behoefte staan. In deze maandelijkse memo verzamel ik tips voor retraites en mindful leven. Ontvang deze inspiratie memo in je mailbox, gewoon eerlijk en goed.

zelfvertrouwen ontwikkelen tijdens de retraite
Ontwikkel zelfvertrouwen tijdens een eigentijdse meditatie retraite dag van Didie Retreats

Is een retraite in Nederland iets voor jou?

Heb jij behoefte aan het openen van je hart en vrijmaken van je mind? Dan is een dag mediteren, adem oefeningen en momenten van stilte een mooie ervaring. Het opent de geest om te beseffen dat je een leven hebt gekregen, een groot geschenk waar je alles uit mag halen. Op retraite ervaar je de frisheid van het leven. Elk moment is een nieuw moment. Elke ademhaling is een frisse adem. Elk leven uniek en magisch. Ervaar je persoonlijke kracht en maak je geest scherp en helder tijdens jouw retraite. Leer te voelen. Alleen wanneer je geest scherp en helder is, zonder de wolken van verlangen, haat en verwarring, kan je mind zich volledig bewust zijn van jouw unieke leven.

Een retraite helpt je ook comfortabel te worden met angst.

Door in een groep te mediteren en bewust te zijn, ontstaat ruimte in je lichaam om alles te voelen, ook angst. Comfortabeler worden met angst begint met de erkenning dat deze sterke gevoelens een biologisch geprogrammeerde reactie zijn op een waargenomen bedreiging. De Boeddha noemde al deze biologische
reacties ‘onderliggende neigingen’. De manier om ermee te werken is te beseffen: ‘Dit is niet van mij. Dit ben ik niet. Dit is niet mijn zelf.’ De Amerikaanse meditatie-instructeur en schrijver Wes Nisker zegt hierover:

Als we angst begrijpen als een geëvolueerd overlevingsmechanisme, biedt dat perspectief en misschien enige bevrijding van onze identificatie met het gevoel. We komen misschien zelfs op een plaats waar we ons kunnen neerleggen bij de angst, en het zien als een vriend die op zoek is naar ons leven.

Meditatie leraar Wes Nisker
ik wil werken aan mijn angsten tijdens mediteren
Word comfortabel met al je emoties tijdens een stiltewandeling

Bonus tips voor een retraite uit mijn privé netwerk:

 • Mindfulness midweek voor je innerlijke kind
 • Mindfulness Retraite op Terschelling
 • Eilandretraite op Vlieland met mindfulness

Mindfulness midweek voor je innerlijke kind

Deze 5-daagse mindfulness retraite sluit aan bij de Boeddhistische, mindfulness traditie. De teachers van deze retraite zijn Susan en George. Beide leraren zijn mindfulness teachers, geschoold in MBSR, MBCT, en boeddhisme. George is daarnaast yoga teacher en acupuncturist en Susan psychotherapeut en hoogleraar Mindfulness. In deze retraite onderzoek je met aandacht de relatie met je innerlijk kind. Daarom ook het thema: ‘parenting ourselves’. De manier waarop je zelf bent opgevoed beïnvloedt niet alleen de relatie met je eigen kinderen en kleinkinderen, maar ook de relaties die je hebt met partners, collega’s, vrienden, cliënten en studenten. Deze midweek retraite bestaat uit zit- en loopmeditatie, yoga, werkmeditatie en ‘reparenting’ oefeningen.

retraite week in Nederland volgen
De retraite is geheel verzorgd met ayurvedisch eten

Stilte, zelfcompassie en mindfulness retraite op Terschelling

Wil je graag aandachtig aanwezig zijn in het nu? En wil je meer compassie voor jezelf? Deze stilte mindfulness retraite retraite begeleidt je op weg naar een leven zonder stress of angst. In dit retraite stilte weekend kom je tot jezelf door nieuwe inzichten. Zo leer je lastige situaties los te laten en te ontspannen in wie je bent. Ook krijg je begeleiding om meer in het moment te leven. Dankzij praktische handvatten en oefeningen kun je dit vervolgens thuis gaan oefenen. Je verblijft tijdens deze stilte retraite op Terschelling in een centrum waar ontmoeten, bezinnen en cultuur centraal staan.

stilteretraite aan zee
Stilteretraite aan zee bij Terschelling (foto: Folkshegeskoalle)

Eilandretraite op Vlieland met mindfulness

Een paar keer per jaar kun je de inspirerende eilandretraite volgen. Dit is een meerdaagse retraite om goed te leren zorgen voor jezelf. Hoe creëer je meer rust en ontspanning, in jezelf en in het dagelijks leven? Hoe zorg je op een gezonde manier voor jezelf: fysiek, emotioneel en mentaal? Het thema van de eilandretraite is een betere relatie met jezelf. Retraite teachers Fokje Westerling en AnnaMarie Springelkamp zijn hierin gespecialiseerd en hebben gedegen ervaring in het geven van retraites en coaching.

samen stil zijn aan zee en wandelen op retraite
Mindfulness aan zee en wandelen op retraite
Chat openen
1
Hallo 🙋‍♀️, kunnen we je helpen?